Denne tråd er over 6 måneder gammel
Er du sikker på, at du har noget relevant at tilføje?
Køb af ejerlejlighed.. umuligt som single?!Af Gæst Noyu | 07-11-2019 16:38 | 4654 visninger | 41 svar, hop til seneste
Er det totalt umuligt at købe en ejerlejligheden når man er single? Tjener kun 420k om året. Har SU lån på 120k.
Jeg er i dag 32 år med fast job. Jeg er netop blevet single og ønsker, at være egen herre for fremtiden. Jeg bor pt. til leje.
Snakkede med danske bank den anden dag som sagde, at jeg kun kunne købe for 1,6m ..
De ejerlejligheder jeg kigger på, dem som er noget værd, starter alle på 2,2m og op.
Såå.. Er det virkelig helt umuligt at købe ejerlejlighed når man er single? Er det kun forbeholdt par? Er jeg dømt til at bo til leje, indtil jeg finder en ny kæreste som vil købe med mig? Kan det virkelig være rigtig. --
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
Det er jo derfor man skal spare op. Jeg har købt sidste år til 2.5 mio. da jeg var alene. Tjener kun lidt mere end dig. -- #1: Har sparet 70k op allerede, men det går pænt langsomt når man er alene. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. Tænker hvis du ser at få betalt dit su lån ud og spare op i bare et par år så skulle det nok hjælpe dig mod dit mål -- Hvor stor ? og hvor skal det være ?
10-15min fra Århus kan du få 80m2, til 900.000kr postnr 8464 -- #2 Du er lidt sjov, først siger du at du synes det er mærkeligt at man som single ikke kan købe for flere millioner, næste post brokker du dig over hvor svært det er som single at opspare? -- #5: Åhh hold da kæft..! Brokker mig?! Overhovedet ikke? Kommer blot med en ganske almindelig kendsgerning. Jesus fucking christ mand..
Og JA.. jeg vil ellers mene at når man tjener over de 400k om året, så ser det ganske fornuftigt ud frem for en som kun tjener 250k. Det passer måske ikke eller? Kom nu lige ind i kampen.. seriøst. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. #6 - Er en lejlighed til 1,5 eksempelvis ikke nok til dig? Hvor meget plads har du brug for?
Vil du gerne bo på Århus Ø eller kan det være lidt ude i periferien? Man kan satme få meget lejlighed for 1,5 mil, hvis man ikke er kræsen med beliggenheden. Du kan få halvanden gange mit hus for de penge og jeg har ca. 20 minutter til Århus C.
Jeg tror bankerne er bange for lånet, også selvom det er et SU lån. Det burde du kunne afvikle temmelig hurtigt. Så kan du nok også låne mere.
Er det med fortjeneste for øje du er ude og købe? Eller køber du med henblik på at der flytter en kæreste ind på sigt? -- - Indsæt signatur - --
Sidst redigeret 07-11-2019 17:15 Tror du må skrue din forventninger ned. 2.2 mio. er fandeme meget for en single. Og at danske bank går med til at låne dig 1.6 mio. er mig en gåde, når du i forvejen har et SU lån på 120k.
Hvor søger du bolig og hvor stor? Kvadratmeter osv. -- #7: Jeg vil gerne bo centralt, i en storby netop for A) Jeg kan godt lide det men også B) Jeg ser det som en god opsparings mulighed på sigt, når jeg engang skal sælge igen.
Så ja, fortjeneste kan man vel godt kalde det på sigt. 50/50. Jeg er ikke typen som vil gå all in og tjene kassen på et evt. salg. Jo skulle det ske fint nok, men en lille fortjeneste vil jeg da også blive glad for. Er blot træt af, at ha siddet i lejlighed i 8 år nu, smidt penge ud af vinduet, forstå mig ret.
