Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V3
Login / opret bruger

Forum \ Off Topic \ Hyggekrogen

Et spørgsmål om gamle æg

Af Guru Gill Bates | 18-10-2024 12:05 | 292 visninger | 14 svar, hop til seneste
Kære HOL panel Midt i denne travle hardware tid tænker jeg at det er i orden at stille et spørgsmål om æg og holdbarhed generelt Æg er vel også en slags hardware. med mindre de er blødkogte Nå men jeg havde nogle halvgamle æg stående i køleren Der stod "bedst før 16. oktober 2024" Bevares, "bedst før" er klart at fortrække end det skræmmende "sidste tilberedningsdag" Så tænker jeg jaja de er da sikkert fine hvis jeg koger dem nu så kan de holde sig flere dage Men kan de det? Vil de smage af muggen røv eller forgifte mig? Er det korrekt at holdbarheden fornys/forlænges når man koger dem? På forhånd tak
--
#1
crankyrabbit
Ultrabruger
18-10-2024 12:09

Rapporter til Admin
Det kan du roligt gøre og smager som de skal.. De holder meget længere end der står på dem https://www.google.com[...]
--
I may be crazy But I'm not stupid.... No One Dies A Virgin - In The Very End Life Fucks Us All
--
Sidst redigeret 18-10-2024 12:10
#2
Mr. WoLF
Guru
18-10-2024 12:09

Rapporter til Admin
Noget med man kan komme dem i vand, flyder de så er de ok og synker de så er de for gammel, måske omvendt men mener at have set man kan teste på den måde
--
#3
Mattii
Monster Nørd
18-10-2024 12:10

Rapporter til Admin
Smid æg i et glas vand. Hvis de synker så er de friske :-)
--
#4
ToFFo
Guru
18-10-2024 12:13

Rapporter til Admin
Jeg bruger tricket med vand. Hvis de synker så æder jeg dem. Når de er gået over dato, eller nærmer sig at gå over dato, kan du koge dem og smide dem i køleskabet igen som kogte. Så holder de endnu længere. Tror jeg... Det går jeg ud fra. Jeg er i hvert fald ikke blevet syg af det og jeg er meget god til at spise mad der er gået over dato. Simpelthen fordi jeg ved at madvarer ofte holder sig ret meget længere end der står. Bevares der står jo også MINDST holdbar til, eller "bedst før"... Det gør mig ikke noget at det ikke er den bedst mulige oplevelse jeg får, hvis jeg indtager noget der er gået 1 dag over bedst før. Så må jeg nøjes med 99% eller whatever :D
--
Handels stats: B/W liste score: +47/-0 og samme bruger i 20+ år. Sidst opdateret d. 19/07-2024
--
Sidst redigeret 18-10-2024 12:14
#5
NitroBlast
Guru
18-10-2024 12:13

Rapporter til Admin
Så længe de opbevares køligt, så kan de holde sig længe efter "bedst før". Jeg lavede omelet af æg med bedst før 3. august i aftes, ingen problem. Hvis du ryster ægget, og kan høre indholdet slaske rundt, så skal du nok passe på med at bryde skallen indenfor..
--
http://xlinx.dk[...] i7 2600K, 16GB PC3-12800, GA-Z68XP-UD4 R1, GTX 560Ti HAWK, 250GB 840 EVO
#6
Gill Bates
Guru
18-10-2024 12:17

Rapporter til Admin
#2 #3 og #4 I er ikke helt enige To synke or not to synke? Edit: Ah, de skal vist helst synke kan jeg forstå
--
Sidst redigeret 18-10-2024 12:18
#7
Mattii
Monster Nørd
18-10-2024 12:18

Rapporter til Admin
Det er altid godt at være forsigtig med madvarer, især når det kommer til æg. Her er nogle svar på dine spørgsmål: Holdbarhed: "Bedst før" betyder, at æggene kan være spiselige efter denne dato, men kvaliteten kan være faldet. Kogning af æggene kan dræbe bakterier, men det forlænger ikke den tid, de kan opbevares. Det er vigtigt at kontrollere æggenes friskhed, især hvis de er tæt på eller over datoen. Friskhedstest med vand: En klassisk metode til at tjekke æggenes friskhed er at lægge dem i en skål med vand: Sænker sig til bunden og ligger fladt: Frisk. Sænker sig til bunden men står op: Godt, men ikke helt frisk. Kan stadig være spiselige, men brug dem hurtigt. Flyder til overfladen: Ikke spiselige, og bør smides væk. Smag og sikkerhed: Hvis æggene ikke flyder, og de lugter godt efter kogning, er de sandsynligvis sikre at spise. Dog kan smagen variere, så det er altid en god idé at bruge sin bedste vurdering. Hvis du koger dem, så sørg for at de er helt gennemkogte, og hvis du er i tvivl, er det bedre at være på den sikre side og smide dem ud.
--

