Denne tråd er over 6 måneder gammel
Er du sikker på, at du har noget relevant at tilføje?
Solcelleanlæg - kan det betale sig?Af Monster Nørd peder-dingo | 15-12-2014 19:47 | 2968 visninger | 31 svar, hop til seneste
Hej HOL
Jeg har overvejet at få smidt solceller på taget i det nye år.
Jeg regner med et anlæg der dækker husets forbrug (enten 4 eller 6 kW).
Hvordan ser det ud med økonomien i et solcelleanlæg nu? Er der andet man skal være opmærksom på?
El-priserne stiger vist 5-6% om året, så tænker tilbagebetalingsperioden bliver mindre end man lige skulle tro.
Input modtages gerne :-) --
så vidt jeg er orienteret, har staten nu fjernet det tilskud, som de engang gav...? så nu er der mindre atraktivt end før.. medmindre man selvfølgelig er ligeglad med pengene, men vil gøre noget godt for naturen.. :)
-- #0 Anlægget skaleres ud fra 30-40% reel genvinding, altså det du kan drive ud af et anlæg om dagen, så er det på 8kWh, så kan du regne med at dække 40% af det , som jeg læste om det engang. Så hvis du ingen batterier får på, så får du ikke det ud af det som anlægget er på.
de resterende 60-70% tilbagebetales med en pris på 60øre/kW idag, så kan du selv regne ud om du får dækket dit personlige behov, investeringen og evt. lån du laver og 15-20år. Efter 20år ved du ikke noget om priser, dækningen af overskudsstrøm og eventuel holdbarhed på det anlæg der er købt, der er allerede flere som har erfaret det ikke holder som først forventet, årsagerne kender jeg dog ikke.
Jeg droppede det, da jeg ikke kunne se mig købe 7kWh anlæg bare for at dække et ca. personligt behov på 4500-4800kW forbrug.
Der er vist yderligere planlagt en årlig tilslutningsudgift til solcelle ejere som betyder en merudgift til dansk elnet for at være tilsluttet som ikke findes idag. vistnok omkring 1000-1200kr/årligt. -- Så det lyder som om politikerne har slået dem ret meget ihjel :-/ -- Der kan ansøges om højere salgspris, det var jo meningen at det skulle være 1 krone og 30 øre fra 2013, men ingen har set en rød reje endnu tror jeg, og den sats skulle så falde med 13 øre om året tror jeg nok. Så hvis man kan få andel i den højere salgspris er regnestykket lidt anderledes, men det er svært at stole på sådan typer investeringer når man ikke kan regne en skid med hvad regeringen foretager sig året efter. -- We know the speed of light, but whats the speed of dark? vi har undersøgt det, og det vil give "fortjeneste" efter 7 år i vores bolig. på 2 etager og noget med 400 m2
men der er ingen tilskud eller noget, så det bare 150.000kr+ lige op af lommen.
må indrømme jeg ikke har sat mig super meget ind i det, men hvis svaret er til nogen hjælp, så det vel fint. -- Jeg har sagt det en gang, og nu siger jeg det igen. Jeg har sagt det 1 gang. #0 Husk at være opmærksom på, at et solcelleanlæg ofte ikke øger boligens værdi, men i mange tilfælde sænker den (har jeg fra flere ejendomsmæglere). Dvs. det giver kun mening at sætte solcelleanlæg op, hvis man enten kan tage det med sig (uden skader på tag el.lign.), eller man bliver boende i boligen så længe, at anlægget har betalt sig selv hjem. -- .... og tjekke lokalplanen samt forhøre sig hos naboer hvis man gerne vil holde sig gode venner med dem alle. :) -- #7 Forringer værdier? Det lyder ny alligevel ikke ret sandsynligt, med mindre vi snakker om nogle up-scale villaer på strandvejen hvor penge ingen betydning har. For på en normal bolig, så har jeg svært ved at se, hvordan noget som kan nedsætte din el og varme udgifter med mange tusinde kroner årligt kan forringe værdien.
