Denne tråd er over 6 måneder gammel
Er du sikker på, at du har noget relevant at tilføje?
Datafagtekniker, certificering, mm. Råd søges.Af Ny på siden box_mixman | 17-10-2017 16:17 | 1693 visninger | 17 svar, hop til seneste
Hej
Jeg er nu 31 uden uddannelse (hold da op jeg kan føle mig bagud).. Da jeg var 16 var jeg igang med at starte på en IT linje, men faldt fra, ingen fokus, osv. Fandt noget helt andet at lave i landbrug som lidt af en nødløsning.
Nu er jeg ved at se lidt på det igen, fordi det hjælper ikke at sige man bare nørder lidt i privaten.
Spørgsmål.
1. Hvad vil du fremhæve om uddannelsen?.
2. Hører der certifikater med i specialerne? som datafagtekniker / data- og kommunikationsuddannelsen .. såsom nogle af CISCO's eller andre.
3. Der er ikke almindelig fag såsom dansk, matematik, osv. er der ? (har allerede gymnasial uddannelse fra sidste år)
--
Overvej om du vil lave infrastruktur (netværk, server, osv) eller systemudvikling, herunder programming.
Hvis du kan overskue det og har taget gym, så overvej universitet på en IT linje i stedet. Bedre anerkendelse og jobmuligheder bagefter.
Certificeringer er hvad du selv gør det til.
Er selv DTer og er pt i gang med software engineering på SDU. -- * Filco Majestouch 2 MX Brown PBT Idag hedder uddannelse Datatekniker.
Det hed tidligere Datafagtekniker og endnu før det Datamekaniker.
Datatekniker er god fordi det er en rimelig bred uddannelse hvor man både kigger på infrastruktur, netværk, servere, Windows, Linux samt programmering.
Idag er udd. faktisk lavet sådan at du skal vælge spor/speciale, enten Infrastruktur eller Programmering.
Infrastruktur siger sig selv, en Datatekniker der kan programmere er en via lærepladsen erfarings baseret uddannet programmør.
Der er mindre teori end datamatikeren, men mange vil mene nok til at begå sig. Udd. varer jo 5 år, så efter 5 år burde man kunne mestre et par sprog og IDE'er.
Som altid, så kommer det an på dit eget drive.
Jeg kender personligt en IT supporter som er en gudsbenådet programmør og foretrækker ham frem for enhver konsulent. En anden som sprang fra datamatatiker, men som idag overhaler de fleste dataloger.
Inden for IT er det voldsomt afhængig af egen lyst og læring.
Jeg er selv udd. datatekniker og arbejder idag som IT chef i en mellemstor virksomhed.
Der er ikke nogen certificater med, men netværksmæssigt lærer man CCNA, CCNP, CCDA, CCDP (de to xxDx lærte jeg som valgfag).
Og så kan du egentlig gå op til certificering med det i baggagen og snupper alle fire certifikater.
Derudover når du har taget mange af MS server kurserne kan du tage tilsvarende MS prøver indenfor MS Server, MS Exchange, MS SQL, MS Sharepoint osv.
3. Nej. Eller, det var der ikke da jeg tog det men jeg kom også fra en HTX så fik nok merit. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. Uden at kunne besvare dine spørgsmål, vil jeg sige : man er aldrig for gammel til en uddannelse og skift af arbejde. -- alt efter formaalet med uddanelse saa er et alternativt at faa lidt certifiacatio billigt og hurtigt.
Comptia er ret genkandt her i staterne jeg er i tvivl om hvorvidt de er i DK
Men en comptia A+ til ca 280 dollars for examen vil vise du kender lidt til basis computer/teknik -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. #4
Comptia er ikke voldsomt brugt i DK, det er lidt mere en niche ting her.
