Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V3
Login / opret bruger


Elegoo mars 5 ultra

Af Heini Nielsen | 10-09-2024 | 243 visninger | 0 kommentarer


Producent: Elegoo
Sponsor: Elegoo
Elegoo mars 5 ultra

Vi har tidligere set nærmere på Elegoo's Saturn-serie, som er storebror til Mars-serien. Mars-serien er den mindste i Elegoo's line-up af resin 3D-printere, men selvom den er lille, har den stadig meget at byde på. Den nye Mars 5 Ultra deler mange af de samme funktioner, vi så med Saturn 4 Ultra, herunder den forbedrede tilt-funktion, som er en af de store forbedringer i forhold til tidligere versioner i Mars-serien.

En af de mest tiltalende aspekter ved Mars 5 Ultra er prisen, som ligger cirka 1000 kr. under Saturn 4 Ultra. Dette betyder, at Mars 5 Ultra lander på omkring 2600 kr., hvilket gør den til en særdeles attraktiv mulighed for dem, der ønsker hurtige printtider og brugervenlighed uden at sprænge budgettet. Dog skal man være opmærksom på, at byggepladen er noget mindre, og at opløsningen er på 9K i stedet for de 12K, som Saturn-modellen tilbyder.

Mars 5 Ultra kommer også med den samme smarte auto-firmware opdateringsfunktion som Saturn 4 Ultra og har indbygget Wi-Fi, hvilket gør det nemt at holde printeren opdateret og sende printfiler trådløst.

Denne gang har jeg også haft mulighed for at prøve forskellige typer resin, da Elegoo venligst har sendt et udvalg af forskellige resin-typer med printeren. Dette har givet mig en bredere oplevelse af printerens muligheder.

Men hvordan klarer den sig i praksis? Jeg har testet Mars 5 Ultra grundigt og deler her mine erfaringer.




Design og Byggekvalitet

En af de mest markante forskelle mellem Mars 5 Ultra og de nyere Saturn-modeller ligger i designet af låget. Mars 5 Ultra bruger det ældre design, hvor man skal løfte hele låget op for at få adgang til printområdet. Dette står i kontrast til Saturn 4 Ultra, som har en mere moderne og brugervenlig løsning, hvor låget kan tiltes bagover, hvilket gør det lettere at tilgå printeren uden at skulle finde plads til at placere låget ved siden af.

Selve byggekvaliteten på Mars 5 Ultra er dog stadig solid og robust, som vi kender det fra Elegoo. Printeren er lavet med et fokus på at levere præcise og pålidelige prints, og den føles som et kvalitetsprodukt, selvom den henvender sig til en mere budgetorienteret målgruppe sammenlignet med Saturn-serien.





Opsætning og brugervenlighed

Opsætningen af Mars 5 Ultra er overraskende enkel, selv for dem, der er nye inden for 3D-print. Printeren kommer næsten fuldt samlet, og den brugervenlige touchskærm på fronten gør det let at navigere mellem de forskellige funktioner. Med den indbyggede USB-port og mulighed for trådløs filoverførsel via Wi-Fi bliver det nemt at sende printfiler til printeren, hvilket eliminerer behovet for kabler og gør workflowet mere fleksibelt og strømlinet. Denne kombination af enkel opsætning og moderne funktioner gør Mars 5 Ultra til en attraktiv mulighed for både begyndere og erfarne brugere.






 

Tilbehør

Tilbehøret til Mars 5 Ultra er næsten identisk med det, der følger med Saturn 4 Ultra. Du får alt det nødvendige for at komme i gang, herunder værktøj, en skraber, og nogle grundlæggende beskyttelsesudstyr. Dog bemærkes det, at der ikke medfølger 3 måneders Chitubox Pro-software med Mars 5 Ultra, som det ellers gør med Saturn 4 Ultra. Det er dog værd at nævne, at Chitubox Basic-versionen, som er gratis og følger med Mars 5 Ultra.






 

Software

Elegoo Mars 5 Ultra leveres som sagt med Chitubox Basic som standard slicer-software. Denne version af Chitubox er som regel tilstrækkelig for de fleste brugere, da den dækker de grundlæggende behov for at forberede printfiler.

Chitubox Basic tilbyder:

  • Brugervenlig Interface: Intuitiv brugerflade, der gør det nemt at importere, orientere og tilpasse 3D-modeller.
  • Opdatering: Får regelmæssige opdateringer, som forbedrer funktionaliteten og tilføjer nye features.

Chitubox Pro, som nogle gange tilbydes sammen med andre printermodeller, tilbyder ekstra funktioner som avancerede supportmuligheder og bedre optimering af printkvaliteten, men Chitubox Basic er ofte tilstrækkelig for de fleste brugeres behov.




