Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V3
Login / opret bruger

Forum \ Off Topic \ Hyggekrogen
Denne tråd er over 6 måneder gammel

Er du sikker på, at du har noget relevant at tilføje?

Brunede kartofler: hvad er den bedste måde?

Af Maxibruger Fantronic | 19-12-2023 02:26 | 2413 visninger | 35 svar, hop til seneste
Okay, lidt latterligt spørgsmål, men har set nogle putte kartofler i ovnen sammen med sukker og smør: Bliver resultatet lige så godt som på panden? Vil gerne være dagens mand i skysovs juleaften.
--
Sidst redigeret 19-12-2023 02:26
#1
Joller79
Supporter Aspirant
19-12-2023 05:52

Rapporter til Admin
Jeg plejer enten at bruge en støbejernsgryde, eller tykpundet pande, og så når karroflerne er på så svag varme i laaang tid, så blir de dejlig brune og lækre, ikke noget med kulør på. Bare tag dig god tid
--
Asus tuf b460m wifi, 4X8GB hyperX RGB ram 10700kf, lenovo rtx 3070 Artic freezer 2 240 cpu køler/nr400 kabinet 2X m.2 ssd. Asus pg279q
#2
JonasM
Supporter Aspirant
19-12-2023 06:03

Rapporter til Admin
Det vigtigste: Pillede asparges kartofler > kartofler på glas
--
#3
camper_kurt
Superbruger
19-12-2023 06:35

Rapporter til Admin
https://drkoch.dk[...] Se video med Jesper kock fra master chef der laver dem.
--
#4
Jepperdepper
Monster Supporter
19-12-2023 06:41

Rapporter til Admin
#3 Min erfaring er, at det er alt for meget smør. Det sejler bare rundt i smør, som kartoflerne ikke suger (jeg bruger brune kartofler jeg selv skræller, ikke dem fra glas). Til 1 kg kartofler finder jeg 15g mere passende. #0 Jeg har ikke prøvet ovnen, jeg bruger altid pande. Giv dem langt tid ved varme der er nok til at holde karamellen flydende, men ikke varmere end det. De skal have langt tid, så karamellen suges godt ind i kartoflen. Brug ikke kartofler fra glas. De er fyldt med vand og kan derved eksplodere. Et tip er også at tilføje fløde. Så får du lækker flødekaramel. 0,5 dl piskefløde til 1 kg kartofler. Min egen opskrift er: 1 kg små brune kartofler 80g sukker 15g smør 0,5 dl piskefløde Salt
--
Sidst redigeret 19-12-2023 06:42
#5
Comicsdk
Giga Nørd
19-12-2023 06:50

Rapporter til Admin
Tålmod er vejen frem, jeg bruger en almindelig pande i stål og hælder ikke smør i panden før sukkeret er smeltet. Jeg er enig med #2, kartofler på glas er noget fanden har skabt. Jeg synes ikke at brunede kartofler skal saltes, men det er smag og behag.
--
Ein Volk, ein Reich, ein Führer! -Die Republikanische Maga-Partei 2024
#6
JCS
Juniorbruger
19-12-2023 07:34

Rapporter til Admin
thomas alcayaga har en video på youtube hvor han laver dem. Den prøvede jeg for nyligt, og den virkede helt perfekt.
--
#7
Die_Happy
Supporter
19-12-2023 07:36

Rapporter til Admin
Nogle opskrifter siger 1:1 af smør og sukker, som gør at du nærmest koger dem i smør, og karamellen hænger ikke ved. Kartofler fra glas er intet problem, bare sæt dem til at dryppe af fra om morgenen. Bedste er at ordne kartoflerne selv, men altså.. Der er også mange andre ting at gøre på dagen.
--
5950x | RTX 3090 | WD Black SN850 2TB | EKWB 2x360mm
#8
Jepperdepper
Monster Supporter
19-12-2023 07:42

Rapporter til Admin
#7 Du kan skrælle og koge dem dagen før. Så er de klar til at smide i panden :) Men forstår godt convenience er king.
--
#9
Dalgaard87
Monsterbruger
19-12-2023 07:57

Rapporter til Admin
Vi afprøvede brunede kartofler lavet i ovn den anden dag. De blev perfekte og ikke noget med at stå og røre eller noget som helst, det passer sig selv i ovnen. Vi gav dem cirka 45 minutter i ovn blandet med brun farin og smørklatter. Kan ikke huske mål på farin og smør - de blev perfekte uden at stå og røre og holde øje. Vores bliver lavet i ovn fremadrettet!
--
#10
Ostehaps8600
Ny på siden
19-12-2023 08:21