Eller mere korrekt sagt er, jeg har for kort tid siden lavet noget database arbejde for et firma der afvikler en stor del af de certificeringer der bliver taget i Danmark, og udfra deres data, var det et meget lille fåtal der var Comptia, primært var det Microsofts Certificeringer, og så ellers lidt lidt cisco og så blandet land handel af niche ting. -- Sidst redigeret 17-10-2017 20:30 #1, jeg er ikke helt enig med dig angående universitetsuddannelse giver dig bedre jobmuligheder bag efter. Dog er det mere anerkendt, det vil jeg medgive. Omend en sjov verden, for det er ikke nødvendigvis den der gør dig mest faglig kvalificeret til jobbet.
Jeg vil som arbejdsgiver hellere ansætte en der har arbejdet primært med Enterprise netværk igennem hele Datatekniker uddannelsen (5år), end en 'grøn' fra UNI der ikke har været i berøring med arbejdsmarkedet og 'kun' kan teorien.
Hver uddannelse har sine forcer og dem bør man tage med i sine overvejelser. Og på UNI er der bestemt gode uddannelser :)
#0, du skal i første omgang gøre op med dig selv hvad du har lyst til at arbejde med. Hvis du ikke ved det kan Datateknikeren være fint til at finde ud af det fordi den er så bred. Jeg vil dig anbefale dig at tage IT-supporteren først, hvis du ikke allerede ved nu at det er programmering du brænder for. Hvis du får en god praktikplads dog, så kan du evt. hoppe videre til Datateknikeren.
Og 31 er ingen alder, jeg blev færdig med IT-supporter som 28 og arbejder i dag som System Konsulent. Vend den om, din alder kan også være en fordel. Du er et andet sted i dit liv og det åbner andre muligheder på arbejdsmarkedet hvor en ung teenager ikke passer ind ;)
-- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. Hvis du har råd til at studere, er det bare med at komme i gang, inden du sætter dig i en position hvor du ikke kan starte studie.
Tag et grundforløb på en af de gode tekniske skoler, der har de nødvendige værktøjer og lærerne har den nødvendige viden. Jeg har hørt godt om teknisk skole i Aarhus, Esbjerg og i særdeleshed Sønderborg. Tog mit grundforløb som datatekniker i Sønderborg.
Jeg har ikke hørt noget dårligt om Sønderborg og da jeg tog mit grundforløb, var EUC Syd i Sønderborg stedet der havde ry for at være det bedste sted at tage det. Hold kæft de lærere er kloge. De er gode til at lære fra sig, selvom det er vanvittigt kompliceret det netværks-pis.
Problemet kommer først når du skal finde en læreplads. Der er satme ikke meget at komme efter derude, men hvor der er vilje er der vej! Det virker som om mange arbejdsgivere helst vil have de unge ind, eller i hvert fald dem som er under voksenlærling alderen. Fatter det ikke. Jeg kan ikke se andet end fordele ved voksenlærlinge, der som regel har mere arbejdserfaring og er meget stabile.
Jeg søgte alle steder, i hele landet. Både opfordret og uopfordret. Havde en glimrende ansøgning og masser af erhvervserfaring, men jeg har på fornemmelsen jeg blev valgt fra pga. min alder. På det tidspunkt var jeg 27 år.
Lige efter mit grundforløb stoppede, blev jeg ansat hos Komplett, så min ansøgning virker da til almindelig jobsøgning. Det var også et sted jeg gerne ville arbejde. Søgte også mens jeg arbejdede. Jeg opgav søgningen efter et års tid. Siden min tid i Komplett har jeg haft 5 jobs. Jeg kan hoppe fra det ene job til det andet så mine ansøgninger virker, så længe det ikke er læreplads jeg søger :P
Man bliver aldrig for gammel til at uddanne sig og skifte karrierevej. Det er bare med at hoppe ud i det hvis man har muligheden for det. Blandt andet økonomisk. -- Nu uden signatur :O --
Sidst redigeret 17-10-2017 21:03 Når nu du har en gymnasial uddannelse kan det da anbefales at se på diplomingeniør uddannelse. Der er et halvt års praktik inkluderet i de 3,5 års uddannelse og der er det nemt at finde praktikplads og job bagefter... Jeg har selv en elektroniktekniker + datatekniker samt en diplomingeniør uddannelse som jeg startede ret sent på og umiddelbart har min alder ikke været en hindring i nogle af dem... Tværtimod. Jeg læser nu videre til civilingeniør i informationsteknologi på DTU da jeg fik lyst til at fortsætte... -- #7
Tror alle Datafagteknikere / datateknikere i Danmark der er uddannet fra Sønderborg de sidste 15 år kan skrive under på at Lennart er en ninja - både i netværk og læring.