--
Sidst redigeret 18-10-2024 12:19
#8
7430
Monster Nørd
18-10-2024 12:30

Rapporter til Admin
lugter de ud, els intet problem. grunden til det stempel er hysteri...
--
jep jep
#9
ByteMe
Junior Supporter
18-10-2024 12:37

Rapporter til Admin
Æg holder sig i månedsvis, endda uden at være på køl. Danmark er et af de meget få lande hvor man stiller æg på køl. I andre lande står de bare ved stuetemperatur, selv i lande hvor temperaturen er langt højere end her. Jeg har selv høns og spiser deres æg næsten dagligt. Alle æggene står bare i holdere på køkkenbordet året rundt og de holder sig fint i mindst 4-5 uger. På 10 år har jeg kun en gang fundet et dårligt æg
--
#10
7430
Monster Nørd
18-10-2024 12:39

Rapporter til Admin
nemlig korrekt æg skal ikke på køl faktisk forkorter der holdbarheden...
--
jep jep
#11
Cykle35
Nørd Aspirant
18-10-2024 12:56

Rapporter til Admin
Mener have læst der er langt mindre chance for salmonella bakterier når æg er på køl.
--
Asrock PG 650i Lightning NZXT H1 -|- XFX7900XT 7800x3D -|- FlareX 6000MHz CL30 DELL AW3423DWF
#12
7430
Monster Nørd
18-10-2024 13:01

Rapporter til Admin
salmonella findes ikke idag.. ikke i danmark ihvertfald
--
jep jep
--
Sidst redigeret 18-10-2024 13:01
#13
NitroBlast
Guru
18-10-2024 13:48

Rapporter til Admin
#10 Grunden til at ældre æg begynder at flyde, er, at indholdet fordamper ud gennem skallen, som ikke er helt tæt, og jo højere temperatur, æggene opbevares ved, jo højere er fordampningen også (*). Derudover så vil højere temperatur også fremme både evt. bakterievækst og forrådnelse i ægget. Derfor vil jeg mene, at din påstand om at køl forkorter holdbarheden er forkert. https://www.chickensandmore.com[...] (*) Ifm. en flytning, har jeg engang haft en bakke med æg stående glemt bagest i et køkkenskab i omkring et års tid, og da jeg under en rengøring fandt dem, var der kun tomme skaller tilbage.
--
http://xlinx.dk[...] i7 2600K, 16GB PC3-12800, GA-Z68XP-UD4 R1, GTX 560Ti HAWK, 250GB 840 EVO
--
Sidst redigeret 18-10-2024 13:50
#14
Akasut
Guru
18-10-2024 14:03

Rapporter til Admin
Synes jeg så et klip om US navy hvordan de laver mad og opbevarer, og de er jo afsted 3-6md ad gangen mellem resupplies. Det gængse svar jeg også er kommet frem til er 3md np, men et trick man benytter er at vende dem på hovedet med en uges mellemrum. Ja vi har netop æg på køl her, har fint spist 1md+ over dato æg uden problemer, måske var æggehviden lidt mere flydende, yolk var det samme, 'navlestreng' var måske lidt større, men intet helbreds risiko ved det. Har aldrig lavet vand-testen, og spiser 4 æg hver morgen de sidste 3 år tror jeg. Rigtig mange fødevarer skal bare opbevares korrekt og køles ned for at slow down den naturlige bakterievækst der kommer. Mine bananer er helt brune, men stadig faste inden i fordi jeg opbevarer dem på køl ligesom mit andet frugt - mange har det med at holde dem i en frugtskål i stuen. Folk ved heller ikke de forskellige temperatur zoner i et køleskab, top er varmest, bund er koldest, så fx langsom optøning øverste hylde. Ting du gerne vil have skal holde sig længst/bedst, nederste hylde ovenover grøntskuffen etc. Kender folk der er helt hysteriske hvad angår dato, en dag over DUR IKKE SKAL I SKRALDEPAND. Slap af. I andre lande kører de forskellige stempler sideløbende, her i DK er jeg kun bekendt med "Mindst holdbar til" hvilket oversat er vel det samme some "Best before" hvilket er et kvalitets-stempel udtryk fra producenten om at konsistens/tekstur/smagsoplevelse er som det forlod fabrik. Intet om sundhed. Nogle producenter er gode til at skrive i tekst randomly på pakken "ofte god efter" eller lignende, brug altid de sanser til mærke efter, og ellers smid det ud / spyt det ud hvis den er helt galt. Har været nødsaget til smide blålig kylling ud som også lugtede lidt, tænkte at indpakningen måtte have air-breach så det oxiderede for hurtigt ift dato. Brunt oksekød kan fint steges også, som nævnt her i tråden når du forbedrer mad så ændrer du maden, dræber bakterier osv og du "resetter" eller rettere sætter en ny dato på. Så kan du smide maden på køl igen, eller fryseren som er en pause knap.
--

Opret svar til indlægget: Et spørgsmål om gamle æg

Grundet øget spam aktivitet fra gæstebrugere, er det desværre ikke længere muligt, at oprette svar som gæst.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.

Opret bruger | Login
NYHEDSBREV
Afstemning