Denne tråd er over 6 måneder gammel
Er du sikker på, at du har noget relevant at tilføje?
Køb af hus - hvem spørger man lige om råd?Af Superbruger MichaelMadsen2 | 20-08-2017 18:16 | 5353 visninger | 32 svar, hop til seneste
Tiden er kommet til hvor jeg gerne vil købe et hus. Jeg har været i banken og fået grønt lys til at købe bolig, men hvem skal man lige kontakte for at få hjælp til ens boligkøb?
Jeg er førstegangskøber og har ikke det store bagland der kan hjælpe med råd / information om hvor man bør opsøge hjælp fra.
Jeg har googlede mig til nogle forskellige hjemmesider http://koebersmaegler.dk[...] , http://www.uvildige.dk[...] og http://boligassistancen.dk[...] , men tænker om det er de rette til opgaven eller skal man henvende til i sin egen bank?
Jeg er dog klar over banken er ikke på "min" side som en neutral virksomhed men som en sælger..
--
Hvad ønsker du hjælp til?
En uvildig vil helt sikkert være at foretrække.
Jeg har flere bolighandler bag mig så spørg endelig løs. -- #1 jamen det jeg ønsker hjælp til er lidt at komme videre fra det punkt med at jeg har været i banken, jeg ved hvad jeg kan låne for og har været ude at se på et hus som jeg kunne tænke mig og som ligger inden for mit økonomiske råderum.
Huset har ikke fået lavet energimærkning, tilstandsrapport eller elrapport til trods for det har været til salg i 260 dage pt, dog havde de energirapport fra sidst det blev solgt (2013).
Jeg kan se der er nogle ting som skal laves inden for meget kort tid for at det ikke ødelægger / får fugt i konstruktionen.
Jeg vil mene jeg skal have en byggesagkyndig med ud og se på huset, men jeg vil ikke betale penge for noget som ikke er nødvendigt eller hvis nu tilstandsrapporten viser nogle grimme overraskelser... -- #2 jeg mener bestemt at alle der sælger hus at pligt til at få byggesagkyndig til at vurdere huset og noter hvad end huset måtte fejle :-) så det står jo i en rapport, jeg mener bestemt også at alle huse der sælges skal have en energi mærke.. så det lugter da lidt underligt -- #3 det skal de også have før du må sælge medmindre det er til nedrivning eller et håndværkertilbud. Sælger har dog ikke vil lave det før nogen viste interesse da det ville koste hende penge, men jeg vil godt vise interessen, men vil igen også først se en tilstandsrapport før jeg vil afgive et bud på boligen.
Men når jeg så har alle de rapporter, hvad gør jeg så? Er der nogle "pakker" man kan købe hvor der er noget advokat, rådgivning eller byggeteknisk rådgivning? Jeg skal jo gerne videre for at kunne se hvad afslag der skal være, hvad der skal udbedres, skøde mm... -- Du kender ikke en god garvet tømrer ?
Da vi kiggede hus (og var til fremvisning på lidt ældre huse) havde vi svigerfar med (med mange års erfaring som tømrer)
De plejer være gode til at spotte fejl og mangler. -- I7 7700k • Gainward GTX 1080 Phoenix • ASUS 27" PG278QR 165HZ #5 jo jeg kende godt nogle tømre, men det jeg nok søger er lidt mere det formelle, altså hvordan man starter boligkøbet på mht bank, lån, overtagelse osv :) -- #6 jeg har lige købt lejlighed og stod med præcis samme spørgsmål som dig..
Hvis du gerne vil byde på en bolig ringer du til ejendomsmægleren og giver dit bud, de sender dig så en købskontrakt typisk på 15-25 sider med alt muligt juridisk crap.. Lad være med at ligge så meget i hvad der står, som normal dansker vil du formentlig ikke forstå en bønne af det.
