Denne tråd er over 6 måneder gammel
Er du sikker på, at du har noget relevant at tilføje?
Køb af: Andel eller ejerlejlighed?Af Gæst Papirclipsen | 25-12-2018 18:52 | 2976 visninger | 39 svar, hop til seneste
Hej hol!
Jeg skriver lige dette indlæg fra en gæstebruger..
Jeg er i dag 32 år med fast arbejde. Har en løn som hedder 32k~ ca. 19.5k udbgetalt efter skat(41% trækprocent). Jeg bor sammen med min kæreste gennem 2½ år. Hun er pt. på akassen / ønsker at studere om noget tid.
Jeg har siddet i lejlighede siden jeg var 20 år og det er jo penge ud af vinduet. Jeg har længe leget med tanken om at, opgradere til next level dvs. købe en andels- ejerlejlighed.
Jeg er klar over, ved køb af dette, så binder jeg mig til den pågældende by i meget lang tid(Odense C) og det har jeg det sådan set fint nok med eftersom jeg har boet her de sidste 12 år. Jeg ønsker, at blive her resten af mit liv. Jeg er typen som hader, at komme for langt væk fra det jeg kender. Selv i sommers, da jeg var til bryllup i København, der savnede jeg så evigt meget min hjemby. Kæresten og havde snakket om, at måske flytte til København grundet jobs, men det blev lynhurtigt droppet efter vores besøg. Vi var begge enige med det samme, at København ikke er os, men Odense er.
Med det sagt, hvad vil I råde mig/os til at gøre? Kan I komme med cons and pros ved andel og ejerlejlighed?
Jeg har 10 tommelfingre, jeg er ingen handy mand, så snak om et decideret hus er nej. Jeg har googlet lidt frem og tilbage og læst diverse ting om begge typer boliger, men kunne godt tænke mig at høre fra jer brugere, hvad I selv mener og vil være til størst gavn for mig på længere sigt?
Jeg har prøvet sådan nogle online låne beregnere og der er kæmpe forskel mellem dem alle. Nogle siger jeg kun kan låne 1 million mens andre siger 2 millioner.
Vi har kigget på en decideret drømme ejerlejlighed til 3.6 millioner men igen.. det er drømmen! :P Hvordan kan folk lige have råd til sådan en? Ud fra disse låne beregnere, så kræver det jo en månedsløn efter skat på 50k? Er dette normalt, når man snakker ejerlejlighed, at det kun er for folk som betaler topskat, der kan have mulighed for, at bo i disse?
Jeg er newbie på dette område, totalt grøn, så du/i må meget gerne skære det ud i pap for mig tak :)
TLDR: Jeg er træt af at smide penge ud af vinduet på alm lejlighed. Vil gerne have en bolig jeg evt. kan spare op i - få noget for mine penge. Er andel eller ejerlejlighed det rette? Pros and cons. --
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
Et udgangspunkt på et lån hedder 3,5-4 gange ens års indkomst, er hvad man kan låne. Med en bolig på 3.6 giver det en månedlig indkomst omkring 75000 (man regner altid før skat), eller 37500 ish pr mand ved et par. Intet topskat over dette.
kan ikke være behjælpelig på andels/ejer lejlighed problematikken. Men markedet for lejligheder er pænt højt lige nu, hvis du kun har din løn at smide efter det, og ikke har nogen større opsparing stående, så er det ikke det vildt store beløb du har at købe for (ca halvanden million, måske 2 hvis kærestens kommende Su medregnes) var jeg i dit sted ville jeg begynde at spare op i stedet, og så afvente kæresten er færdig med at studere, det bliver væsenligt sjovere for jer ad den vej i stedet. -- Sidst redigeret 25-12-2018 19:25 Jeg kan tiltlutte mig #1
Andele er primært noget der er i Kbh og Arhus. Og betalelige andele i KBH er som ugangspunkt næsten umulige at få medmindre du kende rnoen der vil sælge til dig elelr står på liste i flere år de steder der har lister.
Ejerlejlighed i KBH kan selv folk der betaler topskat ikke købe med mindre flg er gældende:
1. Det er meget små og meget gamle lejligheder
2. De bor sammen med en anden der også har en stor indtægt
3. De har en kæmpe opsparing.
Har selv en kammerat der er civilingeniør med en kæreste der er nyuddannet civilingeniør. De har tilsammen en indkomst på ca 950.000 om året før skat. De kunne låne 3,7 mio og så sad de også stramt i det. Det havde ingen opsparing efter studiet men en lille studiegæld. Så de har sammen købt en lille ejerlejlighed i kbh. Omvendt har et familiemedlem købt lejlighed i samme byggeri på samme størrelse i 2010 til 2 mio. og han har en meget lavere indtægt. men sådan er det jo med frie markeder.