Rapporter til Admin
Bruger kun sukker og ikke en skid andet.. setup et simplt.. bruger jeg glaskartofler, så bliver de drænet først og efterfølgende tørret af i en viskestykke eller 2. stor pande, alt efter hvor meget der skal laves. sukker så det dækker over hele overfladen varmes op stille og og roligt op og så tilsættes kartoflerne.. (det er vigtigt at når man tilsætter kartoflerne så køler det sukkermassen ned og det sætter sig. herefter skal der rørers stille og roligt i det, temperaturen på panden kan stille og roligt sættes ned.
--
AM4 200ge/64gb/passiv
#11
DonBonzini
Elitebruger
19-12-2023 10:03

Rapporter til Admin
Har altid kommet sukker og vand i panden, så koger jeg vandet af, så er der kun smeltet sukker tilbage til at lave karamellen af. Så undgår jeg at noget sukker bliver brændt, mens andet endnu ikke er smeltet. Så en lille klat smør, når den er rørt i, så tilsætter jeg lidt fløde. Når karamellen er lavet så kommer jeg kartofler på. Så står kartoflerne ved lav varme og hygger sig indtil vi skal servere. Alt er på øjemål og det hele tager en lille 1 time.
--
#12
7430
Ultra Nørd
19-12-2023 10:14

Rapporter til Admin
Varm pande Sukker Vent på det karimelsere smid en smørklat i Små fine kartofler skrælles koges lader stå dampe af! Puttes i massen og vendes hyppigt over længere tid til ønskede resultat. Glem alt om glas kartofler de smager fælt og indeholder væske( skal de bruges får de et hurtigt opkog og damper sf)
--
jep jep
#13
Ronson
HOL Moderator
19-12-2023 12:36

Rapporter til Admin
Godt med rørsukker på panden. Smelt det, put en lille klat smør i når det er ved at være smeltet. Tilsæt en lille smule vand. Når det er ensartet smeltet og småbobler så tilsæt de tørre kartofler. Glaskartofler. Altid glaskartofler... Sæt 30-45 minutter af til at lade det karamelisere mens kartoflerne vendes engang i mellem. De første 15 min skal det lige præcis være så varmt at du er bange for de eksploderer, så brug noget låg hvor dampen kan komme ud. Efter 15 min kan man stille og roligt skrue ned. Det er aldrig lykkes mig at fucke det op endnu. Min mor til gengæld.. Hun kan ikke selv lide 'brunkartofler' så hun ender altid med at koge kartoflerne i sukkervand og det smager forfærdeligt og harsk. Ligegyldigt hvor mange gange jeg viser og forklarer hende det så forstår hun ikke at det skal karamelisere. Alt andet mad laver hun bedre end mig.
--
Klik her for evig lykke: http://chipsguiden.dk[...] Klik her for HOL Bladet: http://chipsguiden.dk[...]
#14
Survey
Maxi Supporter
19-12-2023 13:10

Rapporter til Admin
Du kan godt bruge glaskartofler, men skyl dem godt og også en gang med kogende vand Sørg for at dine kartofler ikke er våde og ikke for kolde inden du starter - godt med sukker (hvis du har rigtig god tid, kan du opløse det i meget lidt vand (så bliver det ikke for varmt) - varm sukker op til at det flydende masse ved lav varme - tilsæt lidt smør, så massen holdes flydende - tilsæt kartofler og sørg for at have lidt varme på her (det kan godt se mærkligt ud lige når det kommer i) - skru ned og hold det så det kun lige kan holde sukkermassen flydende med varmen og lad det hygge sig en lille times tid i sukkerlagen hæld evt. lidt sukkerlage i rødkålen og sovsen :)
--
Consider it as a free bump
--
Sidst redigeret 19-12-2023 13:11
#15
Martin.v.r
Guru
19-12-2023 13:29

Rapporter til Admin
hvis du bruger kartofler på glas,så tager den ud,og tør dem et viskestykke,og lad dem stå i ½ dag og trække luft,så sider det sukker langt beder fast
--
asus maximus xiii apex z590 i9-11900K @ 5.1GHZ 2x16 Corsair 4600@5000MHZ cl18 1000W ROG STRIX ROG,RTX 3080 MSI
#16
7430
Ultra Nørd
19-12-2023 13:32

