Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V3
Login / opret bruger

Forum \ Off Topic \ Hyggekrogen
Denne tråd er over 6 måneder gammel

Er du sikker på, at du har noget relevant at tilføje?

Maskinmesteruddannelsen og jobbet derefter

Af Gæst Mestermaskine | 06-06-2020 23:25 | 3862 visninger | 21 svar, hop til seneste
Hej hol. Jeg er ved en skillevej i midt liv, hvor jeg skal vælge en uddannelse. Maskinmesteruddannelsen, softwareteknologi (diplom) og produktion (diplom) er dem, jeg overvejer. Jeg har en gymnasial baggrund, hvor jeg klarede mig meget godt (10 og 12 taller) i matematik, engelsk, kemi, ja faktisk det hele, men decideret håndværk har dog aldrig været min stærke side helt tilbage til sløjd i 6. klasse. Jeg vil heller ikke sige, jeg har den største interesse for maskiner; biler har aldrig sagt mig noget, og jeg har ikke som lille skilt ting fra hinanden og samlet dem igen. Jeg har dog skilt min nuværende bærbar fra hinanden, som har et omvendt motherboard (pain in the ass), for at skifte blæserne ud, hvilket jeg synes var en interessant proces. Bør man have godt styr på sit håndværksarbejde eller være interesseret for maskiner fra begyndelsen, hvis man vil være maskinmester? Jeg er ret sikker på, at jeg kan komme godt igennem de teoretiske forløb i maskinmesteruddannelsen, men værkstedsforløbet og praktikken, som jeg skal have i starten er jeg i tvivl om. Ville værkstedsforløbet være meget svært for sådan en som mig? Og hvad går man egentlig rundt og laver i det første praktikforløb efter værkstedsforløbet? Og er selve jobbet som maskinmester et fysisk hårdt arbejde? Vil helst ikke have alle mulige rygproblemer eller lignende som 50 årig. Håber der er nogle maskinmestre herinde, som kan hjælpe mig lidt på vej.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#1
VojenZ
Nørd Aspirant
06-06-2020 23:32

Rapporter til Admin
Lyder umiddelbart som om du overvurdere det fysiske arbejder man laver. Jeg kender 2 der er uddannet maskinmestre. En på et kraftværft og en der har ansvar for stor serverpark (nedkølings-maskinerne). Det lyder mest til at de sidder foran en PC det meste af tiden og observerer :D Maskinmestre kan varetage meget forskelligt. Men det jeg hører at de selvfølgelige skal kunne arbejde fysisk i maskinerne, men det er begrænset og sjældent det sker. Nok mest sandsynligt at du skal det hvis tager arbejder på et skib og hvis der sker fejl mm. i maskinerne. Men ofte vil man først forsøge sig med mekanikere/maskinarbejdere først-.
--
R5 3600X | Asus B450-F STRIX | G.skill 16 gb 3600 mhz cl. 15 | Asus Geforce 2070 Super | Corsair 750W | 1 TB Samsung SSD | Asus 27" 1440p 144 mhz |
--
Sidst redigeret 06-06-2020 23:34
#2
Mestermaskine
Gæst
06-06-2020 23:37

Rapporter til Admin
#1 Jeg skulle nok lige have tilføjet, at jeg har tænkt mig at arbejde på land som maskinmester. Med hensyn til værkstedsforløbet så tænkte jeg mere på ting som spåntagning, svejsning og det at skitsere plantegninger (hvilket jeg tror man skal). Ser mig selv som at have absolut ingen naturlig kunnen inden for disse felter på nuværende tidspunkt.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#3
Cytina
Giga Supporter
06-06-2020 23:44

Rapporter til Admin
Har 2 venner der er uddannet maskinemester, og de er begge projektleder idag. Mest af tid gik på at holde møder med forskellige folk eller sidder foran pc :D
--
Ryzen 3900X | Corsair 32 GB | Corsair RM800I | 1TB SSD + 250GB M.2 SSD | Tomahawk B450 | Nvidia RTX 2060 Super
#4
Mestermaskine
Gæst
06-06-2020 23:48

Rapporter til Admin
#3 Interessant. Ved du hvor lange deres arbejdsuger er sådan ca.?
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#5
smeyer
Ny på siden
07-06-2020 00:03