Som udgangpunkt må der ikke ydes lån til mere end 4x den skattepligtige hustandinskomst i Århus, Kbh og Ålborg. Flere banekr har enda fået høvl på dete seneste for at gøre det alligevel.
Så i Odense burde det kunne lade sig gøre ? Ellers ville jeg anbefale en andel. Som investering er det med det nuværende marked ikke en andel der er bedst. Men vil man bare gerne bo billigt kan det være en god ide.
Hvis man gerne vil eje og have noget stort må man væk fra de større byer. Her er lønnen typisk en lille smule mindre men boliger meeeeget billigere.
Og ja - ejermarkedet i fx København kræver meeegt høj løn eller en meget stor opsparing. Selv et par nyuddannede læger, jurister, økonomer ingeniører osv med en lille opsparing skal langt væk fra centrum for at have råd til et hus elel rlejlighed ed plads til børn.
Ovenstående er udtryk for mine og bekendtes egne erfaringer.
-- I burde kunne låne ca 2 millioner, men I skal have 5% stående på jeres konto i forvejen. Man må gerne låne dem, men det skal gøres før I låner de sidste 95 %.
Om I ejer en lejlighed eller et hus kræver nogenlunde de samme handyman skills.
Ved andelsbolig skal I sætte jer grundigt ind i foreningens økonomi.
Overvej hvor stram økonomi I vil have. Jeg arbejder 22 timer om ugen og konen arbejder ca. 31,5. Vi ville tjene ca det samme som dig begge to, hvis vi arbejdede fuld tid. Vi har stadig råd til de ferier vi gerne vil holde (6 uger om året plus helligdagene). Hvis I låner alt det I må, er der mindre til de sjove ting... -- Livet på jorden er kun generalprøven før premieren!!
Se profil for specs Mange tak for jeres svar so far!
Mht til København, så er det jo helt vildt crazy mht til boligpriser, så thank God vi ikke skal dertil!
En af fordelene ved Odense - som jeg ser det, er at byen er under konstant udvikling. RIGTIG mange steder bliver der bygget studieboligere == flere mennesker til byen == flere vil bosætte sig i byen på længere sigt. Jeg er sikker på, at alt vil stige i pris. Alt lige fra husleje på almindelige lejligheder til huspriser osv. Byen er under konstant positiv udvikling og den ejerlejlighed vi har kigget på ligger direkte i centrum i ny byggeri (de er ikke færdige endnu). Beliggenheden og alt det som der bliver bygget rundt omkring, der er jeg 110% sikker på, at boligens pris blot vil stige i løbet af årene, hvilket for mig ser ud til at de 'sølle' 3.7 millioner ser ud til at være et rent røverkøb. Men det hjælper jo lige lidt, hvis jeg ikke kan låne til det :P
Vi har begge en opsparing på ca. 40 og 70k hver så ca 120k + - til udbetaling.
Som jeg ser det, vil den bedste investering helt klart være ejerlejligheden, men det synes blot at være umuligt, når jeg kun tjener sølle 20k efter skat? Som sagt, kræver det virkelig at man er et par der tjener +900k om året? Hvis dette er tilfældet, så kan jeg godt glemme alt om ejerlejlighed. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. #4 32k før skat er en ok løn. Jeg mener det er meget tæt på medianen. Vi gav ca 1,5 million for vores hus for ca 5 år siden. -- Livet på jorden er kun generalprøven før premieren!!
Se profil for specs Det burde sagtens kunne lade sig gøre for dig at finde en ejerlejlighed, specielt i Odense.
Husk på at din udregning til hvad du maksimalt kan låne, kun er din indkomst og ikke din kæreste da hun er på overførselsindkomst, og det tæller bankerne ikke med. Nu ved jeg ikke hvor længe du har kendt din kæreste, men hvis i tager en lån sammen, så husk at i solidarisk hæfter for hinanden.
Odense er jo en billig by at bo i, i forhold til os der er i hovedstadsområdet. Så tag en snak med din bank om hvad du kan låne for, og begynd derefter et undersøg markedet så du kender priserne. Du skal også gøre overvejelse for hvor længe du har tænkt dig at blive boende i forhold til hvilken låne type der bedst kan svare sig. I din alder ville jeg nok kigge på et hus i stedet for en lejlighed, og så tage et 2% lån. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. #6 Alt tæller med. Også sandsynligheden for at få et job snart. -- Livet på jorden er kun generalprøven før premieren!!
