Denne tråd er over 6 måneder gammel
Er du sikker på, at du har noget relevant at tilføje?
Skiftning til LinuxAf Monsterbruger Sheik-Kosai | 01-12-2004 21:06 | 1475 visninger | 22 svar, hop til seneste
Hej
Nu ved jeg ikke om dette emne har været oppe før, så tilgiv hvis det har!
Nu er det sådan at jeg efter nogle få overvejelser har tænkt mig at skifte operativsystem til Linux. Nu er det dog sådan at jeg lige har nogle spørgsmål til denne skiftning, da min viden herom ikke er så stor som jeg ville ønske den var..
det skal lige siges, at det er egentlig ligemeget hvilken brugerflade der er, så længe det kan bruges.
1. Er der forskel mht. når man kører programmer fx spil o.lign.? Er systemet mere ustabilt?
2. Er det muligt at installere Linux uden at få slettet sin harddisk?
3. Hvilken Linux system er det bedste mht brugerflade/funktion/kompatibilitet?
4. Hvad er meget generalt fordele/ulemper ved et linuxsystem?
5. (Udv. af 1.) Virker Zonealarm og AVG virusscanner på linux?
6. Vil Hardware "køre" langsommere med Linux?
Tak.
PS. Da jeg holder af at spille doom 3 og sådanne spil, vil jeg også gerne lige vide om de her spil bliver påvirket af et linuxsystem. --
Stolt Instruktør af Blodfest-filmene
Førstegenerationsteorist
Det er ikke sikkert du kan komme til at spille Doom3 det er ivertfald svært at få spil til at virke i det syntes jeg.. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. Jeg vil prøve at besvare dine spørgsmål så godt som jeg nu kan.
1. Er der forskel mht. når man kører programmer fx spil o.lign.? Er systemet mere ustabilt?
Stabiliteten vil nok opleves nogenlunde den samme som i Windows. Begge steder har personen der styrer maskinen mere indflydelse på stabiliteten end systemet har.
Forstår ikke helt det første spørgsmål. Men den største forskel er at du ikke uden videre kan køre Windows programmer. Det er tildels muligt med Wine/Cedega, men det er ikke altid en spændende oplevelse.
2. Er det muligt at installere Linux uden at få slettet sin harddisk?
Det er måske muligt hvis du kan gøre din nuværende installations partition mindre, så der er ledig plads til en/flere Linux partitioner. Jeg har ikke erfaring indenfor dette og kan derfor ikke sige hvor let det er.
3. Hvilken Linux system er det bedste mht brugerflade/funktion/kompatibilitet?
Uha, det var en af de sværere. Når du ikke har prøvet Linux, så vil jeg nok anbefale fx Mandrake. Du kan også se på fx Knoppix, som er en livecd, hvor systemet kører fra CD-ROM drevet, og derfor ikke behøver blive installeret på harddisken. Det er rart til lige at se hvad Linux er for en størrelse.
4. Hvad er meget generalt fordele/ulemper ved et linuxsystem?
Fordele:
Jeg synes det er spændende at lege med. Der er altid noget nyt at lære.
Flot brugerflade. Generelt synes jeg det er langt flottere end Windows.
De fleste større programmer er oversat til et hav af sprog, typisk også dansk.
Kraftfuld shell
-
Ulemper:
Antallet af programmer er ikke i nærheden af Windows' og man kan ikke kører Windows programmerne uden en emulator (som man så ikke kan være sikker på virker med ens program).
-
Derudover er der mange der også bruger Linux af politiske årsager. Altså pga. det er fri software
5. (Udv. af 1.) Virker Zonealarm og AVG virusscanner på linux?
Nej. Antivirus er generelt ikke nødvendigt i Linux. Der findes andre Firewalls
6. Vil Hardware "køre" langsommere med Linux?
Generelt så nej.
Jeg vil dog ikke udelukke der findes dårlige drivere. Det er muligt at fx grafikkortdriverne ikke er helt så optimerede som i Windows.
Det sidste
Så vidt jeg ved så kan netop Doom 3 godt kører under Linux uden emulator (jeg er dog ikke 100% sikker). Men det er generelt meget få spil, som også virker under Linux. Dog er en anden stor titel som Unreal Tournament 2003/2004 også et Linux spil.
-- MSN: [email protected] « » ICQ: 130613265 #2 tak for svarene
inux virker da lidt dårligt udfra de svar du har kommet med. Jeg troede at linux kunne køre pogrammer som windows kører dem, men jeg tog åbenbart fejl :/
måske skulle jeg hellere blive ved windows. -- Stolt Instruktør af Blodfest-filmene
Monorail! Monorail! Mono...DO'H! #3 > Bort set fra spil (ikke alle dog) og nogle meget avancerede programmer, kan du i langt de fleste tilfælde finde programmer til Linux, som kan stort set det samme.
