Hvad var der i vejen med den gamle tråd:
http://www.hardwareonline.dk[...]
Man lokkes jo til at tro at der ikke er nogen "Hans", men at du selv kæmper med en problemstilling lig den "Hans" har. Det er selvfølgelig ikke noget vi skal blande os i, men det var nu bare det jeg kom til at tænke på.
--
Laptop: Zepto 6014W 1.83 Core 2 Duo
HTPC: Asrock Nettop 330HT
Gaming: Playstation 3 Slim Haha, jeg er ved og skrive en opgave, men troede jeg kunne få lidt hurtigere respons hvis jeg skrev den igen !
--
Men gider du ikke lade være med at kommentere, hvis du ikke har svar på mit spørgsmål, for ellers kan jeg ikke bruge det til noget - er rimelig meget i tidspres ;) Hilsen indbrudstyven Hahaha
--
I det eksempel, du bruger, er der begået tyveri efter straffelovens § 276. Strafferammen er 1 år og 6 måneder, jfr. § 285. Da du i eksemplet angiver, at straffen efter gældende praksis vil blive 40 dages fængsel, er forholdet ikke omfattet af reglen i § 287 om forholdets ringe betydning, hvorefter straffen er bøde.
Da forældelsesbestemmelserne i § 93 tager udgangspunkt i den hjemlede straframme, her 1 år og 6 måneder, er forældelsesfristen 5 år.
Vores ven Hans vil derfor kunne retsforfølges i indtil 5 år efter han begik tyveriet - forudsat naturligvis, at øvrige betingelser for strafforfølgelse er opfyldt. For eksempel alder, forsæt og tilregnelighed.
--
For Thee I Mourn and Mourn Myself for Thee
Tusind tak - så var der alligevel noget jeg ikke forstod ;)
--
men hvad hvis forholdet er omfattet af reglen i § 287 - hedder den så 2 års forældelsesfrist, fordi der gives bøde ?
--
#6 - Efter min opfattelse så principielt ja.
Men nu begynder det at blive interessant. Hvis det handler om et butikstyveri til en forholdsvis beskeden pris, så afgøres sagen efter gældende retspraksis med en bøde efter § 287. Men lad os nu forestille os, at tyveriet er lidt mere alvorligt, for eksempel indbrud i en bil, hvor tyven stjæler radioen til 1200.- kr. Her synes anklagemyndigheden måske, at forholdet er så alvorligt, at man vil kræve 40 dages fængsel - men er indstillet på en betinget dom. (D.v.s. at straffuldbyrdelsen gøres afhængig af, at den tiltale ikke begår ny kriminalitet i en given periode, f.eks. 2 år.)
Der tiltales altså efter § 285 - og dermed er forældelsesfristen fem år.
I retten gør forsvareren imidlertid gældende, at værdien af det stjålne og omstændighederne i øvrigt gør, at forholdet falder ind under § 287 og derfor skal afgøres med en bøde. Retten er enig i dette synspunkt. Dermed er forældelsesfristen kun to år.
Kommer vores ven Hans først for retten efter forløbet af to år fra tyveriet fandt sted, vil han derfor også slippe for bøden, fordi forholdet er forældet.
OBS: JEG HAR INGEN KONKRET KENDSKAB TIL AKTUEL RETSPRAKSIS. OVENSTÅENDE KAN DERFOR KUN TAGES SOM ET EKSEMPEL PÅ MEKANISMEN.
--
For Thee I Mourn and Mourn Myself for Thee