Denne tråd er over 6 måneder gammel
Er du sikker på, at du har noget relevant at tilføje?
Flytte hjemmefra - udgifter - budget?Af Junior Supporter Mixzo | 02-06-2014 10:31 | 2630 visninger | 44 svar, hop til seneste
Halløj derude :)
Jeg skal efter sommerferien flytte til København, fordi jeg skal studere matematik på Københavns Universitet.
Når man er flyttet hjemmefra, er der en masse udgifter, som man umiddelbart ikke lige tænker over, når man bor hjemme.
Jeg søger hjælp til, at finde ud af hvilke udgifter der kan være når man bor ude, så jeg bedre kan lave et budget og på den måde undgå gæld.
Jeg har selv fundet frem til disse udgifter:
- Leje af bolig
- Forbrug (el, varme og vand)
- Mad
- Internet
- Mobil abonnement
- Tog/buskort
- Forsikringer
- TV
- Medielicens?
- Tandlæge
- Bøger til studiet
- Tøj
- Toilet- og rengøringsartikler
- Gaver? (fødselsdage, konfirmationer osv.)
- Frisør
Af disse udgifter, er der selvfølgelig nogle af dem, der kan spares væk, det er jeg klar over.
Hvad kunne ellers være udgifter? Hvad har jeg glemt?
Mange hilsner
Mikkel --
Ting der går i stykker. Computeren f.eks.. Eller en stol. Jeg gad godt have en konto til de uventede ting :P -- Køkkenting:
- Opvaske sæbe: 5-20kr
- Køkkenrulle: 11-30kr
- Opvaske tabs (hvis du har opvaskemaskine)30-60kr (ingen grund til at købe det dyre efter min mening)
- Alment køkken tilbehør: Sølvpapir, bagepapir ect. -- Damer og sprut
Udgifter til en appel pc? -- #1
Ja, selvfølgelig! Den havde jeg helt glemt.
Uforudsete udgifter er nu tilføjet på listen
#2
Ja, det er rigtigt, dem havde jeg godt tænkt på, glemte bare at tilføje dem efter "maden" :)
#3
Det kan du have ret i ;) Ser dog ikke sprut, som en særlig vigtig udgift medmindre, det ødelægger det sociale, at man ikke drikker det, hvilket det i bund og grund ikke burde :)
Apple pc? Nej tak, jeg er i gang med at sælge min, fordi jeg ikke kan vende mig til den :)
http://www.dba.dk[...]
Damen, som jeg har, er selvfølgelig vigtig, hun bliver altid husket ;)
Tak indtil videre :) -- 0# Har du fået lejligheden? Værelse?
Og har du fået en pris?
Har du lagt et budget over hvad du vil tro tingene kommer til at koste. En del af mine venner var ikke forberedt på hvor dyrt mad generelt er.
En ting jeg har lært ved at flytte ud. Når der ikke er flere penge på kontoen. Så lever man med det man har.
Med det mener jeg bare at når der står penge på kontoen er jeg for hurtig til at købe en sodavand, eller en øl på havnen osv som jeg egentlig ikke har brug for. Men når jeg ingen har, så lever jeg skam ligeså fint uden de ekstra "små luksus vaner".
Sørg altid for at få dine ting betalt først, hiv pengene til mad og alt ud af kontoen inden du bruger penge på unødvendige ting. På den måde kan man godt have 14 kr tilbage d.22 uden det reelt gør noget. For så er ALT betalt. :-) -- Better die on your feet, than live on your knees. #0 Jeg bor selv og bruger for 1000,- om måneden mad og div - og jeg spiser rimelig godt -- Eat, Sleep, Code - Repeat Mit (lidt offtopic måske) tip vil være at få dig et studiejob ved siden af. Der skal ikke ret mange timer til i ugen før du har tjent et par tusind. Det luner godt i økonomien.
Folk siger så: "Jamen du kan ikke koncentrere dig om studiet, hvis du også skal arbejde". Jeg vil vove at påstå, at hvis man ikke havde et job, så ville man ikke sidde 3-4 timer mere i ugen og læste. Det er ikke det vigtigste, om man har 4 timers arbejde i ugen eller 4 timer mere til at læse. Hvis man ikke når at læse, så er det fordi man læser ineffektivt, eller bruger tiden på noget andet, eller forkert.