Men det jo bare min mening, der er da ingen tvivl om at for nogen syntes de nok det er grimt osv. -- We know the speed of light, but whats the speed of dark? #9 Der var en masse sager dengang den gamle ordning var ved at stoppe omkring, at solceller var blevet kastet op på taget i al hast, hvor håndværkerne havde ødelagt undertaget eller tagstenene eller andre ting. En del folk er bekymrede for at købe et hus med solceller, da det kan blive en lang, træls historie at slås med forsikringen og tidligere håndværkere osv osv, hvis man får fugtskader på taget som følge af skader fra installation af solcellerne, og det jo var tidligere ejere og tidligere ejeres håndværkere, der stod for installationen.
Andre bekymringer er, at hvis man piller anlæggene ned, hvad gør man så ved evt. huller i taget. Og er man selv i stand til at vedligeholde sådan et anlæg? Os teknologiinteresserede synes jo sådan noget er sjovt/spændende, men en stor del af befolkningen har ikke selv mod på at vedligeholde sådan et anlæg.
En tredje ting er brandhensyn. Der har været både sager om forkert installerede anlæg, som har antændt brand, og det er svært at slås med forsikringen om skylden, hvis forsikringen kan påvise, at anlægget har været installeret forkert eller med forkerte komponenter.
Under brandhensyn er det også den lille ting, at brandfolk nogle gange lader huse brænde ned, da de ikke tør sprøjte vand på et solcelleanlæg i dagslys. Man kan jo ikke afbryde cellerne, og brandfolk er IKKE glade for at risikere livet ved at stå og sprøjte vand strømbærende installationer.
Det var bare lige et udpluk af de årsager, jeg har hørt fra fire forskellige uafhængige ejendomsmæglere, der siger, at mange købere er bekymrede over solceller.
Der er da sikkert en del, som ser det som en fordel, hvis der allerede er solceller (specielt på den gamle ordning med fuld udbytte af strømmen), men det hjælper ikke på boligprisen, at en stor del af køberne ikke er interesserede (udbud og efterspørgsel osv osv). -- #10 Ja der var lidt jeg ikke lige havde tænkt over der. Og nu du nævner det med dårlig installationer kan jeg faktisk godt huske noget om snakken. Men hvis vi ellers tager udgangspunkt i at det er korrekt installeret så burde der ikke ikke være noget der.
Dog er der det med brand, det jo rigtigt. Har jeg også hørt, men igen så kan man også blive for bange for alt ting, risikoen for at huset brænder er lille skulle jeg mene + går der først ild i lortet, og man ikke selv kan slukke det på stedet så er det hus nok alligevel afskrevet inden brandfolk kan nå frem. Ihvertfald hvor jeg kommer fra :D
Vedligehold af solceller er vidst det man kalder for meget begrænset. :)
Point taken, men personligt ser jeg ikke noget galt med at skulle købe hus med solceller.
Der findes også solceller som står "på jorden" -- We know the speed of light, but whats the speed of dark? #10
Hvad gør man ved huller i taget efter at anlægget er pillet ned.
Der skal vel ikke så meget fantasi til at forestille at hullede tagsten, tagplader eller anden tagbelægning kan erstattes af nye, som ikke har huller.
Den gruppe mennesker der omtales er sikkert de samme som heller ikke køber hus pga stormfaren. Hvad skal man gøre hvis der blæser tagsten af huset. Så er huset jo praktisk talt værdiløst, når det bare kan regne ind. Uhadada.
Skal vi nu ikke give den danske befolkning bare en lille smule kredit. Så dumme er vi altså heller ikke.
Mht branden, så ved jeg ikke om du har fået formuleret dig uheldigt, for jeg har svært ved at tro, at man ikke kan slukke for et solcelleanlæg. -- Google først, spørg bagefter.
