Jeg tager ofte en malerpensel(en lille en), en serviet som jeg putter lidt isopropyl på, også penslen ned i det, derefter lette strøg hen over PCB. Har gjort det et par gange, både bundkort og grafikkort, hvor de stadig har virket fint.
--
lol, det er nok en troll der har vasket den i håndvasken. Generelt siger man at man skal bruge luft på dåse til at rense den.
--
Fuck luft på dåse, brug en støvsuger.
Blahblahblah det må man ikke, men det sker der altså intet ved.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. Hmm, havde også overvejet støvsugeren (for besværligt at købe trykluft :D) , men er bange for at noget af skidtet end ikke kommer væk med støvsuget :b #2 lyder fornuftigt her til :)
Tak for det folkens :)
--
Brug ikke en støvsuger - det øger risikoen for statisk elektricitet, der KAN futte dine komponenter af på et splitsekund. Brug trykluft på dåse, da det er en tør luft der er deri, og derfor kommer der ikke vand med ud, som der kan gøre ved brug af en kompressor.
Hvad #4 siger, viser blot en mangel på forståelse og omsorg for sine komponenter.
--
i7 3770K, AsRock Z77 Extreme6, Gigabyte 7870 @ 1250/1450 MHz, 16 GB Corsair Vengence, 256 GB Vertex 4, Swiftech H220
Bruger en malerpensel af hestehår og holder så støvsugeren 5-10cm væk. Har fungeret fint for mig i 10 år.
--
4960X/780TI/ROG FORMULA IV/SSD840PRO/8GB G.Skill Ares 2133mhz/Corsair 760T-W/2XS27A750D.
Okay, bliver simpelthen nødt til at høre: er det virkeligt så vigtigt med statisk elektricitet?
Har læst det flere gange, men har simpelthen ikke kunne forstå hvis det skulle passe?
Altså det virker fuldstændigt surrealistisk for mig, at et bundkort skulle være så skrøbeligt? men det er måske nok bare mig ;=)
--
#7
Jeg bruger nøjagtig samme metode og jeg har aldrig oplevet nogle problemer med ikke funktionerende enheder efter sådan en rengøring.
Jeg runder i hvert fald rengøring 250 enheder.
--
Google først, spørg bagefter.
#8 Du skal lige tænke på at et bundkort er et ufatteligt kompleks stykke hardware og der nogen steder på den ikke særligt meget til at ødelægge den.
En støvsuger er heller ikke nogen god ide fordi du risikerer at ramme mod komponenter og derved skade bundkortet. (havde en kammerat der gjorde det) Også du kan riskere at støvsuger suger kraftigt ned at den nærmest banker ned i bundkortet, igen med en risiko for skadede komponenter.
--
#8
Sådan et bundkort kan tåle op til 12V, da det er den spænding PSU'en smider ud som max.
Statisk elektricitet er på mange tusinde volt, og hvis sådan en gnist rammer en kobberbane der fører op til din CPU eller andre chips på dit bundkort, så futter de chips af eller bliver beskadiget i en sådan grad, at de ikke virker optimalt mere.
Nogle gange ødelægger statisk elektricitet ikke elektriske komponenter med det samme, men beskadiger dem således at levetiden bliver forringet med mange gange - f.eks. fra 10 års levetid til 2 års levetid. Det er den hyppigste skade ved uheld med statisk elektricitet.
--
i7 3770K, AsRock Z77 Extreme6, Gigabyte 7870 @ 1250/1450 MHz, 16 GB Corsair Vengence, 256 GB Vertex 4, Swiftech H220
Pensel og trykluft, så er du ude over risikoen ved støvsugeren. Har alle dage brugt kompressor, men er godt klar over det ikke er hvermandseje
--
C2Q Q8400 [email protected] Ghz / Asus P5Q-Premium P45 / 8GB Corsair XMS2 PC6400 / XFX HD6950 2GB XXX / 128GB Samsung 840 Pro Trykluft på dåse, siger man - jeg har altid brugt en kompressor, men brug den nænsomt, den kan sikkert godt ødelægge noget hvis man er virkelig retarded! :)
--
meister propper og skuresvamp
--
"Make it idiot proof and someone will make a better idiot."
#11 hold da op, det vidste jeg sgu ikke! rart at få nogle uddybende svar - tak for det! :)
Det tager jeg lige in mente :)
--
Jeg plejer da at bruge ståluld & terpentin- så er det bare at klø på med knofedt når det skal skures rent.