Få dig et studiejob på nogle få timer i ugen. Så er der plads til at leve lidt også, og det er også rart at "komme lidt ud" fra studiet. ;) -- Evnen til at dokumentere sine påstande lader til at være omvendt proportional med evnen til at svine andre til. #5 Jeg har desværre ikke fået hverken lejlighed eller værelse endnu. jeg skal bo sammen med min kæreste.
Når jeg taler budget, så taler jeg ikke om de "små luksus vaner", som du kalder dem :)
#6 Da vi er 2, ville jeg i starten sætte omkring 3000 kr.- af pr. måned, da jeg ikke ved så meget om hvor meget mad koster. Men gøres det rigtigt, bør 100 kr.- pr. dag være rigeligt, tænker jeg :) Specielt, hvis du kan gøre det på 30, som single :) -- #7
Jeg er helt enig :) Jeg havde skam regnet med, at både min partner og jeg skulle have studiejob, omkring 8-10 timer om ugen :) Og stod det til mig skulle de 10 timer ligge lørdag fra morgen til aften, eller lignende :) Men så heldig er man nok ikke i første om gang :)
#6 Har du styr på hvor meget du får i SU efter skat? Jeg er ikke helt inden i, hvor mange procent det er man betaler til skat... Det må jeg vidst hellere få tjekket :) -- Da jeg før flyttede på kollegie betalte jeg ca. 2400 om måneden for husleje,el,vand,varme,internet,tv.
Og så er det altså ikke et problem at holde madbudgettet under 1000 kr og stadig have råd til bøffer en gang imellem(dog ikke hvis du er storforbruger af fastfood og haribo). Så jeg sparede rent faktisk 800 kr op hver måned til uforudsete udgifter (som pc, nyt anlæg...) -- #9 Jep jeg arbejder som programmør (studiejob) og jeg får 3600 udbetalt af min SU (betaler 37%) jeg bruger mit fradrag på min løn.
MEN hvis jeg ikke havde jobbet ville jeg få 5200,- udbetalt af 5800 pga frikort.
Jeg bor og spiser så billigt at jeg næsten kan spare hele min løn op hver måned ;) -- Eat, Sleep, Code - Repeat #10 Jeg må indrømme, at jeg ikke har kigget så meget på kollegier, da jeg har været lidt sent ude med at melde mig til ventelister.
Men de fleste, selv værelserne, man kan fremleje, koster kassen i København... Der er også nogle som er billige, men de fleste steder koster værelser ofte 3000+ for de helt små.
Der er også nogle der tager 4500 incl forbrug for små værelser, så tror man skal være heldig?
Men ja, Hverken min kæreste eller jeg er storbrugere af alt muligt junk, så tror sagtens at vi kan holde tingene på et minimum hvis det ønskes :) -- #12 Jeg betaler 2000 inkl alt for min 1 værelseslejlighed på 30m2 :) -- Eat, Sleep, Code - Repeat #13 Der må man sige at du har været heldig! :)
Jeg har kigget på diverse sider som:
DBA
Findbolig.nu
Boligportalen
Boligbasen
AAB
Og hvad de nu ellers hedder alle sammen. Jeg har ikke kunne finde nogen så billigt. Og hvis jeg har, har der været minimum 5 års ventetid :P
Det billigste jeg har set på boligbasen har været omkring 50 kvm, hvor forbrug var incl (vand, el og varme) til 3800 :)
Men nu ved jeg heller ikke hvor du bor? Fordi nogle gange ville jeg ønske jeg skulle studerer i Ålborg, priserne er helt anderledes derovre...
#11 Jeg synes 5200 lyder af meget? Hvor meget er dit frikort på? Og hvad betaler du i skat? 37%?
Hvad er fordelen ved at benytte frikortet på studiejobbet fremfor SU? En fra min nuværende klasse gør det også, men har ikke fået spurgt ham hvorfor.
Jeg ved jo hvorfor, pga. flere penge, men hvorfor får man flere penge? 50% skat må vel være 50% skat? Tager man ikke de 50% af det samlede beløb man tjener over frikortet? -- Jeg kan se på min forskudsopgørelse 2013, at mit frikort er 46900 kr.-
På min forskudopgørelse 2014, står der intet om frikort? Men der er et hovedkort/bikort: hvor der står skattefrit fradrag pr.- måned 3896 trækprocent 40?
Hvad betyder dette?
At jeg har 12*3896=46752 kr.- som jeg ikke betaler skat af? og derefter skal betale 40% skat af alt tjent derover?
