Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V3
Login / opret bruger

Forum \ Off Topic \ Hyggekrogen
Denne tråd er over 6 måneder gammel

Er du sikker på, at du har noget relevant at tilføje?

Forfølge en karriere som selvlært programmør?

Af Gæst Hej | 18-08-2020 18:54 | 4546 visninger | 36 svar, hop til seneste
Hej alle Jeg går og leger med tanken om at lave et fuldstændigt karriereskift og forfølge en karriere som programmør. Jeg er i min sidste halvdel af 20'erne og har sådan set færdiggjort en kandidat indenfor et helt andet område og har desuden erhvervserfaring indenfor mit felt. Jeg er gået i gang med at lære HTML og CSS og bagefter vil jeg kaste mig over JavaScript. Jeg har sat mål for, hvornår jeg regner med at skulle kunne hvad, hvilke projekter jeg skal have færdiggjort osv. Planen er at opbygge en portfolio af projekter og indenfor det næste år søge nogle jobs eller måske en praktikstilling, hvor jeg kan få erfaring. Jeg ved, at mange laver et skift som jeg i USA og har gjort det i de seneste ti år især. Men jeg ved ikke, hvordan markedet er herhjemme. Om efterspørgsel på programmører er ligeså stor, så man i samme grad ansætter selvlærte. Jeg forestiller mig naturligvis, at jeg i begyndelsen vil få det sværere end kandidater, der har papir på deres kunnen. Men jeg håber, at jeg kan gøre op for det med min evne til at dygtiggøre mig hurtigt indenfor ting og samtidig det faktum at jeg har erhvervserfaring fra mit nuværende felt som er en hård og konkurrencepræget branche, hvorfra jeg i øvrigt har meget håndgribelig erfaringen indenfor kommunikation. Samtidig er jeg meget motiveret og passioneret omkring den her lille "rejse", og jeg har heldigvis et job, hvor jeg rigeligt med tidsmæssig og økonomisk frihed til at sætte mange timer af om ugen. Jeg forestiller mig, at mange herinde er i branchen og derfor kan sige noget klogt om, hvor realistisk min drøm er?
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#1
InFerNo
Guru
18-08-2020 19:11

Rapporter til Admin
Jeg må sige at din plan virker yderst uambitiøs. Start et sted som følger en bog, og lær the basics. om du vil gå efter Java, C#, C++, Ja endda python, er helt op til dig. Men html og css ikke rigtige programmeringssprog. at være programmør som du kalder det, handler ikke kun om at skrive kode, det handler mere om algoritmer, og datastrukturer - altså hvordan man løser opgaven smartest, og hvilke metoder der egner sig bedst til opgaven man står overfor. nu er en ´programmør´ heller ikke bare en ´programmør´, man specialiserer sig ligsom i et eller flere emner, et af dem kan være sikkerhed, Nu skal det lige siges jeg ikke er `programmør`, men er da snart færdig med en kandidat i computer science and engeneering, så der er sikkert andre som er bedre egnet til at svare på dit oplæg.
--
Overclocked Broadwell-E/Pascal Inside!
#2
thebuggiman
Monsterbruger
18-08-2020 19:18

Rapporter til Admin
Hej HEj! Der er som udgangspunkt mangel på udviklere i Danmark, af den grund tror jeg nu nok det kan lade sig gøre at finde et job uden papir. Det bliver dog sværer at få job ved størrer software virksomheder da der her minimum kræves en bachelor inden for f.eks. datalogi eller som software enginør osv. (er min erfaring). Dog er domæne kendskab tit et plus i udvikling, altså måske kan du finde et job indenfor din nuværende branche, blot indenfor udvikling. ( Nu ved jeg selvfølgelig ikke hvad du laver ) Stor respekt for du vil tage et skift og har fået gejsten for noget! Det er altis fedest at lave noget man kan lide.. dog er HTML og CSS ikke ligefrem hvad jeg ville betegne som programmerings sprog. ( Her er nok nogle der vil være uenige ). HTML og CSS er primært "markup sprog" indenfor web og super relevant at have lidt kendskab til! Jeg tror min pointe er at hvis du vil lave worspress sider/hjemmesider med ønske om enganf at blive frontend udvikler er det en fin start! Ønsker du snarer at være " programmør" eller systemudvikler skal du nok overveje at kigge på f.eks. Java eller C# til at starte med :0)
--
#3
hej
Gæst
18-08-2020 19:24

Rapporter til Admin
Hej igen Tak for svarene. Jeg formulerede mig ikke klart nok: Jeg går i første omgang efter at være frontend-udvikler, da jeg har ladet mig fortælle, at det er her, efterspørgslen på arbejdskraft er størst. Derfor er HTML og CSS heller ikke endegyldige mål i sig selv, men nærmere springbræt til at lære Javascript. Jeg har ladet mig fortælle, at det er en god idé at gå denne vej. Og jeg har naturligvis anskaffet mig bøger, som jeg har fået anbefalet, der lærer mig henholdsvis HTML og CSS og Javascript. Det kan være, at jeg overvejer software-udvikling senere, men i forhold til hurtigst muligt at komme ud på arbejdsmarkedet og få erfaring, har jeg ladet mig fortælle, at dette er vejen at gå (og jeg er klar over, at det ikke er den eneste!) #2 Det er fortrøstende at høre, at det kan lade sig gøre at få job uden papir. Er de større virksomheder også lukket land, hvis jeg nu først går ud og får nogle års erfaring?
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#4
hej
Gæst
18-08-2020 19:29