Nu skal så underskrive købsaftalen hvorefter de fremlægger den for sælger, HVIS sælger så vælger at accepterer buddet skriver han under, hvortil du har 4 dage eller sådan noget til at gennemgå alle dokumenterne med en advokat (Jeg kan anbefale Boligadvokat24.dk) hvis advokaten finder ud af at der er noget juridisk som ikke holder kan de trække dig ud af aftalen uden at det kommer til at koste dig noget, efter fristen på de 4 dage har du typisk et par ekstra dage til at fortryde men så koste det 1% af boligens pris.
Da vi købte lejlighed havde vi dog nogle spørgsmål omkring ejerforeneningens økonomi som vi ikke kunne nå at få svar på inden for fristen på de 4 dage, men alle punkter som advokaten nævner for ejendomsmægler er gældende (også efter fristen) så vi kunne f.eks stadig blive trukket ud af handlen uden at det ville have kostet os noget efter fristen såfremt der var noget ved ejerforeningens økonomi der gjorde at vi ikke havde lyst til at købe i stedet.
Hele processen er jo skide smart da du netop ikke skal betale advokat udgifter osv. hvor mindre sælger accepterer buddet og der derved skal ske en handel. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. Et par spørgsmål til dig?
Vil du beholde din eksisterende bank? Eller vil du være villig til at skifte?
De fleste banker har en aftale med et realkreditinstitut.
Danske Bank - Realkredit Danmark
Nordea - Nordea Kredit
etc.
Når du har været i banken er du blevet godkendt til at låne for et bestemt
beløb baseret på din og din samlevers økonomi. Du skal stille med 5 %,
banken med 15 % og Realkreditten med 80 %.
Medmindre du naturligvis har flere midler til rådighed.
Du skal så finde ud af hvilken bank og derved realkreditinstitut du ønsker
at anvende. Via den relaterede bank får du udarbejdet et lånetilbud på
et bestem lån. Det kunne være 2.5% fastforrentet i 30 år til kurs 98.5
Der skal naturligvis også være et hus I er interesserede i til en bestemt pris for at de kan lave reelle beregninger.
Du kan følge med i kurser her: http://borsen.dk[...]
Når du så har lånetilbuddet vil jeg anbefale dig at lave et excel ark med
alle Jeres fasteomkostninger samt økonomien på det specifikke hus I
kigger på.
Månedlig betaling til realkredit
Månedlig betaling til bank
Skattefradrag
Ejendomsskat, Grundskyld
Grundejerforening
Varme
Vand
El
Vedligeholdelse
Advokat, TESTAMENTE (Hvis I ikke er gift og er 2 er dette et MUST)
Skødeomkostninger (Tinglysning)
________________________
Biler
Forsikringer (Indbo, Villa, EJERSKIFTE!!!!!!!! samt LIVSFORSIKRINGER PÅ HINANDEN)
A-kasse (Bør du have når du har hus)
TV, Telefon, Internet etc.
Madbudget
Så kan du helt tydeligt beregne hvad dit / Jeres rådighedsbeløb er efter
ALLE faste udgifter. Det er en rigtig rar ting for at danne sig et
overblik om at der med et givet hus og et bestemt type lån er råd til
andet end at sidde i huset og kukkelure.
Angående lån.
I skal bestemme Jer for institut og derved også kigge på deres bidragssatser for lånet og de totale omkostninger om året ÅOP.
Der er ofte tillæg for afdragsfrihed etc.
I skal bestemme Jer for om I vil have et flexlån eller fastforrentet
eller en kombination heraf. Sidstnævnte kan give en besparelse, da
bidragssats bliver bla. beregnet ud fra hvilken % del af husets værdi
lånet udgør. Der penge at spare hvis f.x du er under 60 %.