#8: min. 70 kvm, Odense f.eks. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. #9
Okay, troede ikke det var så dyrt sammenlignet med KBH. Der skulle da være rig mulighed for at fine noget fint til under 1.7 stykker? -- Skal man ikke stadig have 5% til udbetaling? I så fald skal du jo spare noget mere sammen. -- #0 har du prøvet andre banker, jeg vil forslå djursland sparekasse, de er til at handle med. -- !AMD HAS RYZEN
Prøv en anden Bank. Har en ven der ville købe hus alene. Han tjerner 36000 om måneden og havde en opsparing på knap 200.000kr. Han så på hus i i prisklassen 1.2-1.6 mill. Han måtte skifte bank flere gange inden han fandt bank som ville låne ham. -- #14
Fordelen ved lejlighed er det er billigt at komme ind i, ud af, og det er ikke dit problem når noget går i stykker.
Det passer da vist ikke helt. Måske hvis man bor til leje. :-) -- Sidst redigeret 07-11-2019 17:49 Det har hverken noget at gøre med om man er single eller om man har et SU-lån på 120.000 kr.
Der er visse regler man som bank skal overholde kreditmæssigt.
Blandt andet er der det nøgletal der hedder gearing / gældsfaktor.
Det betyder, at man helst ikke ser at der er mere gæld end 3,5 - 4 gange ens samlede årlige indtægt pr år før skat. I dette tilfælde, 425.000 kr. x 3,5 = 1.487.500 kr.
Hvis man er lidt flink og andre ting opvejer det (formue og rådighedsbeløb), så kan det godt accepteres at det er omkring 4, altså 425.000 kr. x 4 = 1.700.000 kr.
Der er heraf et krav om man selv skal komme med MINIMUM 5% af købesummen som udbetaling. Størstedelen af alle banker vil også have at man selv skal finansiere tinglysning af skøde, eventuel ejerskifteforsikring (på hus og ikke lejlighed), samt advokatgennemgang. De 2 sidstenævnte er ikke et krav, men en stærk anbefaling at gøre brug af.
I dit scenarie vil du ved køb for 2.200.000 kr. have følgende setup (rundt regnet):
Realkreditlån 80%: 1.760.000 kr.
Boliglån (15%): 330.000 kr.
Udbetaling (5%): 110.000 kr.
Det vil sige en gæld på 2.090.000 kr. (Her er ikke medtaget eventuelt kurstab på optagelse af fastforrentet lån, samt omkostninger til stiftelse af lånene). Det samlede lånebeløb ved med garanti være større grundet diverse omkostninger - en hel del endda.
Derudover har du gælden til SU på 120.000 kr.
I ALT: 2.210.000 kr.
Din gearing / gældsfaktor vil her være 5,2 hvilket er ALT for højt og kan kreditmæssigt og lovgivnings-/bekendtgørelsesmæssigt ikke godkendes. Banker kan risikere en bøde / påbud for at godkende sådan en omgang.
Udover gearing / gældsfaktor kigger man også på rådighedsbeløb og formue.
Rådighedsbeløb er der også semi-faste rammer til, men det vil jeg ikke komme nærmere ind på da det kan skabe gevaldig debat.
Formuen kigges igennem for at vurdere om den er positiv eller negativ (aktiver - passiver), og en negativ formue er heller ikke at foretrække.
Jeg tvivler også på at dit rådighedsbeløb vil kunne klare dette scenarie. (Uden at vide hvad du har af udgifter selvfølgelig). Men med en standard finansiering vil det koste ca. 9.500 kr. pr. md. i realkredit- og boliglån (meget overordnet). Derudover kommer der ejerudgifter til ejerforening osv.
Det jeg prøver at fortælle med dette er, at bankerne er bundet på hænder og fødder af diverse krav, lovgivninger og bekendtgørelser.
Det skal også siges, at jeg ikke arbejder i en storby, men har siddet med bolighandler i storbyer i begrænset omfang. Der er andre kreditmæssige regler i storbyer, både på godt og ondt. Mest ondt. Økonomien skal blandet andet stress-testes for at vurdere om rådighedsbeløbet kan håndtere en rentestigning i markedet.
Men du bør ikke bruge mere tid på at jagte en bank der vil hjælpe dig med at købe til 2.200.000 kr.
Det vil iøvrigt være gevaldig dårlig rådgivning at sætte dig i sådan en situation - især fordi boligpriserne er skruet så højt op i storbyerne at der godt kan argumenteres for stor risiko for pludselig prisfald.