Rapporter til Admin
folk der bruger glas kartofler skulle skamme sig:p https://livsstil.tv2.dk[...]
--
jep jep
#17
anders1226
Elitebruger
19-12-2023 15:33

Rapporter til Admin
en halv cm sukker i panden. du varmer sukkeren op til den begynder og smelte. når sukkeren er blevet til en fin masse(pas på med varmen) så tager du en halv kop vand og putter i og rør godt til. og så i med 2 glas drænes glas kartofler. små simmer i 15min+ og serveres med det samme. aldrig brug smør, salt. fløde og alt det der ny tidens bæ
--
PC1:Ryzen 3900x,64GB ram,4070TI, PC2:Ryzen 3600,64GB Ram,GTX970
#18
Hrbønne
Bruger
19-12-2023 15:58

Rapporter til Admin
Når folk anbefaler glaskartofler frem for aspargeskartofler, så må det være udtalelser fra nogen som aldrig har prøvet det med gode kartofler. Nøj hvor er der en forskel i smag og konsistens og det er IKKE glaskartofler der vinder.. Seriøst.. Brug nu lige de ekstra minutter på de gode kartofler og i får en endnu bedre juleaften (og andre dage hvor man har lyst til det :-) ) Og som tillæg til dem der laver det i oven.. Det er ikke noget jeg selv har prøvet og det lyder rigtigt spændene. Jeg har læst at man også kan anvende airfryer til søde/brune kartofler. Helt sikkert noget jeg skal have testet af også.
--
AMD 6900XT reference, 5800x, Asus Strix B550-F wifi, 32GB 3600Mhz c16, Fractal Design Define 7, 860w Fractal Design platinium, Sabrent Rocket 4 2TB
#19
thomas_bk
Semi Nørd
19-12-2023 16:57

Rapporter til Admin
Hvis det ikke er nævnt, så er en tefal airfryer ginial til brunede kartofler. Den fordeler jo selv jævnt kartofler og sukker stadset.
--
Amd 3700x, MSI Unify X570 & RX6800 Gaming Z trio, G.skill 32GB, Samsung 990 pro, Corsair 750d & K95 & RM650x, Noctua U12S, AOC AG273QX
#20
Porphyra
Elite Supporter
19-12-2023 17:16

Rapporter til Admin
Jeg bruger halv sukker og halv brun sirup, så undgår man klumper. Og en klat smør. Laver det i en slip let pande ved lav varme, tager ca 45 min. Rører rundt i det hver 5. minut. Det giver mig et konsistent godt resultat. Tænker man kan gøre det samme i et ovnfad, og så vende kartoflerne et par gange undervejs.
--
Du er altid velkommen til at sende en besked hvis jeg ikke ser din kommentar
--
Sidst redigeret 19-12-2023 17:16
#21
MadsFerguson
Junior Nørd
19-12-2023 17:39

Rapporter til Admin
Læs her som det første: https://www.domesticscience.dk[...]
--
Systems Engineer, High Performance Computing.
#22
Fantronic
Maxibruger
19-12-2023 18:24

Rapporter til Admin
Tak for de mange gode forslag og fine råd. Jeg fandt den her opskrift med brunede kartofler i ovnen og tænker den kunne været ret god: https://nogetiovnen.dk[...] Hvad siger I?
--
#23
Porphyra
Elite Supporter
19-12-2023 20:52

Rapporter til Admin
Tænker opskriften ser god ud, de bruger også sirup tricket. :-) Jeg ville dog nok ikke bruge brun farin alene, måske halv og halv med sukker så det ikke bliver for meget.
--
Du er altid velkommen til at sende en besked hvis jeg ikke ser din kommentar
#24
Hvelplund
Bruger Aspirant
19-12-2023 21:15

Rapporter til Admin
Smelt sukker(gylden brun). I med noget smør. Fyr lidt fløde i og lad det bruse kort af. I med kartoflerne. Lad det være et par minutter, før du begynder roligt at vende dem i ny og næ. Slut af med lidt flagesalt. Sådan gjorde farmor det altid - og har altid selv gjort det sådan. Men igen så er mad, heldigvis, en smagssag. :-)
--
#25
Djon
Semi Supporter
20-12-2023 06:09

