Jeg tænker du kan tage det helt roligt.
Mit hus gik i sort for knap to uger siden, jeg gik også i panik og var bange for at den stationære var stegt.
Men da jeg endelig fandt ud af hvordan man tjekker relæet og fik slået strømmen til igen, viste det sig at al elektronikken i huset var intakt.
--
Goats are better people
Hvis ikke lynet er slået direkte ned i huset så burde HPFI'en have taget det.
Ellers er det de transient beskyttelsen der skal æde sådan noget, så hvis du har sådan nogle så få lige kigget på om de er brændt af. :)
--
Det korte svar: Nej! Det lange svar: NEEEEEEEEEEEEEEEEJ!
--
Sidst redigeret 28-06-2024 11:56
#2
Et RCD (HPFI) beskytter ikke mod noget som helst lynnedslag eller transienter!
Et RCD er lavet til at beskytte os mennesker mod at blive slået ihjel af stød, hvis vi kommer til at røre noget strømførende.
--
Jeg er ret sikker på det ikke slog ned i huset, tror ikke jeg ville være i tvivl om det :)
Lynet var dog tæt på meget tæt på :) men der er ingen skader på rækkehuset at se :) og vi har spyd ned til lyn.
--
#3 har ret - HPFI beskytter ikke for udefrakommende pludselige spikes i strømmen. Der skal du have en SPD (Surge Protective Device) eller Transientbeskyttelse installeret - enhver elektriker kan klare den for dig.
https://electricon.dk[...]
Men godt du har en lynafleder på huset, det sikrer i hvet fald at lynet tager den nemmeste vej og ikke gennem huskonstruktionen.
HPFI relæet virker grundlæggende ved at det måler den strøm der løber "ind" i installationen, og sammen holder det med den strøm der "løber" ud af installationen. Så længe dette forhold er det samme, så er el-installationen i orden, og der er ikke nogen fejlstrøm.
Sker der nu fejl i et kabel, eller en ledning i en vaskemaskine der røre ved stel/jord, så registrere fejlstrømsrelæet straks dette, og kobler el-installationen fra, således risikoen for stød fjernes. Dvs. opstår der en
fejlstrøm i el installationen kobler HPFI relæet forsyningsspændingen fra.
Kilde:
https://www.elviden.dk[...]
Og nej, jeg er ikke elektriker, selvom jeg har rodet med elektronik siden jeg var teen i slut 80'erne, og stadigt holder loddekolben varm fra tid til anden. Men jeg kan sagtns sælge dig en god kop kaffe, hvis det er :)
--
@echo off
"Bad command or file name" - go stand in that corner!
--
Sidst redigeret 28-06-2024 17:07
Det ser ud til jeg har SPD (Surge Protective Device) :)
1x Eaton | SPCT2-NPE60/1 | Stikbar overspændingsafleder, 1p, 260VAC - Overspændingsbeskyttelse til strømforsyning SPCT2-NPE60/1 | 167618 | Overspændingsleder strømforsyning (eibabo.dk)
3x Eaton | SPCT2-280/1 | Overspændingsafleder 1p, 280VAC, 20kA - Overspændingsbeskyttelse for strømforsyning SPCT2-280/1 | 167593 | Overspændingsleder strømforsyning (eibabo.dk)
har dem installeret da huset er kun næsten 2 år gammel :)
--
#0 Intet beskytter mod lyn, hvis det rammer er det sket.
--
Fik ellers afvide af
Evil Mushroom at hpfi ikke gjorde men en SPD (Surge Protective Device) gjorde, eller misforstod jeg ham :)
--
Sidst redigeret 29-06-2024 00:47
en SPD virker kun på den gruppe den sidder på i tavlen. Kort sagt - hvis du har udstyr siddende på en en gruppe der IKKE har en SPD siddende foran - så er du ikke beskyttet mod overspænding.
Så alt efter hvordan dine elinstallationer er strikket sammen, så kan du sagtens miste noget ved et lynnedslag.
Er et lovkrav ved visse typer nye installationer.
--
Shamanji
En SPD beskytter imod lyn tildels, men alting har begrænsninger.
hvis lynet slå ned i en ledning 2 km væk, vil den nok tage det, hvis lynet slå ned i dit hus eller din gravsten lige udenfor huset, har selv en SPD næppe nogen som helst chance.
Der er så meget energi i et lyn.
SPD beskytter udentvivl, men selv den har også sine begrænsninger. men derfor er det stadig godt at have dem.
--
Din lovpligtige transientbeskyttelse har sandsynligvis beskyttet resten af installationen. Den skal derfor skiftes (viser sikekrt rødt i den "vindue").
