Hvis du ikke har mulighed for at trække kabler rundt dertil hvor du tænker dine Access Points (APs) skal være, vil et Mesh netværk nok være bedre til dig.
AP = Router->Kabel->APs->WiFi
Mesh = Router->Trådløs->Meshpoint->WiFi
Der er selvfølgelig mere i det. Men det er den simple forklaring.
Det er også muligt at trække kabel mellem Mesh points. Men så kan du ligeså godt købe APs alligevel. Det er også billigere.
Ubiquiti har flere forskellige økosystemer. Hovedsageligt AmpliFi og UniFi.
AmpliFi er meget let at gå til. Det er primært Mesh netværk. Det kunne være et sæt som dette, med den velkendte terning-router:
https://www.pricerunner.dk[...]
Så får du et Mesh netværk, som er let at sætte op og du skal ikke trække kabel mellem Mesh points. De skal bare i stikkontakten så spiller det. Men det er noget lort.
UniFi kræver lidt mere opsætning.
Det kommer vi lige tilbage til.
Men det er heldigvis set-it-and-forget-it for de fleste. Altså, når du først har sat det op, så kører det bare, uden du behøver at gøre noget. Med mindre noget går i stykker eller du ønsker at ændre noget selvfølgelig.
Men hvad bruger man så deres dreammachine til, eller nogle af de andre router produkter de har?
Godt og vigtigt spørgsmål!
Intet af det er nødvendigt. Det kommer helt an på dit behov og hvad du forventer af dit netværk derhjemme. Hvis du ikke ved hvad fordelen ved en Dream Machine eller Cloud Key er, vil jeg mene du ikke har behov for det.
Nu kommer vi tilbage til UniFi kræver lidt mere opsætning.
Mange tænker at de bare sætter kabel med netværk til et Ubiquiti AP og så finder den selv ud af resten. Men så let er det desværre ikke. Det kræver lidt førstegangs opsætning.
For at kunne benytte et Ubiquiti UniFi AP (de runde der ligner en tallerken/ufo), skal de "tilmeldes" dit netværk. Eller du skal "adopt" dem som det også hedder i softwaren. Til dette skal du bruge softwaren kaldet en
UniFi Controller.
Enten kan du installere UniFi Controller som program på din computer, eller også kan du bruge en
Dream Machine til at adopt dine APs. Det er her en Dream Machine er smart, for så behøver du netop ikke at installere UniFi Controller programmet på din PC for at adopt dine APs og ændre i deres indstillinger.
Men igen, når det først er sat op, er det ikke sikkert du har behov for at ændre på opsætningen. For når først det virker, så kører det bare. Hvis du så senere vil rode med indstillinger er du nødt til at fyre op for UniFi controller programmet på computeren igen. Det slipper du for med en Dream Machine.
Jeg synes personligt det er spild af penge, men jeg er heller ikke nogen netværksguru der går sygt meget op i sikkerhed. Altså hvornår sker det lige at nogen kører tæt nok på dit hjem, hvorefter de bruger en masse tid på at hacke sig ind på dit netværk.
Strøm til dine APs - Brug PoE.
Når du køber UniFi APs medfølger der som regel en PoE Injector.
Der er visse modeller hvor den ikke følger med, som ved visse PRO modeller og pakker med 5 APs i en kasse. Den ligner sådan en her:
https://www.avxperten.dk[...]
En simpel lille dims. I den enden du ikke kan se på billedet er der et strømstik. Her sætter du strøm fra væggen direkte i, hvorefter du så tilslutter netværkskabel fra router til boksen og så fra boksen til dit AP. Så sender du netværk ind i boksen og boksen spytter så netværk OG strøm ud så dit AP får begge dele. Smart! Så skal der kun trækkes et netværkskabel. Om du bruger PoE injectoren hvor dit AP sidder eller hvor din router er, betyder ikke noget. Bare der hvor det er lettest at få strøm. Det er som regel hvor routeren er. Alternativt kan du købe en Switch med PoE porte som fx denne:
https://www.avxperten.dk[...] eller en fra Ubiquiti. Der kommer både strøm og netværk ud af portene. I denne jeg linker til er der dog kun PoE i 4 af portene. Så slipper du for at skulle have fx 4 PoE adaptere til at ligge og flyde. Det kan godt blive rodet.