AI-Kamera med Intelligent Detektion

Elegoo Mars 5 Ultra, ligesom dens storebror Saturn 4 Ultra, er udstyret med et avanceret AI-kamera. Dette intelligente kamera muliggør intelligent detektion, som overvåger printprocessen i realtid. Det er i stand til automatisk at identificere og rapportere fejl eller problemer, hvilket giver en ekstra sikkerhed i printprocessen. Med det integrerede AI-kamera får du fejldetektion og realtids status på dine print direkte ved hånden. Kameraet kan opdage både tomme byggeplader og printfejl, hvilket sikrer, at du altid er opdateret på printets status.

Derudover tilbyder kameraet også muligheden for at lave timelapse-videoer af dine kreationer. Dette er en sjov funktion, der giver dig mulighed for at dokumentere og dele dine printprojekter med 3D-printfællesskabet eller på sociale medier.




Printkvalitet/Test

Når det kommer til printkvaliteten, skuffer Mars 5 Ultra bestemt ikke. Med sin 9K opløsning formår denne printer at levere resultater, der er imponerende på tværs af alle typer af projekter. Den høje opløsning sikrer, at selv de mindste detaljer bliver gengivet med en utrolig præcision, hvilket er afgørende for dem, der arbejder med komplekse modeller som miniaturefigurer til rollespil eller andre projekter, hvor detaljeringsgraden er altafgørende. Overfladerne på de printede objekter er utroligt glatte, uden synlige laglinjer eller ujævnheder, hvilket giver et professionelt finish hver gang.

For at teste printerens kapacitet brugte jeg den velkendte standardtestmodel, Tårnet, som jeg har gjort til en fast del af min testproces, hver gang jeg skifter resin-type. Dette har givet mig mulighed for at evaluere, hvordan Mars 5 Ultra håndterer forskellige typer resin og sikrer, at den konsekvent leverer høj kvalitet. Resultaterne har været fremragende; hver printet model har været skarp, detaljeret og fri for fejl, bortset fra en enkelt gang, hvor jeg havde opsat supporten forkert. Denne fejl var klart brugerrelateret og understreger vigtigheden af korrekt forberedelse i slicer-programmet, men det viser også, hvor tilgivende og pålidelig Mars 5 Ultra er, når alt er sat op korrekt.

Mars 5 Ultra formåede at opretholde en konsekvent høj kvalitet gennem hele testforløbet, uanset hvilken resin-type jeg brugte. Printeren har ikke haft nogen problemer med at håndtere forskellige materialer, hvilket vidner om dens alsidighed og robusthed. Selv ved mere udfordrende resins, der kræver specifikke temperaturer og opsætninger, klarede Mars 5 Ultra sig glimrende. Hver model kom ud af printeren med en overflod af små detaljer, der viser, hvor præcist printeren arbejder, og hvordan den er i stand til at fastholde en høj standard, selv under forskellige forhold.

En ting, jeg virkelig værdsatte under testen, var printerens evne til at levere ensartede resultater uanset materialevalg. Dette er en vigtig faktor for enhver, der arbejder med forskellige resins, da det betyder, at man kan forvente samme høje kvalitet uanset hvilken resin-type man vælger at arbejde med. Denne konsistens gør Mars 5 Ultra til en pålidelig arbejdshest, der kan håndtere en bred vifte af opgaver uden at gå på kompromis med kvaliteten.

Jeg vil lade billederne af de forskellige typer resin tale for sig selv nedenfor, da de viser både printerens evner og de forskellige materialers egenskaber. Alt i alt har Mars 5 Ultra leveret en printkvalitet, der langt overstiger forventningerne, og som klart placerer den blandt de bedste i sin prisklasse.














 

Standard Plant-Based Photopolymer Resin er en miljøvenlig 3D-print resin, der er specielt udviklet til at kombinere høj printkvalitet med bæredygtighed. Denne resin er formuleret med plantebaserede materialer, hvilket gør den til et mere miljøvenligt valg sammenlignet med traditionelle petroleumsbaserede resiner. Det er et ideelt valg for dem, der ønsker at reducere deres miljøpåvirkning uden at gå på kompromis med kvaliteten af deres 3D-print.

Når det kommer til ydeevne, tilbyder Standard Plant-Based Photopolymer Resin skarpe detaljer og glatte overflader, hvilket gør den velegnet til en bred vifte af figurprint, prototyper og kunstneriske projekter. Resinen har også lav krympning, hvilket sikrer høj dimensionel nøjagtighed i de færdige print, hvilket er vigtigt, når præcision er nødvendig.

En anden fordel ved denne resin er dens lave lugt, hvilket gør den mere behagelig at arbejde med, især i lukkede miljøer. Den er let at hærde og fungerer godt med de fleste UV-hærdende SLA- og DLP-printere, hvilket gør den til et alsidigt valg for både hobbyister og professionelle brugere.