Linux kræver en del tilvæning, hvis du er inkarneret windowsbruger, men hvis du giver det en chance og giver dig selv tid til at læse og lære, kommer du hurtigt langt. -- Meget flot poolkø + hård kasse sælges / byttes - skriv en mail til adressen i profilen for info og billeder. #3
Mja, Windows kan jo heller ikke køre Linux programmer uden en emulator, så det gør jo ikke Linux dårlig ;-)
Men det er klart det ikke er lige så attraktivt at skifte til Linux fra Windows, hvis du er meget afhængig af Windows programmer og der ikke findes Linux alternativer, for så er det nok bedst at holde dig til Windows.
Men hvis du er nysgerrig vil jeg stadig anbefale dig at prøve en Knoppix og se hvad det er for noget. -- http://www.tavshedspligt.dk[...] #3 Linux har sine fordele og sine ulemper... ulemperne ligger blandt andet i at windows programmer i stor udstrækning ikke kan køre på platformen og det er der jo en god grund til da programmerne ikke er lavet til windows (det siger jo lidt sig selv)....
Desuden vil mange af film formaterne du bruger i Windows heller ikke kunne afspilles på grund af eventuel mangle på codec til linux....
Der er stadig MANGE problemer med manglende dependencies (kort fortalt er det hvis du prøver at installere et program og så siger det program at den mangler så og så mange andre filer på systemet før det vil installeres)... dette kan tage lysten fra enhver person med hensyn til at installere programmer engang imellem....
men på trods af disse negative ting vil jeg så sige at linux platofrmen er kommet MEGET langt de sidste par år med hensyn til bruger venlighed samt understøttelse af hardware, samt brungervenlig installationer og software brugbarhed osv... der er dog lidt vej endnu før det bliver som windows, men man kan da håbe på det sker ;) -- Now Official World of Warcraft EU Closed Beta Tester :) #3 - Du skal se på hvad dit behov er. Bruger du meget din computer til spil (og især de nyeste spil) eller generelt 3D-arbejde, så er der ingen fordele ved at skifte til linux.
Bruger du den mest som "skrivemaskine", så kan det sagtens betale sig. Der er flere fine office-kloner til Linux. Stabiliteten er helt i orden, især hvis du bruger en af de store "nemme" distributioner såsom Mandrake, SuSE, Fedora.
Der er mangler der bruger det som et argument, at Linux bruger færre system ressourcer end Windows. Men det er kun en halv sandhed. Kommer man direkte fra Windows, bliver man glad for de grafiske brugerflader, såsom KDE eller Gnome. Som Windows bruger finder man sig hurtigt til rette i disse grafiske miljøer. Men disse er lige så glade for ressourcer som Windows er. - Vælger man derimod de minimalistiske, såsom Blackbox (og Fluxbox og OpenBox) og lignende, bruger disse færre ressourcer. -- [email protected]
Arguing on the Internet, is like the Special Olympics.
Even if you win, you're still a retard. #6
Det med codecs kan nemt løses - bare installér MPlayer med win32 codec pakken.
Med henhold til dependencies, ja så er problemet slet ikke så stort længere. (Jeg bruger selv Debian men, ) mit indtryk er at alle de nyeste distibutioner kommer med en dependency-solving pakke-manager. (Hvis du er i tvivl kan du altid tage en Debian variant - Ubuntu skulle være god.)
/Kazm -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. jeg sidder selv og roder med SuSE 9.2 Professional for tiden og det eneste jeg synes der stadig ikke helt er på toppen er Trådløst netværks indstilling og opsætning, samt de besværlige medieafspillere, der skal bruges meget tid på at indstille...ellers kører det helt fint på min bærbare :D
Den læser fint fra min eksterne USB disk med NTFS fil format (kan dog ikke skirve til den) :) -- Now Official World of Warcraft EU Closed Beta Tester :) #9 - Præcis. - Skrivning til NTFS drev er lidt en mangel.
Jeg har nu ingen problemer med mit trådløse under debian. - Jeg har før kørt SuSE 9.1, men synes den er lige tung nok til min bærbare. Den er ellers lækker og YAST er et dejligt værktøj. -- [email protected]
Arguing on the Internet, is like the Special Olympics.
