Denne tråd er over 6 måneder gammel
Er du sikker på, at du har noget relevant at tilføje?
Nervøs ang fremtid softwareudviklerAf Gæst PC lærling | 18-04-2016 21:11 | 3468 visninger | 30 svar, hop til seneste
Hej HOL,
Jeg har i gennem længere tid været besluttet på at skulle læse datalogi efter min HF. Det bunder både i min interesse for computere og for de seneste kampagner omkring manglen på ingeniører og herunder softwareudviklere.
Men efter at have læst en del om, at flere og flere vil studerer til ingeniør og få job i sektoren, er jeg blevet nervøs for, om der vil blive en overproduktion af softwareudviklere, og at jobmulighederne herefter ville blive meget hårde og begrænset.
Her er et eksempel på kampagner:
https://www.version2.dk[...]
Håber I har lyst til at give et svar.
Med venlig hilsen --
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
Vælg efter din interesse.
Der vil være brug for dygtige programmører lige så længe som du er til. Der er pt. for få, der vælger datalogi, så forhold dig helt roligt.
Og tro det eller lad være: man lærer mere på datalogi end man kan trykke i 4 Anders And blade :D
Prøv at gennemføre et af selv-studierne på codeacademy. Snup Javascript eller Python. Hvis du kan komme igennem det og synes det er interessant, så er datalogi/softwareingeniør nok ikke et dårligt valg. -- MB: ASUS Z77 Sabertooth | CPU: i7 2600K | GPU: GTX 970 | RAM: 16GB 1866MHz | CASE: Silencio 550 | SSD: Samsung 840 Hvis det er software udvikling du vil, så vælg det. Det er betydeligt mere jobsikkert end mange andre brancher. Alle jeg kender der er dataloger sidder i velbetalte jobs.
Vil dog lige sige du blander to ting sammen, ingeniør og datalog er to forskellige uddannelser, en datalog er mere teknisk orienteret, mens en ingeniør er mere løsningsorienteret, meget generelt betragtet. -- i teorien er teori og praksis det samme...
i praksis fungerer det bare ikke. Jeg er også meget interesseret i datalogi. Og regner med at vælge det.
Har lige haft hentet Linux, som jeg sidder og prøver at finde ud af;) og vil bagefter prøve programmering. Her tænker jeg enten python eller C#. Det er sådan dem, som jeg kan læse folk anbefaler til begyndere.
Men I er ikke så bange for, at der sker en overproduktion af dygtige unge med programmerings færdigheder, som vil få det svært? Eller der findes måske flere "planer" som programmøre inddeler sig på? Her tænker jeg f.eks. brancher (web udvikling, udvikling af bank systemer samt sikkerheds systemer).. Jeg selv er nok mest interesseret i sikkerheds området.
Og mange tak for jeres svar. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. Der er mange emner indenfor datalogi - det behøver du slet ikke tage stilling til endnu. Det skal nok komme på studiet.
Jeg kan ikke se hvor denne overproduktion skulle komme fra. De fleste unge i dag er vokset op men en computer. Faktisk er jeg mere bekymret for om unge i dag rent faktisk lærer at bruge en PC fremfor en iPad. Der har længe været, og er stadig, stor mangel på kvalificerede udviklere i Danmark. På trods af outsourcing, finanskrise mv.
Siden januar har vi forsøgt at finde 5 dygtige folk på min arbejdsplads - vi mangler stadig 2... -- MB: ASUS Z77 Sabertooth | CPU: i7 2600K | GPU: GTX 970 | RAM: 16GB 1866MHz | CASE: Silencio 550 | SSD: Samsung 840 Jeg tror ikke du skal frygte at der bliver "overproduceret" af softwareudviklere. Jeg går på ITU og læser softwareudvikling og vi har haft få. 30% frafald over 2 år i bare min årgang.
Derudover er der mange områder, som man kan specialisere sig i inden for begrebet "softwareudvikling", så der kommer sagtens til at være plads til de nyere udviklere i DK.
Men hvis du er helt ny til softwareudvikling, så vil jeg anbefale dig at tage hul på det nu, før du begynder selve studiet. Man kommer let til at være på årgang med folk som bogstaveligt talt er vokset op med faget. Hvad s man gerne vil stå ud fra mængden, så skal man enten specialisere sig eller være meget vant til softwaremiljøerne. -- Anidees Ai7, Sabertooth X58, X5650 6kerner/12tråde@4ghz, MSI GTX970, 850 EVO SSD, 2x3TB HDD, 2x60hz 1080p og 1 120hz 1080p - power til folket. Til dem der overvejer datalogi så læs lige op på softwareingeniør uddannelsen og find ud af om den ikke er mere egnet for jer (gælder også omvendt). Der er et stort problem i dag med alt for mange tager fejl af disse to uddannelser og får derfor ødelagt deres forventninger når de møder op til undervisning.