Standard Plant-Based Photopolymer Resin er altså en fremragende balance mellem bæredygtighed og ydeevne, der gør det muligt for brugerne at skabe detaljerede og holdbare 3D-print, mens de tager hensyn til miljøet.



 

Water Washable Resin er en type 3D-print resin, der er designet til at være nem at rengøre ved hjælp af almindeligt vand, i stedet for de traditionelle opløsningsmidler som isopropylalkohol (IPA). Denne egenskab gør Water Washable Resin både mere brugervenlig og miljøvenlig, da det reducerer behovet for skrappe kemikalier under efterbehandlingen af 3D-printede objekter.

Når det kommer til printkvaliteten, leverer Water Washable Resin skarpe detaljer og glatte overflader, der er på niveau med traditionelle resiner. Den er ideel til en bred vifte af applikationer, herunder figurprint, smykker og andre detaljerede projekter, hvor præcision og klarhed er afgørende.

En af de største fordele ved Water Washable Resin er, at det gør oprydningsprocessen hurtigere og sikrere. Efter printning kan modellerne nemt skylles under vand, hvilket gør det lettere at fjerne overskydende resin og sikre, at de printede objekter er klar til hærdning.

Derudover har Water Washable Resin en lav lugt, hvilket gør den mere behagelig at arbejde med i indendørs miljøer. Dette gør den til et ideelt valg for dem, der ønsker en mere praktisk og mindre skadelig 3D-printoplevelse, uden at gå på kompromis med kvaliteten af deres print.

Samlet set er Water Washable Resin en praktisk og effektiv løsning for 3D-printere, der ønsker en enklere og mere miljøvenlig rengøringsproces, samtidig med at de opnår høj kvalitetsprint.



Abs-Like Smoky Black Resin har en imponerende æstetik, der næsten ligner ægte krystal. Med en dyb, mørk nuance og en let gennemsigtighed giver det printede objekt en luksuriøs og eksklusiv fremtoning. Når du arbejder med denne resin, føles materialet bemærkelsesværdigt som sukkerkrystaller, hvilket giver en unik taktil oplevelse, der skiller sig ud fra andre resintyper. Dette gør det til et særligt attraktivt valg for dem, der ønsker at skabe modeller med en krystallignende kvalitet, både i udseende og tekstur.



Abs-Like 3.0 Photopolymer Resin er en alsidig og holdbar resin, der er designet til at efterligne egenskaberne af ABS-plastik, hvilket gør den ideel til en bred vifte af applikationer. Denne resin er kendt for sin høje slagstyrke og robusthed, hvilket gør den velegnet til at producere funktionelle prototyper og dele, der skal kunne modstå mekanisk belastning. Den har en glat overfladefinish, som giver dine print et professionelt udseende uden behov for omfattende efterbehandling.

En af de største fordele ved Abs-Like 3.0 Photopolymer Resin er dens lave krympning, hvilket sikrer, at dine print bevarer deres dimensionelle nøjagtighed. Desuden er den let at arbejde med og tilbyder en god balance mellem stivhed og fleksibilitet. Dette gør den særligt anvendelig til komplekse print, der kræver præcision, men også en vis grad af holdbarhed. Resinen er også formuleret til at hærde hurtigt under UV-lys, hvilket reducerer den samlede printtid og øger effektiviteten i produktionsprocessen.

Denne resin er et fremragende valg for dem, der har brug for en pålidelig og højtydende materiale til deres 3D-printprojekter, især når det kommer til funktionelle dele, der kræver både styrke og præcision.



 

Standard Photopolymer Resin er en af de mest almindeligt anvendte typer resin i 3D-printning. Denne type resin er kendt for sin alsidighed og evne til at producere print med høj opløsning og detaljer.

Når det kommer til printkvalitet, leverer Standard Photopolymer Resin skarpe kanter, glatte overflader og en fin detaljegrad, der gør den ideel til en bred vifte af anvendelser. Det er særligt velegnet til modeller, smykker og andre projekter, hvor præcision er vigtig. Resinens flydende form sikrer, at den kan udfylde små hulrum og komplekse strukturer, hvilket resulterer i meget præcise print.

Standard Resin er også let at efterbehandle, hvilket indebærer, at det kan slibes, males eller på anden måde bearbejdes efter hærdning. Det giver brugerne fleksibilitet til at tilpasse og finpudse deres modeller efter printning.

En af de få ulemper ved Standard Resin er, at det kræver brug af isopropylalkohol (IPA) eller en anden opløsningsmiddel til rengøring af de printede modeller. Derudover har standard resin en tendens til at være mere skørt sammenlignet med andre typer resin, som eksempelvis ABS-lignende eller fleksibel resin. Dette betyder, at det kan være mere tilbøjeligt til at knække eller splintre under belastning.