Even if you win, you're still a retard. #10 jeg kan slet ikke få Debian installationen igang på min bærbare (samme gælder de tidlige Fedora Core 1 og 2, samt debian, ubutu, osv.... Redhat 8 (uderstøtter dog ikke strømspare funktioner på laptops), Fedora Core 3, SuSE 9.1, 9,2 virker dog fint), så det hjælper mig ikke noget at trådløst virker i debian ;)
og ja YasT er lækker :D -- Now Official World of Warcraft EU Closed Beta Tester :) #11
Hvis du virkelig vil prøve Debian - så prøv da at spørge enten på http://debianforum.dk[...] eller på http://linuxin.dk[...] - Har ikke selv en bærbar - men mener det måske kan hjælpe at bruge noapci som boot-parameter.
/KaZm -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. #12 jeg har haft spurgt alle de steder jeg har kunnet...og ingen af de parametre hjælper noget...den laver kernel panic før installationen overhovedet går i gang... En anden grund til jeg også er hoppet over at rode alt for meget med Debian er at det tager for lang tid (samme med Gentoo). -- Now Official World of Warcraft EU Closed Beta Tester :) #11 jeg har tidligere haft stor succes med gentoo på min bærbare, dog er den sidste version jeg sårn rigtigt har rodet med, været 2003.4, og de er pt nået til 2004.3, så skal ikke kunne sige hvordan det kører pt. -- Unix doesn't prevent you from doing stupid things, nor from doing clever ones. #13 hehe, var tilsyneladende lidt sent på den der, men synes nu det har været en fornøjelse at installere gentoo... måske det bare er mig der er mærkelig og kan sidde og hygge mig med sådan noget ;-) -- Unix doesn't prevent you from doing stupid things, nor from doing clever ones. Skrevet i hast(jeg er nok stadig på begynder-stadiet, men skal gøre mit bedste) :) -->
Linux er blevet en del nemmere at have med at gøre idag. Men det er alligevel en god ide at starte fra bunden, hvis man virkelig vil igang og det kræver altså en del engagement. Lån/køb bøger om det. Lær alle de basale kommandoer. Du behøver selvfølgelig ikke at være hardcore kernel-hacker for at installere/bruge det, men du står langt bedre, hvis du lærer mange af kommandoerne fra starten. Hvis du er vant til DOS, så burde det ikke blive det store problem for dig. Hvis ikke, så er der bare ekstra stor udfordring i vente.
1. Der er ikke det helt store udvalg af spil til linux(finder en liste senere). Men du kan muligvis få nogle af dem til at køre under specielle emulatorer(WINE/cadega). Forskel WinVSLinux: I de fleste tilfælde vil Linux nok knuse Windows(og jeg er ikke linux-fanboy). Ellers er der en masse gratis opensource-spil, som måske vil underholde dig. Hvis du forventer et OS som kører alle de nyseste spil, så bliver du altså skuffet.
2. Du kan installere det på samme harddisk, som din Win ligger på. Det skal så bare være på en anden partition. Så hvis du ikke kan partitionere den uden at fjerne Windows, så må du bide den i sure røv. Hmm...jeg tror det er bedst at installere Win først og Linux derefter, så Linux finder din Win-partition og giver dig mulighed for at boote fra den med GRUB eller LILO(boot-managere) Det allerbedste ville være en sekundær harddisk. BTW: Jeg er ikke sikker på, at Linux kan skrive til NTSF-filsystemer - kun læse. Fat32 er både læse og skrivebart.
3. De fleste af dem benytter de samme grafiske brugerflader. Som eks: Gnome, KDE, Flux/blackbox, Enlightment, XFCE4 - hvoraf de to førstenævnte er de mest populære. Dem(Gnome, KDE)vil du nok vil føle dig mest hjemme hos som Win-bruger. De kan dog virke lidt 'tunge' hvis din computer ikke er så kraftig(specs?). Ellers kan de sidstenævnte anbefales til mindre systemer. Men det kommer selvfølgelig helt an på, hvad du skal bruge computeren til. Du vælger for det meste selv - under installationen - hvilke(n) window-managers, du vil installere. Du kan sagtens have flere window-managers installeret. Så vælger du bare, hvilken du vil bruge under login-skærmen. Jeg ville nok vælge en Debian-baseret distro, som Ubuntu som en start. Den har egentlig ikke har været ude særligt længe, men er rigtig god - specielt til begyndere. Den har også et pakkesytem(apt-get), som gør, at du ikke selv behøver at fedte med installation af pakker. Den downloader og installerer dem for dig. Denne funktion er - for mig -uundværlig. Debian er desuden også meget stabilt. Ubuntu fås både som hd-install og Live-cd. Med live-cdén kan du boote styresystemet fra cd, så den ikke laver rod på din harddisk(e). Derefter kan du så tage stilling til, om du vil installere det rigtigt.
4.Fordele:
'Frihed til at vælge' lyder linux-mottoet. Du kan altså tilpasse dit systen efter dine behov.