Et eksempel herpå kunne være et hus til 3 millioner
(Jeg har ikke leget med kurser og kurstab her, men der er jo næsten altid et
kurstab når man optager lån. Ved kurs 98 får du altså kun 98 kr hver
gang du skal bruge 100. Derfor bliver lånet større end hvad du skal
bruge i penge)
I kommer med 5 % = 150.000kr
Banken låner Jer 15 % = 450.000kr til 4 % i rente
Realkredit i fastforrentet 30 år, 2.5% rente, 59 % = 1.770.00kr
Realkredit F3 lån = 630.000
På den måde bliver bidragssatsen mindre på det fastforrentede lån da % satsen er under 60%. Undersøg evt. denne mulighed.
Når i optager lånet og hvis I vælger fastforrentet, så tag da KURSSIKRING.
Så optager i lånet til dagens kurs som I kender og betaler et beløb
herfor afhængigt af hvor lang tid der er til lånet reelt skal udstedet.
Så er i forsikret mod at kursen lige pludselig falder og I kan "tabe"
mange tusinde kr meget hurtigt.
Ting I kan forhandle om.
Lånesagsgebyr ( Vi fik 1500 ud af 3000)
Ekspedition af egendomssag (Vi fik 1800 ud af 3600)
Sagsomkostninger i banken (Vi betalte intet her i Danske Bank)
Renten på banklånet (Her skal I være aggressive, der er mange penge at spare)
Sørg også for at få evt. tilbud fra flere banker hvis I er villige til at skifte hele Jeres økonomi til denne bank.
Det var lige hvad jeg havde i hovedet. Fyr løs hvis noget ikke giver mening eller du har spørgsmål. -- Core i5 750 @ 3.2 GHz|Noctua H-U12P SE2|GA-P55A-UD4|HIS HD 5850 iCooler V Turbo|4 GB XMS3 1600 MHz|Intel X25-M 80 GB SSD|
Nu har hushandel flere vinkler/problem områder.
Det finansielle, er din belåning den rette og er din bank dem med det bedste forhold.
SIKKER DIG AT DINE LÅN KAN INDFRIES !!!!.
Der er nogle kedelige historier om folk i start 80'erne som tog lån som ikke kunne indfries til en høj rente mener det var en 10-15%.
Vær obs på gebyrer, dem kan der indimellem arbejdes med. Det har stor betydning hvad du selv kan klare af udbetaling. Kan du klemme dig på på 20% slipper du for mange omkostninger. Kan du ikke, får du et pantelån/bank lån, som koster relativt godt til både i gebyrer og renter.
Forhandling med sælger, tjek boliga.dk, se om huset har taget mindst et fald i forhold til de 260 dage du nævner.
Det mere praktiske, kig efter forskellige advarselslamper.
Og netop det at de forskellige gennemgange ikke er udført er helt sikkert en advarselslampe.
Tag som de andre nævner enten en synsmand (Dem som laver synsrapporterne), eller en håndværker du stoler på med. Ja de koster, men det er småting i forhold til et hus, og hvad det koster at rette f.eks, en el fejl, dårligt tag etc.
Tænk også over at du en dag skal kunne sælge skidtet igen, så er det udkantsdanmark du kigger på, så tænk dig meget nøje om. Der er desværre rigtigt mange huse som har stået til salg i over 1 år.
Der er mange underlige ting som man skal være obs på, f.eks. nedgravede olietanke, ulovlige elinstallationer, råd, svamp, rust i rør (tjek vandet fra ALLE haner og toiletter, og toilet = 2 træk, for det er fyldt allerede).
Tjek alle de kontakter du kan slippe afsted med at tænde/slukke for. Se den primære elinstallation, ser den ud som noget fra 1938, så er det en advarselslampe, men ikke et direkte problem. Vi bruger bare mere strøm end i 1938.
Vid at med huse koster både materialler og arbejdstid en raket (EL - VVS skal være autoriseret). Laver du selv fusk, kan du får alvorlige problemer når du engang skal sælge. Med mindre du også lige "taber" eltesten på vejen til mægleren....
Og kig for guds skyld på en flok huse inden du køber. Det er en livs beslutning at købe hus, hvis man ikke er håndværker/god gør det selv mand og kan gøre det til en forretning.