Standard Photopolymer Resin er ideel for brugere, der søger en god balance mellem pris, kvalitet og brugervenlighed, og som ønsker at producere detaljerede, højpræcisionsmodeller til en bred vifte af projekter.









Konklusion

Elegoo Mars 5 Ultra er en imponerende resin 3D-printer, der tilbyder en næsten tilsvarende printkvalitet og hastighed som den større Saturn 4 Ultra-model, men med nogle nøgleforskelle. Med sin 9K opløsning leverer Mars 5 Ultra detaljerede og præcise prints, der kan konkurrere med de bedste på markedet, hvilket gør den velegnet til projekter, hvor kvalitet og nøjagtighed er afgørende. Printerens evne til at håndtere forskellige typer resin uden problemer, kombineret med det AI-baserede kamera, der overvåger printprocessen, sikrer, at du får stabile og fejlfrie prints næsten hver gang.

Den primære forskel mellem Mars 5 Ultra og Saturn 4 Ultra ligger i byggearealet og visse funktioner som tilt-mekanismen til åbning af lågen, som Mars 5 Ultra ikke har. Dette mindre byggeareal betyder, at du har lidt mindre fleksibilitet, når det kommer til større projekter, men det er stadig tilstrækkeligt for de fleste hobbyister, især dem der arbejder med miniaturefigurer eller andre små objekter.



Prismæssigt ligger Mars 5 Ultra på ca. 2600kr altså omkring 1000 kr. under Saturn 4 Ultra (baseret på Elegoo's egen hjemmeside, da jeg endnu ikke har fundet en dansk forhandler der har den til salg) hvilket gør den til en økonomisk attraktiv mulighed. Valget mellem de to printere afhænger i høj grad af dine specifikke behov. Hvis du har brug for et større byggeareal og den ekstra bekvemmelighed, som tilt-funktionen giver, kan Saturn 4 Ultra være det rigtige valg for dig. Men hvis du primært arbejder med mindre projekter og har begrænset bordplads, er Mars 5 Ultra en fremragende investering. Den er både prisvenlig og brugervenlig, hvilket gør den til et ideelt valg for både nybegyndere inden for 3D-print og dem, der søger en kompakt og effektiv løsning uden at gå på kompromis med kvaliteten.

En ting, jeg dog savner, er en medfølgende luftrenser. Med tanke på de potentielt skadelige dampe, der kan opstå ved arbejde med resin, mener jeg, at en luftrenser burde være standardudstyr, der følger med printeren. Dette ville ikke kun forbedre sikkerheden, men også gøre oplevelsen mere komplet for brugeren.

Alt i alt er Elegoo Mars 5 Ultra en solid performer, der giver masser af værdi for pengene, især for dem, der ikke har brug for det ekstra byggeareal, som storebroren tilbyder. Det er en printer, der leverer på alle de vigtigste parametre – fra printkvalitet til brugervenlighed – og den er klar til at blive en pålidelig del af enhver 3D-printentusiasts værksted.
 

Fordele ved Elegoo Mars 5 Ultra:

  1. Imponerende 9K opløsning: Giver mulighed for at printe modeller med utrolige detaljer, hvilket gør den ideel til små objekter som miniaturefigurer.

  2. Kompakt design: Mindre byggeareal gør den velegnet til dem med begrænset plads, samtidig med at den stadig leverer høj printkvalitet.

  3. Brugervenlig opsætning: Nemt at komme i gang med, selv for nybegyndere. Printeren kommer næsten fuldt samlet, og den intuitive touchskærm gør navigation mellem funktionerne let.

  4. Smarte funktioner: Inkluderer auto-firmware opdatering og Wi-Fi-forbindelse, hvilket giver en mere fleksibel og opdateret brugeroplevelse.

  5. God pris: Prissat cirka 1000 kr. under stor broeren Saturn 4 Ultra, hvilket gør den til et økonomisk valg uden at gå på kompromis med kvaliteten.

  6. Stabil printproces: Printeren leverer konsekvent høj kvalitet med meget få fejlprint, hvilket er vigtigt for dem, der søger pålidelighed i deres prints.


Ulemper ved Elegoo Mars 5 Ultra:

  1. Mindre byggeareal: Begrænser størrelsen på de objekter, man kan printe sammenlignet med større modeller som Saturn 4 Ultra.

  2. Manglende tilt-funktion: Låget skal løftes manuelt i stedet for at kunne tiltes bagover, som det er muligt på Saturn 4 Ultra. Dette kan gøre det lidt mere besværligt at betjene printeren.

  3. Ingen medfølgende luftrenser: Det er skuffende, at en luftrenser ikke følger med som standard, især med tanke på de potentielt skadelige dampe fra resin. Dette ville have forbedret både sikkerheden og brugeroplevelsen.