Don't hate the player (banken) - hate the game (Finanstilsynet). -- Jeg har siddet som privat bankrådgiver i 10 år - skiftede dog for to år siden over til Investeringsrådgiver, men har da ikke glemt det endnu.
Som single med en gæld på 120K, må du nok vinket temmelig meget farvel til drømmen på 2,2 mio. medmindre du kommer med en opsparing på omkring 450.000 kr. og er gældfri, og lejligheden ligger i et let til normalt omsættelig område.
Som udgangspunkt kan du sige, at du kan købe for: Din bruttoløn x 3,5 - det betyder at din bruttoindtægt (før skat) er gearet med 3,5 gang. Og så er det endda lidt løst. Det er dog ALT gæld, så hvis du køber bolig for knap 1,5 mio. så er det slet ikke til bil.
Det er dog rigtig svært at forklare over skrift, og jeg vil foreslå dig, at du besøger flere banker, der kan forklare dig, hvad der skal til. Men 2,2 mio. kommer du aldrig til at låne hjem til med mindre du har en opsparing på over 20% og at du er gældfri. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. Tilføjelse: Danske Bank er på helt rette vej mht. det de anbefaler dig at købe for og det de vil hjælpe dig med at købe for.
Jeg ønsker dig alt mulig held og lykke med din boligsøgning. Vær tålmodig og spar op alt det du kan! Jo mere opsparing - jo bedre scenarie! :-) -- #0
Når du ikke har en større opsparing og endda større gæld, så er det jo ikke meget at starte ud med.
Du skal jo stille med 5% først og fremmest, og for en bolig til 2.200.000kr så er det 110.000kr.
Dernæst så vil det da ikke undre mig at man hellere giver større lån til par, risikoen er jo mindre for at begge bliver arbejdsløse på samme tid.
Hvor hvis du blive arbejdsløs og sidder i en lejlighed til 2.2, så bliver det hurtigt svært at betale.
Et skud på tasken til udgifter for sådan en lejlighed.
2000kr for realkreditlånet (renter og bidragssats) efter skatten er trukket fra
3000kr til afbetaling på lånet med mindre der vælges 0 i afbetaling.
3000kr til afbebaling på boliglånet.
2000 til ejerforenning.
Dvs 7000 eller 10.000kr hver måned afhængig af om du vælger afdragsfrihed.
Det er sq meget hvis du mister dit job.
Så det undre mig egentlig ikke at du ikke kan låne mere.
Hvis du kan stille med de 20% up front, så er jeg sikker på at bankerne er meget nemmere at snakke med, for så er risikoen jo væsentlig lavere for dem.
-- i9 9900K, Gigabyte Z390 Auros Elite, Noctua NH-D15, 16GB DDR4 3200MHz, MSI RTX2080Ti Lightning, Coolermaster H500. Tak for alle jeres svar! Det har i hvert fald bekræftet min påstand og frygt.. Jeg må bare bide i det noget så sure æble og spare så meget jeg kan op. 6k ud af vinduet hver måned men igen! Jeg vil kunne ha råd til at sidde her, skulle jeg blive arbejdsløs.
Glemte helt at nævne, at jeg også har bil (som er gældsfri). Købt kontant, netop efter at ha sparet 90k op.
Men igen, tak for jeres svar, hver og en!
Lige et tiltlægsspørgsmål:
Jer som har købt med kone/kæresten.. hvordan tør i? Skulle forholdet ende, vil du så kunne blive siddende i det? Sådan tanker ville fylde mit hoved konstant i hvert fald, hvilket også var det som førte til mit oprindelige spørgsmål i #0: Er ejerlejlighed kun for par. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. #20 6k er altså billigt... Når du køber en lejlighed har du fast ligeudgift typisk 2-3000/mdr derudover ejendomsskat på 800. Hurtigt er du oppe på lidt og så kommer el og tv/internet til. Så låner penge og så har du også renteudgifter.. Så er 6000 pludselig ret billigt.
Man køber sammen for at være sammen, man kan ikke altid forudse fremtiden i så fald kom man ingen vegne.
Jeg har selv købt lejlighed i det prisniveau du forspørger. Havde penge opsparet.
Og svar, ja, det er skam svært at købe selv. -- Sidst redigeret 07-11-2019 18:16 Er det totalt umuligt at købe en ejerlejligheden når man er single?