Datalogi har stort fokus på algoritmer og det matematiske aspekt omkring computere og handler derfor ikke nødvendigvis om at kunne kode en masse forskellige sprog og kunne lave større komplekse løsninger. Det er en rigtig god uddannelse hvis du ønsker at forske eller skulle lave kompliceret algoritmer som fungerer effektivt og skal kunne bevise dette.
Softwareingeniør handler om softwareudvikling og processen med at designe systemer der passer til kundebehov og efterfølgende kode disse på en struktureret måde. Der er fokus på at lave den bedste løsning ud fra parametrene som tilgængelig tid og ressourcer. Du kommer igennem en masse forskellige programmeringssprog og måder at arbejde på.
Begge uddannelser deler dog en række af de samme fag så det er ikke sådan du ingen undervisning får i algoritmer når du studerer softwareingeniør eller ikke lærer at programmere som datalog. Der er bare stor forskel på hvilken indgangsvinkel hver uddannelse tager når det gælder IT området.
Er selv uddannet softwareingeniør hvis der skulle være yderligere spørgsmål til faget. -- #6
Jeg har læst datalogi, og haft sidefag som software ingeniør. Jeg kan kun nikke genkendene til din beskrivelse af de to uddannelse. Datalogi har fokus på teori, og ingeniøren på teknik (i form a programmering). Der er selvfølgelig en masse overlap i mellem dem. En af mine store fejltagelser her i livet, var netop at jeg tog datalogi, over ingeniøren. Jeg elsker at programmere, og kan bedst lide at lære ved at implementere.
#0
Derudover deler de to uddannelser jobs de steder jeg har været, hvor man sidder i samme funktion.
På nuværende tidspunkt er der så meget mangel på uddannede programmøre på jobmarkedet at jeg har meget svært ved at forestille mig det ikke bliver ved. Vores brug af IT bliver konstant større. Folk er mere online. Vi kender flere datalogiske felter vi kan udforske etc etc etc.
Det er good times i software industrien. Masser af jobs, og de er godt betalte. -- Sidst redigeret 19-04-2016 09:40 Det eneste der kan blive en trussel er når software kan skrive sig selv og repairer sig selv .. Nej det er ikke science fiction men faktisk noget man forsker i.
Som det er ved at blive til så går der ikke lang tid inden fru jensen på 80 kan lave sit eget software da det bliver meget drag and drop. -- #8
Det er muligt at man kan autogenerere software ud fra formelle krav. Den store udfordring åbenbarer sig når man opdager hvor elendige folk er til at få deres ide/feature/behov/koncept ud af hovedet og ned på papir eller bare tale i selv den mest tvetydige og diffuse form.
Der er heller ingen der er enige om hvad f.eks. en webservice er. Held og lykke med at drag-and-droppe en komponent ind som bare automatisk kan integrere.
Har du prøvet at lave noget kompliceret i lego mindstorms? Har du prøvet at sætte en forretningsanalytiker til at lave ETL? Drag and drop programmering er en pipedream for folk der er bange for at få beskidte fingre. -- ASUS H97 Plus | i5-4590 | 16GB Ballistix Tactical | MSI R9 280x 3GB | m500 240gb | Lian-Li PC-B25 | G9x | BlackWidow Stealth | 2408WFP & U2412M --
Sidst redigeret 19-04-2016 10:47 Jeg har godt haft læst omkring en AI, som selv kunne velligeholde og måske endda udvikle software, men betragtede det som noget der lå langt ude i fremtiden. For hvis den selv er i stand til det, må man da sige, at den ville kunne overtage mange jobs. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. #10
Jeg ville blive ret overrasket hvis der inden for dit arbejdsliv bliver mangel på udviklings jobs fordi AI overtager. Det kommer ikke til at ske lige med det samme :-). -- Det ville være lettere at erstatte resten af kassedamerne eller automekanikkerne eller buschaufførene. -- ASUS H97 Plus | i5-4590 | 16GB Ballistix Tactical | MSI R9 280x 3GB | m500 240gb | Lian-Li PC-B25 | G9x | BlackWidow Stealth | 2408WFP & U2412M Vi søger pt. en .NET/Webudvikler på mit arbejde, men der er godt nok ikke mange ansøgere. Ligeledes bliver jeg som udvikler kontaktet flere gange om ugen på LinkedIn, så der er i hvert fald pt. stor mangel/efterspørgsel på udviklere og et eller andet sted tror jeg ikke det ændrer sig lige foreløbigt, hvis det overhovedet nogensinde gør? -- try { write crappy code that might fail }
catch { don't care } Og så skal vi også lige huske på at rollen som fx softwareingeniør ikke udelukket handler om at programmere men også at analysere og finde frem til den tekniske løsning der passer bedst til kunden. Vi ser allerede i dag mange virksomheder (med større eller mindre success) der outsourcer til andre lande med billigere løn for at få programmeret deres løsninger. Men selve analysen er stadig noget danskere laver.