Se profil for specs Skal man købe noget med hensyn til investering, og senere salg, skal man da ikke købe andel, da de ikke stiger i pris i forhold til ejer ejendomme! Men sidstnævnte er selvf. også en russisk roulette alt efter hvor man køber. Dog er der på sigt mulighed for opsparing hvilket over tid, er blevet ret decimeret, så køb hvor du efter lidt undersøgelser kan se, et muligt økonomisk boost via div. kommende ændringer og indenfor dine evt. afstandsmæssige/børneafhængige/arbejdsmæssige/interesse ønsker. Og glem endelig ikke konens ønsker :) -- Bare pas på med at sætte jer for stramt -det er midt bedste råd. Muligvis vil banken låne jer eks. 3 milioner, men dermed ikke sagt i behøver at låne alle 3.
Vi sidder med en samlet indkomst i hjemmet på ca. 1 million årligt før skat. Vi har et hus til omkring de 2 milioner, og jeg synes da vi i perioder sidder lige på grænsen.
Vi har så også 3 børn som er dyre i drift, og garanteret også et åndssvagt forbrugs-niveau - men alligevel. -- [email protected] (NZXT X62), ASrock z87M OC Formula; 2x8GB G.skill tridentx 2400mhz CL10; Zotac AMP! GTX1080; Corsair Rm650x; Corsair Carbide 400Quiet --
Sidst redigeret 25-12-2018 21:04 Inden du/I køber noget mangler du vist lige at fortælle om i skal have barn/børn, så vil man gerne have mere plads.
Om det er ejer- eller andelslejlighed afhænger af tilbuddet, begge dele er nok lidt/noget dyrerer end en lejelejlighed.
Det er dejligt at eje - synes vi, men prisen kan være for høj, vi rykkede 19 minutter udenfor Aarhus og byttede en lejlighed til et dejlige fritliggende hus for 20 år siden, og der har faktisk ikke være særlige udfordringer med vedligeholdelse, så det klarer du nok (jeg ville dog nok holde mig fra bindingværkshuse o.s.v.)
God jagt, vi ledte i 9 måneder efter det helt rigtige -- 6800K/Z370F/DDR4/1080ti/34UM95. 3.6 mio kommer ikke til at ske med jeres nuværende indtægter. Selv hvis I fandt en bank som så stort på alle boligfinansieringsregler så husk at det er jer som skal få det til at hænge sammen og ikke dem.
2 mio lyder meget passendene med din løn og din kærestes dagpenge. -- Hej Papirclips
I forhold til jeres nuværende økonomi lyder det til at i har et plus på kontoen (i oparbejder kontanter)?
Er det korrekt? Hvor meget luft er der i jeres økonomi om måneden - EFTER din kæreste er begyndt at læse?
Du/I skal nok sætte den her drømmebolig lidt på hold i tankerne - det er urealistisk. -- Bare husk på, at toppen er nået mht priser pt. Så det er umiddelbart det dyreste tidspunkt at købe på, overhovedet.
De seneste 6 mdr er priserne på lejligheder i KBH faldet, og det plejer at være en forsmag på hvad der sker i resten af landet.
Mange steder, er priserne over det niveau vi så i 2007.
Så hvis du skal købe noget, skal du sikre dig at du har råd til det. Og du skal som udgangspunkt være indstillet på at bo i det i mindst 10 år.
Det værste du kan gøre, er at købe for "max" dvs sætte dig for stramt. Der er for mange der bliver "husfattige", dvs de hører bare hvad de max kan låne, og tager så ud og finder en bolig til det beløb.
Jeg har selv lige solgt min ejerlejlighed, og købt en andel i kbh. Rent held at jeg kendte en der solgte.
Så hvis det var mig, ville jeg finde en billig leje-lejlighed i Odense. Spare så meget op, og lad kæresten få en uddannelse. Når hun er færdig er priserne forhåbentligt faldet lidt igen, og så har i 2 fuldtids indtægter til at købe med. -- Mobilnørd :) #13
Sikke da en lang omgang pladder i dit første og sidste afsnit. Med hvilken bevæggrund sidder du og udtaler dig om at "toppen er nået"?
