Denne tråd er over 6 måneder gammel
Er du sikker på, at du har noget relevant at tilføje?
Datatekniker med speciale i programmeringAf Gæst Programmering | 12-06-2020 23:01 | 4652 visninger | 25 svar, hop til seneste
Hej derude
Jeg vil gerne hører om Datatekniker med speciale i programmering er noget værd? Altså hvor gode er jobmulighederne?
Tak på forhånd.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
Du kan nok finde lidt svar i den her tråd
https://www.hardwareonline.dk[...]
Måske går den tråd mest på lønnen og ikke reelt mulighederne :) -- Sidst redigeret 12-06-2020 23:12 Har du afklaret med dig selv, hvad det er du gerne vil bruge uddannelsen til? Grunden til at jeg spørger er, at de færreste er klar over forskellen (bortset fra adgangskrav) mellem eks. DT m. speciale i programmering, datamatiker, datalog, softwareudvikler/ingeniør m.fl.
Du skal konkurrere med ovenstående, når du skal ud og sælge dig selv på jobmarkedet. Spørg dig selv hvor din tid er bedst investeret, hvis du alligevel vil bruge 5-6 år på at uddanne dig. Jeg kan godt give dig svaret, men du får meget mere ud af selv at undersøge det.
Edit: Der har for nyligt været ganske mange lignende tråde, som du kan prøve at søge frem.
F.eks.
https://www.hardwareonline.dk[...] -- Sidst redigeret 12-06-2020 23:20 Det er netop dette som er problemet.
Jeg ved at dm og andre universistetsudannelser er netop bedre end en teknisk skole. Men eftersom det er min eneste mulighed fordi jeg har været for doven til at færdiggøre gym. Så vil jeg da gerne have et eller andet bekræftelse på om uddannelsen er noget værd iforhold til jobmulighederne for en færdiguddannet.
Skal jeg da bare nøjes med Datatekniker med speciale i infrastruktur? -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. #3 I det tilfælde bør du overveje, hvad der motiverer dig mest. Er det at komme ud i praktik med det samme, eller at skulle sidde
på skolebænken? Uanset hvilken uddannelse der vælges, så undgår man
ikke, at skulle læse/skrive en masse under uddannelsen og efterfølgende
på jobbet (dokumentation osv.). Du kunne overveje at tage 1-1½ års adgangskursus til ingeniøruddannelserne, hvis du gerne vil have den del hurtigt overstået, omend intenst.
Hvis du hælder til programmering/systemudvikling osv. så ville jeg uden at blinke vælge en universitetsuddannelse. Hvis du hælder til admin jobs, dvs.
infrastruktur (herunder vedligehold, opsætning af netværk, servere osv.)
har man efter min overbevisning ikke behov for en
universitetsuddannelse.
Kender folk med gode jobs i begge lejre. Men man må nok bare erkende, at en arbejdsgiver eller HR bedre kan finde
ud af, at lægge dit CV øverst, hvis der står diplomingeniør,
civilingeniør, kandidat i datalogi, o.l. -- Sidst redigeret 13-06-2020 00:06 ?Det nok mine overvejelser.
Men jeg vil da ellers gerne høre folk herinde hvad deres erfaring med uddannelsen(dem som er færdiguddannet)
Jeg kan da ellers tage mat på b niveau samtidig med min uddannelse for at have adgangskravet til dm. Men på et eller andet måde så virker det som om det også er en basal uddannelse indenfor programmering. Jeg har set på projekter indenfor dm og deres arbejde er jo i bund og grund at udvikle et software som man også lære indenfor Datatekniker... -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. ?Jeg kan også se at du beskæftiger dig med datatekniker men derunder som software Engineer?
Hvordan er du da kommet frem til den job titel? må jo forstå at du som regel også har valgt programmeringdelen? -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. #5 + 6 Oplever tit, at der er megen forvirring omkring IT uddannelserne, hvilket er forståeligt. Det er min baggrund som gør, at jeg gerne tager tid til at svare tråde som disse. Er selv uddannet DT (programmering). Efterfølgende har jeg læst en bachelor i software engineering og er pt. i
gang med en master i software engineering (civilingeniør i almindelig
tale).
Den største forskel på DT (programmering) og datamatiker er, at den ene er en erhvervsuddannelse og den anden er en erhvervsakademiuddannelse og derfor har højere krav, bl.a. matematik B. Mere konkret, så har du på DT ca. 56 ugers skoleforløb + 4 års praktik, imens du har ca. 2 år og 3 mdr. skoleforløb + 3 mdr. praktik på datamatikeren.