Rapporter til Admin
Min erfaring: Jeg har altid skilt ting ad for at se hvordan de virkede og hvorfor. Min far mente derfor at det var en go ide at blive maskinarbejder, og for 11 år siden blev jeg udlært. Arbejdede så i ca 7 år hvorefter jeg så er blevet maskiningeniør. Dette har gjort at jeg har nemt ved mit arbejde, da jeg har god erfaring med hvordan man laver ting i virkeligheden. Jeg har så fået en "lærling" under vingerne som minder mig og dig. Han har aldrig skilt ting ad, og har heller ikke interreseret sig for det. Han er gået direkte fra folkeskole til gym til DTU og er nu hos mig. Lad mig være ærlig... Han gør alt hvad han kan for at være dygtig, den ros skal han have, men han er virkelig langt væk fra at kunne noget, og jeg vil aldrig råde min chef til at ansætte en nyuddannet som ham igen. Virkeligheden er simpelthen for langt væk fra ham, fordi han aldrig har været ude i virkeligheden. Vil gerne ansætte en nyuddannet igen, men aldrig en som ikke har været bare lidt inden i det han laver. Også fordi han ikke forstår hvorfor han laver det han laver. Så mit råd til dig, bliv ikke maskinmester hvis ikke du har nogen interesse i maskiner eller lignende. Det bliver ikke sjovt for hverken dig eller dine fremtidige kollegaer
--
#6
Mestermaskine
Gæst
07-06-2020 00:08

Rapporter til Admin
#5 Tak for indskuddet. Det lyder dog ikke som om, at din lærling er uddannet maskinmester, hvis han kommer fra DTU, da de ikke har sådan en uddannelse til rådighed. Hvis din lærling var uddannet maskinmester, havde han så da ikke været en smule ude i virkeligheden via diverse praktikmuligheder? Jeg overvejer også kun uddannelser, som indeholder praktikforløb, da de forbedreder dig godt til arbejdsmarkedet.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#7
Juniper
Ny på siden
07-06-2020 01:12

Rapporter til Admin
Du kommer til at røvkede dig på både uddannelsen og i et efterfølgende job, som du beskriver dig selv. Jeg har svært ved at se hvorfor du overhovedet vil være maskinmester hvis du ikke har rodet med teknik eller har interesse for det. Så er der da 1.000 veje, der er bedre at gå. Hvad interesserer du dig for?
--
#8
Ð Xargo
Monster Supporter
07-06-2020 01:39

Rapporter til Admin
Hvorfor vil du dog arbejde med noget som du ingen interesse har i? bliv dog ingeniør eller akademiker (forsikrings matematikere tjener styrtene). Jeg kan ikke se dit grundlag for uddannelsesvalget, hvis det ikke bare handler om pengene, når du som du selv siger ikke har en interesse indenfor jobbet. dine kolleger kommer til at hade dig, når du har svært ved at huske navne på basale værktøjer og kunderne har næppe tillid til sådan en person. hvem vil du helst have til at lave din bil? Ham som kan nævne alle delene, værktøjer og kender de små ffif, eller ham som gør det fordi han havde muligheden men aldrig har skilt en scooter fra hinanden og næppe ved hvor dumt det er at tjekke vand på en varm motor.
--
Fractal Design Nano S, 16gb DDR4 3200Mhz, 2060 super, delided i7-6700k@4,5Ghz, SF600, Z170i-pro. Blacklist/scammers: Silvergoat, Maripyt,
#9
Mestermaskine
Gæst
07-06-2020 02:03

Rapporter til Admin
#7 Jeg vil ikke sige, at jeg ikke har en interesse for teknik, derimod bare maskiner - jeg er værken negativ eller positiv om maskiner. Jeg har ikke rigtig en særlig interesse, som jeg dyrker, som var det mit livs lys. Jeg kan godt lide at spille videospil, men spilbranchen er ikke ligefrem den, jeg har hørt bedst om. Jeg kan godt lide, at have med mennesker at gøre, men samtidig også være teknisk smart inden for et felt, hvilket er derfor jeg også overvejer produktion (diplom) eller softwareteknologi (diplom). Ærligt talt, så er det nok en af disse jeg vælger, men de kræver begge, at jeg skal flytte meget langt væk fra, hvor jeg bor, hvorimod de første 18 måneder af maskinmesteruddannelsen kan tages, hvor jeg bor. Maskinmesterjobbet i sig selv, som jeg har fået det beskrevet flere steder, lyder ikke så tosset endda, men uddannelsen, hvor jeg har set, man bl.a. bygger sådan nogle små biler som projekter, siger mig ikke noget. #8 Nu vil jeg ikke beskrive mig selv for ligefrem at være dum; jeg kan sagtens lære diverse værktøjers navne, hvis det er relevant for min uddannelse og/eller job. Forstå mig nu ret: Hvis jeg blev sat til sådan noget værkstedsarbejde nu, hvor jeg absolut ingen erfaring har, så vil jeg uden tvivl sutte røv, men hvis jeg først har været igennem en 4,5 år lang uddannelse, så er sagen absolut en anden.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#10
Mestermaskine
Gæst
07-06-2020 02:07