Så selvom vi måtte få værktøjer der kan få fru Jensen til at kode så vil der fortsat være et stort behov for dem der har kompetencerne til at lave de mere teknisk udfordrende løsninger.
Hvis du derimod udelukket ønsker at kode uden at være inde over beslutningsprocessen så er det løb kørt allerede og du behøver derfor ikke at vente på robotterne. :) -- Mange tak for svar allesammen. Nu er jeg meget mere rolig:) Nu er jeg ret så sikker på, at det er det felt jeg vælger. Så nu vil jeg eksperimentere noget mere med det og øve noget matematik.. Så jeg kan være rimelig forberedt.
Er der egentlig nogle som ved, om det ville være en fordel, at begynde som datamatiker og så herefter begynde på datalogi? Tiden man studere bliver jo ikke forlænget så meget, og jeg tænkte på om man så ville stå stærkere og måske ville have nemmere ved datalogi studiet.
-- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. #8 Det har udviklere sagt siden, cobol var standarden, og se hvor vi er nu, den eneste forskel fra 80'rne til nu, er at de udviklere som frygtede problemet dengang er nu pensioneret og nye er kommet til, så hurrah for udviklingen, behovet er kun blevet større og frygten den samme de sidste 30 år ;)
-- #15
Jeg tror du skal læse lidt mere op på uddannelserne inden du spørger yderligere. Datamatiker og datalogi er virkelig langt fra hinanden og jeg kan ikke se nogen fordel i at have læst datamatiker inden du begynder på datalogi. Der vil måske være en meget lille fordel at læse datamatiker inden softwareingeniør men ikke en fordel der er stor nok til jeg ville anbefale det. -- #16 Og du tror det forsætter sådan?? At nogle kan se hvor udviklingen er på vej hen men at det aldrig sker i deres leve tid og derfor kommer der nye og overtager deres arbejde men aldrig automatisering??
Så selv med den udvikling der har været bare siden 90'erne til i dag, der mener du ikke at udviklingen går så hurtigt at vi i dag skal være bekymret for at job forvinder hurtigere end nye kommer til??
Det må være rart og tænke sådan.. Helt ubekymret. -- #15
Du behøver ingen programmering før du starter på datalogi. Der var mange på mit hold dengang, der aldrig havde skrevet en linjes kode. Dog vil jeg anbefale det, fordi det jo egentlig er sjovt, og så for at finde ud af om du overhovedet syntes det er noget programmere. Min erfaring er, at det er meget enten eller. Folk syntes enten det er sjovt og fascinerende, eller også hader de det som pesten. Min x havde et programmerings kursus på informations videnskab. Efter 20 min var hun altid ved at kyle hendes bærbar ind i væggen.
#18
Af det lidt jeg har læst er vi meget meget langt fra automatiseret programmering af nogen som helst art. Det bekymrer mig ikke det fjerneste. Hvis jeg havde et mindre "komplekst" job, ville jeg måske være lidt mere bekymret. Se bare inden for skat. De nye systemer har halveret antal ansatte.
Desuden er alt automatisering godt for programmøre og ingeniøre. Det er jo os der får jobbet om at implementere automatisering :-). At folk vil automatisere og digitalisere gør kun efterspørgslen inden for mit felt meget større -- Sidst redigeret 20-04-2016 11:16 Så er jeg ret så sikker på, at jeg vil søge datalogi til sommer. Eller software ingeniør i Årlborg.. Det skal jeg lige have bestemt mig for. Og så derfra formentlig specialicere mig i sikkerhed. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. #20
Vent med at tænke på specialisering indtil du har været på uddannelsen i et par år. Der er ganske enkelt et utal af specialiseringer inden for IT (og hvilken som helst anden branche) som jeg vil garantere du aldrig har hørt om og som du heller ikke er klar over er noget der vil tiltale dig.