Held og lykke og smid evt et link til huset du lyder til at overveje. -- Ohh en ret vigtig ting.
Hvis du nogensinde byder på et hus. Så SIG meget tydeligt at det er med advokat og bank forbehold.
Herved kan du springe fra hvis din advokat eller bank finder skjulte problemer, uden at skulle betale 1% af købssummen i straf.
-- Core i5 750 @ 3.2 GHz|Noctua H-U12P SE2|GA-P55A-UD4|HIS HD 5850 iCooler V Turbo|4 GB XMS3 1600 MHz|Intel X25-M 80 GB SSD|
Memphiis har nogle meget fine pointer.
Og husk at det kan godt være banke syntes det er ok at i lever af pasta, og ketchup om lørdagen. Men det er ikke sikkert i selv syntes det er sjovt.
Sørg for at have lidt luft i økonomien, det bliver du glad for hvis der dukker små folk op, eller du gerne vil rejse lidt etc.
Jeg blev selv godkendt til et markant større beløb end jeg selv var villig til at bruge. Det hele skal jo betales tilbage. -- Husk også at regne på om du evt. kan blive boende hvis du bliver arbejdsløs. Ca. 18k pr. måned før skat er ikke meget i forhold til en fuld løn.
Du kan også altid spørge ejendomsmægleren (selvom han er købers repræsentant) om hvordan tingene normalt foregår.
Mht. tilstandsrapporten, kan det være en fordel for dig at undgå den, for så hænger sælger på skjulte fejl ved bygningen fordi der ikke kan tegnes ejerskifteforsikring uden tilstandsrapport. -- Livet på jorden er kun generalprøven før premieren!!
Se profil for specs #2 ?Huset har ikke fået lavet energimærkning, tilstandsrapport eller elrapport til trods for det har været til salg i 260 dage pt, dog havde de energirapport fra sidst det blev solgt (2013).
Med mindre du er håndværker og kan sandsynliggøre at du kan klare dig uden en tilstandsrapport, så bør du oplagt kræve en gennemgang af huset.
Hvis du køber et EKSTREMT billigt hus, kan det selvfølgelig være fornuftigt at sige ja til en løsning uden alle de undersøgelserne som vi andre forventer.
-- #12 Det gælder kun ved handel med landejendomme. For handel med almindelige parceller, er de nævnte rapporter lovpligtige, så det giver ret meget sig selv. De udløber dog efter 6 måneder, så noget kunne tyde på at sælger ved at boligen ikke bliver solgt de første 6 måneder = kan prisen være for høj? -- There is a difference between knowing the path and walking the path. #0 Du kan godt give et bud med forbehold for der ingen K3' er eller mere alvorligere ting i tilstandsrapporten.
Du kan også smide et bud der er så langt fra udbudsprisen og så håbe på, at hvis der skulle stå noget alvorligt i tilstandsrapporten, at så kan det dækkes af afslaget i prisen. Dette er et sats og det heller ikke sikkert sælger går med til det, hvorfor jeg også tvivler det er fremgangsmåden for dit vedkommende hvis du ikke selv har en større teknisk indsigt.
Jeg tror det det handler om nu er, at vise ejendomsmægler/sælger at du er oprigtig interesseret i dette hus og at hun nu skal få lavet disse rapporter. Disse rapporten har en begrænset gyldighedsperiode hvorfor der sandsynligvis er derfor de ikke er blevet lavet endnu i det der ikke har været nogen konkrete henvendelser på huset i den tid det har stået til salg.
PS. Husk og vær kritisk hvorfor der ikke er sket noget i al den tid det har stået til salg? Har prisen været for høj? har det været en doven ejendomsmægler eller noget helt 3.?
Og eller held og lykke med huskøbet :) -- #7 Måske læser jeg dit indlæg forkert, men det salær du som køber betaler en advokat (eller anden rådgiver) skal - typisk - betales uanset om handlen gennemføres eller ej.