Man skal ikke græde over spist bacon. #12
Især i de første solcelle installationer kan du ikke slukke for en fis. Men det er så blevet ændret sidenhen, så der skal være mulighed for at afbryde forsyningen fra solcellerne til resten af installationen. -- mht til det brænd, så er jeg sikker på solceller har en form for batteri til at ligge et sted, og den slags batterier er pænt store og pænt tunge.. så der er kan da være eksplosionsfare ved brand, hvilket er endnu en grund til brandmænd kan finde på at lade det brænde ned, kontrolleret.
og hvis jeg tager fejl omkring en form for opsamlingsbatteri, så er solceller vel ligegyldige i DK anyways :P -- Jeg har sagt det en gang, og nu siger jeg det igen. Jeg har sagt det 1 gang. #12 Jeg synes, det er bisart, at du tillader dig at være så hånlig overfor folk, der er bekymrede for at købe et hus med solceller, når du så samtidig skriver:
Mht branden, så ved jeg ikke om du har fået formuleret dig uheldigt, for jeg har svært ved at tro, at man ikke kan slukke for et solcelleanlæg.
Det virker ikke rigtigt til, at du har forstået problematikken overhovedet eller ved ret meget om det.
Som #13 skriver, så var der tidligere ikke krav til sikkerhedsafbrydere. Og selv MED sikkerhedsafbrydere, så kan de gemme sig alle mulige steder, som kan være svære at finde i en fart.
Prøv at læse her f.eks:
http://ing.dk[...]
En anden ting:
Der skal vel ikke så meget fantasi til at forestille at hullede tagsten, tagplader eller anden tagbelægning kan erstattes af nye, som ikke har huller.
Nej, og der skal heller ikke meget fantasi til at forestille sig, at hvis håndværkerne har skruet et utal af skruer ned igennem undertaget (hvilket er den mest hyppige fejl begået), så kan man kun gøre følgende:
1: Lappe undertaget strategiske steder (anbefaler forsikringen fordi det er billigst), men det giver stor risiko for at lapperne bliver utætte med tiden
2: Etablere nyt undertag hvilket ofte kræver at man skal pille hele taget af og forfra med undertaget. Det er dyrt, og man står selv med regningen pga forsikringen anbefaler løsning 1.
Gider du ikke lade være med at skrive med den nedladende og hånlige tone, når du tydeligvis ikke ved ret meget om emnet?
Det er super anstrengende, at der altid er folk på hol.dk, der ikke ved en kæft om emnet, men har en ubændig trang til liiige at forklare, hvordan man lige løser alle problemer.
"Huller i bilens lak? Du skal da bare bruge rettelak. LOL idiot!".
SUK! -- #14 Der findes anlæg med batteri-kapacitet. De er blevet lidt mere populære efter de nye regler, hvor man skal bruge strømmen i samme time, som man producerer den. Dvs, hvis man kan lagre på batterier, så kan man bruge strømmen, når man vil uden at betale afgift.
Men jeg tvivler på, at der er ret mange anlæg af den type. Det er i øvrigt ret idiotisk, at privatpersoner skal have batteripakker stående som både er brandfarlige og forurenende ifm ombytning eller uheld frem for at bruge elnettet som "batteri".
Men ja, man skal sgutte sprøjte vand på batteripakker. Jeg fik regnet mig frem til, at et bilbatteri indeholder samme mængde energi, som 800 gram dynamit. Det kan godt blive festligt, hvis det hele kortslutter :-/
Jeg ville personligt ikke købe et anlæg med batterier, men i stedet forsøge at planlægge mit forbrug efter produktionen med f.eks. intelligente frysere/vaskemaskiner osv. -- #15
You got to be one to know one.....
Du skriver at man ikke kan slukke for et solcelleanlæg og jeg spørger om det er forkert formuleret.
Man kan jo godt slukke for det, men jeg beklager da at jeg tog dine ord alt for bogstaveligt, jeg burde have vist hvad du mente Obi Wan.
Der er sikkert ikke regler for hvor sikkerhedsafbryderen skal være, men det virker ulogisk at placere den bagerst i haven eller under fliserne i indkørslen.
Jeg er ret sikker på at der er en, to måske tre standardplaceringer, som hyppigst er anvendt i Danmark og de dækker størstedelen af alle installationer.
Mht det du skriver om undertag, så er det jo langt fra alle huse i Danmark der har undertag. Solceller kan monteres på tagkroge som ikke skader tagsten.
Lapning af undertag er ikke en umulighed og du skriver de kan blive utætte med tiden (nu ved jeg ikke hvad "med tiden" er i din tidshorisont, men jeg skulle mene det måles i år fremfor måneder). Det er så bare endnu en ting på huset der skal vedligeholdes. -- Google først, spørg bagefter.