Jeg gik på softwareingeniør uddannelsen i Aalborg og kan varmt anbefale den. Men tag ud til åbent hus og hør nærmere og se studieforholdene an. -- #21
Ja okay. Jeg tror gerne der findes mange slags specialiseringer indenfor området. Apropos softwareingeniør i Ålborg, læres man også op i de tidløse principper, som man lære på datalogi? Altså at man lære selv at dygtiggøre sig, og derved kan holde sig attraktiv? -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. #21
Altså det gælder alt uddannelse at du skal holde dig opdateret efterfølgende og er også en del af erhvervslivet. Men ja, man lærer også ting som er mere tidsløse (faktisk vil jeg mene det meste var i den kategori). De ting der er mere aktuelle er noget du selv sætter dig ind i igennem uddannelsen når du laver dine semesterprojekter. -- #23
Ja okay, så må jeg sige at den uddannelse også virker rigtig tiltrækkende. Dog er Århus nærmere mig logistisk set, men det skal jo ikke kun være det som afgøre det.. Jeg må lige have undersøgt dem (Datalogi og softwareingeniør) mod hinanden.:)
Og mange tak for svarene. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. #24
Det er jo meget dit eget ansvar at videreudvikle dig og lære nye teknikker. Uanset hvilket fag du har.
Nu er jeg elektriker, og i vores erhverv sker meget af det jo ved at vi bliver sendt på kursus og generel efteruddannelse, hvis vi vil specialisere os mere i en bestemt retning.
Jeg går ud fra at det også er sådan indenfor IT verdenen. Måske med større selvlæring indenfor udviklingsbranchen? -- Sidst redigeret 20-04-2016 21:09 #18 Jeg kan sige det sådan: Er man IT mand og ikke kan tænke logisk omkring fremtiden og hvordan ens job udvikler sig, så burde man finde et andet job. Udvikling af programmer forsvinder sgu ikke i denne eller næste generation af befolkningen, og jobbet består bare andre udfordringer for dem, og yngre udviklere end dem som de havde at slås med 1980.
-- Jeg studerer selv datalogi og er ved at færdiggøre min bachelor.
Læs hvad #6 siger, det er lige i skabet.
Jeg har langt fra læst alle oplæg, men jeg kan garantere dig for, at der ikke kommer for mange højtuddannede i IT-branchen inden for de næste mange år. Jeg har haft et studiejob som softwareudvikler siden jeg startede, og det virker som om, at der er meget få, som har en formel uddannelse inden for IT. Der er en del selvlærte, nogle med en kortere IT-uddannelse og mange, som er hoppet fra et andet fag (f.eks. elektro-ingeniør). Jeg har endnu kun mødt een anden datalog og een software-ingeniør.
Til dig, men også alle andre, så skal I være velkomne til at skrive til mig, hvis i vil vide noget om datalogi eller Datalogisk Institut på KU. -- Jeg kunne ikke finde den, da jeg skrev #27, men her ligger datalogi -- tallene er kun for KU -- på en andenplads for laveste ledighed
http://universitetsavisen.dk[...] -- #18: Der er meget få jobs der virkeligt kan siges at være fremtids-sikrede. Og hvor mange af dem er mon ret attraktive?
At forstå IT-systemer på et dybere plan er dog en løftestang på andre planer end at være udvikler: der er også muligheder for at formidle og omsætte løsningerne (implementere) dem til effektive arbejdsgange og optimere opsætningen af andre systemer i virksomheder.
Nej - umiddelbart er jeg ikke bange for ikke at have noget at lave: blot må man overveje om man er villig til at anderkende at "udvikler" ikke kun skal gælde at du kan kode, men også din tankegang og din faglighed. -- Ja, det er svært at forudsige job situationen. Har læst om flere gange i historien, at det er blevet spået, at det ville blive så automatiseret, således man ikke behøvede ret mange it folk.. Men det er jo ikke sket endnu:)
Jeg er top motiveret og sidder faktisk nu og forsøger mig med Linux hvilket jeg synes er rigtig sjovt. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
Grundet øget spam aktivitet fra gæstebrugere, er det desværre ikke længere muligt, at oprette svar som gæst.
Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.
Opret bruger | Login
|
Du skal være logget ind for at tilmelde dig nyhedsbrev.
Hvilken udbyder har du til internet? 424 personer har stemt - Mit energiselskab (Ewii f.eks) 11%
|