DT (programmering) skulle for nyligt være blevet opdateret en del, men kender ikke de nærmere detaljer. Dog er det min opfattelse, at en arbejdsgiver har en bedre idé om, hvad en datamatiker er, end hvad end datatekniker er.
" Jeg har set på projekter indenfor dm og deres arbejde er jo i bund og grund at udvikle et software som man også lære indenfor Datatekniker...
"
Dette er delvist korrekt, men ligesom at der er forskel på om man skal bygge et haveskur, et hus, eller et højhus, så er der forskel på hvilke slags softwaresystemer man bliver uddannet i at udvikle. Store og kritiske systemer stiller større krav til kompetencer.
Umiddelbart er mit råd, at du bør gøre det klart hvor lang tid du vil investere i enten udvikling eller infrastruktur (eller noget helt andet?). Hvis du ønsker at udvikle systemer og at investere 2-3 år så vælg enten en datamatiker eller en bachelor i software (AAU, SDU, DTU, AU). Hvis du vil investere 5 år, så vælg en lang videregående uddannelse.
Hvis du vil lave infrastruktur, så kan du sagtens vælge en DT m. speciale i infrastruktur.
Ovenstående er i høj grad set i lyset af efterfølgende jobmuligheder og anerkendelsen af din kommende uddannelse. Dermed ikke sagt, at DT (programmering) kan være en rigtig god mulighed - men ville overveje kraftigt, om din tid er bedst brugt ved at bruge 5 år på teknisk skole/praktikplads eller på et universitet hvor kravene er højere og langsigtede muligheder er bedre. -- Sidst redigeret 13-06-2020 01:42 ?Tak for dit svar. Fik da værdifuld info
Jeg overvejer stærkt at starte på en DT infrastruktur. Og i mellemtiden bygge videre på min programmerings evner som en hobby. Det jeg egentlig gerne vil spørge dig om. Da du blev færdig med din DT programmerings uddannelse. Havde du så den mulighed at få job derefter? -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. Jeg ville bekymre mig om fremtiden hvis jeg tog en uddannelse som DT indenfor infrastruktur. Næsten alt er jo på vej i skyen, og det er en rolle der er på vej væk til fordel for devops, som jo kræver væsentligt flere evner indenfor softwareudvikling. Hvis du vil bruge max 5 år på uddannelse så har jeg svært ved at se hvordan din tid kan blive investeret bedre end at tage en HF samt en bachelor i software engineering eller datalogi. Eller evt hvis du kan bytte HF’en ud med en mere relevant uddannelse der giver adgang til uni. -- Du kan sagtens kombinere en uddannelse som datatekniker med speciale i infrastruktur med din interesse for programmering. Medarbejdere med forstand på automatisering via scripting er meget efterspurgte, så du kan med fordel vælge at tone din uddannelse i den retning, eventuelt gennem selvstudie, hvis ikke skolen udbyder det som fag. -- #8 Ja, der var god mulighed for job og det er min opfattelse, at det stadig er tilfældet. Men der er forskel på hvilke job en DT eller akademisk uddannelse åbner for, og det skal man afklare med sig selv.
Som #9 og #10 nævner, så er det klart et plus, hvis man har en baggrund i infrastruktur og man kan scripte/programmere og dermed automatisere trivielle arbejdsopgaver. Dog skal man have i baghovedet, at buzzwords skifter hele tiden i denne branche, f.eks. Cloud, AI, Machine Learning, DevOps, Agile, Cybersecuirty osv.. Ingen ved med sikkerhed hvordan branchen ser ud om bare 5 år. Dermed er det også en branche, som i høj grad forudsætter, at man er omstillingsparat og klar på at lære igennem hele sin karriere. -- Sidst redigeret 13-06-2020 11:56
Jeg har lige været forbi jobindex og søgt efter alle programmeringssprog der er mest efterspurgte.
de fleste vil gerne have du har erfaring med sproget uden nødvendigvis at have nogen høj uddannelse som fx datamatiker eller lign.
Altså jeg ved godt at dem som søger jobbet er typisk datamatiker.
Men jeg er dog stadig interesseret i at høre dem som er blevet færdig med datatekniker indenfor programmering og hvad deres oplevelse er.
-- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. Hvis nu jeg er færdiguddannet med speciale i programmering og stadig ikke kunne få job.
Kan jeg stadig søge job som drift osv? bare lige så jeg har en eller anden backup plan hvis det går galt. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. #12 At søge job efter mest efterspurgte programmeringssprog, vedrører kun én af mange færdigheder.