Rapporter til Admin
Skal tilføje, at jeg efter at have brugt nogle måneder på JavaScript også vil give mig i kast med at lære noget GIT og client/server-infrastruktur
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#5
Jepperdepper
Ultra Supporter
18-08-2020 20:18

Rapporter til Admin
#3 Det lyder umiddelbart fornuftigt. Frontend i dag er dog noget mere avanceret, end hvad det var engang. Når du har lært lidt JavaScript, bør du kaste dig over React. Det er der efterspørgsel på. Når du først har lært React kan du nemt lære andre JavaScript frameworks. Du kan evt. også røre lidt ved backend som f.eks node.js, når du er klar til det. Jeg har flere venner der sidder i gode og meget velbetalte stillinger som selvlærte udviklere, så det kan sagtens lade sig gøre. I webbranchen er det dine færdigheder der tæller. Og så handler det om at få en fod indenfor et sted, og få noget erhvervserfaring. Så kan du sagtens gøre karriere den vej. Jeg er selv selvlært udvikler, jeg arbejder dog selvstændigt/freelance, så det er selvfølgelig nemt, når jeg selv er arbejdsgiveren. :D Men ja, få banket nogle færdigheder på plads og lav nogle projekter, som er offentlige på github. Disse projekter bliver din gateway til at få en praktikplads, for virksomheder vil se kode og workflow, så de kan fornemme hvor du er fagligt.
--
Sidst redigeret 18-08-2020 20:20
#6
NAsMaR
Mega Supporter
18-08-2020 20:32

Rapporter til Admin
Prøv at tjek pluralsight.com ud, det er noget nemmere at lære derinde end via en bog. Drop at kig på HTML+CSS, det kommer så snart du hopper på et JavaScript framework. Jeg vil umiddelbart anbefale dig at starte med at kigge på VueJS, men ReactJS er også et fint framework. Jeg vil nok anbefale dig at tage en KVU eller Bachelor, det vil alt andet lige gøre det nemmere at bryde ind på arbejdsmarkedet som webudvikler og samtidig give dig inspiration til hvad du vil arbejde videre med selv. Du er jo stadig ung, du kan ligeså godt give dig selv de bedste betingelser.
--
#7
hej
Gæst
18-08-2020 20:42

Rapporter til Admin
#6 mange tak for tipsne. Jeg vil tjekke pluralsight ud Du vil altså mene, at det er spild af tid at lære the basics ift. html og css før java script? En KVU, BA eller lign. ville være genialt, og det kan også være at jeg kigger nærmere på det, men jeg ville i så fald skulle få det til at gå op med arbejde ved siden af, da jeg ikke er SU-berettiget ret meget længere.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#8
inckie
Guru
18-08-2020 21:08

Rapporter til Admin
Jeg arbejder med udvikling og er selvlært - sidder i en form for DevOps stilling, men det har ikke været en direkte vej. Jeg kan ikke anbefale dig, at gå den "selv lærte" vej - få dig en relevant uddannelse i stedet for og glem alt muligt om alle mulige internet tutorials og YouTube videoer, det er ikke en uddannelse i sig selv.
--
https://twitter.com[...] https://linuxmint.com[...] - Få dit privatliv tilbage. https://cinnamon-spices.linuxmint.com[...]
--
Sidst redigeret 18-08-2020 21:12
#9
ilmep
Monsterbruger
18-08-2020 21:10

Rapporter til Admin
#7 Du skal have basic html+css eller CSS på højt nivaeu hvis du skal være frontend udvikler. Meget af det er stadigvæk CSS med kombination af JS+React. Man kan meget mere med CSS end hvad folk tror og det er langt mere avanceret end de fleste tror. Det er bare de færreste der mestrer det.
--
#10
NAsMaR
Mega Supporter
19-08-2020 13:12

Rapporter til Admin
#7 Det er ikke spild af tid, du skal lære det under alle omstændigheder. Jeg mener bare at du ligeså godt kan tage det hele med fra start af, da du alligevel vil komme igennem basis ting ved at starte med et JS framework. Men hvis du har behov for at bruge tid på at lære basis HTML+CSS, så vil jeg stadig anbefale dig en uddannelse. Jeg tror det bliver hårdt for dig ellers, hvis du er helt på bar bund.
--
#11
hej
Gæst
30-08-2020 22:59

