Denne tråd er over 6 måneder gammel
Er du sikker på, at du har noget relevant at tilføje?
Bekymret for min job fremtidAf Gæst Studerende | 06-07-2017 12:18 | 2434 visninger | 23 svar, hop til seneste
Kære Hol,
jeg er 1. Års studerende på datalogi. Jeg nyder meget mit studie.
Dog er jeg blevet ret bekymret på det sidste grundet det efterhånden store optag på de forskellige it-uddannelser. Tror I at der kommer for mange ind på området ift. hvor mange jobs der er til rådighed?
jeg er godt klar over at IT området er bredt, men synes at læse, at der er kommet en stor stigning i ansøgninger på it-universitetet. --
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
Jeg sidder i et bureau, og en af vores kunder forsøger at få IT-talenterne ud i virksomhederne. De ser en klar tendens til, at der er HØJ stigning i mangel på danske IT-talenter, og det kun bliver værre. Derfor henter virksomhederne i højere grad talenterne i udlandet. Du burde stå rigtig godt ift. jobmarkedet med en uddannelse i datalogi - og selvsagt endnu mere, hvis du skiller dig ud som en af de bedre på din årgang. -- Så vær bedre end de andre; så er der ikke noget at være bekymret for! -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. Hej,
Der er ingen garantier! Jeg blev uddannet til arbejdsløshed i 2009, først efter 6 måneder havde jeg et det første job. Men:
- kunstig intelligens, data mining, robot teknologi, autonom teknologi er alle områder i heftig udvikling. Som datalog vil du have et stærkt teoretisk fundament til at udvikle løsninger eller forske på dette område.
- Datalogi er et af de hårde naturvidenskabelige fag. Forvent at måske 60-80% dropper fra. Hvis du holder skruen lige i vandet, så har du ikke noget at frygte.
Tag det roligt, det skal nok gå. Datalogi er en god uddannelse, det er aldrig et spild.
-- lorem ipsum et dolores du behøver ikke at være bekymret, der går ikke mange år så er det fleste job blevet erstattet af robboter og der er blevet indført borgerløn -- Jeg tror bestemt ikke at du skal frygte noget. Som #1 siger er der mangel på dansk IT-talent på tværs af diverse brancher. Fx hyres der, så vidt jeg ved, stort ind i banksektoren i takt med at bankerne selv begynder at udvikle :) -- Kunstig intelligens kan intet stille op mod naturlig dumhed. Hej alle,
det lyder meget betryggende. Jeg holder skruen i vandet og fortsætter:)
#4 - håber jeg nu ikke sker lige foreløbig. Vil gerne kunne nå at bruge min uddannelse. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. Er der egentlig andre der deler #4's holdning ang. robotter og borgerløn?
Jeg selv tænker at det da godt kan være det kommer en gang, men synes at have læst flere steder, at der stadig er et ret langt stykke før man opnår the true AI. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. #7 alt om AIs total overtagelse af jobs er ren gætteri. Mange forskere siger eks., at det aldrig vil kunne lade sig gøre for højere niveau jobs. Har dog læst et par studier fra respektable steder (mener en var fra oxford), at 'lavere'/'mid' jobs (administration, support, produktion) bliver markant afløst af AI inden for 2060. (det er lige fra toppen af min hukommelse, så ikke 100 % sikkert, at tallene er præcise).
#0 selvom optaget stiger, så ser det umiddelbart ikke ud til at følge med efterspørgelsen. Jeg er ret sikker på, at du kan føle dig helt sikker på et job efter studie og din livstid ud. -- #7 Om der er andre der deler den holdning... tjae tilfældige personer som Bill Gates, Elon Musk, Richard Branson, Stephen Hawking og basically de fleste der beskæftiger sig med AI...