Nej. Det bliver dog nemmere hvis man ikke har anden gæld eller bil. -- FFHAU! #20
Nu er det jo de færreste der køber et hus eller lejlighed fordi de går og tror/regner med, at de går fra hinanden. Eller at du ønsker at sælge efter kort tid. Normalt skal man helst kunne se sig selv bo i huset/lejligheden i mere end 5 år, for ellers så drukner du bare i omkostninger.
Men det er da klart, hvis man køber som par, og økonomien er sat ud efter det køb, så får den efterladte problemed med at sidde alene, hvis de bliver skilt. Jeg har da haft en del sager, hvor den efterladte enten måtte sælge til under pris, eller hvor huset røg på tvang. Så det er der jo selvfølgelig en chance for.
Dog skal du huske på, at I jo køber SAMMEN, så begge navne står på købsaftalen og lånedokumenterne. Dvs. hvis din kone skrider, så skal hun jo stadig betale for lånet, selvom du bor der i. Hvis hun så har noget i mod det, så kan hun jo kræve, at I sætter huset til salg, men det kan hun jo ikke gøre uden dit samtykke, så der kan du sikkert allerede godt fornemme flueknepperiet, hvis man bliver skilt som uvenner :) -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. #15 - Nej, men jeg forestiller mig du godt ved hvad jeg mener. Hvis du selv ødelægger noget, skal du selv betale. Hvis noget går i stykker, hvor det ikke er din skyld, som er en del af lejemålet, skal du ikke selv betale. Obviously :)
#20 - Du behøver ikke blive siddene og smide 6k ud af vinduet hver måned, men du må også forvente, at når du køber, skal du bo der en del år, før det er en overskudsforretning. Hvis du flytter ud fra noget du har købt for tidligt, er pengene alligevel smidt ud af vinduet i renter og gebyrer, og så kan man sige du er ligevidt :) -- - Indsæt signatur - --
Sidst redigeret 07-11-2019 18:44 #0, har du sparet 110k op, så du har 5% af de 2,2 million du ønsker at købe for? For så vil jeg anbefale dig at smide dem efter dit SU lån i stedet for ;) -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. #0 - Hvis du tjener 420000 om året, og gennem 8 år kun har kunnet opspare 70000.- må du enten ha` et stort privatforbrug/afbetaling på gæld - eller en stor husleje. Men måske har jeg misforstået noget?
Bankerne/foreningerne vil ikke låne dig penge under de præmisser, da du som skrevet er enlig, og derfor er en risiko for deres økonomi, hvis noget øv sku` hænde (håber vi da ikke :))
Som tiderne er i øjeblikket, vil det nok heller ikke være godt for dig, at investere i en ejerlejlighed i en storby, da de ligger højt, og du derfor med din lille margen mellem rådighedsbeløb og udgifter, vil ku` risikere, at blive stavnsbundet i en hel del år, uden at ku` flytte, uden større gæld.
I din situation, ville jeg finde noget større, og lidt billigere i yderkanten af storbyen, inden alt for mange andre gør det, da netop dette sandsynligvis vil hæve priserne mere i disse områder (investering) end i storbyen, da markedet/investeringerne jo her, er alt for usikkert i disse tider. -- Kun de dumme ser på fingeren, når den kloge peger mod stjernerne... #20 Er du bange for din egen skygge?
Jeg håber da at alle der køber ejendom sammen med en anden er enige om at de bliver sammen, gerne lidt mere end bare et par år...
For resten så er det rigtig rart at bo i et hus til 1,5 million og så have mulighed for at arbejde deltid begge to. Vi arbejder ca 75 % begge to og har stadig luft i budgettet til sjove ting :-) -- Livet på jorden er kun generalprøven før premieren!!
Se profil for specs er tommelfingerreglen ikke en ~3-4 gange ens årsindkomst = boligkøbsværdi
så 4 gange ~420.000 = 1.680.000
det er da hvad jeg har hørt fra min bank og en i min familie, som har arbejdet i nykredit
det passer da meget godt med det banken siger
men du kan jo altid "shoppe rundt" og høre om du kan få et større lån et andet sted. -- Sidst redigeret 07-11-2019 20:03 #20> Har selv netop købt hus (og ikke lejlighed) med min kæreste.