Danskerne har i dag en langt større købekraft end i 2008. Der er ingen ledighed (hvis man vil have et job, så findes de - i forhold til spørgeren, så gætter jeg på, at det absolut ikke kan betale sig at tage et job fordi hun er mellem job og studie). Renterne går sidelæns, selvom mange havde spået dem lidt højere for bare et par år siden. Det renteniveau vi har i dag kommer sandsynligvis ikke til at ændre sig ret meget de kommende par år, men det er klart, at hvis det stadig bliver svært at tiltrække arbejdskraft i landet og opretholde væksten, så bliver det et problem. I dag er det - faktuelt - billigere at sidde i en ejerbolig end i en lejebolig - medmindre du altså sammenligner en lejebolig i Tingbjerg med en ejerbolig i Nordhavn. Du kan faktisk finde en ejerbolig i Kbh som er på samme prisniveau som hvis du skulle leje den - 50 meter fra Rådhuspladsen i fin stand.
Så nej - jeg tror ikke markedet er på vej ned - de større byer kommer ikke til at stige i samme hastighed som i de sidste 3 år, men der vil komme en udjævning - vi er absolut ikke på vej ind i en depression som det lyder til du skriver om, og den der med nærmest at fraråde andre at købe en bolig fordi den kommer til at falde fra nu af, er helt hen i vejret. Derfor mit skriv. Hvis man føler sig klar til at træde ind på købers marked, så er det bare med at komme frem. -- Sidst redigeret 25-12-2018 22:05 #14 Jeg tror han måske tænker på boligsidens statistikker der viser fald i priserne.
Men det nye skatteregler fra 2021 har jo også til formål at bremse prisstigningerne. -- #14
Du ved jo lige så lidt som #13. At blindt råde folk til bare at købe løs er direkte idiotisk. Liggetiderne er steget kraftigt, priserne er stagneret og aktiemarkedet har lige haft de dårligste 3 måneder siden 2008, og det ser ud til at fortsætte ned. Jeg ville personligt holde mig tilbage, hvis jeg stod og skulle købe nu. Ingen ved hvordan verden ser ud om 6 mdr, men der er for første gang i 10 år advarselslamper.
-- Lad for guds skyld være med at købe en andels lejlighed...
Jeg har stadig ikke forstået konceptet i hvorfor.
Man betaler et forholdsvist højt indskud (ja, klart mindre end at købe), og så skal man stadig betale husleje efterfølgende (ja, mindre end hvis det var rent leje). -- #17 Så fordi du ikke har forstået konceptet skal OP lade være med at købe en andel?
Ja, man betaler en løbende andelsudgift (typiske månedligt), dette er som regel afdrag på foreningens lån (for selve ejendommen eller større forbedringer som nye vinduer ), driftsomkostninger (f.eks snerydning og trappevask). Ja, det kræver man sætter sig ind i hvordan foreningens økonomi er før man køber, men det er efter min mening stadig på andelsmarket der er bedst chance for at gøre en god handle.
Det er også værd at nævne at man i en andel modsat en ejer ikke skal betale ejendomsskat/grundskylden -- I never pirated it, it was donated. By the file fairy. At night i put a empty harddisk under my pillow. --
Sidst redigeret 26-12-2018 00:28 #17 ...øhm ok. Så du indrømmer din uvidenhed, men vælger alligevel at advare kraftigt imod det? Men lad mig hjælpe; den grundlæggende pointe med en andelsforening er at man i fællesskab (kva foreningen) stiller sikkerhed for et fælles realkreditlån i den pågældende ejendom... dvs køber du en lejlighed på lad os sige 100m2; i stedet for at du skal kunne stille sikkerhed på et lån til 3.5 mio, skal du "kun" kunne stille personlig sikkerhed for den del af værdien der udgøres af andelskronen. Lidt firkantet - hvis foreningen har en belåningsgrad på 40% skal du kun kunne stille sikkerhed for ~60% af værdien... altså godt 2mio... hvilket er det tal der står på boligannoncen. De resterende 1.5mio af værdien i din bolig skylder foreningen i fællesskab. Det er lidt firkantet stillet op, nogle foreningen har stadig en lavere andelskrone end markedet dikterer, men dem skal man typisk kende nogen for at få adgang til... og de er sjældne. Der er også den ulempe at du skal tage et banklån da du ikke kan købe andel på realkredit - men pt kan du få andelsboliglån til <2.5% så det er ganske fornuftigt.
Ja du betaler andelsbidrag - men det er jo i væsentlig grad blot det afdrag og renter på det fælles foreningslån, hvilket du alligevel selv skulle have betalt som ejer - samt boligskatter ligeså. Endvidere afsættes beløb til vedligehold - i foreningens interesse, mere om det nedenfor.