Den generelle forventning er at en AI kan udføre langt det meste arbejde bedre end et mennesker om 45 år... men den projektion blev lavet i 2015... og f.eks en af de benchmarks man havde sat for 2026 blev allerede slået her i 2017 (AI slog Grandmaster "Go" spiller)... så generelt må man forvente at det går hurtigere end vi forestiller os.
Den omvæltning der kommer til at finde sted bliver konsekvent undervurderet og bagatelliseret i medierne og blandt almene mennesker, dels fordi de mangler forståelse for hvad det reelt vil sige at maskinerne nu begynder at overtage deciderede "rationaler" fremfor blot "mekaniske funktioner" fra os mennesker... og dels fordi det virker så uoverskueligt at skulle håndtere den samfundsomstilling der uundgåeligt vil ramme os. Spørgsmålet er bare om vi kommer forandringerne i forkøbet, og skaber en model med sammenhængskraft gennem alle lag i samfundet, eller om vi overlader det til markedskræfterne helt at diktere resursefordeling i et samfund hvor 40% af arbejdsstyrken overflødiggøres af langt mere kost-effektive AI løsninger. Det sidst kan jeg absolut godt have mine bekymringer omkring.
Den der lidt lallede "jamen udviklingen skaber nye typer jobs" holdning viser klart en eklatant fejlvurdering af hvad det er for nogle andre mekanismer der gør sig gældende i denne transformation ifht tidligere industrielle revolutioner.
Netop datalogi giver dig nogle matematiske grundværktøjer man må formode fortsat kan være ganske relevante til at håndtere og udvikle de systemer der netop kommer til at danne grundlag for nærmest alting... men du skal være dygtig så du kan være med i den tungere ende... for "rutine IT" jobs (hvilket dog heller ikke er hvad en datalogiuddannelse lægger op til) står nok ret langt fremme i rækken af funktioner der overtages. -- Fun: 4790K, Impact VII ITX, 780Ti SC, 8GB@2133, NCASE M1 #193, 500GB SSD, SFX Gold, 30" U3011
Work: 4790K/GTX970 Hackintosh + 34" U3415W, 15" MBPr --
Sidst redigeret 06-07-2017 15:37 #9 - Ja, jeg har også en bekymring om at det ender sådan. Men mon ikke vi finder en måde at tilpasse os.
Jeg tænkte egentlig på: Nu kan man læse i aviserne og høre i medierne, at søgningen til en lang række it-uddannelser, blandt andet datalogi, jo som sagt er blevet øget ret kraftigt.
Men hvis man tager udgangspunkt i datalogi, så er der vel ikke flere pladser der bliver besat på studiet? Det betyder vel bare at gennemsnitskarakteren for at blive optaget, bliver øget?
Jeg tænkte nemlig på, at det kunne blive et problem for dem som kom på sådan en kæmpe årgang. Især når alle skal ud og have et job. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. læs og lær alt om hacking og du bestemmer selv din løn.
Aldrig nogensinde har der været så stor efterspørgsel, netop på denne lille ting.
Og jeg tror det bliver langt mere. -- I7 4790K, Asus Z97-K, 16GB HyperX Fury, MSI GTX970 Gaming 4G, Crucial M550 512GB M.2 SSD, Corsair RM750x, Fractal Arc midi R2 #9, lad os lege med tanken om at 40% af arbejdsstyrken overflødiggøres. Dvs. 40% procent af købekraften forsvinder i samfundet. Hvad tænker du da den resterende del af arbejdsstyrken skal leve af, når der ikke kan omsættes produkter i samme grad? tror du hele samfundsudviklingen stopper på den baggrund?
Ingen grund til bekymring! Teknologien skaber nye behov og nye markeder - derved nye job. Sådan er det set op gennem historien og det ændre sig nu ikke :) -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. Er datalog, og har ansvaret for at ansætte folk. Det er meget, meget svært at finde talentfulde udviklere, og jeg ser ikke nogen grund til at dette skulle stoppe. Sådan har det været de sidste mange år.