Før dette ejede jeg en lejlighed i 10 år, hvor jeg ialt sparede lidt over 5xx.000 sammen til huskøbet.
Lejligheden kostede lige over 1mio, og blev solgt til samme pris.
Huskøbet er så sket på hovedsageligt min opsparing, og så den del min kæreste havde stående.
For ikke at stå i en situation, hvor de 5xx.000 ville være tabt, hvis vi gik fra hinanden, har vi fået udarbejdet en samejeoverenskomst hos en advokat.
Dette dokument pålyder at skulle vi gå fra hinanden og huset bliver solgt som led af dette, så skal jeg have halvdelen af mit "indskud" fra min kæreste af, for at dække min opsparing ind.
Lyder måske voldsomt, men det er min kærestes ide, og var hendes krav, for at sikre at jeg ikke skulle blive snydt, hvis "uheldet" var ude.
Måske dette også var en mulighed for dig (og fremtidig partner?)
Huspris: 2,3mio
Bankgodkendelse: 3,7mio
Så er der også masser af luft til god spas og fornøjelser i budgettet :-)
F. -- Totalt enig med det de fleste skriver ang. gældsfaktor 3,5-4iish og netop udfordringen hvis man er alene har et kæmpe lån og lige pludselighed ikke tjener det man gjorde før.
Og se hellere købet af en bolig som "opsparing i mursten" og sats ikke på at den reelt bliver mere værd, som det tidligere er nævnt så er priserne i storbyerne meget høje - og ja, det kan sagtens tænkes de stiger mere, men det kan også sagtens gå den anden vej (og man opdager nok ikke nedgangen før det er for sent).
Har du overvejet Andelsbolig? Der kan man tit få meget for pengene og Danske Bank skal nok lave en grundig vurdering af Andelsboligforeningens regnskab. (du bør self. stadig have en advokat til at kikke ABforeningens dokumenter igennem).
Med en andelsbolig vil du også være "halvvejs" til en ejerbolig - du vil "formodentlig" få en lavere husleje end du har nu, og du vil kunne opspare i "mursten". --
Tag altid BACKUP!! --
Sidst redigeret 07-11-2019 20:29 #26
har du sparet 110k op, så du har 5% af de 2,2 million du ønsker at købe for? For så vil jeg anbefale dig at smide dem efter dit SU lån i stedet for ;)
Altså ville du betale af på SU-lånet og bagefter købe bolig?
Det lyder som en dårlig plan. For det første er renten på SU-lånet omkring 1% mens, hvis OP ingen penge har at gøre med, så ender hans belåningsgrad på 95% eller mere (f.eks. familielån eller quicklån osv). Hvis man låner alt man kan i banken, så er renten meget højere end 1%. Det hænger ikke sammen.
I øvrigt er det langt nemmere at overtale banken til at låne én penge, hvis man selv står med en god udbetaling først. Banken vurderer jo risikoen i investeringen, og hvis man skal låne hele skidtet, så er deres risiko meget højere, end hvis man selv har 10% eller mere. At man har et SU-lån har ingen betydning for banken. Hvis man ikke kan betale rente/afdrag på lånet fordi man er blevet fyret f.eks. og huset går på tvang, så kommer staten jo ikke og vil have sine SU-lån penge tilbage her og nu. Så der er altså 110k mere i friværdi for banken at tage (eller rettere: deres tab bliver 110k mindre ved tvangsauktionen).
#0 Lad være med at købe lejlighed som "netop blevet single". Du ved ikke, om du får lyst til at flytte eller lægge livet om, og som single har du ikke brug for så meget plads. Det bliver bare en klods om benet at "sidde fast" i en ejerbolig, som du selv skal vedligeholde og betale dyre rente/afdrag af. Hellere leje noget. Det giver dig måske ikke den store opsparing i mursten (eller det store tab, når boligmarkedet crasher næste gang), så at sige, men det giver dig mulighed for at lægge livet om med få måneders varsel uden at blive skambollet af ejendomsmæglere, banker osv. -- Jeg ser ikke indlæg fra gæster. Så gæst: Opret en profil :-) --
Sidst redigeret 07-11-2019 21:00 Vi har lige købt hus til 1.7 mill og der skal vi selv ligge 85.000 (5%). DERTIL skal vi også have til flytteomkostninger som er ca 40000 kr. altså ca 125.000 kr og skal lige hilse og sige at de 40000 fik hurtigt ben at gå på mht papirarbejde, advokat, ejerskifteforsikring osv.