Man skal ikke græde over spist bacon. #17 Min pointe er, at en ikke-uvæsentlig del af huskøberne i Danmark opfatter det som et risikomoment, at der på et hus er solceller. Det har jeg fra forskellige uafhængige mæglere, da jeg har spurgt dem om, hvorvidt det ville være en god ide at investere i et anlæg for at øge boligens værdi.
Jeg fik det klare svar, at i bedste fald, så ændrer det ikke på prisen, og i værste fald kan prisen være en smule lavere. Derfor er min pointe, at man kun skal købe solceller, hvis man selv vil benytte dem til de har betalt sig selv hjem. Smider man for 50.000 kr solceller på, og får 15.000 kr strøm ud af det inden man sælger huset, så har man dybest set foræret køber 35.000 kr, da huset ikke vil prissættes højere pga anlægget (ifølge mæglerne).
Hvad du og jeg og andre her på hol.dk synes om solceller, tage osv, er sådan set ikke en bestemmende faktor for, hvad huskøberne tænker om solceller ;)
Jeg betragter ikke folk som dumme. Jeg har stor forståelse for, at når der har været så meget negativ presse om solceller, at folk der ikke er så teknisk begavede/interesserede vil være tilbageholdende med at købe et hus med solceller, med mindre cellerne kan fjernes uden skader på huset.
Spørgsmålet her i tråden er, om solceller kan betale sig. Og derfor påpeger jeg, at man skal tage sin tidshorisont med huset ind i regnestykket, qua straksafskrivningen af anlægget i tilfælde af flytning. -- Jeg ved godt det er en gammel tråd, men rent faktisk bliver der for en gangs skyld tilføjet noget relevant.
Tilskuddet til solcelleanlæg er tilbage fra 1. februar kl. 10 til og med 31. maj 2016:
https://www.bolius.dk[...] -- FFHAU!
This is 2016, "I'm not good with computers" is no longer a valid excuse. Er det ikke bedre at opstille vindmøller på taget, der findes mange slags vindmøller til taget nu, cylinder typer, mindre typer osv. Det blæser meget i DK, så der er meget at hente.
Solceller er blevet meget billigere, og de fortsætter med at falde i pris. Tror godt det kan betale sig.
Se prisfaldet her:
https://upload.wikimedia.org[...] -- Sidst redigeret 19-01-2016 20:42 #20: Det er bedre at opstille store, mere effektive vindmøller andre steder end i byerne, og solceller i Spanien. Istedet for at hver husstand købte mindre anlæg, burde man give tilskud til foreninger, hvor man kunne gå flere sammen om ordentligt materiel. -- MB: ASUS Z77 Sabertooth | CPU: i7 2600K | GPU: GTX 970 | RAM: 16GB 1866MHz | CASE: Silencio 550 | SSD: Samsung 840 #19 Tak for linket, jeg troede netto-afregningsordningen var forsvundet med de nye regler! Det gør det jo meget mere attraktivt
#20 Yeps, der går ikke mange år før det bliver så billigt, at det ikke kan betale sig at lade være
#21 Danmark er faktisk ikke et ringe land til solceller, da vi har mange lyse timer i sommermånederne, hvor det så tilgengæld ikke blæser så meget. En kombination af sol og vind giver god mening, såfremt vi finder nogle gode metoder at lagre overskudsenergien på, så vi kan udligne produktion/forbrug. -- 1% af verdens befolkning ejer 50% af verdens værdier. 20% ejer 94,5%. #gørnoget http://tiny.cc[...] --
Sidst redigeret 19-01-2016 21:02 Problemet er vel lidt at afgifterne hos solcelleejere stiger vildt for tiden, som gør at dem der købte da det var rigtig godt, ikke længere har samme gode forretning ved det. Det ser ud som om at det har været lidt for god en aftale, og det bliver der rettet op på nu.
