Et spørgsmål om gamle ægAf Guru Gill Bates | 18-10-2024 12:05 | 930 visninger | 20 svar, hop til seneste
Kære HOL panel
Midt i denne travle hardware tid tænker jeg at det er i orden at stille et spørgsmål om æg og holdbarhed generelt
Æg er vel også en slags hardware. med mindre de er blødkogte
Nå men jeg havde nogle halvgamle æg stående i køleren
Der stod "bedst før 16. oktober 2024"
Bevares, "bedst før" er klart at fortrække end det skræmmende "sidste tilberedningsdag"
Så tænker jeg jaja de er da sikkert fine hvis jeg koger dem nu så kan de holde sig flere dage
Men kan de det? Vil de smage af muggen røv eller forgifte mig? Er det korrekt at holdbarheden fornys/forlænges når man koger dem?
På forhånd tak --
Det kan du roligt gøre og smager som de skal.. De holder meget længere end der står på dem
https://www.google.com[...] -- I may be crazy But I'm not stupid....
No One Dies A Virgin - In The Very End Life Fucks Us All --
Sidst redigeret 18-10-2024 12:10 Noget med man kan komme dem i vand, flyder de så er de ok og synker de så er de for gammel, måske omvendt men mener at have set man kan teste på den måde -- Smid æg i et glas vand. Hvis de synker så er de friske :-) --
Jeg bruger tricket med vand. Hvis de synker så æder jeg dem.
Når de er gået over dato, eller nærmer sig at gå over dato, kan du koge dem og smide dem i køleskabet igen som kogte. Så holder de endnu længere. Tror jeg... Det går jeg ud fra. Jeg er i hvert fald ikke blevet syg af det og jeg er meget god til at spise mad der er gået over dato. Simpelthen fordi jeg ved at madvarer ofte holder sig ret meget længere end der står.
Bevares der står jo også MINDST holdbar til, eller "bedst før"... Det gør mig ikke noget at det ikke er den bedst mulige oplevelse jeg får, hvis jeg indtager noget der er gået 1 dag over bedst før. Så må jeg nøjes med 99% eller whatever :D -- Handels stats: B/W liste score: +47/-0 og samme bruger i 20+ år.
Sidst opdateret d. 19/07-2024 --
Sidst redigeret 18-10-2024 12:14 Så længe de opbevares køligt, så kan de holde sig længe efter "bedst før". Jeg lavede omelet af æg med bedst før 3. august i aftes, ingen problem. Hvis du ryster ægget, og kan høre indholdet slaske rundt, så skal du nok passe på med at bryde skallen indenfor.. -- http://xlinx.dk[...] i7 2600K, 16GB PC3-12800, GA-Z68XP-UD4 R1, GTX 560Ti HAWK, 250GB 840 EVO #2 #3 og #4 I er ikke helt enige
To synke or not to synke?
Edit: Ah, de skal vist helst synke kan jeg forstå -- Sidst redigeret 18-10-2024 12:18 Det er altid godt at være forsigtig med madvarer, især når det kommer til æg. Her er nogle svar på dine spørgsmål:
Holdbarhed:
"Bedst før" betyder, at æggene kan være spiselige efter denne dato, men kvaliteten kan være faldet. Kogning af æggene kan dræbe bakterier, men det forlænger ikke den tid, de kan opbevares. Det er vigtigt at kontrollere æggenes friskhed, især hvis de er tæt på eller over datoen.
Friskhedstest med vand:
En klassisk metode til at tjekke æggenes friskhed er at lægge dem i en skål med vand:
Sænker sig til bunden og ligger fladt:
Frisk.
Sænker sig til bunden men står op: Godt, men ikke helt frisk. Kan stadig være spiselige, men brug dem hurtigt.
Flyder til overfladen: Ikke spiselige, og bør smides væk.
Smag og sikkerhed: Hvis æggene ikke flyder, og de lugter godt efter kogning, er de sandsynligvis sikre at spise. Dog kan smagen variere, så det er altid en god idé at bruge sin bedste vurdering.
Hvis du koger dem, så sørg for at de er helt gennemkogte, og hvis du er i tvivl, er det bedre at være på den sikre side og smide dem ud. --
--
Sidst redigeret 18-10-2024 12:19 lugter de ud, els intet problem. grunden til det stempel er hysteri...
-- jep jep Æg holder sig i månedsvis, endda uden at være på køl.
Danmark er et af de meget få lande hvor man stiller æg på køl. I andre lande står de bare ved stuetemperatur, selv i lande hvor temperaturen er langt højere end her.