Størstedelen af programmerne er free-software og derfor gratis.
Stabilt
Nemt at vedligeholde
Sikkerhed er bygget op fra bunden
Evt. sikkerhedshuller bliver rettet hurtigt.
God mulighed for bla. softwareudvikling da de fleste populære programmeringsprog følger med.
Linux er gennemtænkt :)
Ulemper:
hmm...spillene, spillene ;(.
Installation af programmer kan til tider være lidt af et cirkus.
Jeg kan ikke lige komme på mere. Tænker over det...
5. Nej. Du behøver ikke nogen virusscanner, da der kun findes meget få vira til linux. Men sørg alligevel for at holde systemet opdateret. Du kan godt bruge en firewall, men da Linux er bygget op med sikkerhed som første prioritet, er de fleste porte er lukkede, så det er ikke så vigtigt. Du kan selvfølgelig godt installere en, hvis du du lider af ekstrem paranoia ;)
6. Nogle former får specialt hardware kan måske godt give problemer, men ellers fungerer det meste hardware fint. Du kan godt få problemer, hvis du anvender et ATI-grafikkort, da ATI ikke 'gider' lave nogle ordentlige drivere til linux. Er ret sikker på, at Microsoft har en finger med i spillet? Det er jo ikke så svært at lave, og de har vel også et ansvar overfor deres kunder. Nvidia-kort er som skabt til formålet.
Du vil sikkert støde på en del problemer, som måske vil frustrere dig og få dig til vende ryggen til linux. Men giv ikke op ad den grund - det viser bare et svaghedstegn. Hvis du har brug får hjælp, så brug IRC-kanalerne. Man får næsten altid hjælp derinde ;) - ellers er der http://linuxin.dk.[...]
-- Jeg er værdiløs #16 nej det med at ATI ikke "gider" lave drivere til Linux har noget med at gøre at de ser linux som et niche OS, samt at ATI's driver udviklings afdeling er 1/3 af størrelsen af Nvidias...kort sagt der er langt færre til driver udviklingen hos ATI end hos Nvidia.... -- Now Official World of Warcraft EU Closed Beta Tester :) #17
Ja , men de leverer god support til andre systemer(MIPS+IRIX), så hvorfor ikke linux? De ned-prioiterer private kunder - IMO. Hvorfor holder de deres kvalitets linux-drivere tilbage? -- Jeg er værdiløs #18 fordi linux stadig ikke har den store spil support, samt at ATI altid har ligget forrest i DirectX ydelse og bagefter i OpenGL (som bruges i Linux).... for dem betyder det ikke det store at de ikke har understøttelse i Linux da de stadig sælger mange kort til Windows brugerne.... -- Now Official World of Warcraft EU Closed Beta Tester :) Jeg kan bare ikke lade være med at føle med de folk, som har ATI-kort, og ikke kan bruge dem optimalt i linux. ATI og Microsoft har samarbejdet meget på det sidste. Microsoft vil gøre alt for at få Linux ned med nakken. Sorry, men her lugter af konspiration. Dårlig oplevelse med ATI og Linux: dårligt indtryk af linux(you know?). -- Jeg er værdiløs #20 jeg har nu intet dårligt indtryk af linux bare fordi ATI kortene ikke er optimalt understøttet... Jeg tror det har meget at gøre med hvad man forventer.... Jeg forventer ikke det nye windows ud af linux....jeg regner med noget anderledes der skal arbejdes mere med... -- Now Official World of Warcraft EU Closed Beta Tester :) Jeg kører med ATI IGP 9100 chipsæt på mit ASUS board og det fungerer "endelig" fint, men det er noget nyt at alt nu virker på boardet ....jeg kører Fedora Core 3 som jeg synes er rigtigt lækkert, jeg har ofret en aflagt 80 GB HD til formålet, så den bliver lige plug'et i ind imellem og så hygger jeg mig lidt med at lære Linux at kende, efter et par dage smutter jeg lige tilbage på en anden HD med MS XP, for lige at se om jeg helt kan undvære det ...og det tyder meget på at jeg snart slipper Bill Gates, for istedet at overgå til Linux ;-)
Læs evt. et tidligere indlæg, kaldet "Linux Newbie kig her" ....der er nogle gode link til dig der er nybegynder som ønsker at udforske Linux !
-- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
Grundet øget spam aktivitet fra gæstebrugere, er det desværre ikke længere muligt, at oprette svar som gæst.
Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.
Opret bruger | Login
|
Du skal være logget ind for at tilmelde dig nyhedsbrev.
Hvilken udbyder har du til internet? 424 personer har stemt - Mit energiselskab (Ewii f.eks) 11%
|