Du skal i hvert fald tænke dig godt om, hvis du vælger en advokat/rådgiver med "no cure no pay" betaling. Så har "din" rådgiver pludselig en stærk interesse i, at handlen gennemføres - også selv om deres råd burde have været "spring fra".
Men det er naturligvis rigtigt, at der ikke er nogen grund til at betale for en rådgiver før end du har en af sælger underskrevet købsaftale (hvor du sørger for de sædvanlige forbehold for finansiering og din rådgivers godkendelse af handlen i sin helhed).
Som det allerede er skrevet tidligere: se så mange forskellige bolig som du overhovedet orker og hav "is i maven" til at vente på det helt rigtige -- #14
Hvor ser du at tilstandsrapport og eltjek er lovpligtigt?
Det er ikke tilfældet. De er dog påkrævet for at kunne lave en ejerskifteforsikring.
Er der ikke tegnet ejerskifte, kan der gøres krav mod sælger, mod skjulte fejl og mangler indtil 10 år fra købsdato.
#0
Det første du gør, når nu du har fundet et hus du finder interessant er, at du kontakter mægler.
Giver udtryk for din interesse, og får arrangeret en fremvisning.
Det er som andre nævner, en rigtig god idé at have nogle fagfolk med, eller om ikke andet, så nogen der har erfaring med at være husejer.
Som det også bliver nævnt, så kan manglende tilstandsrapport være grundet, at huset er i så dårlig stand at det ville skræmme alt for mange væk. -- http://hamdentykke.dk[...]
http://onsdagssnegl.dk[...] #17 Fair, jeg har ikke været opdateret, så jeg ligger mig ned og stiller mig i koret - tilstandsrapport er ikke lovpligtig -- There is a difference between knowing the path and walking the path. #12 Hvordan kan det være en fordel IKKE at tegne en ejerskifteforsikring? Jeg er med på at sælger hæfter for tingene, men det kræver at du gør et krav gældende og evt. går gennem en retssag. Selv hvis sælger bliver dømt til at skulle betale, hvad vil du så gøre hvis han ikke har midlerne til at betale?
Ville til ENHVER tid vælge forsikringen da jeg ikke ser en eneste fordel ved at lade være. Og prisen i forhold til husets samlede pris er peanuts. -- Sælger skal blot tilbyde at betale for den halve ejerskifte forsikring, for at slippe for sælger ansvar. Det er op til køber om den skal tegnes. -- Asus SABERTOOTH X58 - Xeon x5660 @ 4,4 ghz - 12 GB RAM - RX580 8GB - Corsair HX1000W - Lian Li PC-A70B - Vandkøling - Dell UltraSharp 2707WFP #19 Se #17. Hvis der ikke er en tilstandsrapport og tilbud om ejerskifteforsikring, hænger sælger på fejlene i 10 år. Det er billigere end at tegne en ejerskifteforsikring, som nemt kan løbe op i 20k. -- Livet på jorden er kun generalprøven før premieren!!
Se profil for specs tak for alle jeres imputs, det hjælper rigtig meget en første gangs køber :)
Jeg har prøvet at lægge max pres på sælger mht rapporterne, mægler kunne se jeg ofte trak salgsmateriale ned så jeg må have en interesse.
Det bekræfter jeg overfor hende og tilføje at banken også gerne vil have lidt rapporter at arbejde ud fra så man kan danne sig et overblik over hvad der skal laves her og nu - samt hvad der skal laves inden for en kortere årrække.
Hun er så vendt tilbage med at sælger gerne vil have jeg har grønt lys fra banken før de vil påbegynde tilstands, energi og el rapport.