Jeg har selv høns og spiser deres æg næsten dagligt. Alle æggene står bare i holdere på køkkenbordet året rundt og de holder sig fint i mindst 4-5 uger. På 10 år har jeg kun en gang fundet et dårligt æg -- nemlig korrekt æg skal ikke på køl faktisk forkorter der holdbarheden... -- jep jep Mener have læst der er langt mindre chance for salmonella bakterier når æg er på køl. -- Asrock PG 650i Lightning
NZXT H1 -|- XFX7900XT
7800x3D -|- FlareX 6000MHz CL30
DELL AW3423DWF salmonella findes ikke idag.. ikke i danmark ihvertfald -- jep jep --
Sidst redigeret 18-10-2024 13:01 #10 Grunden til at ældre æg begynder at flyde, er, at indholdet fordamper ud gennem skallen, som ikke er helt tæt, og jo højere temperatur, æggene opbevares ved, jo højere er fordampningen også (*). Derudover så vil højere temperatur også fremme både evt. bakterievækst og forrådnelse i ægget. Derfor vil jeg mene, at din påstand om at køl forkorter holdbarheden er forkert.
https://www.chickensandmore.com[...]
(*) Ifm. en flytning, har jeg engang haft en bakke med æg stående glemt bagest i et køkkenskab i omkring et års tid, og da jeg under en rengøring fandt dem, var der kun tomme skaller tilbage. -- http://xlinx.dk[...] i7 2600K, 16GB PC3-12800, GA-Z68XP-UD4 R1, GTX 560Ti HAWK, 250GB 840 EVO --
Sidst redigeret 18-10-2024 13:50 Synes jeg så et klip om US navy hvordan de laver mad og opbevarer, og de er jo afsted 3-6md ad gangen mellem resupplies. Det gængse svar jeg også er kommet frem til er 3md np, men et trick man benytter er at vende dem på hovedet med en uges mellemrum. Ja vi har netop æg på køl her, har fint spist 1md+ over dato æg uden problemer, måske var æggehviden lidt mere flydende, yolk var det samme, 'navlestreng' var måske lidt større, men intet helbreds risiko ved det. Har aldrig lavet vand-testen, og spiser 4 æg hver morgen de sidste 3 år tror jeg.
Rigtig mange fødevarer skal bare opbevares korrekt og køles ned for at slow down den naturlige bakterievækst der kommer. Mine bananer er helt brune, men stadig faste inden i fordi jeg opbevarer dem på køl ligesom mit andet frugt - mange har det med at holde dem i en frugtskål i stuen. Folk ved heller ikke de forskellige temperatur zoner i et køleskab, top er varmest, bund er koldest, så fx langsom optøning øverste hylde. Ting du gerne vil have skal holde sig længst/bedst, nederste hylde ovenover grøntskuffen etc.
Kender folk der er helt hysteriske hvad angår dato, en dag over DUR IKKE SKAL I SKRALDEPAND. Slap af. I andre lande kører de forskellige stempler sideløbende, her i DK er jeg kun bekendt med "Mindst holdbar til" hvilket oversat er vel det samme some "Best before" hvilket er et kvalitets-stempel udtryk fra producenten om at konsistens/tekstur/smagsoplevelse er som det forlod fabrik. Intet om sundhed. Nogle producenter er gode til at skrive i tekst randomly på pakken "ofte god efter" eller lignende, brug altid de sanser til mærke efter, og ellers smid det ud / spyt det ud hvis den er helt galt. Har været nødsaget til smide blålig kylling ud som også lugtede lidt, tænkte at indpakningen måtte have air-breach så det oxiderede for hurtigt ift dato. Brunt oksekød kan fint steges også, som nævnt her i tråden når du forbedrer mad så ændrer du maden, dræber bakterier osv og du "resetter" eller rettere sætter en ny dato på. Så kan du smide maden på køl igen, eller fryseren som er en pause knap. -- æg kan holde sig flere måneder.
en dansk producent af æg, ved ikke om de gør længere, men de sendte æg til Emiraterne, eller dernede omkring, og de danske æg kunne holde sig det reglerne nu siger, men de samme æg havde en holbarhed på 3 måneder på den der røg med skib sydpå..
Så de kan holde sig meget længere end man lige tror -- #9 Æg der bliver solgt i supermarkedet i Danmark har fået renset overfladen, det er derfor de skal på køl. Normalt har æg en overflade der er beregnet til at modstå naturen, men den renser man af i bestræbelsen på at undgå salmonella spredning. Salmodella er ikke i æg, men på æg. Skal jeg bruge rå æg, så skolder jeg ægget i 10 sekunder, så betragter jeg det som sikkert.
Æg solgt fra en gård er ikke blevet renset og vil derfor kunne holde længere, særligt hvis man lægger dem på køl. -- Uha uha kære overbeviste æggespisende medhollerter1 :)
Aldrig som i ALDRIG må i generalisere holdbarhed, uden at vide hvad i taler om, og da slet ikke madvarer, da flere indlæg faktisk er den direkte vej til alvorlig sygdom eller død, hvis rådene bliver fulgt.
Derfor vil jeg lige smide en bett` selverfaret oplevelse om æg, der opbevares i forkert temperatur, således ingen der havde set æggene, ville spise æg i meget lang tid!