Rapporter til Admin
Hej igen, jeg kan se, at jeg har overset nogle svar herinde. #5 Tusind tak for svaret, det giver da noget håb. Kunne være interessant at høre dig fortælle lidt mere om din oplevelse af virkeligheden for selvlærte programmører, der gerne vil bryde ud på arbejdsmarkedet her i Danmark. Jeg synes, det er lidt sparsomt med information om emnet herhjemme, og de enkelte beretninger, der trods alt er, bærer præg af meget forskellige oplevelser. Nogle mener, at det er noget nær umuligt at få foden indenfor, hvis man ikke har en uddannelse, mens du f.eks. siger, at det godt kan lade sig gøre. Jeg gætter på, at det må være forskelligt fra virksomhed til virksomhed, om der er interesse for at ansætte selvlærte. Søger man på engelsk får man masser af amerikanske synspunkter (fra reddit bl.a.). Der er stemningen omkring det at skifte karriere til software/web-udvikling uden relevant uddannelse meget mere positiv, og det lader til, at rigtig mange gør det og har gjort det i flere år. Er det virkelig så anderledes herhjemme, og hvad, tror du, der skal til for at lande den første praktikplads eller på andre måde få foden indenfor? Jeg arbejder selv nu i en stor, velkendt offentlig virksomhed, som også har en afdeling, der arbejder med frontend-udvikling, og jeg tænker at spørge dem om mulighederne for en praktikplads om et halvt års tid, når jeg har fået nogle færdigheder på plads. #8 Hvorfor kan du ikke anbefale det? Grunden til, at jeg satser på den selvlærte vej, er, at det nu engang er den eneste vej for mig, eftersom jeg er i slut 20'erne og har brugt seks år på en uddannelse, hvorfor jeg ikke længere kan være på SU og i øvrigt ikke gider at bruge yderligere 2,5-3 år på at tage en formel uddannelse, hvis jeg kan lære mig selv de tilstrækkelige færdigheder til at lande det første job. For i sidste ende er det jo et spørgsmål om at få papir på min kunnen og ikke selve færdighederne, der ville få mig til at tage en uddannelse. Forstå mig ret: Jeg bilder ikke mig selv ind, at det bliver nemt at tilegne mig færdighederne, men det ville vel også være forkert at sige, at det er umuligt, når nu masser af mennesker i f.eks. USA beretter, at de går ud og får en stilling som web-udvikler efter at have brugt 8 måneder på at lære sig selv derhjemme foran skærmen. Hvis du mener, at jeg skal glemme alt om at lære mig selv, kunne det da være interessant at høre dig uddybe det synspunkt. #10 Ah ok, så forstår jeg bedre. Nu skal jeg ikke kloge mig for meget på, hvordan man lærer bedst, da jeg endnu ikke aner en dyt om javascript eller andre sprog, men jeg har nu brugt to ugers tid på at sætte mig ind i CSS og html, og jeg kan nu bygge nogle basic, responsive sider, arrangere ting med grid og flexbox og den slags, og jeg må sige, at jeg synes de to uger er godt givet ud. I morgen giver jeg mig i kast med Javascript med bogen Head First Javascript, som jeg har fået anbefalet af flere. Den skulle, selvom den nu har nogle år på bagen (den er fra 2014), være en exceptionelt god lærebog til Javascript. Som sagt: Jeg gør mig ingen forestillinger om, at det ikke bliver hårdt. Det er jeg nu helt afklaret og OK med. En uddannelse ville jeg tage, hvis jeg havde tid og penge til det, men det har jeg ikke.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#12
ilmep
Monsterbruger
30-08-2020 23:08

Rapporter til Admin
#11 Er desværre helt anderledes i USA vedrørende CS degree eller den selvlærte vej. Virker noget nemmere derover end i Europa
--
#13
Jepperdepper
Ultra Supporter
30-08-2020 23:48

Rapporter til Admin
#11 Jeg kan sagtens forestille, at mange arbejdsgivere i dk kræver uddannelse. Danmark er nok mere traditionel i den forstand. Men jeg ser faktisk flest jobopslag der ikke nævner noget som helst om uddannelse, men kun erfaring med diverse teknologier. Men der er selvfølgelig ingen tvivl om, at du skal have evnerne, talentet og passionen. Er den på plads, brænder du nemt igennem i en praktikperiode, og så er der gode muligheder for, at du kan blive ansat. For moderne teknologier såom React er der mangel på gode udviklere i Danmark. Jeg ser jævnligt virksomheder der udlover en pæn dusør til at finde den rette. Udviklere bliver opsøgt på LinkedIn og headhunted i stor stil. Så der er bestemt brug for flere - også selvlærte. Bare du kan levere varen. Gammeldags frontend (HTML + CSS + lidt js), søges der ikke så meget mere. Moderne frontend er noget mere avanceret i dag med meget mere js udvikling som også snuser til lidt backend. Min ene ven havde jeg faktisk i praktik hos mig. Han var lige startet med at lære sig selv frontend og lavet et 180 graders karriereskift, og ved at være hos mig fik han lidt opgaver på cv'et og en udtalelse med på vejen. Det landede han en samtale og derefter en praktikplads i et større bureau i København, hvor han virkelig sparkede røv, så der er han nu fastansat og har været et par år. Men det skal siges, at han knoklede røven ud af bukserne for at lære alt frontend hurtigst muligt. Han lavede studieplan for sig selv, satte et whiteboard op i stuen og gik all in. Men det gav pote.
--
#14
hej
Gæst
31-08-2020 00:31

Rapporter til Admin
Tak igen for svarene. #12 - OK. Hvad baserer du det egentlig på? Jeg borer lidt i det, fordi jeg lige nu står på vippen til at skubbe en masse andet til side i det næste års tid for at lære udvikling. Der er selvfølgelig intet her i livet, der er sikkert, men hvis der tegner sig et billede af, at det kun er i eventyrligt sjældne tilfælde, at folk som jeg får en fod ind i branchen i Danmark, vil det da have indflydelse på, hvordan jeg går frem. #13 Interessant med dit indblik. Jeg takker igen. Jeg har selv kigget lidt på jobopslag, og jeg ser også, at især mange mindre virksomheder ikke nævner noget om uddannelse. Jeg ved ikke, hvor meget man kan lægge i det. Ud fra det, du fortæller, lader det til, at en praktikplads vil være det bedste bud, når jeg når dertil. Det lyder da helt tosset, at der i Danmark på en og samme tid kan være mangel på udviklere og en tilbageholdenhed med at ansætte folk på baggrund af manglende eksamenspapirer. Gad vide om det er anderledes i andre europæiske lande? I så fald kunne det jo også være en mulighed ift. at få noget på cv'et. Vil du sige at det ville være fornuftigt at bruge de første par måneder på vanilla javascript for derefter at kigge på React/vue.js/angular (kun react? eller dem alle), hen ad vejen få en grundforståelse for GIT og server/client-infrastruktur og så måske begynde at kigge lidt på backend? Det er i hvert fald planen so far, og så tænker jeg at udvikle nogle småprojekter hen ad vejen, der kan demonstrere hvor jeg er henne niveaumæssigt.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#15
inckie
Guru
31-08-2020 00:58