Rapporter til Admin
#9 "Maskinmesterjobbet i sig selv, som jeg har fået det beskrevet flere steder, lyder ikke så tosset endda, men uddannelsen, hvor jeg har set, man bl.a. bygger sådan nogle små biler som projekter, siger mig ikke noget. " En lille tilføjelse hertil: Det at bygge sådan nogle maskiner som fx små køretøjer, en stirling motor eller noget tredje, siger mig intet, men selve elektronikteorien eller det om, hvordan en maskine virker, siger mig noget, men ikke så meget, at det er en flammende passion i min sjæl.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#11
XPAction
Ultrabruger
07-06-2020 02:33

Rapporter til Admin
#5 beskriver det godt, det ikke nok med kun teori du også have det praktiske (virkelighedsfornemmelse).
--
#12
Juniper
Ny på siden
07-06-2020 02:44

Rapporter til Admin
#9 Sagen er desværre bare den, at du ikke bliver god til værkstedsarbejde på 4,5 år på maskinmesterskolen. Jeg er selv uddannet mekaniker og har taget første semester (i virkeligheden fjerde semester) på maskinmesterskolen, men det var kedeligt for mig - endda med min tekniske baggrund - så jeg droppede det. Jeg sender dig gerne mine e-bøger fra studiet; så kan du jo se om det tiltaler dig. Derudover har jeg en onkel, der er maskinmesteruddannet og som har sejlet hele sit liv, og han har altid sagt, at en maskinmester uden en forudgående håndværksuddannelse er værdiløs. Men uddannelsen er selvfølgelig bred og kan sagtens føre til jobs hvor du bare skal sidde og stirre ind i en skærm. Det gør jeg i øvrigt selv i dag - med min mekanikeruddannelse.
--
#13
Mestermaskine
Gæst
07-06-2020 03:11

Rapporter til Admin
#12 Du må meget gerne sende mig dine e-bøger, så jeg kan se lidt på det.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#14
smeyer
Ny på siden
07-06-2020 08:47

Rapporter til Admin
#6 han er uddannet maskin-ingeniør, men de minder meget om hinanden uddannelserne. Maskinmester er dog en bredere uddannelse. Og jeg har stor respekt for dem, de ved som regel mere end mig :D Maskinmester er en uddannelse hvor du ikke har praktik nok på studiet. Det samme kan siges om maskin-ingeniør uddannelsen. Deres praktik er nærmest ikke eksisterende, dog er der mere på maskenmesteren. Du kan sagtens tage uddannelsen og sikkert komme fint igennem. Men det bliver svært at finde et job bagefter. Men finder du et job og har du interessen, så skal du nok blive god til dit arbejde. Men det kommer til at tage et par år fra du er færdig til bliver ordenligt uddannet!
--
#15
Ð Xargo
Monster Supporter
07-06-2020 12:15

Rapporter til Admin
Næsten 50% af alle maskinmestre ender som sælgere efterfølgende, resten er formegentligt dem som har interesse og som kan rode i maskiner. at du mener du på 4,5 år kan fikse alt mekanik er naivt. Uddannelsen har et værkstedsforløb på 1 år og så virksomhedspraktik. jeg tvivler på der er nogen virksomheder der har med wankelmotor, 2takter, 4takter, jetmotor og elmotorer at gøre, derudover adskillige former for hydraulik, el, stærkstrøm osv. du lærer ting på skolen ja, nu har jeg selv en mekaniker baggrund og på den uddannelser lærer man at pille i en ukompliceret 30 år gammel ford ka motor. Den er langt fra virkelighedstro og fungere uden elnet(strømfordeler og tændingskabler er alt), som udgør størstedelen af motoren i en nutids BMW. (Eller tesla). du må ikke glemme at uddannelser er mere eller mindre de samme som for 30-50år siden, med samme materialer udgivet i nye eksemplarer.
--
Fractal Design Nano S, 16gb DDR4 3200Mhz, 2060 super, delided i7-6700k@4,5Ghz, SF600, Z170i-pro. Blacklist/scammers: Silvergoat, Maripyt,
#16
AndersK
Ny på siden
12-06-2020 21:07