At programmere er ikke nødvendigvis det samme som at udvikle/designe systemer. Man kan snildt lære, at programmere i et arbitrært programmeringssprog/framework på ét års tid, hvis du gør det fuld tid. Omvendt, så bliver du ikke god til at designe systemer på så kort tid. I min optik mangler man som programmør de generelle færdigheder og forståelsen for abstraktioner.
Tyvsjålet svar fra reddit ( https://www.reddit.com[...] som jeg i store træk er meget enig i. Betydningerne kan dog i høj grad diskuteres ift. konteksten.
* Programmer: Code monkey, this person receives instructions and creates the software according to specifications. Generally has basic or average knowledge and no bachelors degree. This term is the least prestigious.
* Web Developer: Very similar to Software Developer, but this person developers primarily for the web. There is a lot of confusion regarding that title, a lot of people use this title (designers, scripting kids, webmasters) which causes it to sound less prestigious than Software Developer (even though top Web Devs and top Software Devs have very similar skills).
* Software Developer: Is able to build a Software from start to finish (including discussing with customers, creating specifications, testing etc.) Generally has a bachelors degree or higher in a Software related field.
* Software Engineer: This one varies a LOT depending on location, so it's hard to describe. It is generally very similar to Software Developer, however in some places it is required to have studied in an actual engineering school to hold that title (CS wouldn't count). It may be slightly more prestigious than Software Developer in some cases and may be used more frequently in larger companies. This role sometimes has more project-management related tasks.
* Senior Developer: ++Software Developer;
* Software Architect: Most prestigious non-management software job title.
Typisk vil man som datatekniker m. speciale i programmering befinde sig et sted mellem Programmer og Software Developer. I høj grad kommer det an på virksomheden og de karrieremuligheder, som denne tilbyder. Man kan godt bevæge sig over i management, men det er nok mere undtagelsen end reglen. -- Sidst redigeret 13-06-2020 19:40 tak for din detaljerede begrundelse. Jeg søger altså hvad der befinder sig mellem programmør og software developer. Og jeg håber hvis det er som de eneste kriterier der er i forhold til den uddannelse jeg tager. Så er jeg da godt tilfreds så længe der er arbejde efter endt uddannelse.
Altså jeg prøver jo hellere ikke at sigte så højt oppe fordi jeg ved at jeg er alt for doven til at kunne gide og ikke mindst klare alt udover datamatiker. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. #11 - Jeg er ikke enig. Hvis man er godt inde i branchen og har været det i mange år, så forstår man godt hvordan vi er kommet hen til det du kalder "buzzwords", og man har også en god idé om hvor vi er på vej hen. Det du kalder "buzzwords" er i øvrigt en samling af helt konkrete teknologier som vi er rigtigt mange udviklere der har hands-on erfaring med, ikke bare sniksnak og salgsgas. Fælles for alle disse er automatisering og højere abstraktionslag, og sådan har industrien altid udviklet sig og vil fortsætte i denne retning indtil vi når et punkt om mange årtier (århundreder?) hvor det så vil stagnere. Softwareudvikling og infrastruktur vil således flytte abstraktionslag til et højere og højere niveau, og hvis man tager udgangspunkt i din sorterede liste af titler i #14, så vil man se dem lige så stille forsvinde fra toppen af over de næste mange år. Det betyder ikke at branchen dør ud og at der bliver færre udviklerjobs - tværtimod, så vil produktivitet og demand blive højere på samme tid. Men det betyder at "code monkeys" er de første der ryger, og denne udvikling ser vi allerede med hastige skridt, specielt indenfor infrastruktur med det resultat at rigtigt mange onsite stillinger bliver nedlagt og hardwaren bliver fjernet fra kælderen og flyttet til 3. part, fx AWS, Azure, o.lign, hvor de er eksperter på infrastruktur. Så hvis man har "code monkey" level af ambitionsniveau indenfor infrastruktur så har man ikke mange år i branchen at se frem til. Efterhånden som stillingerne forsvinder og udbuddet bliver for stort, så vil man blive tvunget til at videreuddanne sig eller skifte område/fokus. Så kan man lige så godt starte på den rejse nu, i stedet for at gå nogle få gode år i møde, for derefter alligevel at skulle gå på den rejse. -- #16 Det er buzzwords, da det er termer, som er særlig fremhævet i øjeblikket. Intet negativt i det overhovedet, så lad være med at angribe en stråmand. Du rammer i den grad hovedet på sømmet med dine pointer, som jeg har prøvet at fremhæve i alle de posts jeg har lavet. -- Sidst redigeret 13-06-2020 21:47 #17 beklager hvis jeg var angribende i min tone, det var bestemt ikke mine intentioner. Jeg tror måske blot det kom i reaktion på det OP skrev i #15, hvor jeg fik et indtryk af at OP bare gerne vil have et let job med de fede penge, og det findes bare ikke i den her branche. Der er lette jobs og der er fede penge, men de to går jo kun meget sjældent hånd i hånd. Igen myntet på OP... jeg håber for din egen skyld at du vil overveje nøjere hvad det er du vil opnå indenfor branchen. Det er ikke en branche hvor man opnår ret meget hvis man er typen der altid leder efter genveje. -- Sidst redigeret 13-06-2020 22:03 Jeg prøver jo hellere ikke at finde nogle genveje. Det der virker interessant for mig er at programmere. Og siden teknisk skole tilbyder dette, så vil jeg hel basal bare spørge om man kan finde arbejde når man er færdiguddannet. Hvis det ser ud til at man alligevel ikke kan finde praktikplads så sigter jeg da imod at består mat b og vælge Datamatiker. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. Du kan sagtens finde arbejde - hvis du ellers gør det godt. Jeg har siddet som projektleder med et antal udviklere "under" mig, og indtil flere af disse kom fra datateknikeruddannelsen ansat efter endt uddannelse, og nogle havde læreplads.