Generelt er en andelsbolig i en veldrevet Andelsforening at foretrække fremfor en ejerlejlighed i samme prisklasse - de er gennemsnitligt i markant bedre stand, da incitamentet til vedligeholdelse er større kva fælles ansvar og andelsbidraget, og du får flere m2 pr krone (op til det dobbelte). Andele rundt omkring står også til et sandsynligt prishop i 2019 når de offentlige vurderinger opdateres - da dette igen vil løfte valuargrundlaget for de boligtyper som andelskronen typisk baseres på. Umiddelbart er andelsmarkedet hyper attraktivt pt. hvorfor du også ser mange lumske "hvad vil du betale for skabet" handler da det i høj grad er sælgers marked - i hvert fald i Kbh.
Ved intet om markedet i Odense, men at købe sig ind i en veldrevet andelsforening skal man sgu ikke være ked af.
-- Play: i7-9700, Z390-i Strix, GTX1070 Gaming X, 16GB@2666, Louqe Ghost S1, 1TB 970 EVO, SF600, 34" U3415W
Work: 15.4" MacBook Pro Retina 2017 Lad være med at købe, fordi du tror det er en god investering, men køb fordi du ønsker at bo der! Tråden her er et godt eksempel på hvor svært det er at spå om renter, boligpriser osv., så køb fordi behovet for mere plads, beliggenhed, whatever er der!
I øvrigt skal du være opmærksom på den nye skattereform som fordeler boligbeskatningen mere fornuftigt, så lejligheder nu også skal betale. Afhængig af det ene og det andet kan det betyde op til en femdobling i skatten (Nordhavn er eksemplet), så sørg for at ligge en buffer ind til 2021.
Det tog fruen og jeg over halvandet år at finde vores bolig, og en ustyrlig mængde åbent huse, så pas på med hastværk og impulskøb -- There is a difference between knowing the path and walking the path. #3 Efter de nye regler fra juli 2018, kan man låne op til 80% af boligens værdi, hvis det er ejerlejlighed og 80-95% hvis det er andelsbolig
Så det det vil sige at man selv skal have sparet 20% op -- ASUS P8Z77-V LE Plus | Intel i7 3770k 3,5@4,5GHz | Kingston DDR3 HyperX 1600MHz 16GB(4x4) | MSI GTX 1070 ARMOR 8G OC | Samsung 860 Evo MZ-76E250B
#21 eller også finansierer man de resterende 15% som banklån -- #21 Nej. Efter de nye regler skal man have de 5 % kontant. 80 % kan være realkredit. De sidste 15 % låner man typisk i banken, hvis man ikke har dem kontant.
Tidligere kunne man låne 80 % i realkredit og 20 % i banken uden at have en øre kontant.
Det er dog stadig muligt at låne alle 20 % i banken, man må bare ikke gøre det i forbindelse med bolighandlen. -- Livet på jorden er kun generalprøven før premieren!!
Se profil for specs Tak skæbne - nu ved jeg hvorfor jeg har holdt mig væk herinde fra i et par år. Straks kommer man herind og bidrager med noget jeg ud fra en professionel baggrund (jeg er IT-projektleder og har ved siden af 5 udlejningsejendomme) kan hjælpe med og straks får man at vide er man er idiotisk. Jeg tror bare jeg trækker mig igen. Niveauet herinde er generelt for lavt.
Bare lige for at få det faktuelle på plads, så bliver der solgt flere boliger end der bliver sat på markedet. Enkelte steder er det omvendt, men det er grundlæggende fordi der lige pludselig dukker 30-250 boliger op som nybyg.
Til OP, så synes jeg du skal lave et realistisk budget for jeres kommende økonomi (det er 3,7 mio. kr. ikke...) - f.eks kan der komme børn ind i billedet. Hvad gør i hvis du mister arbejdet - er du i en branche hvor du let kan få et nyt. Træk nogle worst-cases ind og se hvordan disse kan bearbejdes. Med din kæreste på SU, så prøv med en lidt mere realistisk indgangsvinkel - man kan finde nogle fine lejl. i Odense C for omkring 18-22.000 kr. pr. kvm - 3-4 vær kan findes til ca. 2 mio. kr. tæt på stationen, mens de falder lidt længere ned jo længere fra midt/midt man kommer (jeg kender ikke byen godt nok til at kunne sige noget klogt om de forskellige bydele).