Rapporter til Admin
Jeg er selv Maskinmester. Du får lige en lille historie om hvad jeg har oplevet på min korte tid. (har været færdiguddannet i 3 år nu) Jeg kom med en HTX og har ikke haft nogen håndværksmæssig erfaring, dog skruede jeg i knallerter i gymnasietiden. Men under maskinmester studiet havde jeg jobs i ferierne, samt værkstedskole praktik, hvor jeg fungerede i daglig drift og vedligehold, i 3 forskellige virksomheder (Kraftværk, Gas fabrik & Damp vaskeri). Da jeg blev færdig sejlede jeg i 1,5 år, på en ROPAX færge til Bornholm. Det var så min "håndværksmæssige erfaring" indtil videre. Idag sidder jeg som Process Automations ingeniør hos NNE (Novo Nordisk Engineering), hvor jeg designer og programmerer automationen, til pharma industri'en og idriftsætter automationsløsningen i de store produktions fabrikker. Den der med at man ikke kan bruges som maskinmester, med en gymnasial uddannelse, er noget værre fis.. Selv vil jeg mene, at jeg har et praktisk mindset som jeg bruger i mit daglige virke. Det skinner især igennem når man designer automationløsningen, da man har en god forestilling om den "Virkelige verden" ude i produktions fabrikken, med teknikken og de fysiske love der gælder. Samt betjeningen af systemet og anlæggene. Det er fordi maskinmesteren er en generalist uddannelse. Man har både Elektroteknik, El-installation, Termodynamik, Kraftværks teknik, Process automation, Regulerings teknik, Hydraulik, Transport af gasser og væske, Driftsøkonomi, Ledelse og sikkerhed. (Der er sikkert nogle fag jeg har glemt) Det er mange fagområder, men det gør også at kan se samspillet i de store fabrikker, kraftværker med mere.. Dog kommer man ud og skal lære en masse efter skolen, for man er jo ikke specialist på noget som helst! og har jo viden til et givent niveau, hvilket jeg er meget ydmyg omkring. Selv kom jeg ud med et snit på 9,4 på maskinmesteren, men jeg føler stadig at jeg lærer hver evig eneste dag og bliver udfordret - Det er ikke nemt :). Det er dog vildt fedt at komme ud blandt utrolig dygtige folk/specialister og udvikle sig, samt samarbejde og løfte komplekse opgaver. Mvh. Anders
--
#17
Hamdentykke
Ny på siden
12-06-2020 21:53

Rapporter til Admin
Uddannelsen er svært og lang hvis man ikke har teknisk interesse. På studie vil man møde mange med svendebrev eller håndværksmæssig erfaring. Skal dog siges at jeg så folk komme ok igennem studiet som ikke har brugt en skruetrækker før. Dem som klarede sig bedst var elektrikker, smede og med med mekanisk forståelse. Ud fra ovenstående du skriver ville jeg ikke vælge uddannelsen.
--
#18
Hastiyar
Maxi Supporter
12-06-2020 23:09

Rapporter til Admin
Hej. - ALT hvad #16 skriver er guld! Jeg er selv uddannet værktøjsmager og overvejer at læse videre til maskinemester på et tidspunkt har ikke læst alle svar fra andre mennesker, men der er nogle der ikke forstår denne situation du er i OP. Her er hvad du skal vide om maskinemester uddannelsen: 1. Det er ikke et solo projekt det er folk fra alle dele af danmark der tager den uddannelse og folk med viden inden for forskellige uddannelser eller arbejdes baggrund. Så du behøver ikke ELSKE eller have viden for at bygge en motor/bil or whatever, der bliver højst sandsynligt en person i din gruppe eller hold som derimod har stor viden inden for dette område og derved kan i arbejde sammen hvis han f.eks. ikke er god til matematik. Jeg elsker selv at bruge mine hænder men er ikke så god til matematik osv. 2. Jeg kender et par personer som har eller er igang med uddannelsen og de siger at de har folk som kommer direkte fra skole og folk der kommer fra i dette tilfælde værktøjsmager uddannelsen. Til sidst vil jeg lige skrive JA kan godt være det ikke er noget for dig, men det kan skuda også være du bliver forelsket i det når du først er startet, hvad sker der hvis du starter på uddannelsen og ombestemmer dig bagefter??? Ik en skid du vælger bare noget andet... prøv dig frem lad være med at sæt dig igang med en uddannelse du ikke vil have... og frem for at IK gøre det(KUN) for pengen gør det fordi du godt kan lide det. Plus du kan jo tag til alle de åbenhus events de har i ny og næ frem for at gå efter hvad en masse fremmede på internettet synes du får meget mere ud af det. So give it a shot. Det værste der kunne ske er at du finde ud af du ikke vil det her... så finder du bare noget andet right?
--
I wish my Lawn was EMO so it would cut itself
#19
bonde71
Monsterbruger
13-06-2020 02:35