Jeg havde købt stort ind, og bilen var totalt proppet, da jeg vidste hvor det bar hen ad, med manglende evner/mulighed for, at ku købe ind i længere tid. Så en del gange op ad trapperne med varerne, hvilket tog lang tid. Jeg troede jeg var færdig, og sku på hospitalet for så senere, at komme hjem igen, til en længere sengeligning.
Små 3 uger efter gik det så så godt, at jeg ku komme ned til bilen igen, og jeg opdagede en kæmpestor grøn/lilla/sort svampelignende klump i bagagerummet. Jeg har set meget grimt i mit liv, men den her fætter var sku toppen af poppen. Så div. poser (med tomme poser) og bildele blev trukket fri af monsteret, der viste sig, at være (oprindeligt) at være en 15 stk. æggebakke, der nærmest var blevet 20 doblet af, at ha stået i varierende varme. Køligt om natten og sol lige på om dagen. Det tog 4-5 timer med samtlige remedier, at få skidtet ud, og rengjort måtter samt øvrige berørte dele.
Så husk venligst, at der er en grund til, at æg ALTID ligger på køl i div. supermarkeder andet!.
Når denne - føj for den lede - oplevelse nu er skrevet, har jeg også i eget køleskab haft den ubehagelige oplevelse, at sku lave 6 kg. frikadeller, hvor jeg smed æggene ned i farsen med løg, krydderier, salt, peber, mel, rasp, havregryn. Det sidste æg var så totalt råddent/stinkende, og desværre fik jeg lige rørt lidt rundt, før stanken bredte sig. Så alt røg ud - øv. Fremover knalder jeg derfor æggene ud først i en separat skål, så den store æggestrofe kan holdes på et væsentligt billigere niveau :)
Nå men jeg spiser skam æg igen uden problemer, og om 1/2 time hedder det pandestegt flækket kylling med egne specificerede krydderier - ris med majs samt ananastern, samt lidt rødvinssovs :)
Det blev en sjældent "langert", men det er weekend, og i sidder sku alligevel og røvkeder jer - indtil nu selvf. haha.... -- Kun de dumme ser på fingeren, når den kloge peger mod stjernerne...
37 + på B&W listen.. Ooog så bliver jeg vist også nødt til lige at redigere påstanden om, at salmonella sku være udryddet, da det bestemt ikke passer!
Vi har i danmark smidt så piss` mange kroner ind til bekæmpelse af salmonella, og indsatsen har rigtignok hjulpet gevaldigt, men er langt fra nok til, at vi kan føle os sikre. Salmonella dukker konstant op, både via dyrefoder, og fjerkræ som kalkuner, der nærmest er født med salmonella, og derfor kræver ekstra omsorg/decinficering før vi får det ud til forbrugerne. Kender ikke udviklingen indenfor de sidste 2-3 årtier omkring dette, men sådan var det tidligere, da det var i nyhederne og far her kun var "halvgammel" :)
Nå men brændt kylling smager sjældent godt - sniff sniff hmmm...
Måske en kinesisk kejser/filosof andet førhen har ku se frem i tiden - set dette - og efterabet mig hehe.. fiffig fyr :) -- Kun de dumme ser på fingeren, når den kloge peger mod stjernerne...
37 + på B&W listen.. Tror du skal holde lidt tibage på rødvinssaucen. -- 10900k, strix z490-gw, tuf3080s, 32gb lpx3200, 1tb sn750, rm750i
d15s, lian li pc-a10 alu, aoc cu34g2x #19 - Bare rolig. Er der noget af det jeg har skrevet som du ikke bryder dig om, kan du bare modargumentere - det nemt ikk` Læs evt. min undertekst...
Jeg rører "næsten" aldrig alkohol, da det vil ødelægge min medicin mod kronisk blødende mavesår, for højt blodtryk, 4 x brok - herunder spiserørsbrok, 3 slags medicin mod blodpropper/slagtilfælde og en bunke andre fysiske helbredsproblemer..
Når jeg skrev næsten ikke, betød det, at jeg via div. foranstaltninger godt kan tage en meget fortyndet whiskey, ved større seværdigheder/festligheder, i en form for respekt for den det nu drejer sig om, hvilket igen til tider har givet efterfølgende øvtid med en masse blodopkast, smerter og 0 søvn eller mad i flere dage - så nej til alkohol :))
Apropos rødvinssaucen er der ingen alkohol i den slags medmindre man selv vælger det :) -- Kun de dumme ser på fingeren, når den kloge peger mod stjernerne...
37 + på B&W listen.. --
Sidst redigeret 19-10-2024 19:25
Grundet øget spam aktivitet fra gæstebrugere, er det desværre ikke længere muligt, at oprette svar som gæst.
Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.
Opret bruger | Login
|
Du skal være logget ind for at tilmelde dig nyhedsbrev.
Hvilken udbyder har du til internet? 424 personer har stemt - Mit energiselskab (Ewii f.eks) 11%
|