Jeg har mange gange fortrudt jeg ikke hoppede med på bølgen da det var godt nogle år tilbage, men med de tiltag der kommer pt, så er jeg glad for jeg ikke gjorde det. -- #23 +1, net abonnement og afgifter ændres løbende og er siden sidste pulje allerede røget flere tusind op i omkostninger årligt og i visse regioner af Danmark, afhængig af elnet man tilsluttes. Så det at have solceller er langt fra rentabelt hvis man også starter fra et lån på 100.000 og tror at over produktion skal finansiere ens fremtid, så skal man nok tænke sig godt om, for det går den forkerte vej, og især når afgifter, abo, og selskaberne skruer på de omkostninger som ikke var muligt for et par år tilbage..
Lige nu er solceller, hvis man ikke kan omsætte egetforbrug selv, en død fisk. der er meget små overskud at se for familier med mindre anlæg 3-5kwp , de har måske 1000-2000kr sparet i forhold til normal elpris på et år. surt! -- Sidst redigeret 19-01-2016 21:59 Hej alle
Et bidrag med afsæt i virkeligheden:
Jeg var heldig at komme på den første ordning, men tallene taler sit tydelige sprog.
Konen har hjemmekontor og der bliver også vasket og tørretumblet tøj, samt opvasker kører og der støvsuges i dagtimerne. En situation som ikke alle kan drage nytte af.
Har to drenge med XBOX, fjernsyn, PC og meget andet, som kører en hel del efter skole.
2015
Egen produktion 7.150
Solgt til SEAS-NVE 5.145
Forbrug af egen produktion, 7.150 – 5.145 = 2.005.
Forbrug af egen produktion pr. dag / 5,5 kwh.
Hertil kommer at ca. halvdelen af året sker ingen / meget ringe produktion, hvilket forringer regnskabet yderligere.
Så indtil forholdene forbedres eller batterier bliver store nok, er der vidst ingen grund til at beregne ret meget på tingene. Blot konstatere at grøn omstilling ikke bliver med solceller under de gældende omstændigheder. -- Send flere penge. Det kan ihvertfald betale sig hvis du holder det uden fra dit eget elnet, tæknisk set er det lovligt ikke at betale alle de afgifter for "din egen strøm". Bare at du ikke tilkobler det selve el nettet men feks trækker forlængerledninger til de mest strømforbrugende apparater (men undersøg det selv nærmere hvis du vælger denne vej). Jeg ville ihvertfald have en dårlig smag i munden hvis jeg skulle give nogle penge for noget strøm jeg selv har udvundet. Ligesom feks en solcelle lommeregner, hvor man ikke skal betale afgifter for noget. -- i7 4770K, GTX 770 2GB Gigabyte Windforce x3med lille oc, 16GB Ram, Corsair RM850 ,Thermaltake S71, 3TB HDD Hvis i vil se hvad et anlæg faktisk laver på de forskellige dage:
https://www.sunnyportal.com[...]
Angiv de relevante begrænsninger. Det er ret specifikke data i kan se der.
Et 8kw anlæg har en peak på ca 1200 kwh i juli ish og den dårligeste i janar med ca 50kwh.
Så der er meget store udsving, og man skal seriøst overdimensionere sit anlæg hvis man vil have god dækning om vinteren.
Selv sidder jeg og venter på at Tesla rent faktisk begynder at sælge deres powerwall, mest fordi alle de ændringer pisser mig af. Det giver næppe økonomisk mening, men der er lidt gået princip i det for mig. -- og nu skal solcelle ejerne også betale skyhøje afgifter for at være tilsluttet til elnettet. Noget som de var fritaget for i starten. -- #29 så køber de batterier, som der kommer afgift på.
Efterfølgende tror jeg det bliver ændret, så det bliver forbrugsudregnet hvor meget man skal betale i afgift. Så skal ens forbrug dokumenteres selvom man ikke benytter elnettet og udelukkende holder strømmen lokalt. De skal nok finde måder at få penge i statskassen. --
Grundet øget spam aktivitet fra gæstebrugere, er det desværre ikke længere muligt, at oprette svar som gæst.
Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.
Opret bruger | Login
|
Du skal være logget ind for at tilmelde dig nyhedsbrev.
Hvilken udbyder har du til internet? 425 personer har stemt - Mit energiselskab (Ewii f.eks) 12%
|