Rapporter til Admin
Tænker jeg kan bidrage lidt til dette område. Om mig: Jeg er nyuddannet maskinmester med en HTX baggrund, og har arbejdet 1 år som projektleder hos Sealing System, som arbejder indenfor automation af EOL (End of Line). Kort fortalt udvikler vi løsninger/anlæg, der erstatter manuelt arbejde med robotter (og andre maskiner). Min stilling som projektleder indebærer, at jeg har det overordnede overblik og ansvar for økonomi, tidsplan og kvalitet af de projekter, som jeg arbejder på. Derudover har jeg den primære kontakt med kunden under projektets forløb. Mit arbejde kan bestemt klassificeres som et kontorarbejde, da jeg bruger 80% af min tid foran computeren, hvor jeg blandt andet snakker med kunder og underleverandører, tilpasser anlægslayouter i AutoCad og laver løbende opfølgning på økonomien og tidsplanen for de givne projekter. Hvor nemt er det at finde job / jobsikkerhed? - Da uddannelsen er utrolig bred, så varierer det. Med det sagt, så er de seneste tal (2019) for ledighed på 1,7%, så jeg vil sige at det bestemt ikke er noget man skal bekymre sig om. Er man bedre stillet med en håndværksmæssig baggrund? - Ja og nej. Det kommer helt an på hvilken stilling/branche man er ude efter, og den specifikke erfaring, som det specifikke håndværks fag har givet. En person med elektriker baggrund vil nok være bedre stillet som værkfører for en el-afdeling, end en person med smede baggrund. Det samme gælder dem med gymnasial baggrund, de kan have fordel i en stilling som jeg har. Kan man komme igennem uddannelsen med hænderne skruet omvendt på? - Det kan man helt bestemt. Værkstedsforløbet er praktisk, og nogle vil være bedre end andre, men der er god plads til at lære under hele forløbet, så hvis man har motivationen til at knokle sig igennem det, så er det ikke svært. Er Maskinmester uddannelsen en god idé for nogen, der ikke brænder for teknik/maskiner? - Svært at svare på, men uanset hvor man ender henne efter uddannelsen, så har man med teknik at gøre. Man er fx. ikke en god sælger, hvis man ikke har en passion for de produkter (teknik) man sælger. Men fordi uddannelsen er så bred, så findes der områder der passer til nærmest alle, dog vil jeg sige, at man skal passe på med, at vælge uddannelsen på grund af et helt specifikt område, da man så hurtigt kan spænde ben for sig selv. Lige til at runde af, så linker jeg lige til MMF's lønstatistik, da den indeholder tabeller der netop viser, hvor mange forskellige stillinger og brancher maskinmestre beskæftiger. https://ipaper.ipapercms.dk[...]
--
#20
R4p70r
Monster Supporter
13-06-2020 10:29

Rapporter til Admin
Er også maskinmester og har da også en del oplevelser med uddannelsen (2014 - 2019). Men vil sige at hvis du ikke er helt retarderet med hænderne så er værkstedskolen ret nemt. Om ikke andet så er det en kanon mulighed for at imponere sig selv lidt med svejsning, fræsning osv. Men jeg synes du skal tænke over hvad du EGENTLIG gerne vil sidde med når du er færdig. Som andre skriver så kan man altså godt sidde på kontor som maskinmester, men du kan også sidde i maskinrummet på en stor olietanker. Uddannelsen vil jeg ikke være bange for når du er stærk boglig. Jeg har set mekanikere med nok så meget "viden i hænderne" og samtidig virkelig have svært ved det teoretiske inden for el, management og styrkelære osv.
--
It seems like I'm always getting stuck Between the handshake and the fuck
#21
2Ristede
Supporter Aspirant
13-06-2020 10:42

Rapporter til Admin
"Og er selve jobbet som maskinmester et fysisk hårdt arbejde? Vil helst ikke have alle mulige rygproblemer eller lignende som 50 årig." Vil bare lige sige de fleste med rygproblemer er dem der sidder alt for mange timer og ikke for bevæget sig. Har selv lige været igennem møllen med en diskusprolaps. Min kiropraktor sagde han har suverænt flest kontorfolk som kunder.
--

Opret svar til indlægget: Maskinmesteruddannelsen og jobbet derefter

Grundet øget spam aktivitet fra gæstebrugere, er det desværre ikke længere muligt, at oprette svar som gæst.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.

Opret bruger | Login
NYHEDSBREV
Afstemning