Er selv udd. fra Sønderborg i 2010. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. #9 - Ja for satan, Lennart og Egon var the shit. Jeg var lidt tungnem når det kom til subnetting og opsætning via CLI men de fik det banket ind i hovedet på mig til sidst. Jeg husker stadig Egons geniale metode til at huske OSI modellen. Alle Piger Skal Tænde Når Du Pifter xD -- Nu uden signatur :O #10 Ha Ha Klasse. ;) -- Xbox One S 2TB
Scuf Gaming Controller
LG 55" SJ850V 15ms input lag
HP Zbook 14 G2 - i7 5600 -16GB - 1TB SSD - AMD FirePro #10
Ja, det var superb.
Og så er vi tilbage ved:
Lennart på netværk, Egon på Server og den anden Egon på programmering.
De tre personer har uddannet og med gode karakterer (10,11 og 12 da den kom) mange af dem jeg kender både fra diverse firmaer og venner fra folkeskolen/gym.
Det er personafhængigt.
Ligesom man selv er ansvarlig for egen læring - vil man noget og kan man noget så er der gode muligheder "selv for" IT sups og datateks.
Mht. lønnnen er den ganske fin.
Jeg har en kammi der arbejder i en større hostingvirksomhed, 45K fast løn.
En anden der er selvstændig - han mangler vist ikke noget.
Det er OK for kontorarbejde ift. meget andet. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. #10, vi kaster med borde og stole :D Powershell rules! -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. #6 Det virker som om at du refererer til infrastruktur aka. system-/netværksadministrator jobs. Ja, datateknikeren er en fin uddannelse til at komme i gang som system-/netværksadministrator. Hvis man i stedet vil lave systemudvikling, så vil jeg i høj grad anbefale universitetet i stedet.
"...Datateknikeren være fint til at finde ud af det fordi den er så bred"
- Bred ja, men ikke bred som før der blev indført specialer i hhv. infrastruktur og programmering.
"Jeg vil som arbejdsgiver hellere ansætte en der har arbejdet primært med Enterprise netværk igennem hele Datatekniker uddannelsen (5år), end en 'grøn' fra UNI der ikke har været i berøring med arbejdsmarkedet og 'kun' kan teorien."
- Aner ikke om du også er arbejdsgiver, men det lader til at du har misforstået f.eks. ingeniøruddannelserne, hvor man arbejder meget praktisk. Ydermere er der en del studerende, som er i beskæftigelse i en relevant virksomhed i form af studiejob under uddannelsen. I øvrigt så afhænger din term Enterprise netværk i den grad af, i hvilken virksomhed man har været ansat.
I bund og grund er vi enige i, at hver uddannelse har sine styrker (andet ville være mærkeligt).. Men dit indlæg mangler perspektiv. Selv har jeg været igennem 5 år som datatekniker og er pt. i gang på universitetet - så har oplevet begge dele.
Hvis man vælger en af ingeniøruddannelserne er ledigheden ca. 2,2% (2017). Kilde: https://ida.dk[...]
#0 31? Det er aldrig for sent. -- * Filco Majestouch 2 MX Brown PBT --
Sidst redigeret 17-10-2017 23:53 Hej box_mixman, jeg er ikke selv uddannet som datatekniker, dog har jeg en uddannelse som IT supporter fra syddansk erhvervsskole i Odense, men jeg kender dog en masse der fortsat som datatekniker.
Jeg vil først og fremmest nævne at skifte erhverv i en alder af 31 skam intet problem er. Flere af mine tidligere klassekammerater var skam over de 40+ år med kone og flere børn og hele molevitten. Mange arbejdsgiver ser dette som en fordel, da man oftest er mere erfaren over en 15 årige ung gut der for første gang skal ud på arbejdsmarkedet og vise brysthårene frem.