Rapporter til Admin
#11 Jeg har på ingen måde en opfattelse af, at arbejdsmarked i Danmark fungere på den måde du beskriver og jeg finder ikke rigtig historier på Reddit overbevisende, uden noget statistik fakta, der beviser det billed du tegner. De eneste jeg personer jeg har mødt, som er selvelærte og arbejder med udvikling, er enten selvstændige eller har i forvejen foden inden for IT-branchen. Hvis du ingen relevant IT-uddannelse eller IT-job erfaring har, så tror jeg ikke rigtig du kommer i betragtning, til særlige mange udvikler stillinger, på baggrund af at du siger du har læst bøger om CSS, HTML og javascript. Selv en der arbejder med programmering bør have en (højere) forståelse for IT generelt set, som en IT-uddannelse giver dig, men som bøger og YouTube videoer om at skrive CSS og HTML og programmere Javascript ikke giver dig (det er ikke deres formål) - det er i øvrigt er meget snævert. Jeg ville forvente at en person i en programmør stilling kan lidt mere end det. I forhold til dit "SU problem", så tror jeg som sådan ikke det er helt sort, da der i det mindste data- og kommunikationsuddannelsen - det er en elevuddannelse og der er en programmeringsretning, og det måske en lidt mere "stabil" vej ind i IT-branchen og en udviklerstilling, men dog en lang vej, men det er i det mindste en IT-uddannelse / elevjob som tæller på CV'et. Du er stadigvæk en ung person, med mange år endnu - jeg er selv uddannet IT-supporter og har mødt folk som dig på data- og kommunikationsuddannelsen linjen, som også har ønsket at skifte karriere, men som var meget ældre end dig.
--
https://twitter.com[...] https://linuxmint.com[...] - Få dit privatliv tilbage. https://cinnamon-spices.linuxmint.com[...]
#16
hej
Gæst
31-08-2020 01:26

Rapporter til Admin
#15 Det er er lidt uklart for mig, hvad du argumenterer imod. Det lyder, som om du siger, at man ikke kan tilegne sig de relevante færdigheder til at blive frontend-udvikler gennem selvstudie. Eller er det at arbejdsgivere er ligeglade med ens egenskaber, så længe man ikke har papirerne? Samtidig lader det til, at du forsøger at få planen til at lyde mere håbløs, end den er. "Hvis du ingen relevant IT-uddannelse eller IT-job erfaring har, så tror jeg ikke rigtig du kommer i betragtning, til særlige mange udvikler stillinger, på baggrund af at du siger du har læst bøger om CSS, HTML og javascript." Nej, en arbejdsgiver vil formentlig ikke tage mig i betragtning, hvis jeg skriver i en ansøgning, at jeg har læst et par bøger om HTML, CSS og javascript. Men læser du med i tråden, er det jo heller ikke endemålet. Som jeg skitserer, har jeg tænkt mig at give mig i kast med intenst selvstudie, hvor jeg vil lære de relevante frameworks og løbende bygge færdige projekter til GitHub, som skal demonstrere, at jeg er i stand til at varetage de opgaver, der er efterspørgsel på. Kan jeg ikke demonstrere det med projekterne, så giver det selvfølgelig god mening, at jeg ikke kommer i betragtning, men derudover mangler jeg stadig en god forklaring på, hvorfor det ikke skulle være tilstrækkeligt. Jeg kan ikke helt gennemskue, hvad det er for en "højere forståelse for IT", du mener, man kun kan tilegne sig gennem en IT-uddannelse og som er altafgørende, hvis man vil være frontend-udvikler. Jeg har ikke statistikker på det amerikanske marked ved hånden, men jeg har heller ikke nogen grund til ikke at tro på de mange, mange beretninger, der er at finde rundt omkring på nettet og i amerikanske medier om folk, der enten går i selvlære eller bootcamps og derefter får jobs. Jeg forsøger ikke at fornægte virkeligheden og jeg sætter virkelig pris på at en som dig, der har erfaring med branchen, vil give sit besyv med. Og jeg tror på, at du gør det i bedste ånd. Men det skal også helst være på et realistisk grundlag. Vi har jo masser af empirisk evidens for, at det er muligt at dygtiggøre sig til branchen gennem selvstudie derhjemme, ligemeget hvor tosset du kan få det til at lyde. jeg føler lidt, at du opstiller et stråmandsargument om at jeg vil læse et par bøger og se noget youtube og så håbe på, at et job dumper ned i skødet på mig
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#17
inckie
Guru
31-08-2020 03:26