Første punkt er selvfølgelig, at i finder en lejlighed i det område i ønsker at blive boende. Sæt nogle fremtidige mål for hvor stor en lejlighed skal være 5-10 år ud i fremtiden. Mit bedste råd er at finde en lejlighed i en sund ejerforening (note det skriver alle ejendomsmæglere stort set alle lejligheder er, så her skal i selv undersøge det lidt). Få adgang til bestyrelsesreferater samt formandens årlige beretning - kan som regel findes i referatet for generalforsamlingerne.
Hvad angår andelsboliger, så er min erfaring udelukkende fra 2. hånd og fra dem som jeg kender i min omgangskreds der har handlet andelsboliger, at man skal være ret heldig for at ramme en god andelsforening i dag. Det marked kender jeg ikke ret godt, så jeg vil meget nødigt sige noget om det.
PS. Se ikke din egen bolig som en investering som 1. prioritet - men som udlejer er jeg da blevet lidt overrasket over prisniveauet i Odense midtby. Mine ejendomme ligger i Gentofte/Søborg-området og der er kvm-prisen ca. 10-15.000 kr. højere. Som investor er jeg da gået hen og blevet lidt interesseret i at afdække Odense :-)
Jeg håber at jeg kunne hjælpe dig lidt på vej på en konstruktiv måde.
Over and out. -- #24 hehe ja hvis du knækker nakken på halvandet fjols med skarpe holdninger de ikke har belæg for så er det desværre lidt trægt herinde... men man lærer at filtrere, om det så er umagen værd beror vel på hvor meget du går op i hardware xD -- Play: i7-9700, Z390-i Strix, GTX1070 Gaming X, 16GB@2666, Louqe Ghost S1, 1TB 970 EVO, SF600, 34" U3415W
Work: 15.4" MacBook Pro Retina 2017 Tak alle for jeres svar. Jeg føler dog, jeg ikke er blevet klogere på andel Vs. ejerlejlighed heh..
Tak #24! De indput du kommer med er netop tanker jeg selv sidder med! Som f.eks: Hvad nu hvis jeg mister jobbet? Hvad nu hvis vi går fra hinanden osv. Jeg vil helt klart få tjekket op på de ting du lister op! Tak :)
Som det er nu, så så har jeg husleje på 5500,- for 65kvm midt i centrum i Odense. Jeg/vi elsker at bo her. De 5500,- + forbrug oven i, er penge jeg synes er pænt træls, at smide ud af vinduet! Så hellere lade dem gå til at betale af på en lejlighed-- forstå mig ret.
Vil gerne have noget for mine penge.
Der er selvfølgelig visse steder i Odense, jeg foretrækker at bo i, så jeg er absolut ikke fast besluttet på ét område/sted/gade.
Jeg har googlet diverse boligsidere og synes godt nok ikke man får meget for pengene for de 1-2 millioner? Så snart det hedder +2.7 til 3.7 ja så snakker vi! Jeg vil i hvert fald være ked at, at smide +2 millioner efter en middelmådig bolig som jeg vil føle ikke er det værd kontra en til 3 millioner f.eks.
Kæresten og jeg har sparet 120k op til udbetaling so far. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. #26 Man fået meget for pengene i andre byer end de dyreste :-) -- Livet på jorden er kun generalprøven før premieren!!
Se profil for specs #26 til gengæld vil du med et fastforrentet realkreditlån betale ca 6.000 kr pr måned til rente og bidrag. Ikke medregnet boliglånet. (ved køb for 3,5 mio) -- Sidst redigeret 26-12-2018 12:12 Jeg er også intrasseret i emnet, hvad siger forsamlingen til andel/ejer købt på tvangsauktion - er der ikke noget at hente/spare? -- |vision midi, sf450 gold, I5-4590, shadow rock lp, 2x4 gb 1600 mhz hyperx, 1080 strix, 512 gb plextor ssd, x34, razer chroma/sphex| #26 5500 I leje for et sted i elsker at bo? Bliv der... i vil komme til at betale det samme i renter og boligskatter hvis i køber noget til 3mio... hvis ikke mere... og vil selv have ansvar for (dvs udgifter til) vedligehold oveni...
