Om HDR er en ting på projektorer er et mere komplekst spørgsmål end de fleste antager.
Betragter man helt 1-dimensionelt ene og alene HDR som alene omhandlende lysoutput og specular highligts, så er der ikke meget HDR at gøre godt med på projektorer, selv om HDR dog også gerne medvirker til at øge billedets kontraster på af de bedre mere kontrastrige projektorer.
Men teknologien bag HDR er meget mere end ene og alene højlys. Det er også 10 bit, dybere farver, mere nuancerede farver og bedre nuancerede shadow-details. Nogle af de bedre og mere kontrastrige projektorer, som f.eks. D-ILA har f.eks. ofte større farverum end det gennemsnitlige [W]OLED TV igennem det sidste årti, og begynder man at se på alle de andre faktorer, så ja, så er HDR bestemt også en ting der giver markant bedre billedkvalitet på en projektor af høj dynamisk kvalitet der også samtidig har en god tonemapping, særligt hvis man sammenligner med streamingtjensternes 8-bit SDR alternativer til 10 bit HDR signalerne.
Jeg har både 123 tommer D-ILA projektor, 77 tommer QD-OLED (sovæværelses-tv) og 49 tommer WOLED (PC-monitor) - og jeg fortrækker stadig at se filmene - også dem der er i HDR - på det store lærred i stuen da det samlet giver den største og mest fuldstøbte og indlevende oplevelse - også selv om man med projektoren aldrig når de samme lysstyrker som på TVene, men man høster stadig gavn af det bedre signal, særligt på de andre nævnte parametre, hvis man har en af de bedre projektorer.
--
PC:7800X3D, 32GB 6KCL30, Gigabyte 4090 GAMING OC, 48" LG CX
Stue:JVC N7,StudioTek 130,Denon AVR4308,Bladelius Ymer MK-II,B&W 803D,SVS PB16-Ultra
--
Sidst redigeret 20-08-2024 03:14