Denne tråd er over 6 måneder gammel
Er du sikker på, at du har noget relevant at tilføje?
Vandretur i norden - alene.Af Elitebruger CJacobi | 21-01-2018 12:23 | 3004 visninger | 19 svar, hop til seneste
Efter nøje overvejelser har jeg igennem en længere tid, overvejet en uges vandring i norden.
Har kigget en del rundt på nettet, og de fleste steder bliver det forslået med en guide, hvilket jeg ikke er interesseret i.
Derfor vil jeg gerne høre om nogen herinde, har erfaringer med vandreture, evt. alene eller i små grupper som man kan klare alene. Det meste af oppakningen har jeg styr på, jeg kunne dog godt bruge lidt forslag til diverse mad jeg kunne tage med.
Jeg søger forslag til ruter, ting der er uundværlige, erfaringer, generelt bare forslag til det hele.
Min erfaring er ikke så stor, men jeg elsker at presse mig selv. Håber på at gå 15-20km om dagen, og komme op og se nogen flotter steder med god udsigt og vand.
Og hvad skal man have med, for evt. at lave et nødopkald et sted hvor der ikke er forbindelse til telefonen? --
Sidst redigeret 21-01-2018 12:24
I mine yngre dage vandrede jeg ofte i Lapland. Du kan tage toget til Abisko Fjeldstation og tage på ture derfra, både dagsture eller ture, hvor du overnatter ude i fjeldet eller på stuganer. Stierne er til at finde rundt på, så længe du har sat dig ind i at kunne læse kort og bruge kompas. -- Er det ikke sjovere at dele oplevelsen med en anden? Det er jo ikke fordi du bliver nogen Leonardo DiCaprio (fra The Revenant), der skal ud at gå i sne til knæene og slås med bjørne :P
Men jeg havde engang en terapeut som var stor fan af det nordlige Norge, og han endte med at købe sommerhus der oppe, som han så senere flyttede op i permanent. Han nød rigtigt meget at vandre rundt i de forskellige naturreservater. -- FD R5, Asus Z97 - Pro Gamer, I5-4690K, G.Skill DDR3 2x4GB 1600 MHz, Samsung Pro 850 256GB, MSI R9 390X 6GB, NH-U12S, SuperNOVA 750 G2. Normalt holder jeg mig fra ikke-computerrelaterede spørgsmål, men her vil jeg gøre en undtagelse.
Hvis du er i tvivl om hvad og hvordan, så skal du ikke tage på en uges vandretur alene.
Start i det små med weekendture i DK. Uden megen erfaring (jeg læser det også som træning), så er 15-20km om dagen med 15-20kg på ryggen meget, meget optimistisk. Det vil hurtigt ødelægge din tur.
Derudover, så er der sikkerheden. Hvis du ikke har erfaringen, så kan det hurtigt blive farligt at rende rundt alene. Render du alene rundt oppe i f.eks. Sarek kan det hurtigt blive din sidste tur.
Start i det små, så kan du tage de større, sejere og flottere ture når erfaringen er der.
Og ja, jeg er pissehamrende kedelig og en bangebuks osv.osv. ;) -- Start i eet sydlige sverige. Du kan sagtens få en uge til at gå med det -- Start med at gå ture uden oppakning.
Derfra lægger du lige så stille vægt til. Du vil opdage at jo mere comfort du ønsker, jo mere kommer din rygsæk til at veje. :) Og i samme ombæring vil du opdage letvægtsudstyr, som samlet set nemt koster mere end hvad din computer koster.
Når du har styr på den del, så henter du shelter-app til din smartphone. Nu kan du begynde at vandre og overnatte samtidig. Det er vigtigt at træne, fordi du skal kende dit udstyr, du skal kende din begrænsninger og du kende din krop. Når du vandrer bruger du kroppen til alt. Det er dig der sætter teltet, det er dig som pakker ud/ned, det er dig som laver maden og vasker dit grej bagefter. Det er dig som skal kunne sove i en våd sovepose, hvis det pisser ned - og vide hvad det gør ved dit humør/energi niveau.