Rapporter til Admin
Jeg kan vitterligt bedre lide brunede kartofler lavet med glaskartofler kontra almindelige kartofler. De er blødere og sødere end mere faste hjemmekogte (asparges)kartofler. Måske fordi jeg har fået dem sådan hele livet. Men ja, sukker på pande indtil det er smeltet, en god gang smør i og så kartofler deri i en 10-15 min. Evt fløde i efter smørret hvis man vil lege lidt mere med karamelsmag.
--
#26
Quasimodo
Monsterbruger
20-12-2023 17:02

Rapporter til Admin
@Djon #MeToo "Sådan plejed far at gøre" :-) Håber i alle får en god jul og et godt nytår.
--
Errare Humanum Est
#27
Comicsdk
Giga Nørd
21-12-2023 08:36

Rapporter til Admin
25 Jeg er imponeret over at du kan smage en kartoffel der allerede inden den bliver coated i karamel stort set ingen smag har. Men jeg ryger cigaretter, så måske er mine smagssanser så smadrede at jeg i realiteten går glip af en kulinarisk oplevelse udover det sædvanlige.
--
Colorado leads the way -Traitors not okay
#28
Kasper Køhlert
Semi Supporter
21-12-2023 08:45

Rapporter til Admin
Thomas Alcayaga vs Umut Sakarya
--
This Is The Way
#29
MaVa
Bruger
21-12-2023 08:51

Rapporter til Admin
Nu der bliver nævnt fløde som "ekstra" er det pga. det fungerer som smagsforstærker eller hvad er ideen med det? Står selv og skal lave brune kartofler til jul og har kun lavet dem en gang tidligere (test før juleaften) og det gik sådan set ok, hvis jeg selv skal sige det.
--
#30
Jepperdepper
Monster Supporter
21-12-2023 09:51

Rapporter til Admin
#29 Det er for at lave flødekaramel. Der er fløde i flødekarameller. :) Det giver en mere lækker "cremet" og "rund" smag. Du kan lave en hurtig test inden jul for at se, om det er noget for dig. Personligt synes jeg det hæver de brunede kartofler til et højere smagsmæssigt niveau.
--
Sidst redigeret 21-12-2023 09:53
#31
jbred
Monster Supporter
21-12-2023 10:37

Rapporter til Admin
Man får næsten lyst til at lave 3-4 forskellige slags og blindsmage, men det magter man jo ikke. Så kan man afgøre sin egen slags favoruit måde at lave dem på og lave dem på den måde de næste 40 år eller hvor mange år man nu har tilbage indtil sondemaden kommer. Samt blindsmag cola, ketchup, majonaise osv. Man bliver tit overrasket :-)
--
#32
Comicsdk
Giga Nørd
21-12-2023 10:44

Rapporter til Admin
31 Jeg fik engang supermeget ros for min "hjemmelavede" kartoffelsalat som reelt var den billigste i spand fra Aldi. Min makker vandt engang en andenplads i en frikadelle-konkurrence på Bodega 65 i Jægergårdsgade. Han havde købt færdigrørt fars og tilsat vingummibamser.
--
Colorado leads the way -Traitors not okay
#33
Mattii
Monster Nørd
23-12-2023 11:34

Rapporter til Admin
IMO synes jeg umuts brunede kartofler er helt ok. Jeg kan godt lide idéen om at man kan lave "karamellen" et par dage inden. Jeg har måske smagt brunede kartofler der smagte lidt bedre, men det er bare super convenient og så bliver de gode HVER gang.
--
#34
Bjorno
Nørd Aspirant
24-12-2023 10:25

Rapporter til Admin
#22 den er helt fin - jeg har gjort det samme. Den eneste udfordring kan være at det tager plads op i oven samtidigt med man gerne vil varme lidt steg eller and.
--
Det er noget værre noget!
#35
Sven Bent
Monster Nørd
25-12-2023 18:54

Rapporter til Admin
Hvad alle andre har sagt skal du ligge...laegge... ligge 2 trin til - pak ca 25% af dem ned it on god luftaet solid container - send dem til Texas (addresse kan give) :D Lige omkring julen er nok hvor jeg savner Danmark mest. der er slet ikke samme jule stemning i USA/Texas. mangler marcipan, ice chokolade, nougat, brune kartofler, risen groed, ris ala mande.
--
Sven Bent - Dr. Diagnostic www.TechCenter.[...] - Home of Project Mercury

Opret svar til indlægget: Brunede kartofler: hvad er den bedste måde?

Grundet øget spam aktivitet fra gæstebrugere, er det desværre ikke længere muligt, at oprette svar som gæst.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.

Opret bruger | Login
NYHEDSBREV
Afstemning