;)
--
Phenom II X4 965BE | ASUS M4A79T Deluxe | Kingston 8GB 1600Mhz | Sapphire HD5850 | Corsair H50 | Corsair HX750W | WD Raptor & Greenpower
statisk elektricitet behøver heller ikke futte dit print af lige nu og her.
Jeg har arbejdet en del med El produktion, dog ikke som specialist i elkomponenter, så min viden om print er basal, selvom vi gjorde meget i HMT og SMT produktion (Hole mount og surface mount)
og PPM raten blev ramt DRASTISK når der ikke var 100% styr på statisk elektricitet, altså failure rate af komponenter, når de ramte vores fabrikker / intern kvalitets kontrol.
Gå efter luft på dåse, det skal være TØR luft... ALDRIG en luftpistol på et værksted, da der er OLIE i det, for at smøre luftværktøj.
Personligt har jeg ikke smadret komponenter ved at håndtere dem uden diverse ESD sikringer, men det er bedre at være sikker.
men er det noget gammelt bras du abejder med, så ville jeg nok være lidt mere ligeglad.
--
Sådan en firkantet dims med en masse ben i en sort box, det er hvad jeg har. og den kan sgu trække hjertefri over Lan.
#17
hehe tak for det ;)
Endte også med at købe en omgang "luft på dåse" (gid jeg havde fået den idé... at give 80 kr for luft.. så føler man sig sgu dum :P).
Denne købte jeg hos T-Hansen - nu ved jeg ikke hvordan det er med andres "luft på dåse", men den jeg købte SKULLE jeg holde lodret, ellers kom der en smule fugt med ud.
Kan IKKE anbefales..
--
Jeg bruger støvsugeren og har gjort det i 16 år snart, der er aldrig noget der er futtet af på grund af det.
--
.
#6 jeg skal lige have dig til at forklare mig hvordan du laver statisk elektrisitet med et støvsugerhovede af plastic .........?
--
Life is a bitch and then you marry one
#3 Toll med håndvask ?
Næ nej,har være med i octeamdenmark,hvor det har været meget brugt,en opvaskemaskine kan også bruges,men før man tager et i bruge igen,så skal det lige en tur i ovnen :D
--
OVERCLOCK
Det er lige mig
0#
Har i alle de år jeg har arbejdet med computere / andre elektroniske komponenter altid brugt en Støvsuger, Trykluft fra kompressor, samt malerpensler i alle størrelser og massive mængder isopropylalkohol.
http://www.matas.dk[...]
Har til dato ikke haft en komponent der har taget skade. Med støvsugeren mv. skal du self. ikke ned og ramme komponenterne.
/mvh
--
IDGAF! Det med "tør luft på dåse" er det ikke en myte at det ikke er statisk?
Jo mere fugtig luften er jo mindre elektrisk ladning kan den holde før den bliver afladt.
Eksempel: om vinteren når der er frost i luften får jeg altid stød når jeg sætter mig ned ved min arbejdsstation på arbejdet og rør ved aluminiums chassis på min bærbar. det gør jeg ikke om sommeren når det er fugtigt i luften.
Isopropylalkohol og bomuldsklude er vejen frem.
--
#23 Luften indeholder ikke statisk elektricitet, som så. Luften er bare ladningsbærer for de ladninger, der tilføjes/fjernes fra materialet når det lades op statisk.
Høj luftfugtighed gør, at det mikroskopiske vand/damp-lag der dannes på de fleste overflader aflader kroppen hele tiden pga den forøgede ledningsevne. Dvs. om vinteren har man større tilbøjelighed til at gå og blive opladt, da den meget lave luftfugtighed reducerer vandlagene og gør de fleste materialer ikke-ledende.
Samtidig bruger man ofte noget andet tøj og sko om vinteren, som er mere tilbøjeligt til at oplade kroppen (uld og kunstmaterialer f.eks., tykke sko osv).
Men jo: Jeg har også tænkt samme tanke. Luft på dåse er ikke mindre tilbøjelig til at lave statisk elektricitet. Den statisk elektriske opladning kommer af, at man blæser luft hen over en overflade, der bliver ladet op. Det sker jo både i støvsugerrøret og i det luftrør, som dåseluften passerer på vej ud.
Forskellen må nok ligge i, at den luft, som støvsugeren suger ind indeholder støvpartikler og andet godt, der øger effekten... og så suger støvsugeren kontinuert og hurtigt en masse luft uden pauser, mens en trykdåse puster i korte stød og med meget mindre volumen end støvsugeren. Og så er røret på dåsen meget mindre end støvsuger-røret (der i øvrigt tit er i metal), så der er mindre areal at lade en god omgang statisk elektricitet op i. Så alt i alt må støvsugeren være bedre til at give et godt smæk ;)
--
Evnen til at dokumentere sine påstande lader til at være omvendt proportional med evnen til at svine andre til.