Når det er sagt - så er det også fantastisk. Det er fedt, og når vi vandrer bare 2-3 dage, er det ligesom at få skudt et duracell batteri lige op bagi.
Vi planlægger en tur fra Tønder til Holstebro til sommer. (driverruten) Det er vores sommerferie. Og min søn på 11 år kommer til at gå med ca. 10 kg. Det har han gjort siden han var 9, så han og vi ved hvad han kan. Af samme årsag bliver vores forventede niveau noget som ligner 10-15 km om dagen. For den lille mand bliver meget træt, når vi runder 20 km pr dag.
Der findes utallige vidoer på tuben, rigtig mange grupper på FB osv. Men det aller vigtigste er simpelt: "Kom ud"! Eventyret starter lige udenfor din dør :)
God fornøjelse. Det er en ny verden!
-- Lenovo T420 - årgang 2011. Still going strong Mange tak for jeres svar.
I militæret gik jeg med 25kgs oppakning, 5kg gevær og en ammunitions kasse i hånden på cirka 10 kg. Så jeg ved udmærket hvad jeg går ind til, jeg er klar til at presse mig selv, og vandre op af bjergene med en flot udsigt. Jeg var for et par år siden i det nordlige sverige oppe ved sveg, hvor jeg vandrede en del rundt ved bækkene og oppe i bjergene, og det gav mig et kick.
Jeg går omkring 15 km om dagen pt, og er i en fornuftig form synes jeg.
Dermed ikke sagt at jeg kan holde til det, men at presse mig selv er en fornøjelse, og jeg kan jo holde de pauser jeg vil, eller forkorte turene.
En af de vigtigste ting jeg husker, er at tasken skal være perfekt og godt strammet, så man ikke bærer på hele ryggen.
Taske, støvler, tøj, telt sovepose osv er der styr på.
SÅ jeg mangler faktisk bare forslag til ruter og hvilket mad jeg burde tage med, som ikke fylder voldsomt meget, eftersom der skal være til en uges tid.
I militæret sov vi i -20 grader, så det bekymre mig ikke så meget, jeg er mere i tvivl om hvad jeg skal gøre hvis der sker mig noget, kan jeg få en speciel gps anordning som jeg burde medbringe, eller er mit telefon nok?
Gas blus eller selv lave et lille bål? (må man overhovedet det diverse steder)
Nogen steder jeg skal holde mig fra? Jeg har ikke lyst til at gå på kendte stiger, men mere steder hvor alle folk ikke har været på almindelige vandretur.
Grunden til jeg vil gøre det alene, er simpelthen for at komme væk, og få noget ro som jeg ikke føler jeg har fået i årevis. -- Sidst redigeret 21-01-2018 17:16 I forhold til mad/kogegrej, så er der en del at vælge imellem.
Når vi er famlien afsted, så bruger vi gas trangia, men den er forholdvis tung for een person. På ture hvor vi kun er 2-3 gutter afsted, bruger jeg en Titaniumspot på 94 Gram. Den har også den fordel at du kan smide den direkte i bålet og koge vand, hvis du løber tør for gas.
I forhold til ture så er der mange at vælge imellem. Hvis du vil "væk" er der kun at købe et kort og gå i gang med at planlægge.
Mad findes i hobetal på nettet. Der kan købes både morgenmad og aftensmad i frysetørret form, hvor du bare tilsætter 1/2 ltr kogende vand og venter 10 min. De koster typisk 40-80 kr pr måltid.
Et eksempel:
https://www.eventyrsport.dk[...] -- Lenovo T420 - årgang 2011. Still going strong Må man forresten af ren nysgerrighed spørge hvilket grej du vi gå med ?
Du skriver det er der styr på. -- Lenovo T420 - årgang 2011. Still going strong Turforslag: Bohusleden eller Kungsleden i Sverige. (Vest og østkyst)
Her kan du gå på fint afmærkede stier og du kan sagtens komme ud til noget flot natur.
Hvis du går om vinteren, så hold dig fra gas til trangia, men gå efter en multi fuel brænder.