Fordi så ville jeg få efter skat af min su: 4673,2 k.- pr. måned:
12 * 5839 = 70068
70068 -46752 = 23316
23316 * 0,4 = 9326,4
9326,4 + 46752 = 56078,4
56078,4 / 12 = 4673, kr.- -- #14 Jeg bor i Hasselager lige udenfor Århus.
Jeg må indrømme at jeg ikke har 100% styr på hvorfor, min far anbefalede mig at gøre - han gav en god grund man kan ikke huske den.
Men ja jeg betaler 37% i skat + arbejdsmarkedsbidrag.
Det har også noget at gøre med at når du er i arbejde så får du et højere fradrag (skattekort)
50% skat må vel være 50% skat? Tager man ikke de 50% af det samlede beløb man tjener over frikortet?
Man kan ikke helt sætte det op på den måde, pga at din SU og Løn skal fordeles over dit hovedkort (a skat) eller bikort(b skat) - derfor vil du også typisk få penge tilbage i skat ved den model.
#16 Ja, din træk procent er højere end min - hvor i landet bor du? -- Eat, Sleep, Code - Repeat #16 Ja okay :) Det lyder i hvert fald som om at du har det går! :) Min drøm er lidt, ligesom dig, i sidste ende at kunne spare en del op, når alt det vigtige er betalt :)
Okay, jeg ved også, at der er mange der gør det, men de har ikke kunne svare på det. Jeg må lige prøve at spørge min ven, om han ved hvorfor man lige gør sådan :)
Højere fradrag (skattekort) ved arbejde, fair nok :)
Jeg bor lige nu i Odsherred Kommune :) Den kommune man kommer ind i, når man tager færgen Århus-Odden..
#17 Tak for linket :) Det må jeg lige kigge nærmere på :) -- - Gæld? studielån?
- abonnement (netflix, spotify osv)
- cykel
- inventar (køkken,møbler andet)
- Spil , lotto osv. (ludomani)
Det er nok svært at budgettere cykel og inventar, men hertil kommer så penge du sætter til side, hvis du er sådan en type.
Der er så også den impulsive køber, som har budget men overskrider det hvert måned fordi man lige skulle have et eller andet. -- #19
Tak for budene :)
Cykel, er dog nok den der bliver mest relevant for mig og måske lidt køkkengrej :) -- Ring til din bankrådgiver ? Det er trods alt deres job. -- #0
Synes ikke jeg kunne se det nogen steder, så her kommer den.
Depositum -- #15 Tror du har regnet forket :)
70068 - 46752 = 23316
23316 * 0,6 = 13989,6
13989,6 + 46752 = 60741,6
60741,6 / 12 = 5061,8 -- #22 Du har ret :) Men det er kun et engangsbeløb :) Jeg taler om ting, der skal benyttes penge på hver måned :)
#23 Du har ret, jeg er kommet til at finde hvor meget jeg skulle betale (0,4) i skat i stedet, for hvor meget jeg fik. Tak :)
#21 Det kunne jeg gøre ja, men nu spurgte jeg her i hyggekrogen. -- Hvis det ikke er blevet nævnt, hvis der skal indskud til 3x husleje + 1 månedes husleje, betaler sig ikke af sig selv -- #25
Det er korrekt :) Men jeg har en børneopsparing, som jeg tænker noget af skal benyttes til disse større beløb (indskud og depositum). -- #15
lidt OT, men som jeg ikke selv forstod helt til at starte med, da jeg første gang blev overført til skattekort:
Et skattekort erstatter dit frikort og modsat, dvs. at du ikke både kan have frikort og skattekort på samme tid. Du bliver overført til skattekort når din indkomst overstiger det beløb du har på dit frikort, dvs. 46.900,- i dit tilfælde. Når du bliver overført til skattekort vil der ikke stå et beløb på dit frikort :)
Skattekortet er i bund og grund dit frikort, som blot er spredt ud over årets 12 måneder. Ved et frikort kunne du principielt få udbetalt de 46.900,- skattefrit på én måned såfremt at du tjente så meget, naturligvis ;) -- #27
Okay, det er jo smart nok fundet på af dem ;)
Men har du nogen idé om hvorfor er jeg blevet overført til skattekort med hovedkort og bikort?
Er det fordi jeg er 20?
Lige pt. Har jeg kun min SU. -- Jeg har aldrig forstået hvorfor så mange mennesker synes det er så hårdt at leve som studerende.. Jeg får 5278 kr udbetalt i SU om måneden, samt 860 kr i boligstøtte.. Derudover kan ALLE studerende sagtens have et arbejde.. Jeg arbejder omkring 15-20 timer om ugen, og det er intet problem at passe ind med mit skolearbejde.