Vores 2x stationær og 1 bærbar ser ud til.at virke fint men min datter sagde hendes bærbar også slukkede kan der være noget indbygget i den der beskytter den og slukker den ved fejlstrøm? Batteriet var fuldt opladetæ det er en asus tuf dash f15 fx516pm 2021 model.
-> Ja det er lovpligtig i den form for elektronik.
--
#11 Transientbeskyttelse er kun lovpligtig i nye el tavler, hvis man har en ældre tavle fra før de regler er det ikke lovpligtigt at have, men jeg er sikker på ens forsikring selskab, synes det er en god ide at få installeret også i en ældre el tavle.
Hpfi relæets opgave er ikke at beskytte imod lyn nedslag, men imod en fejl strøm i installationen.
Derfor kan et lyn nedslag stadig påvirke den til at slå fra, men det er formegentligt for sent den slår fra i forhold til at beskytte installationen og elektronik, det er der transient beskyttelse kommer ind i billedet.
Nyere elektronik har indbygget transient beskyttelse, men ofte gider forhandleren ikke bruge tiden på at for det repareret. Tænker det må sidde i strømforsyningen, så for eksempel ved en bærbar, eller anden elektronik med ekstern strømforsyning, kan det bare være det bare er den der skal skiftes.
--
#12
Transiensbeskyttelsen er lovpligtig i OPs tilfælde. Defor skrev jeg "din" lovpligtige. :-)
Det er installationenss alder der definerer kravet til transiensbeskyttelse. Ikke tavlens alder. Skifter du eksempelvis alt indmad i tavlen anses det for en ny installation. Eller rykker du tavlen er dt en ny installation.
--
Vi oplevede for ca 10 år siden at der gik en del ting til ved et lynnedslag. Vores hpfi slog fra og jeg kunne ikke slå det til igen bag efter. Efter lidt fejlsøgning fandt jeg et 400v udtag der var sprunget halvt i luften og der var en kortslutning i selve stikket.
Der røg et par fjernsyn, en aktiv subwoofer og en pc der blev brugt som mediecenter.
--
#12
transient beskyttelse i de enkle stykker elektronik, er totalt ligegyldigt, hvis den ikke er koblet til jord, hvilket jeg vil sige 95% sikkerhed ikke er tilfældet for folks computer skærm osv, da ingen gider skifte stik på den eller bruger adapter, derudover er det også begrænset hvor meget den evt kunne redde, hvis der var en.
#13 det ikke sikker der SPD i hans installation, hvis de har lavet beregning, at det ikke er nødvenligt, må man godt undlade.
--
#15
vilket jeg vil sige 95% sikkerhed ikke er tilfældet
Det er vidst en røver ;-)
Mon ikke en beregning for Pandrup meget tydeligt ville vise at transiensbeskyttelse er påkrævet
--
Hvis byggeriet er 2 år gamle/ fra efter 2019 så er der krav til 2 RCDer samt transientbeskyttelse + jording der er under 100ohm hvis der er installeret Solceller, Billader eller varmepumpe på matriklen
Desuden skal jord kablet følge mm2/tværsnit på stikledning.
Hvis du selv ejer lejligheden/huset vil jeg få en ufrivillig ud og kontrollere om det er i orden
--
#16 nu talte jeg specifik om 12's påstand om Transiensbeskyttelsen indbygget ind i de enkelte enheder, og ikke om den selve installationen.
Specifik at 95 af folk ikke jordere deres udstyr korrekt, eller mest af alt slet ikke jordere deres udstyr, som gør en evt indbygget Transiensbeskyttelse i de enkelte enheder totalt ligegyldigt, eftersom den ikke er virkbar.
andet var blot en point, at man kan godt lave en lovlig installation uden SPD, AKA bare fordi det en ny installation, er det ikke 100% sikkert der er Transiensbeskyttelsen bygget ind. selvom chancen for det nok er tæt på 100.
#17 der krav om SPD, med mindre beregning sig ud af dem, eller værdien den beskytten er lavere end 4x installations prisen. så igen, chance er nok tæt på 100% men ikke helt.
--
Sidst redigeret 30-06-2024 14:08
#18
Hvor har du det med at 95% af folk ikke jorder deres udstyr korrekt?
--
#19 det min egen opfattelse.
udover mig selv, tror jeg aldrig jeg har oplevet noget, som fx bruger adapter eller skifter stikket på deres computer skærme, computer eller andet.
og del ved ikke engang hvad et schuko stik er, eller det ikke giver jord over.
--
#20
Nåå ok Så er det jo ikke med "sikkerhed" som du skriver. Men dine egne oplevelser.
Andre kan jo have oplevet at alle i deres omgangskred har en teknisk uddannelse og sørger for jord er forbundet.
--