--
--
Sidst redigeret 21-01-2018 19:18 en mobiltelefon kan tilgå samtlige mobilmaster der er inde for dens rækkevidde - hvis det er nødopkald - også mobilmaster som ikke er en del af dens simkort. (Den behøver vidst ikke engang et simkort for at lave nødopkald)
that said, så tror jeg du er lidt fucked med mindre du har en eller anden fancy radio / walkie talkie med?
imo skal du vel bare tjekke med de "lokale" informationer ifht hvor der er farlige dyr (fx bjørne) og undgå de steder.
ang mad... det er sgu lidt smag og behag. afhængigt af mængden af fedt på min krop havde jeg nok bare taget lidt tørret kød med og fastet resten af tiden -- Sidst redigeret 21-01-2018 19:21 Du er bindegal, hvis du vil gå alene i fjeldet. Du udsætter dig for unødvendig fare - og du risikerer at blive årsag til, at andre udsætter sig for fare, ulejlighed og omkostninger for at finde dig.
....
Så er det sagt !
....
Da jeg for 30 år siden selv var selv var bindegal og gik alene i fjeldet, gik jeg med både telt og trangia, regnslag, sovepose, rammerygsæk og fjeldstøvler. Det var ganske enkelt for tungt. Selv om jeg dengang var i god form, trækker det virkelig tænder ud at gå fjeldtrekking med højdeforskelle på måske 500 meter eller mere hver time med en 20 kilos oppakning.
Så enten ultralet udstyr - eller anlæg en basislejr og gå dagture med let udstyr ud fra den.
Vælger du ultralet udstyr, så drop teltet og vælg et godt gore-tex soveposeovertræk. Desuden skal du bruge en letvægtsponcho i nylon både om dagen og om natten. Det pisseregner altid i Sverige, så ponchoen holder dig relativt tør om dagen og holder dit grej tørt om natten - sådan nogenlunde. Brug gore-tec regnbukser.
Regner det meget, så hold dig i skovkanten ved aftenstid og byg en regnskærm af ponchoen, så du kan komme tør i soveposen.
Husk, at så snart regnen stilner af, kommer myggene. Bredskygget hat med myggenet helt ned til skuldrene, tætsluttende tøj ved håndled og ankler, handsker og myggeolie er en forudsætning, hvis du ikke vil ædes op af myggene. Pas på - lige så snart du varmer vand, vælter myggene ind i tykke skyer.
Mad: Dengang kunne man købe frysetørret mad og frysetørret dessert, f.ex. frugtsuppe. Måske det stadig er muligt. Min morgenmad var frugtsuppe med en drys havregryn. Til frokost 100 g. virkelig god 60 % mørk chokolade + en håndfuld nødder. Det giver energi, det mætter, men man bliver ikke tung i maven. Til aften: rensdyrgryde, boef stroganof eller hvad fabrikanten nu kalder det frysetørrede hundeæde.
Sikkerhed: Lav en aftale med en kæreste, kone, forældre eller venner om, at du ringer hjem hver tredje dag og giver nøglekoordinaterne for dine ruter de kommende tre dage. Du kan ikke regne med mobildækning i fjeldet, så du må altså i nærheden af en landsby hver 3. dag. Lav en aftale om, at de lader gå 24 timer inden de alarmerer politiet i Sverige - du kunne jo blive forsinket. Og så gælder det selvsagt om at overholde aftalerne.
Brug GPS - husk backup-batterier. Husk kort og kompas og konferer jævnligt af med kortet. Hvis du ikke kan bruge kort og kompas, er fortrolig med misvisning og kompaspejling, kompasgang m.v. - så bliv hjemme, indtil du har lært det.