Start på studiet hvis det interesserer dig, ellers find noget andet. Jobmangel behøver du ikke bekymre dig om. Hvis du kan finde tiden, så forsøg at find et relevant studiejob, eller meld dig under fanerne på nogle open source projekter - den slags tæller højt i min bog, hvis jeg skal ansætte, da du lærer en masse der, som du ikke lærer på universitetet. -- ASUS Z270 TUF Mk1 | 7700K | GTX 1080TI | 32GB 3000MHz | Fractal Define R5 | Samsung 960 EVO 1TB | PG279Q | 2xU2715H --
Sidst redigeret 06-07-2017 22:14 #0, så længe du tager en eller anden form for teknisk uddannelse, så kommer du ikke til at mangle job de næste 20 år. derefter er det lidt svært at forudsige, men det ser ikke ud til at udviklingen ændrer sig.
især IT folk er noget der er i rigtig høj kurs lige i øjeblikket, og har været det længe.
jeg er selv ved at blive maskin ingeniør, og der ser ud til at jeg kommer ud til en arbejdsløshed på meget lidt, og folk skriger på arbjedskraft i de tekniske fag (alt fra håndværkere til udviklere)
Skulle jeg give et godt råd til hvem som helst, så er det at tage en teknisk uddanelse, uanset om den er teoretisk eller faglig.
det med at robotterne overtager verden, er en rigtig gammel historie, og den er blevet gjort til skamme flere gange i løbet af historien. for 100 og 200 år siden snakkede man også om at maskinerne ville overtage rigtig mange job, og at folk ville blive arbejdsløse, og det er i princippet også rigtig, set på meget kort sigt, men de folk finder noget andet at lave, og til sidst er den oprindelige brance død, og så er der bare ikke nogen der vælger at gå den vej. For eksempel kan man kigge på stråtækkere. Der er næsten ingen tilbage der kan stråtække et hus idag, men det var et udbredt håndværk for 100 år siden. hvad er der sket? de gamle stråtækkere er gået på pension, og der bliver bare ikke taget nye lærlinge ind. faget dør ja, men dem der skulle have været lærlinge finder bare noget andet at lave. markedet udvikler sig, og man bliver nødt til at være villig til at udvikle sig med markedet. Det er også derfor at en uddanelse er MEGET vigtigt i dagens verden, for det er alle de ufaglærte jobs der forsvinder til maskinerne. De ufaglærde må så enten blive faglærte eller håbe på at de kan finde et andet ufaglært job. Hård verden, men verden går ikke under af at vi automatiserer alt. tværtimod skaber det mere velstand for den almene befolkning, for vi har råd til bedre maskiner til os selv, og vi har mere tid til os selv, set i forhold til for 100 eller 200 år siden. -- Det er ikke første gang, at maskinerne kommer og overtager vores job. Alle de tidligere gange har det resulteret i vækst og flere mennesker i arbejde. Måske bliver det anderledes denne gang, jeg tror det bare ikke. -- #13 Uhm... netop principper som "købekraft" i et forbrugersamfund er essensen af problematikken. Du agerer grundlæggende i vores samfund som funktion af den værdiskabelse du bidrager med... når hovedparten af den værdiskabelse overtages af AI skal vi enten reformere systemet, eller finde anden værdiskabelse. Men så længe den primære værdiudveksling består af hhv vidensarbejde og materialle goder hvilket AI og robotter begge er overlegne til om 30-40 år vil det jo ikke kunne lade sig gøre. Kun hvis "forbrugeren" begynder at efterspørge og derved værdisætte de "humane" domæner der vil være tilovers højere.
#16 Der er væsentlig forskel på at erstatte mekanisk kompetence med rationel kompetence.
Grundlæggende til jer der siger "vi finder nye ting at lave" ...ja ...bestemt... men de områder der ikke allerede vil være dækket ind af AI er enten meget meget højt specialiserede ekspertopgaver (få jobs) eller udpræget humanistiske kultur og servicejobs... og i forlængelse heraf er PROBLEMET så at vores nuværende økonomi ikke i særligt høj grad tilgodeser det sidste rent værdimæssigt.