Altså dengang jeg legede med flydende kvælstof og tøris, plejede jeg at smide lortet i opvaskemaskinen bagefter. Lige inden så giv det en tur med vand og sæbe.
Til dem af jer der har set udstillingen af dødt HW hos ProShop i Aarhus, så er det ASUS Crosshair Formula IV mit gamle. Det overlevede desværre ikke LN2 i 8 timer.
--
2014 projekt: https://www.facebook.com[...]
Journalist, supporter, ejer af Anywhere Productions. #24 tak for det gode svar :)
--
#25 Jeg vil bestemt ikke anbefale at koge/dampe elektronik, som en opvaskemaskine gør!
Indpakningen til chips er ikke 100% diffusionstæt. Dvs der trænger vanddamp ind i chipsene, som enten kondenserer eller gør ellers ikke-ledende materialer en smule ledende. Det er derfor, at der på specifikationen på chips er angivet en maksimal relativ fugtighed, som man må lagre og bruge komponenterne ved, og denne fugtighed er et godt stykke under 100%.
#26 ;)
--
Evnen til at dokumentere sine påstande lader til at være omvendt proportional med evnen til at svine andre til.
som linus tech tips siger
jeg fortrudt at jeg brugte trykluft på dåse, for jeg har jo en compressor
https://www.youtube.com[...]
--
jeg er FilleDK en dansk gamer med autisme :-) har også set flere på youtube der har smidt hele computere (adskilt) i opvaskeren på en lav temp . så længe man fjerner batteriet på bundkortet osv så sker der intet så længe man sørger for at tingene er 100% tørt inden de får strøm igen:D også derfor folk der taber deres mobil i vand skynder sig at fjerne batteriet og tørre dem på en radiator
http://www.youtube.com[...]
--
Lige for at få styr på den med støvsugeren: Jeg kan se det teknikse i forklaringen med at man ikke må, men hvem har i PRAKSIS kunne linke dette til at deres komponenter er stået af? Vi har snakket om det flere gange herinde, men jeg har ALDRIG set nogen berette om at de har ødelagt hardware ved det, dog har jeg læst et utal af folk der ligesom mig selv, har støvsuget uden de mindste problemer. All im sayin': det lyder mere og mere som en hoax, som bunder i teori som reelt set ikke overføres til praksis.
--
4770K|Maximus VI HERO|16GB Ripjaws 2133 CL9|
Inno3D GTX690 4GB|BenQXL2411T/DELL U2713HM
Samsung EVO 250GB|1TB WD Blue
Dine bønner er hørt ;)
http://www.youtube.com[...]
--
I7 2700K | Asus Z77 V-PRO | Seasonic 400W Fanless | Fractal Design Define R3 | Thermalright Silver Arrow #0
Jeg har i alle de år jeg har været pc-ejer ikke oplevet problemer med brugen af støvsuger til at rense med - kender dog folk der har været "heldige" og brænde deres komponenter af, fordi de har ladet støvsugerrøret, som jo oftest er af metal, komme i kontakt med pc under rensning.
Derfor smid et støvsuger hoved på (det forslås samtidigt at tage metalrøret af) og så kan du fint støvsuge pc'en uden problemer.
--
Wise men talk, because they have something to say.
Fools talk, because they have to say something.
jeg bruger kompressoer har dog en vand udskiller og en olie udskiller på. men med en alm kompressor er det nok med vandudskilleren
koster 150 i harald nyborg
http://www.harald-nyborg.dk[...]
og så er det altid tør luft ;P
--
Frem med mobberen og gulvspanden. Så skal du bare se hvor flot det bliver efter :-)
Btw.. jeg plejer at bruge en kompressor med en pistol på, til at blæse hele computeren ren for støv en gang i mellem. Jo mere tryk der er på, jo længere afstand er det bare at holde.
Nemt, hurtigt og effektivt.
--
#31
Det er lige præcist problemet med statisk elektricitet, Du vil typisk ikke se skaden. Du vil fortsætte dit normale liv og en gang i fremtiden, hvis du ikke har solgt eller udskiftet lortet, få problemer som du ikke helt kan beskrive årsagen af.
Der er en gammel video fra apple som beskriver det meget godt. hvis du vil jeg vil anbefale at se fra 3-8 minutter.
http://www.teachertube.com[...]
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.