Jeg skal bare være 1oo % skråsikker, selvom jeg siger banken har givet grønt lys og de laver rapporterne, så "hænger" jeg vel ikke på huset endnu? Jeg ved der vil være et par K3, da der er et skorstenspibe der er slidt som de bruger til brændeovn, jeg ved der er en olietank nedgravet på 1.500 liter som ikke er i brug (mægler kunne ikke sige hvor mange liter den var på (: ) og på badeværelset har jeg set lidt råd på trævinduet samt lidt løse fliser i vådrummet -- Du hænger ikke på det fjerneste.
Hvis huset oprigtigt har din interesse, så sæt i gang.
Og lad nu være med at lade dig skræmme af et par K3'ere.
Det er ufatteligt hvad de nogle gange får kaldt en K3'er.
Ofte ting som ikke vil have nogen betydning med mindre man ikke gør noget indenfor 10 år. Og mange gange er det ting som ikke koster alverden at lave. -- http://hamdentykke.dk[...]
http://onsdagssnegl.dk[...] Kort fortalt - kontakt byggesagkyndig.nu: http://www.byggesagkyndig.nu[...]
De kan rådgive dig omkring alt hvad du skal vide i forhold til køb af hus = god idé som førstegangskøber. -- #21 jeg er helt med på hvad betingelserne for at tegne en ejerskifteforsikring, men for 20.000 som du nævner får du også en der gælder i 10 år og ikke 5 som er standarden.
Jeg er stadig rystet over at du vil opfordre til IKKE at tegne en, det var mere det som var min pointe. -- #25 Jeg opfordrer på ingen måde til at undlade at tegne den, men oplyser blot om at, hvis der ikke er en tilstandsrapport, hænger sælger på fejlene i de to år du ellers skal betale ca. 20k for.. -- Livet på jorden er kun generalprøven før premieren!!
Se profil for specs #22 Hvis du sørger for at få et rådgiverforbehold ind i købsaftalen hænger du ikke på noget før end denne har godkendt handlen i sin helhed.
Din rådgiver kan så være en advokat, køberrådgiver, din gode ven eller kebab-sælgeren henne om hjørnet. Der er ingen krav om hvem der er, eller krav til med hvilken begrundelse du må springe fra.
....jeg vil dog opfordre til, at du vælger en seriøs rådgiver, der faktiske kan hjælpe dig ;-) -- Hej
På reklame er der en gratis chatbot, som har svar på mange af de spørgsmål, som man har som boligkøber.
Det er GRATIS. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. --
Sidst redigeret 11-01-2020 16:21 af Ronson et godt råd er ikke at købe dyre,en hvis du står uden arbejde,at du stadig kan side i det -- Vandkølet I7 2600k@5+GHZ asus p67 maximus iv extreme
4x4GB
ROG STRIX-GTX1070-O8G-GAMING #33: Seriøst? Det kommer da i den grad an på, hvor usikker ens jobsituation er - hvis alle gjorde som du råder til, så blev der næppe solgt mange huse... -- MSI G250 I | I5 7600K | 16GB @ 2400mhz | Nvidia 1070-TI |Samsung 840 EVO SSD 240GB | EVGA GQ 650 | Fractal Design Nano S 34#
Altså - sådan gør vi også herhjemme.
Vi sørger for ikke at have flere udgifter end at vi kan leve som vi "plejer" hvor vi begge er på dagpenge på samme tid.
Det betyder dog bestemt ikke at vi lever på en sten - langt fra. Vi er fx. igang med at bygge nyt hus mv.
Det er faktisk en del billigere i længden at sparre op og bruge pengene når man har dem samtidig med at have en solid opsparing til uforudesete.
/mvh -- IDGAF! --
Sidst redigeret 11-01-2020 18:53
Grundet øget spam aktivitet fra gæstebrugere, er det desværre ikke længere muligt, at oprette svar som gæst.
Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.
Opret bruger | Login
|
Du skal være logget ind for at tilmelde dig nyhedsbrev.
Hvilken udbyder har du til internet? 424 personer har stemt - Mit energiselskab (Ewii f.eks) 11%
|