Jeg forstår sådanset godt at det er stressende at føle sig koblet af markedet... men egen bolig skal ikke ses som investering - bliv ved med at spare op til i kan købe noget der reelt er en opgradering når det er i faktisk har brug for det... så vil i sidde meget bedre i det fremfor at haste ud i et køb nu bare pga mavefornemmelser. Jeg boede til leje i mere end et årti 3 forskellige steder i KBH før jeg købte drømmelejligheden på 160kvm i centrum... det tager tid. -- Play: i7-9700, Z390-i Strix, GTX1070 Gaming X, 16GB@2666, Louqe Ghost S1, 1TB 970 EVO, SF600, 34" U3415W
Work: 15.4" MacBook Pro Retina 2017 --
Sidst redigeret 26-12-2018 12:21 #29 principielt jo... men de skal købes kontant og du tager væsentlig risiko... så det er generelt ikke så relevant for almindeligt boligsøgende. -- Play: i7-9700, Z390-i Strix, GTX1070 Gaming X, 16GB@2666, Louqe Ghost S1, 1TB 970 EVO, SF600, 34" U3415W
Work: 15.4" MacBook Pro Retina 2017 Jeg skulle for 2 år siden også vælge mellem andel eller ejer i KBH, valget faldt på en andel, for det første kostede den ca. halvdelen af hvad en ejerlejlighed på 2-3 værelser koster og for det andet så bliver gælden dermed ikke så uoverskueligt som f.eks. at låne 2 millioner i banken og man føler at man aldrig kommer af med lånet agtigt!
Jeg foretrækker at kunne betale så meget af lånet ud som muligt indenfor en årrække, så man derefter har lidt friere tøjler :D
Men det er MEGET svært at finde en andel med sund økonomi og relativ lav månedlig ydelse, de blev dengang revet væk samme dag de blev slået op, fik kun min fordi jeg var den første der skrev en mail til mægleren da det var efter lukketid! -- #24 Nu kommer du jo selv og kalder andres indlæg for pladder, hvorefter du kommer med udtalelser som du intet belæg har for at lave, og giver direkte farlige økonomiske råd. Træk du dig endelig!
Fakta: Liggetiderne på lejligheder er stigende og har været det i de sidste 6 mdr.
Fakta: Priserne på lejligheder er stagneret med svagt faldene tildens for første gang i lang tid.
Fakta: Køb af ejendom er den største og vigtigste investering i lang de fleste danskere liv.
Selvfølgelig skal man tage disse fakta med i sine beregninger, når man skal ud og investere i bolig. -- Sidst redigeret 26-12-2018 14:28 OP
Bliv der evt. et års tid mere og få sparet lidt op. Jeres nuværende situation in mente vil jeg ikke se jer kunne låne ret meget mere end ca. 2 mio. kr. (uden at kende jeres privatøkonomi). Hvis i har nogen former for gæld, så se at få afviklet det omgående - billån inklusiv. Så er i ikke eksponeret ret meget med variable renter.
I kan om et halvt års tid måske begynde at kigge lidt nærmere på boliger - men vær realistiske. Det værste er at blive skuffet - derfor synes jeg I allerede nu skal lade være med at kigge efter boliger i prisklassen som i hidtil har kigget på. Det er totalt urealistisk - sagt på den mest venlige måde :-)
I er godt på vej, og sparer op. Det elsker en finansiel samarbejdspartner at se. Det der kan give jer en god start på en ny egen bolig er, at i skal låne så lidt som muligt i boliglån/banklån med variabel rente. I kan evt. se på muligheden for at gøre jeres realkreditlån afdragsfrit i x år med henblik på at indfri jeres boliglån så hurtigt som muligt. Og så er mit bedste råd i forhold til valg af realkreditlån, at i vælger et fastforrentet obligationslån. Renten er i dag (og sikkert også om ½-1 år) så lav, at det som førstegangskøber reelt ikke giver mening at vælge andet.
Jeg er ked af at jeg ikke har meget indsigt i andelsboliger, men jeg kender som sagt kun til det københavnske marked og der er det mere held end forstand at finde en god stabil andelsforening, og ofte tager folk en decideret chance og køber.
___________________________________________
#33
At sige at markedet har toppet er jo pladder. Der er nogle steder der er stagneret, mens der i flere landsdele stadig er et stigende marked.
Jeg afdækker lige dine fakta, og tjekker dem op - nu vi er i Odense:
1. Liggetiderne er FALDENDE og har været det de sidste 6 måneder samt også 1 år.
2. Priserne for lejligheder i forhold til udbudsprisen pr. kvm. er STIGENDE og har været det de sidste 6 mdr., 1 år og 2 år.
Dit sidste fakta er lidt søgt. Ja, selvfølgelig er det det. Men at kalde mine inputs for farlige... Aaah du - jeg har rimelig åbenlyst mere indsigt i tingene end du har - jeg råder jo ikke OP til helt hovedkulds at kaste sig ud i at købe en lejlighed, men kommer med nogle inputs og råd om at begrænse sig og gøre sig selv klart hvad man kan - med de begrænsede oplysninger vi nu engang har fået.