Vi havde ca 145000 sparet op selv og det er ikke en krone for lidt hvis du spørger mig.
Nu er det en lejlighed du skal købe så det gør det nok lidt billigere men jeg vil mene at du skal op i størrelsesorden 110.000 (5%) + flytteomkostninger ~ 30-40.000.
Men pas nu på med at sætte dig for hårdt. Spørg dig selv om du evt kan flytte til et andet område som ligger tæt på dit ønskede område og opnå en besparelse i bolig. Det kan mange gange være forskellen på MANGE tusind kroner, måske flere 100.000 kr.
Held og lykke med købet -- If you havent googled it you made the mother of all fuckups Nu er 6000 kr i leje jo ikke spild af penge i forhold til at eje.
Ved ejerboliger er følgende udgifter også penge ud af vinduet sammenlignet med lejebolig.
Husforsikring
Ejendomsskat
Ejendomsværdiskat
Rente
Bidrag
Vedligeholdelse
Renovation m.m.
Jeg siger ikke at det nødvendigvis giver 6000 kr i alt med det er derhenne af og forskellen er ikke så stor. -- Køb en bil og en lejlighed i Silkeborg. Langt billigere. Og stadig en fornuftig by hvis man skulle spørge mig op. Ca 30 min i bil godt 15 til Brabrand -- #0 Synes ikke du svarer på hvor du vil bo?
Der er over 16.000 huse, ejerlejligheder, villalejligheder og rækkehuse til salg for under 1.6 mio kr. https://www.boligsiden.dk[...]
Glem alt om Københavnsområdet med det budget. -- Ghost S1, Asrock X470 itx, R7 2700, Corsair H100i m 2 x NF-A12x25, Corsair 16 GB DDR4-3200, EVGA RTX2070, Corsair SF600, Samsung EVO 970 1TB NVMe Er det totalt umuligt at købe en ejerlejligheden når man er single? Tjener kun 420k om året. Har SU lån på 120k.
2 værelses i det centrale København og Århus C, så bliver det et rungene ja. Når man har middel indkomst, kan man ikke købe lejlighed i de dyreste områder for lejligheder i Danmark. Hvordan kan det stadig være en overraskelse for nogen? -- Sidst redigeret 08-11-2019 08:28 lyder vildt at du kan låne så meget. jeg får ca 510k om året har kun gæld til bil på 100k . og kan ikke engang låne 2,2 mio .. -- Kig lidt på hvordan du bedst sparer op. Jeg tjener kun lidt over 300 K men kan sagtens lave opsparing hver måned. Det hjælper når man bor biligt og er vant til ikke at bruge mange penge.
Jeg ville selv kigge lidt nærmere på en opsparing via Nykredit boligopsparing, de giver 1,5% i rente som bonus ( op til 750.000 = kr. Læg fx penge til side hver måned eller du kan også bruge det som en mere fleksibel opsparing.
Lunar tilbyder 2% i rente op til 50.000 kr hvis du laver det til NEM-konto og har mindst en betaling om måneden. Kan hæves med det samme uden binding.
Bank Norwegian tilbyder 0.7% i rente hvor du kan hæve pengene fra dag til dag.
Jeg har også aktier i min opsparing, men det er ikke nødvendigvis noget for alle. Hold øje med risikoen når formålet er ny bolig.
En anden ting er hvordan du rent praktisk sparer penge op hver måned så du er i stand til at sætte penge ind på mine forskellige opsparingsmuligheder. Tænk lidt over hvordan du bruger dine penge og hvor meget du godt kunne tænke dig at spare op hver måned. -- A clean house is a sign of a broken computer Her er noget mere in-depth info om det med gældsfaktor og Finanstilsynet, hvis man er interesseret:
De kommentarer diverse brugere med erfaring fra bank- og ejendomsbranchen kommer med er korrekte. Helt præcist tales der om den såkaldte "Vejledning om forsigtighed i kreditvurderingen ved belåning af boliger ivækstområder mv", som er et dokument Finanstilsynet har udgivet i februar 2016:
https://www.finanstilsynet.dk[...]