Ubiquiti har også masser af overvågning. Også med PoE!
Nu er der ved at være så mange enheder på dit netværk, at en Dream Machine kan være en god ide. Men stadig ikke et krav. Det er bare en nice-to-have. En god PoE Switch kunen også være en god ide.
En PoE switch vil have et "PoE Budget". Det står i specifikationerne hvad budgettet er på. Det betyder hvor mange watt de tilsluttede enheder max kan trække til sammen. For eksempel hvis en PoE switch har et PoE budget på 60W må det samlede strømforbrug for de tilsluttede enheder ikke overstige 60W. Så husk at tælle sammen hvor meget strøm du har behov for og husk at tænke fremad. Køb lidt større end du har behov for. Så er der plads i budgettet til at opgradere/tilføje senere.
Det er vigtigt at vide hvad husets vægge er lavet af. Armeret beton er frygteligt til WiFi. Murstensvægge er ikke helt så slemme. Til 150kvm vil jeg anbefale enten 2stk Ubiquiti U6 eller U6 Lite. Du skal ikke købe for kraftige APs da du skal forsøge at undgå overlap. Se det som ringe i vandet. De skal helst ikke slå for meget ind i hinanden, men de skal selvfølgelig kunne nå hinanden så der ikke er døde områder i huset. Hvis der er for meget overlap, vil dine trådløse enheder (dem du bevæger dig rundt med) muligvis få svært ved at "slippe" signalet. Så selvom der vil være fuld hammer på AP-1 vil din mobil holde fast i AP-2 selvom hastigheden ikke er så god.
Dette kan du justere i UniFi controlleren. Altså hvor høj sendestyrke hver enkelt AP har. Så kan du gå rundt og holde øje med om mobilen hopper fint nok fra AP til AP. Derfor skal du ikke købe for kraftige APs. Det er jo spild af penge hvis du er nødt til at sætte dem ned på halv styrke så de ikke modarbejder hinanden.
Husk alle dine APs skal have samme netværksnavn og password. Altså præcis det samme. Både store og små bogstaver skal være helt det samme. Ellers får du bare forskellige netværk du hopper mellem.
For eksempel hvis du laver både Vicskov og vicskov får du 2 forskellige netværk. Så vil dine trådløse enheder have endnu sværere ved at hoppe fra det ene til det andet. Det skal gerne være en glidende overgang.
Selv bruger jeg en blanding af Amplifi og UniFi. Jeg bruger terning-routeren fra AmpliFi fordi jeg synes den er pæn og så 3 Ubiqiti tallerken-APs (UAP-AC-LR). Jeg har 3 PoE Injectors til at ligge og rode, det fylder en del. Men orker ikke at gøre noget ved det. Set it and forget it.
Jeg har brugt UniFi Controller app'en til PC til at adopt mine AP'er og det kører bare.
Disclaimer:
Jeg er ikke netværks-guru overhovedet. Jeg deler bare ud af de erfaringer jeg har med Ubiquiti. Jeg var nødt til at læse op på det, da jeg ikke fattede at det ikke bare var "sæt til og så kører det". Det er muligt der er smartere måder at gøre det på end ovenstående, jeg deler bare ud af hvad der virker for mig og de oplevelser jeg har haft med Ubiquiti UniFi/AmpliFi, samt hvad jeg personligt har gjort for at få det til at virke med det budget jeg har.
--
Handels stats: Samme bruger i 18 år. B/W liste score: +31/-0.
Stats sidst opdateret d. 01/09-2021
--
Sidst redigeret 21-06-2022 19:03