Rapporter til Admin
#16 Det er være programmør, uanset om det er så "bare" er "frontend udvikler", så er det mere end bare at skrive kode. Det er rigtigt nok at det er få der nævner specifik uddannelse, men de fleste af dem kræver et solidt basalt IT kundskab på højere plan - De fleste af os der arbejder i IT-jobs har ikke vores erfaring igennem "selvstudie", den kommer af de læringsmiljøer (uddannelser) og professionelle miljøer (jobs) som vi har været i. Kig selv https://www.it-jobbank.dk[...] Hvordan har du tænkt dig at få opbygget alle de evner der er behov for, for at kvalificere dig, til de fleste af de stillinger der er på IT-jobbank som "frontend udvikler", ved at læse bøger og se YouTube videoer og lave "Github projekter" baseret på "frameworks" og hvad du ellers lige nævner. De fleste af dem søger folk med flere års erfaring og forventer at du har erfaring med andet end programmeringssprog - flere af dem nævner særligt cloud og cloud teknologier (f.eks. Docker) hvilket blandt andet dækker over "erfaring med Linux" og både relationelle og ikke-relationelle databaser. Den stilling jeg er i dag, skyldes at jeg har erfaring med mere end bare at programmere - det fundament har jeg at stå på, igennem en relevant IT-uddannelse, selve min erfaring med at programmere kommer fra helt tilbage fra mine teenage år, hvor jeg lavede min første kode, til min elevtid, hvor jeg "heldig" at få stillet programmeringsopgaver af min chef dengang, som gjorde at jeg kunne dygtige gøre mig, ved at løse real life problemstillinger (meget i tråd med #13's historie). Jeg har aldrig hørt om nogle der har fået job på den måde du beskriver, så jeg mener at hele din præmis er forkert og jeg tror mere, at du har læst et par historier på Reddit og bruger dem et form for "bevis" på at sådan er verden - du hører jo ikke om de 99999999 andre der fik et job fordi de havde relevant joberfaring/uddannelse på Reddit ?
--
https://twitter.com[...] https://linuxmint.com[...] - Få dit privatliv tilbage. https://cinnamon-spices.linuxmint.com[...]
#18
mathiasboegebjerg
Junior Nørd
31-08-2020 05:56

Rapporter til Admin
Man behøver på ingen måde en specifik uddannelse for at få et job som programmør. Tænker det er rimelig let bevist, hvis man kigger på hvor mange studiejobs der er som programmør, hvor de studerende sjovt nok ikke har noge uddannelse (endnu). Hvis man går efter lidt mindre virksomheder, kan man relativt nemt få noget erfaring. Når du har fået lidt på CV'et, er folk ligeglade med om du har en uddannelse eller ej. Igennem forskellige miljøer har jeg kendskab til flere der har fået job som programmør uden uddannelse. Jeg er selv igang med min PhD i datalogi, så jeg kommer egentlig fra "den anden side af søen". Med alt dette sagt, så er der sgu lang vej fra html+css til alle de færdigheder man skal have, for at blive programmør. Som tidligere nævnt i tråden, så er html og css for det første ikke programmeringssprog. Derudover så kommer der alt det andet, som man skal have kendskab til, for at kunne begå sig. Hvordan bruger man en terminal, hvordan bruger jeg den, hvad er datastrukturer, hvordan ved jeg hvor god min kode er. Hvad er Git, hvad er GitHub, hvordan sætter jeg et udviklingsmiljø op, hvordan fungerer internettet, hvad er Linux, hvad er filer, hvad er en browser, 1000 andre ting. Oveni alt dette, så kommer der de mere specifikke ting. Hvis du gerne vil lave front-end, skal du kunne en masse forskellige teknologier, som fx React, VueJS. Du skal forstå hvad er front-end, hvad er back-end. Der er så mange forskellige teknologier, at man virkelig skal lære mange, for at man kan ramme alle dem der er brug for i et job. Igen, det er slet ikke umuligt at få job uden en uddannelse, men du skal satme lære mange ting, før du kan begå dig. HTML+CSS står nok for 0.01% af det du skal kunne. Engang var det nok til at lave hjemmesider, men det er bare så meget mere komplekst i dag. Det er ikke for at demotivere dig, men blot for at give et lille reality-tjek - hvis det var så let som at læse en bog, ville der være flere programmører - der er trods alt en grund til, at der er så stor mangel. Til sidst, lige et lille slag for at tage en uddannelse - det er oftest virkelig let at se hvem der har en uddannelse og hvem der ikke har. Dem der ikke har, har ofte enorme huller i deres viden. De er ofte virkelig dygtige til nogle få ting, men hvis du spørger om noget helt basalt inden for et andet emne, så forstår de pludselig ingenting, hvilket ofte gør at de totalt overser en anden løsning end den de har valgt, som ville have været meget nemmere / bedre. En anekdote: Snakkede med en gut der var selvlært. Han samlede en masse data ind, som han skrev til filer. Han havde sat sit eget lille system op for hvordan han styrede hvor hvilken data lå. Hver gang han skulle tilføje ny slags data, skulle han skrive virkelig meget kode om, hvilket han brugte en masse tid på. Havde han haft kendskab til hvad en database er, kunne han have sparet virkelig meget tid / lavet en meget bedre løsning. Men det vidste han ikke.
--
#19
mathiasboegebjerg
Junior Nørd
31-08-2020 05:59

Rapporter til Admin
Nå ja og en sidste pointe. Dedikeret front-end udvikler søges oftest af større virksomheder, hvor der oftere er krav om uddannelse. Mindre virksomheder søger oftere full-stack developers - der skal man kunne lidt af hvert.
--
#20
chris-tia-n
Ultrabruger
31-08-2020 06:43

Rapporter til Admin
Jeg gjorde det samme som dig. Jeg var fuldtidsansat i bank og uddannet finansøkonom. Men bankrådgiver vi ikke mig så jeg besluttede at jeg ville lære at programmere. Jeg troede dengang ikke på at jeg kunne få arbejde uden at have papirer på det så jeg tog uddannelse i software udvikling på smartlearning i mens jeg arbejde fuldtid. Efter jeg havde bestået alle fagene og inden jeg var begyndt på afgangsprojektet fik jeg arbejde. Om det kan lade sig gøre uden papirer afhænger nok af om du har nogle projekter du kan skrive på dit CV først.
--
PC: i7 6700 - 24,0GB DDR4 - ASRock Z270 Pro - GTX 1060 - Samsung Nvme 256 gb
#21
Jepperdepper
Ultra Supporter
31-08-2020 11:09