Det vigtigste er ikke så meget uddannelsen, men mere dig som person. Brænder du oprigtigt for det, og har du evnen til at lære, er dine muligheder meget åbne. Men slår du dig til tåls uden selv at søge at blive bedre, bliver det rigtig, rigtig svært at få og vedligeholde et job.
Lidt omformuleret har jeg set u-uddannede folk på det nærmeste "tørre røv" i færdigudlærte folk.
Som nævnt andetsteds er det dog vigtigt du har fokus 5 år frem i tiden, dvs. hav cloud med som en stor del af din rejse. Mere og mere bliver applikationsbaseret i skyen, og det er værd at tage med. Vil du arbejde med web, er PWA blandt det du skal ha' styr på. :) -- Sidst redigeret 14-06-2020 11:18 Du behøver ingen speciel eller reel uddannelse for at blive programmør. Det handler om hvad du kan, hvad du vil og hvordan du er som person og selvfølgelig evnen til at lære.
Jeg er selv uddannet Datafagteknikker, og fokuserede på programmering. Min uddannelse har ikke rigtig haft indflydelse på min karriere, dog har den selvfølgelig været god at have.
Jeg har arbejdet som professionel C#, WCF, WPF, TypeScript, SQL udvikler siden 2008, jeg er 33 nu.
At blive udvikler handler IKKE om uddannelse, certifikater (ofte), kurser osv, men hvad du KAN og evnen til at lære nyt. Og selvfølgelig din personlighed. Der er mange dygtige, velbetalte udviklere der aldrig har haft en uddannelse inden for faget, aldrig taget et kursus, aldrig fået et certifikat eller lignende, som mig selv... igen, at have det er bestemt en god ting, men ikke et krav.
For at svare på dit spørgsmål, så er datafagteknikker uddanelsen faktiks rigtig god til den retning, fordi du også lærer en masse om hardware, netværk, fejlfinding, opsætning, servere osv, hvilket er en vigtig ting. Men du skal IKKE forvente at lære at programmere for alvor under uddannelsen, det skal du selv stå for. Som udvikler bliver du aldrig færdig med at uddanne dig, det stopper aldrig. Du lærer det først rigtigt ved at komme ud i den virkelige verden, eller køre store projekter for dig selv. -- This is a quantum car: I don't know where i am, but im going really fast!!! --
Sidst redigeret 14-06-2020 12:12 Tak for jeres svar derude. Jeg vil egentlig gerne vide #20 og #21 hvad er jeres arbejdsted lige nu og hvilke titler har i på jer :) -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. Jeg er ikke projektleder den dag i dag - jeg ville selv gerne have fingrene lidt dybere i teknikken end jeg fik lov til som projektleder, så jeg er systemkonsulent :) -- Jeg arbejder i KMD, min titel er bare Udvikler / Developer. -- This is a quantum car: I don't know where i am, but im going really fast!!! Tak for jeres svar. det lyder rigtig spænende med det arbejde i beskæftiger jer med. Håber der er andre som er interesseret i at dele jeres oplevelse herinde. Mine øjne er åbne .. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
Grundet øget spam aktivitet fra gæstebrugere, er det desværre ikke længere muligt, at oprette svar som gæst.
Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.
Opret bruger | Login
|
Du skal være logget ind for at tilmelde dig nyhedsbrev.
Hvilken udbyder har du til internet? 425 personer har stemt - Mit energiselskab (Ewii f.eks) 12%
|