God tur - vel forberedt og vel gennemført er det en lise for sjælen. -- For Thee I Mourn and Mourn Myself for Thee --
Sidst redigeret 21-01-2018 23:08 Alt efter hvor du ender ud med at gå, så vil du aldrig være "alene, alene". Specielt på populære ruter i både Sverige og Norge, ikke i "højsæson". Så hvad #11 siger med at du er bindegal, syntes jeg bestemt ikke holder. Og hvis man ikke er totalt nybegynder, så ser jeg ikke det farlige i det. Så længe at nogen kender til ens planer, hvor man går til og fra. Måske at man har en telefon med som man ved man kan ringe fra når man når visse mellemstationer.
Jeg er fan af Trangia alkoholblus, sjovere og mere hyggeligt er det med et lille bål. Men et blus en god backup til at koge en halv liter vand, fylder lidt mere en micro-gasblus, men selve brændstoffet fylder mindre og du har ingen emballage tilbage når det er brugt.
Angående mad, så kan jeg anbefale dehydrerede eller frysetørrede retter. Hvis du ikke selv har adgang til en dehydrere, så er der nok kun løsningen med at købe frysetørret (Ikke så udbredt i Danmark) Men Frysetørrede retter som jeg ved kan købes i netbutikker og måske Spejdersport o.lign. er Mountain House osv. (disse fylder lidt ekstra i deres originale indpakning og giver lidt mere affald). Det koster til gengæld også "kassen". Men begge dele fylder ikke ret meget og vejer selvfølgelig ikke ret meget, når "alt" væsken er væk. Havregryn til havregrød om morgenen, hvis man er til den slags er også super god energi for vægten.
Umiddelbart vil jeg ikke anbefale Knorr færdigretter eller lign. - Men siden du ikke skal leve af det i flere måneder er det bestemt en mulighed (og noget billigere alternativ til frysetørret). Jeg ville bare åbne pakkerne og pakke dem om, så du ikke pakker en masse luft i rygsækken.
Det kan være godt med nogle snacks, enten imens du går, eller ved småpauser. Gode snacks er diverse nødder eller kerner. Du kan også forberede nogle af dine egne müslibarer og tage med på tur.
Ellers kan chokolade eller hvad man har lyst til at snacks være en mulighed.
Jeg har en dehydrerer, der kan jeg tørre chili con carne, risretter o.lign.
Billig måde at have letvægtsmad med, også har man meget lidt emballage/affald med. -- We know the speed of light, but whats the speed of dark?
i7-5930K @ 4,7 Ghz - EVGA GTX 1080Ti Hybrid - MSI X99A - 32GB Corsair 2666MHz
Hej
Her er masser af gode råd til bushcraft: https://www.nordisk-forum.dk[...]
Du er også velkommen til at stille spørgsmål, vi er meget venlige !
-- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. Der er en del stykker der har erfaring med vandreture i Sverige, Norge mv. inde på bushcraft.dk
http://bushcraftdk.websitetoolbox.com[...]
Mht. erfaring fra Forsvaret er det godt og fint, men husk at du ikke har noget logistikapparat til at bakke dig op - kun dig selv. -- irland / skotland har også nogle flotte ture, man kan gå alene, telt og shelters som mellemlanding mellem de store distancer (har været på shelltervandring i skotland, med afslutning med 3 dages by til by vandring, er helt sikkert noget jeg vil igen når ungen er flyttet hjemmefra), også mere luksoriøse by til by vandreture. det behøver ikke være samer riget for at få en på opleveren :-) -- Sidst redigeret 22-01-2018 18:58 #0 Turtle er det dig? -- Sidst redigeret 22-01-2018 19:09 Hvad med at gå hærvejen? -- Nordsverige er rigtig smuk til vandring i skovene og langs søerne. Man må slå telt op overalt, så man kan sagtens planlægge ture, hvor man vandrer fra morgen til aften i flere dage.
Jeg vil dog anbefale at vente til foråret - så er det mere sikkert og vil også være smukkere. --
Grundet øget spam aktivitet fra gæstebrugere, er det desværre ikke længere muligt, at oprette svar som gæst.
Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.
Opret bruger | Login
|
Du skal være logget ind for at tilmelde dig nyhedsbrev.
Hvilken udbyder har du til internet? 424 personer har stemt - Mit energiselskab (Ewii f.eks) 11%
|