Rapporter til Admin
#14 Det synes jeg lyder fornuftigt ja. Du behøver ikke at gå særligt dybt i backend, men du skal have en forståelse for det. Som frontend er din opgave oftest at hente, vise og gemme data til/fra et API samt hvad der ellers skal til af html og css. Backend udviklerne har lavet alt backend og API'et med alt hvad det indebærer, men du skal stadig have lidt forståelse for det samt det at arbejde med API'er, for det kommer du til at bruge, når du arbejder med React, Vue, Angular eller whatever. Jeg er ikke helt enig med inckie i forhold til uddannelseskrav indenfor webudvikling. I softwareudvikling, IT og lignende er det et krav alle steder - måske også ved de helt store webbureauer, men der er rigtigt mange virksomheder hvor det er færdigheder og erfaringer der tæller. Men det betyder ikke, at uddannelse er skidt. Det er helt sikkert et kæmpe plus, også for at opnå en generel forståelse for programmering, som helt rigtigt, er mere end bare at skrive kode. Men det er bestemt muligt at gøre karriere uden, hvis du er motiveret for det.
--
#22
hej
Gæst
31-08-2020 13:27

Rapporter til Admin
#17 tak for dit input, spændende at høre om #18 #19 #20 tak til jer. naturligvis er html og css kun en brøkdel af, hvad jeg skal lære. jeg har skitseret længere oppe, hvad jeg forestiller mig at kaste mig over i den kommende tid, og jeg har også konsulteret med en kammerat i branchen, som mener, at det er en god vej at gå (javascript, react/vue/angular, GIT, frontend/backend osv.) Interessant pointe i #19, om at kun større firmaer søger dedikerede frontend-udviklere idag. det er selvfølgelig noget at tage med i sine overvejelser, hvis det forholder sig sådan. Her til sidst: Er det er billede, du også genkender, JepperDepper? At de mindre virksomheder, hvor det nok er lettere at få foden indenfor i starten for en som mig, faktisk primært søger full-stack udviklere i dag? Jeg har selv kigget lidt rundt, og jeg synes generelt ikke, jeg ser mange frontend-udvikler jobs udbudt på de forskellige portaler, men der er da nogle. Jeg kender heller ikke nok til branchen endnu til at vide, hvor jeg skal lede.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#23
Jepperdepper
Ultra Supporter
31-08-2020 14:04

Rapporter til Admin
#22 Ja, det er rigtigt nok. De små virksomheder har ikke et kæmpe team af specialister men derimod full-stack udviklere. Det giver mening. Men altså - der er stadig en del webbureauer der f.eks. laver Wordpress-sites, hvor du kan "nøjes" med at være dygtig til HTML, CSS, JS, PHP, git og lidt generelle færdigheder. Det er ikke så teknisk tungt som js frameworks. Men der er lønnen også lavere selvfølgelig. Men det kan være et godt sted at starte for at få noget erhvervserfaring, hvor du så sideløbende fortsat kan dygtiggøre dig i js frameworks, så du er klar til at tage næste skridt i karrieren. Det er nok mere realistisk at få en fod indenfor der end at gå direkte til de seje drenge.
--
#24
Klein
Monsterbruger
31-08-2020 14:11

Rapporter til Admin
Har tidligere arbejdet i en virksomhed, hvor det var normalt at tage folk fra supporten og ansætte dem som udviklere, hvis man kunne se de havde noget talent. De her personer skiftede stille og rolig fra at lave småprojekter på deltid for udviklingsafdelingen, til at stille og rolig få flere og flere timer, indtil de var gode nok til at blive ansat rigtig som udviklere. Kan se at supporten faktisk søger en lige nu, så det er måske en vej ind for dig? Send en PB hvis du vil have mere info og link til jobopslaget.
--
#25
inckie
Guru
31-08-2020 18:56