>1. Hvad vil du fremhæve om uddannelsen?
Det omhandler meget om hvor meget man selv ligger i det. Man når igennem en helt masse forskellige områder på skolebænken, men der er aller mest fokus på netværk og operativ system (windows server som ofte), hvilket er to bredde områder i sig selv. Det der er aller mest attraktivt ved uddannelsen er den erfaring man får sig efter praktik (derfor bør du under alle omstændigheder undgå skolepraktik). Ens evner varier ofte efter hvad ens arbejdsplads kan udfordre dig med. Nogle praktikpladser minder om det regne telefon supporter, hvor andre minder mere om specialiseret konsulent arbejde.
>2. Hører der certifikater med i specialerne? som datafagtekniker / data- og kommunikationsuddannelsen .. såsom nogle af CISCO's eller andre.
Som standard for du ciscos CCDA certifikat. Flere af mine tidligere klassekammerater fik dog også en CCDP betalt af arbejdsgiveren, men det var så også på grund af det var relevant for deres arbejdsplads.
>3. Der er ikke almindelig fag såsom dansk, matematik, osv. er der ? (har allerede gymnasial uddannelse fra sidste år)
Kun hvis man tager det som en EUX uddannelse, hvilket jo vil være irrelevant. Ellers skal man skal man havde engelsk på E eller D niveau, men det burde du allerede havde så det kan du så slippe.
---------
Hvis du gerne vil arbejde inde for server and netværk infrastruktur, så er det en kanon uddannelse, og der er bestemt efterspørgsel for kompetente lærlinge.
Hvis du hellere vil programmere skal du nok søge ind til en datamatiker uddannelse. Der er ikke mange arbejdspladser der sørger efter datamatiker med speciale i programmering, men der er rift om datamatiker. Det er bare min personlige erfaring. -- To blaze or not to blaze #14, "Bred ja, men ikke bred som før der blev indført specialer i hhv. infrastruktur og programmering."
Jeg tog den i 2011, så ved ikke om den er blevet mere specialiseret siden. Men dengang var det både netværk: Cisco, server: Microsoft/Linux, lidt innovation og generelt projektorienteret i grupper. For mig er det en bred uddannelse hvor du kommer ind på meget af det, men aldrig rigtig i dybden som specialist arbejde. Så vi er enige om at den er god at starte på og ligger et godt fundament.
"Aner ikke om du også er arbejdsgiver, men det lader til at du har misforstået f.eks. ingeniøruddannelserne, hvor man arbejder meget "praktisk.
Jeg har en søster der snart er færdig som ingeniør, dog ikke IT relateret. Men formoder principperne er de samme. Hun har fået en masse værktøjer, metoder og indarbejdet projektets faser igennem projektarbejde. Men igen har den været meget bred som Datateknikeren.
Idet du skrev at du forventede bedre jobmuligheder med en Bachlor, vil jeg blot advare dig om at det nødvendigvis er korrekt. Jeg har set Kandidater hvor deres jobfunktion er udfaset og derfor skal videreuddanne sig. Jeg har set bachelor fint repræsentativt da jeg var jobsøgende til diverse møder. Derfor ville jeg frem til, at du skal tage uddannelsen fordi det interessere dig og ikke forvent bedre chancer end ehvervsuddannelser eller faglærte :)
-- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. Hvis du har taget gymnasiel uddannelse ville jeg nok overveje en anden vej da 5 år er lang tid hvor du kunne arbejde til en normal løn. Overvej fx. datamatiker eller It-teknolog. Så kan du efter ~2 år komme ud og bygge erhvervserfaring.
Alternativt brug 3 eller 5 år på at tage en universitetsuddannelse inden for emnet. --
Grundet øget spam aktivitet fra gæstebrugere, er det desværre ikke længere muligt, at oprette svar som gæst.
Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.
Opret bruger | Login
|
Du skal være logget ind for at tilmelde dig nyhedsbrev.
Hvilken udbyder har du til internet? 425 personer har stemt - Mit energiselskab (Ewii f.eks) 12%
|