Mine udgifter:
Husleje 4900
Internet 300
mobil 199
Medielicens 196
el 300
forsikringer 400
Fitness 100
Benzin 500
Mad ca 1500
Og jeg kan sagtens stadig gå ud med vennerne, tage i byen, og lave opsparing så jeg kan komme på ferie hver sommer.
Jeg har lavet opsparinger til diverse interesser jeg har.. Jeg har en konto til PC opgraderinger, 1 til tatoveringer, 1 til rejse og lignende.. Så er det nemmere for mig at holde styr på. -- Corsair Carbide Air 540, ASRock Z77 Extreme 4, i5-3570k 4.2GHz, h100i, 8gb Corsair XMS3 1600 MHz, Asus GTX 780, Seasonic X-760, Samsung 840 Evo 250gb. #29 Tak :)
Jeg har nu aldrig sagt, at det var hårdt, jeg er bare interesseret i hvad andre betaler af priser og hvilke udgifter man skal tage højde for.
Jeg kommer helt ude fra, så har ikke rigtig mulighed for at søge job osv. inden, da der er 2 timer til København med offentlig transport herfra hvor jeg er. Men et job skal jeg da have :) -- Det kommer jo så an på så mange ting. Vi ved jo ikke hvad der mangler. Vi er alle forskellige og har forskellige krav.
Tag bare #6, han mener af han spiser godt, selvom han kun har ca. 10 kr til hvert måltid. Det vil jeg personligt under ingen omstændigheder kalde godt, ikke engang middelmådigt. Men det er jo så nok bare mig.
#29
Hvad studerer du, siden at du mener at ALLE studerende kan have et arbejde? -- Her må man ikke skrive specs på ens computer, for så er man en blærerøv, hvis eneste formål er at vise sit lem. #31 Selvfølgelig kommer det helt an på hvem man er. Jeg er meget interesseret i hvad alle betaler af forskellige ting, det kunne være jeg havde glemt noget, som jeg også selv skal betale.
Desuden er det jo meget forskelligt hvor meget man ligger i studie og man mener man får nok ud af.
Nogle klasser fra mit gymnasium, mener at bare de består, så har de brugt tid nok på studiet. Så synet er meget forskelligt :) -- #31 Færdigretter til 10,- i fakta er det nye sort..
Det nytter ikke at være kræsen! ;)
Arbejder ca 60 timer om måneden, men jeg har så også normalt fri for studiet kl 12 hver dag, og arbejdet er studierelevant så jeg føler ikke at det sker på bekostning af studiet :) -- Eat, Sleep, Code - Repeat #31 hvad jeg studerer er underordnet.. De fleste af mine venner er studerende, og det er i alle kategorier af studier, og de er i samme båd som mig.
Man kan sagtens have et arbejde ved siden af, og stadig nå lektier, opgaver osv, det handler bare om at være organiseret. -- Corsair Carbide Air 540, ASRock Z77 Extreme 4, i5-3570k 4.2GHz, h100i, 8gb Corsair XMS3 1600 MHz, Asus GTX 780, Seasonic X-760, Samsung 840 Evo 250gb. Ser ud til at du har det hele med i din første indlæg.
Ved ikke om du kan bruge vores andres budgetter til noget, vi bruger f.eks. 7-8.000 kr på mad om måneden til tre personer.
Men som de andre siger, så lav et regneark med alle tingene i, eller brug en af de sider der bliver linket til.
#34
Så dine venner læser på div. Ingeniør uddannelser, medicin og jura? For der er altså studier hvor det i perioder ikke er til at holde et fast job. -- Her må man ikke skrive specs på ens computer, for så er man en blærerøv, hvis eneste formål er at vise sit lem. Du skal have en diverse os som der bliver smidt penge på! Det dyre bliver i sidste ende ikke at holde et budget kørende, det dyre er det tidspunkt hvor du står med ekstra uforudsigelige regninger og kort huset vælter!
Jeg har f.eks. en konto jeg holder på 10.000+ Bare for at være 100% sikker på at kunne betale whatever der lige skulle ske! -- [email protected]@TC14PE- 16GB(2x8)LP CAS8@1600- 2xMSI GTX660Ti OC/PE- Extreme 3- 3x240GB FSeries3- 2xXL2411t- QF TK Red- Sensei MLG Version- G930 Meld dig til herinde, når du flytter ind - http://elforbundet.dk[...] - så er der lidt penge at spare på elregningen formentlig, hvilket slet ikke er dumt...