Rapporter til Admin
Hele tråden starter med at #0 vil være programmør, nu er vi nede på at diskutere HTML, CSS og Javascript. For hver iteration vi har taget nu, så er der bare blive pillet lidt mere af #0's oprindelig ide om at blive professionel programmør - til sidst er der ikke mere tilbage. Der er ingen eksempler i denne tråd, der bakker #0's ide op, der er faktisk en, der kommer med sit eget eksempel (#20), som gjorde det modsatte og de fleste af de andre i denne tråd, er fordi personen havde foden inden for branchen, som en start. Jeg forstår faktisk slet ikke hvad "at lave et projekter på Github" reelt betyder, er det at copy/paste eksempler fra tutorials og stack overflow eller hvad snakker vi om ? For mig betyder det f.eks. "Jeg har lavet noget populært open source kode på Github" eller "Jeg har lavet dette stykke software/website/system for en kunde" eller "jeg har bidraget med dit og dat forbedringer til open source projekter". Hvorfor er det, #0 mener at man kan successfuldt kan bestride et IT-job uden at have en fundamentalt forståelse for IT. Som jeg har nævnt et par gange nu, at være programmør, er mere end bare skrive kode og som andre også giver mig ret i. Hele #0's præmis om at han tror at han kan selvstudere og lande en rigtig programmør stilling, uden forudgående erhvervsfaring fra branchen eller relevant udddannelse er simpelthen fokert, men hatten af for #0, hvis jeg har uret. Denne tråd er mere eller mindre bare fyldt med buzzwords fra #0's side, så bullshit bingo kortet er hermed trukket. #18, #19 Jeg skriver ingen steder at man skal have en uddannelse, men studiejobs, ah come on, så du mener at #0 skal finde sig et studiejob eller hvad ? Mon ikke de fleste der får sig et studiejob, enten er i gang med en relevant uddannelse, eller at opgaverne er så lette, at de kan varetages uden nogen synderlig forudgående erfaring. #21 Igen, jeg skriver ikke man skal have sig en uddannelse som softwareudvikler, hvis man gerne vil søge et job som udvikler. Jeg er jo selv et levende eksempel, men du lander simpelthen ikke et sådan et job, uden du har relevant erfaring fra branchen (dit eget eksempel) og/eller en uddannelse. #23 Men altså - der er stadig en del webbureauer der f.eks. laver Wordpress-sites, hvor du kan "nøjes" med at være dygtig til HTML, CSS, JS, PHP, git og lidt generelle færdigheder. Men jeg tror det er de færreste der tænker på sådan en person i sådan en stilling som decideret softwareudvikler / programmør. Du tænker jo heller ikke på en statistisker der arbejder med R eller Python som en programmør vel ? Så er hele "problemstillingen" at det slet ikke er den samme "profil" vi har i tankerne - er det sådan en web integrator / web designer stilling der tænkes på ? #24 Nemlig - de har en fod inden for branchen, og været "heldige" at blive stillet opgaverne, så de har kunne dygtiggøre sig nok.
--
https://twitter.com[...] https://linuxmint.com[...] - Få dit privatliv tilbage. https://cinnamon-spices.linuxmint.com[...]
#26
ilmep
Monsterbruger
31-08-2020 20:17

Rapporter til Admin
#25 Hele #0's præmis om at han tror at han kan selvstudere og lande en rigtig programmør stilling, uden forudgående erhvervsfaring fra branchen eller relevant udddannelse er simpelthen fokert, men hatten af for #0, hvis jeg har uret. Han starter måske ikke med den højeste løn. Kan han opnå erfaring via startup eller en virksomhed der tager ham ind for at teste ham, så kan jeg på ingen måde se hvorfor han ikke skulle få et job, hvis han er dygtigt nok. Kender mange selvlærte programmører der besidder store stillinger i dag. Du skriver, at han ikke lander et job uden erfaring. Nej, men manden skal nok starte et sted hen. En ingeniør uddannet får da hellere ikke den bedste stilling med det samme, men skal arbejde sig op. #0 Klø på og blev ved med at udvikle dig, men med det sagt så er det klart nemmere med en uddannelse!
--
Sidst redigeret 31-08-2020 20:17
#27
inckie
Guru
31-08-2020 20:36

Rapporter til Admin
#26 Alle de mange du kender, de er kommet helt uden for IT-branchen, søgt en udviklerstilling og fået den eller eller ?
--
https://twitter.com[...] https://linuxmint.com[...] - Få dit privatliv tilbage. https://cinnamon-spices.linuxmint.com[...]
#28
Pendor
Super Supporter
31-08-2020 21:17

Rapporter til Admin
#26 De selvlærte du kender, har de kodet siden de var teenagere eller skiftet spor som voksen?
--
#29
ilmep
Monsterbruger
31-08-2020 21:41

Rapporter til Admin
#27/28 Det er blandet. Nogle har programmeret siden de var teenagere og andre har lært det som voksne. Som jeg også sagde tidligere er det klart nemmere med en uddannelse, men man skal ikke tage fejl at der findes programmører der er selvlærte. Det er jo ikke fordi at de unge bliver knaldgode til programmering på universitet, det er noget der kommer ved at programmere derhjemme intensivt i sin fritid. Nu er det selvfølgelig også forskel på programmeringssprogene og jeg tager kun udgangspunkt i frontend som #0 har omtalt. Snakker vi om backend er det oftest en anden historie. Faktisk har DR.dk lige ansat en frontend udvikler der ikke har haft it eller andet, men har lært det selv. Findes faktisk en podcast omkring det, hvis man er interesseret i at høre mere om det. Han er med i podcasten der hedder "kortsluttet" og er med i de første 10-20 minutter, såvidt jeg husker.
--
Sidst redigeret 31-08-2020 21:43
#30
ilmep
Monsterbruger
31-08-2020 21:48

Rapporter til Admin
Jeg er dog også overbevist om at det er blevet langt sværere at gå den her vej nu end for bare 5-10 år siden.
--
#31
Wut
Monster Supporter
31-08-2020 22:13