Det er det dokument der får bankerne til at stejle og snakke om gældsfaktorer. De præcise regler for gældsfaktorerne drejer sig om hvor stort et værditab du som køber skal kunne lide i boligen før du er teknisk insolvent (din samlede formue er negativ). Hvis gældsfaktoren er mellem 4 og 5 er det tal 10%, mens det er 25% for gældsfaktorer over 5.
Særligt de 25% ved en faktor på 5 og derover er absurd. Hvis du tjener 800.000/året og sidder i en bolig til 4.000.000, så skal du have en hel fucking million stående til rådighed udenfor din boliggæld, så du ikke samlet set går i minus hvis boligens værdi falder til 3 millioner (25%). Det er naturligvis et helt hjernedødt krav at leve op til for førstegangskøbere, for hvorfor skulle de have 25% af boligens værdi til overs efter et boligkøb, de låner til? Hvis de havde sådanne midler ville de jo for fanden prioritere ikke at låne dem. Tilbage står kun forældre, der køber lejligheder til deres børn: de sidder nemlig på de penge i form af friværdi i deres egen bolig. Finanstilsynets regler betyder dermed at førstegangskøbere, selv med solide opsparinger og indtjeninger, formenes adgang til markedet fordi de ikke forbliver teknisk solvente under et potentielt værditab i boligen; også selvom deres indtjening med lethed tillader dem at betale deres afdrag, og de ingen planer havde om at sælge.
Det er vigtigt at tilføje at disse retningslinjer for solvens under gældsfaktor kun gælder i de såkaldte "vækstområder". Det er kun Storkøbenhavn og omegn, samt Århus. Dvs. hvis du er i gang med at lede efter bolig i Odense, stiller Finanstilsynets vejledning altså ikke nogen krav til din solvens ved fald i boligens værdi. Her bør bankens vurdering alene bero på hvorvidt din indkomst kan bære de månedlige udgifter, og om du er i fare for at blive fyret, osv. -- Føler de fleste pointer er blevet belyst meget godt indtilvidere, så før jeg kommer med mit bidrag så er her de nøgle pointer du skal holde fast i:
- Indfri IKKE dit SU lån, før absolut nødvendigt (Det er dit billigste lån, sammen med Real Kreditten)
- At bo til leje for 6000~ om måneden, er ikke dyrt ift. faste "ud-af-vinduet-udgifter" i en ejerbolig
- Tommelfingerregel er 3,5 x årsindkomst generelt, og op mod 4 i Kbh/Århus
Mit indspark: min kollega netop har købt Lejlighed for 2,6~ i Kbh som single og med 6-7% i udbetaling. Hans års indkomst er kun lidt højere end det du angiver - samt har et SU lån. Det KAN altså godt lade sig gøre at forhandle med bankerne, men her er der nogle ting som i kontekst er rigtig vigtige: Du har et højt månedligt rådighedsbeløb, du har ingen anden gæld udover SU-lån, du har et lavt privat forbrug, samt du har et job og er på et tidspunkt i dit livsforløb, hvor du med størst sensynlighed vil stige i løn over tid (Eksempelvis, du er i begyndelsen af din karriere i en godt betalt industri).
Kan forstå på min kollega, at Lån & Spar bank var mest til at snakke med - både i forhold til Gearing af års indkomst, samt billigste Bank lån.
Til sidst, vil jeg egentlig nok anbefale en førstegangs køber som dig, at afvente markedet og bo billigt til leje nogle flere år :-)
God jagt! -- --
Sidst redigeret 08-11-2019 16:50
Grundet øget spam aktivitet fra gæstebrugere, er det desværre ikke længere muligt, at oprette svar som gæst.
Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.
Opret bruger | Login
|
Du skal være logget ind for at tilmelde dig nyhedsbrev.
Hvilken udbyder har du til internet? 424 personer har stemt - Mit energiselskab (Ewii f.eks) 11%
|