Kan man overhovedet forhandle om lønnen i det offentlige?
Hvis sygeplejerske krisen har lært mig noget, så er det sgu at løn i det offentlige ikke er til forhandling xD
--
- Indsæt signatur -
nu er jeg kun normal håndværker inden for det offentlige (forsvaret), men som udgangspunkt er der ikke ret meget at forhandle om inden for det offentlige og lønnen er hvad der står i overenskomsten. med mindre man bringer nogen gode kvalifikation eller erfaringen til bordet.
det er typisk andre fordele ved det offentlige så, fx. typisk en god arbejdsgiver betalt pension
--
Du skal huske at man er nødt til at sammenligne bruttoløn.
Hvis du fx får 38K i det private uden nogen arbejdsgiverbetalt pension, men 35K + 16% arbejdsgiverbetalt pension i det offentlige - så er det offentlige pludselig mere lukrativt.
Jeg har nogle venner som arbejder indenfor det offentlige med en ingeniørbaggrund, og de sagde at til deres indledende samtale var der ikke den store forhandling.
Dette kunne selvfølgelig skyldtes mangel på erhvervserfaring og lignende, eftersom de kom direkte fra studiet.
Angående tips, så plejer jeg altid at kigge på IDA statistikker (da jeg er ingeniør) og deres generelle artikler såsom den her:
https://ida.dk[...]
--
Du kan sagtens forhandle løn i det offentlige. Jeg ved ikke hvad der er realistisk for en datalog, men jeg lå på 33K som Systemadministrator, med en erhvervsuddannelse. Når du har en bachelor eller kandidat, så er lønnen automatisk højere og du får også højere pension.
Min løn var inddelt i grundløn + kompetencetillæg, og herefter blev der lagt pension på. Jeg fik 15% af staten og jeg mener at man som kandidat får 18%.
--
Det udtales Papfar
Man kan ikke forhandle om basislønnen, men som #4 skriver giver det offentlige et kvalifikationstillæg, baseret på din erfaring. Jeg er lige blevet ansat i det offentlige og har været igennem det. Med et års erfaring skal du nok ikke forvente det store kvalifikationstillæg.
--
Du kommer som udgangspunkt ikke i nærheden af 38K med 1 års anciennitet på baggrund af din uddannelse, medmindre din TR/faglige organisation får forhandlet ekstra godt. Det er dog tvivlsomt, og kommunen skal være desperate, tænker jeg.
OK 31.01 for AC'ere vil på sluttrinnet efter 4 års anciennitet være på omtrent 35.500 ish. (alt efter om funktionen har rådighedstillæg kommer det oveni). Disclaimer: Jeg kan ikke lige huske lønforløbet for IDA mv., dog er de 35.500 sluttrinnet inden det bliver en special- eller chefkonsulent stilling.
Når du regner med offentlig løn og vil perspektivere til det private, er du nødt til at inddrage alt. Her tænker jeg specifikt på det større pensionsbidrag, som oven i købet er fuldt betalt af arbejdsgiver. Samtidig er der betalt pause mv.
--
Jeg er ansat ved staten. Jeg er udannet civil ingeniør og blev færdig udannet i 2015. Jeg tog job i det offentlige i 2020. Jeg er AC og fik det højeste ancienittets trin, selvom jeg ikke helt har erfaring til det, og et pænt kvalifikationstillæg. Samlet inkl pension (17%) får jeg 49.500 ish om måneden.
Så jeg tror der kan være stor forskel på hvor man er ansat i det offentlige, og hvad deres tradition er for lønninger.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. I vores netværksafdeling her i en midtjysk kommune, ligger lønnen på 42000 om måneden.
--
Fordelen i offentlige er jo, at man sjældent tager arbejdet med hjem. I det private selvom arbejdstiden er ca. 40 timer er det ikke unormalt med langt over det som datalog.
--
#10
Det styrer man nu selv i høj. Har efter hånden 7-8år erfaring, og er kun en enkelt gang blevet bedt om at arbejde over, og en enkelt periode blevet bedt om at sidde vagt på en telefon.
Det er hvad man gør det til. Det er sgu heller ikke noget ved at arbejde over, når topskatten æder stort set det hele
--
#11 Jeg har heller intet overarbejde og har aldrig rigtig haft det. Har altid været ansat på jobløn uden betaling for overarbejde, så har heller ikke ligefrem opsøgt overarbejde :-) Hvis jeg fik en arbejdsgiver der forventede masser af overarbejde ville jeg hurtigt kigge efter noget andet, jeg vil hellere bruge min tid på andre ting.
--
#12
Helt enig. Jeg har små børn, så jeg skal ikke sidde på kontoret mere end højest nødvendigt. Når man så ligger oven i, at man bliver slagtet skattemæssigt også, så er det bare en no brainer at prioritere fritid over mere arbejde / flere penge
--
Alt er til forhandling.. - hvis de vil have dig, så vil de have dig..
Det er et spørgsmål om hvor god du er, og hvad din chef er villig til at lægge i af kompetence tillæg - (det hed det i hvert fald da min kæreste forhandlede løn i regions regi).
Men ja, som andre skriver så er et job i det offentlige ofte lig med mere skarpe arbejdstider, ikke at tage jobbet med hjem som kan være anderledes i det private og så en bedre pension.
--
:)
--
Sidst redigeret 06-10-2021 12:05