____________________________________________
Jeg kan nok ikke helt holde mig i skindet når andre skriver forkerte fakta, så jeg tillod mig at skrive et sidste indlæg, så andre ikke får den vildfarelse og tror, at #33's fakta er rigtige.
#25 Nej - du har nok ret - men jeg gider sgu' ikke disse typer - jeg husker dem alt for godt fra sidst jeg deltog herinde - det er ikke blevet bedre, og jeg ved med mig selv, at jeg ville irriteret over at jeg overhovedet gad. Så vil jeg hellere bruge tiden på noget andet :-) -- Spørg dog i din bank hvad i vil kunne låne. De vil MEGET gerne hjælpe jer. -- #30 Ja det føles rabundus at være koblet af bolig markedet, jeg har kendt flere der har tjent 500000 på et salg inden for 10 år, og andre der har lejlighedder der er 3-4 mio værd idag efter 30 år+. Sagen er man vil gerne have den slags penge til når man rammer pensionsalderen, personligt ønsker jeg mig en håndfuld nano robotter der kan hjælpe med at forbedre fysikken i en aldrene krop, og ja desuden pensionspenge. Som 39 årig forkommer der mig idag naivt at investere i bolig inden for 1-2 år og gensalg med gevinst i den størrelsesorden, som du beskriver er de normalt pænt dyre i leje og vedligeholdelse. Jeg har 2 lejelejlighedder på vej fra opskrivning, en 35 m2 til 2500 alt incl. og en anden 80 m2 til 6000 alt incl., det er ikke galt, men hvem der bare havde investeret i mursten... -- |vision midi, sf450 gold, I5-4590, shadow rock lp, 2x4 gb 1600 mhz hyperx, 1080 strix, 512 gb plextor ssd, x34, razer chroma/sphex| #36, der er fordele og ulemper ved at invistere i mursten. Jeg har omvendt hørt om folk der har tabte hele og halve millioner ved finanskrisen og er i stor gæld. Jeg ser derimod som lejer at have friheden til at flytte når jeg har lyst (1-3 måneders opsigelse) og ikke bekymre mig om regeringens boligskatter, kreditforeningens bidragssatser og uforudsete store udgifter der dræner økonomien.
Du kan være heldig at ramme rigtig i bolig lotteriert og så med et stort lækkert afkast. Det kommer ved at tage en chance.
Det lyder til #0 er glad for at bo der hvor de gør. Derfor bliv endelig boende og spar op :) -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. #0 5500 om måneden i husleje er ikke 5500 kr. ud ad vinduet, som mange går og tror. Der er også mange "penge ud ad vinduet", når man ejer.
Ved en ejerlejlighed, skal du regne med at følgende er din "husleje". Udgifterne til:
- Bidragssatser
- Renter
- Ejerudgift til ejerforeningen
- Ejendomsskat
- Ejendomsværdiskat
- Vedligehold
Hvis vi lige for en stund fjerner de spekulative prisstigninger og -fald og bare kigger på udgifterne forbundet med at eje. Så skal de samlede udgifter til ovenstående udgøre mindre end 5.500 kr., for en tilsvarende lejlighed før det kunne betale sig at købe for jer.
Jeg har ikke noget imod ejerboliger - vi ejer selv vores hus og vi har tjent gode penge på at eje lejligheder, men man skal lige tænke sig om en ekstra gang om det i virkeligheden kan betale sig, når man har en stram økonomi.
#21 og 23. Lånestramningerne forholdt sig alene til de "sjove" lån. Med andre ord, hvis du skal have de risikable afdragsfrie lån efter 1. januar 2018, skal man have 40% i udbetaling. Det har påvirket efterspørgslen i den høje ende af markedet, da færre har råd til det. De mindre og billigere lejligheder som #0 er på udkig efter, er ikke nær så påvirkede. -- 5500,- om måneden? Blive boende! Det giver selvfølgelig kun mening, men du/I får sparet op ved siden af. --
Grundet øget spam aktivitet fra gæstebrugere, er det desværre ikke længere muligt, at oprette svar som gæst.
Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.
Opret bruger | Login
|
Du skal være logget ind for at tilmelde dig nyhedsbrev.
Hvilken udbyder har du til internet? 424 personer har stemt - Mit energiselskab (Ewii f.eks) 11%
|