Rapporter til Admin
Super indlæg i #25. Skærer igennem støjen her i tråden! Jeg er selv ingeniør og softwareudvikler. Anslået bruger jeg omkring 10-15% af min arbejdstid på at skrive kode. Resten går med systemudvikling, arkitekturdefinition, skrive kravspecs, teste og validere, tilfredsstille diverse krav fra processen/workflowet - bidrage til at forbedre både produktet og på at forbedre arbejdsgangene og udvikle tools, der understøtter flowet. Hvis en virksomhed vil have en "programmør", forstået som en "dude der kan trykke C-kode ind i maskinen", så ansætter virksomheden nok en inder eller kineser til en brøkdel af vores løn her i Danmark. Man kommer ikke langt med at blive god til at trykke syntaks ind i en computer - det er en god start, men det er langt fra nok. Softwareudvikling er et håndværk. Man bliver ikke programmør af at kunne skrive C++, på samme måde som man ikke kan kalde sig tømrer, fordi man kan finde ud af at bruge en skruemaskine eller slå søm i. Jeg vil KLART anbefale at tage en (som minimum) kortere uddannelse indenfor softwareudvikling. For det første for at få det lært årsagerne bag, hvorfor man gør, som man gør, og for at lære sig selv nogle gode vaner/arbejdsgange... og for det andet fordi HR-folket og rekrutteringsbureauer osv ikke kan finde ud af at håndtere selvlærte "eksperter", men kun kan sammenligne CVer og eksamensbeviser. Når økonomien er god kan man få job uden papirer - men når det går den anden vej er man i konkurrence med en stak andre med fine CVer med diverse eksaminer/certifikater, og man vil få svært ved at få foden indenfor. Hvis et rekrutteringsbureau skal vælge imellem 20 super gode programmører, hvorfor skulle de så vælge de 4 af dem, som ikke har en uddannelse, når de 16 andre har? De kan jo ikke se forskel på, om de 4 netop er mere dygtige end de 16 eller ej.
--
Ignorér tågehorn: https://www.hardwareonline.dk[...] Sneak peek indlæg: https://hamdenkloge.dk[...]
--
Sidst redigeret 31-08-2020 22:18
#32
ilmep
Monsterbruger
31-08-2020 22:17

Rapporter til Admin
#31 Helt enig. Man skal skille sig meget ud for at begå sig uden uddannelse i Danmark (klart nemmere i USA!). Som #31 siger, overvej en kort uddannelse. Svært at komme igennem rekrutteringsprocessen med mindre du kender nogle og har et godt netværk. Især i 2020.
--
#33
inckie
Guru
31-08-2020 22:25

Rapporter til Admin
#14 Jeg lyttede lige (det er https://www.dr.dk[...] ca. 14:50 ish) Han fortæller først og fremmest, at han altid har været nysgerrig, men også at han startede i forbindelse med data science og præsentation af data (R og Python). Se hans profil her: https://www.linkedin.com[...] - der er da massere af relevant forudgående erfaring, før han landede et job som frontend udvikler hos DR :-)
--
https://twitter.com[...] https://linuxmint.com[...] - Få dit privatliv tilbage. https://cinnamon-spices.linuxmint.com[...]
--
Sidst redigeret 31-08-2020 22:25
#34
Drsela
Bruger Aspirant
31-08-2020 22:29

Rapporter til Admin
Ligesom #31 er jeg ingeniør og arbejder som softwareudvikler. En almen arbejdsdag for mig er måske ~3-4 timers kode, den resterende tid er diverse møder, systemdesign og generelt overvejelser af hvordan man gør sit system skalerbart - eller snak med kunder vedrørende hvilke features de ønsker implementeret. #0 hvis du VIRKELIG ønsker at blive udvikler, skal du beslutte om du vil frontend, backend eller en kombination. Dertil skal du læse op på et hav af området vedrørende hvad du beslutter. Yderligere skal du allokere lang tid til at lave hobbyprojekter - dette er både for din egen skyld, men også din kommende arbejdsgiver. Derved får du det fundamentale ind under huden. Danmark er typisk meget glad for .NET når det kommer til backend, så hvis du starter med den del til backend er du på rette vej. Start med at lave nogle API'er eller lignende, som du kan bruge i din hverdag som simplificerer dit liv. Sådan blive du mere motiveret til at skrive kode. At komme indenfor i softwarebranchen uden nogen relevant baggrund kan være svært, medmindre man har en ven som kan sige god for en. Ikke at det er umuligt. Men prøv at se det fra virksomhedernes side: Hvis de kan hyre en nyuddannet softwareingeniør, som har erfaring fra studiet med semesterprojekter og eventuelt ingeniørpraktik, hvorfor skulle de så vælge en ufaglært person? Så ligesom #31 siger: få dig eventuelt en kort videregående uddannelse indenfor det område du finder interessant - og benyt det som et 'springbræt' til at komme videre i din erhvervskarriere. Alternativt kan du forsøge at tage online certifikater, det kan også gavne din karriere.
--
#35
ilmep
Monsterbruger
31-08-2020 22:31

Rapporter til Admin
#33 Nu skal vi ikke dræbe #0's drøm helt ;). Problemet med #0 indlæg er at det er baseret på amerikanske tendenser og hvad de skriver om på reddit og youtube. Det er bestemt muligt, men som jeg skrevet mange gange, det er ikke nemt og ville helt klart være nemmere med en uddannelse. Datamatiker tager 2-2,5 år og ville være en god start. Ved ikke om man kan tage den som fjernstudie?
--
#36
Mikchr
Monsterbruger
01-09-2020 16:10

Rapporter til Admin
#0 Prøv at ringe til nogle af de "hiring managers", som står på nogle af de konkrete stillinger du kunne tænke dig, at bestride og hør hvad de siger. En anden ting er, at der også er stor efterspørgsel på folk, som er kyndige indenfor Azure, AWS og GCP. Det er efter min mening en mere farbar vej. - Her kan man jo selv tage certifikater online og den vej rundt hurtigt få papir på tingene. /Mikkel
--
Mikkel Elgaard. KBH. Send mig en privat besked for nærmere kontaktdata.
--
Sidst redigeret 01-09-2020 16:10

Opret svar til indlægget: Forfølge en karriere som selvlært programmør?

Grundet øget spam aktivitet fra gæstebrugere, er det desværre ikke længere muligt, at oprette svar som gæst.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.

Opret bruger | Login
NYHEDSBREV
Afstemning


ANNONCE