Så du får øjensynligt en lille elite af højt specialiserede der interfacer med AI på et "kreativt niveau" og så får du en enorm underskov af "menneskelige" fag som jeg bestemt anser som helt essentielt værdiskabende for vores samfundsbehov generelt... men som er pt. meget lidt prioriterede (lavt værdisatte) i vores produktionsorienterede kapitalistiske system.
Vi har siden den industrielle og digitale revolution skabt en hel sektor af "vidensarbejde" som har udgjort vores eksistensberettigelse - det er fundamentalt denne sektor som AI i stor stil vil overtage...
Jojo verden stopper jo ikke... selvfølgeligt omstiller vi os... spørgsmålet er bare helt grundlæggende hvordan?
Der er helt sikkert nogle faldgrubber, hvis vi viderefører den forbrugerkultur vi har idag hvor købekraft er din primære agens, så får vi sgu lidt et problem... fordi flertallet vil efterspørge en produktion fåtallet reelt bidrager til... i kan godt se det økonomiske problem dér?
Man kan håbe vi helt automatisk begynder at efterspørge helt andre parametre end materielle goder; oplevelser, menneskelige relationer, kultur... og derved i højere grad værdisætter disse således at vi som individer har en korrelation mellem hvordan vi kan bidrage produktivt og vores konsumens... men jeg har eddermame svært ved at se at den nuværende kapitalstruktur skulle tilgodese endsige tillade sådan en omvæltning.
Så spændende er det da :D -- Fun: 4790K, Impact VII ITX, 780Ti SC, 8GB@2133, NCASE M1 #193, 500GB SSD, SFX Gold, 30" U3011
Work: 4790K/GTX970 Hackintosh + 34" U3415W, 15" MBPr --
Sidst redigeret 07-07-2017 10:41 Det var lige i radioen i går at der mangler uddannede mennesker indenfor disse fag.
Det er et helvede at finde arbejdskraft så klø på! -- #0 Hvis du gennemfører datalogi får du næppe problemer med at få job. Hvis du er bange for AI, så må du hellere tage et par kurser om det, der skal jo være nogen til at designe AI'en.
Jeg er uddannet datalog og i øjeblikket er det ikke svært at få finde et job, og har svært ved at forestille mig det ændrer sig de næste mange år. Det eneste jeg er bekymret for er om jeg ender som en gammel dinosaur som ingen gider ansætte. -- #17 Helt sikkert, det er bare langt fra første gang, at man har ment, at maskinerne gjorde menneskerne arbejdsløse. Hver eneste gang har det vist sig ikke at være tilfældet. Der findes masser af kvalificerede gæt derude og det er spændende læsning meget af det. Vi må vente og se under alle omstændigheder :) -- #0
Hvis du kan lide datalogi og programmering så glæd dig! Det er en af de mest jobsikre uddannelse, hvis ikke den mest jobsikre. Desuden er lønningerne virkelig høje. Det er ikke udsædvaneligt at komme ud 40k+ brutto i første job, hvis du kan lidt. Masser af studiejob til at få et lækkert cv, hvis man er dygtig og gider at give den et los i røven. -- Hej alle,
Mange tak skal I alle have for den fine respons. Dejligt med et seriøst forum.
Jeg klør på og fortsætter på datalogi. Jeg er helt sikker på, at det er det rigtige for mig. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
Grundet øget spam aktivitet fra gæstebrugere, er det desværre ikke længere muligt, at oprette svar som gæst.
Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.
Opret bruger | Login
|
Du skal være logget ind for at tilmelde dig nyhedsbrev.
Hvilken udbyder har du til internet? 424 personer har stemt - Mit energiselskab (Ewii f.eks) 11%
|