Du bør også have en post, der hedder opsparing, og derudover bør du altid have plus i budgettet. Det er sjovere at have penge at bruge eller sætte til side sidst på måneden end at stå og mangle penge, fordi der kommer et eller andet uden for budgettet :) -- Sandbox-kanal på Youtube med DayZ og RUST mv: http://www.youtube.com[...] #35
Det lyder jo godt, at jeg har det.
Jeg har tilføjet et par stykker her fra tråden.
Jeg har allerede et regneark klar :)
#36 Jeps, det har du ret i :) Sådan type post skal jeg selvfølgelig også have. Jeg vælger bare at kalde den uforudsete udgifter :)
#37 uha ja, en opsparing er altid godt! ;)
Jeg kan heller ikke se idéen i et budget, hvis man ikke holder det og gerne så økonomien er positiv. -- Da jeg flyttede hjemmefra havde jeg masser af lån og det gav bagslag i økonomien.
Hav en opsparing, da den er dejlig at have, hvis du ser dig lun på en ting du gerne vil have.
For guds skyld ikke lån penge. Det skyder du dig selv i foden med :(
Budgetkontoen kan du faktisk også bruge til uforudsete udgifter, tro mig den er rigtig rar at have.
En god ide er også, at have et "lommepenge" kort med tilhørende konto. -- EVGA GTX 690 Signature - Corei7-990X 3.47 Ghz - Corsair Obsidian 650D - OCZ ZX 1250 watt - Rampage III Extreme - OZC 120 GB. Se profil for mere info. #39
Gode forslag Kate :)
Alle de ting jeg finder nødvendige inklusive uforudsete udgifter, kommer ind i budgettet.
Jeg prøver for alt i verden at undgå at optage lån. Jeg kan ikke se idéen i det, medmindre det er et helt hus, da de færreste så mange penge på hånden.
Når jeg først har job, burde økonomien på intet tidspunkt blive et problem længere, og indtil da, hvis nødvendigt(kommer an på lejen), så har jeg min børneopsparing, samt min egen opsparing, som skulle dække nogle måneder :) -- En post der hedder gaver - det er fødseslsdagsgaver til Kæresten, mor, far, venner - og i forbindelse med fester, konfirmationer m.m.
det kan hurtigt løbe op -- #41 Mange tak :) den er skam allerede på :)
-- #42 Der må være en som ikke huskes: gæld til venner og familie. Selvom familien hjælper når det trænger, så er det også vigtigt at betale tilbage. Der har jo været en del grumme eksempler(luksusfælden) på unge som lånte formuer af familie/venner og ikke regnede med at betale noget tilbage der.
(Hermed mener jeg familiegæld ikke bare er en gældspost på budget)
Med alle du udgifter du får taget forbehold for, så kræver det jo også en indtægt og kan den klare alle de planlagte udgifter og de uforudsete som også dukker op. Hermed sagt, er der også sidejob og en plan her, hvor f.eks frokost/mad på skole/job koster en del på 30 dage. -- #43 Du har ret og familien og vennerne bliver skam heller ikke snydt, hvis der lånes noget af dem. Men det sker forhåbentlig ikke.
Jeg tager forbehold for mange ting, men det betyder ikke, at det er alle tingene der er nødvendige i første omgang, at betale. Med det mener jeg, at jeg kan eksempelvis lade vær med at ligge af til opsparingen de første måneder indtil en af os eller begge to har job. På denne måde burde vi ikke gå i underskud.
Desuden har jeg en større børneopsparing, der skulle holde min økonomi positiv indtil jeg har job, hvorefter jeg vil lægge de penge jeg har taget derfra tilbage igen.
Min kæreste og jeg har alt efter trækprocenten i København ca. 10.000 + boligsikring om måneden, så det burde kunne lade sig gøre, specielt, hvis vi finder en lejlighed, som ikke koster det vide ud af øjnene.
Mad koster penge, men vi er begge enige om, at vi kører den gode gamle madpakke vej, hvormed vi sparer de disse penge væk. Her må der være meget at spare, da mad ude er ret dyrt.
:) --
Grundet øget spam aktivitet fra gæstebrugere, er det desværre ikke længere muligt, at oprette svar som gæst.
Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.
Opret bruger | Login
|
Du skal være logget ind for at tilmelde dig nyhedsbrev.
Hvilken udbyder har du til internet? 424 personer har stemt - Mit energiselskab (Ewii f.eks) 11%
|