Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V3
Login / opret bruger

Side 1 2 3 4 næste »

Gå til:

Overclocking af AMD Athlon

Af Thomas Eriksen | 16-07-2000 | 14002 visninger | 0 kommentarer

Producent:
Sponsor:
Page 1 : Overclocking af AMD Athlon

At AMD Athlon er en succes er vel næppe nogen der er i tvivl om i dag. Athlon byder nemlig på en ydelse der er mindst lige så god som den du får i en Intel Pentium III hvis den ikke er endnu bedre, samtidig med at prisen er lavere. Det betyder at du i dag har et reelt valg når det gælder hvilken CPU du skal have i din High-End maskine. Når det gælder overclocking, så er Athlon (og de små Pentium III ”Coppermine”) ved at stjæle titlen som de mest overclocking venlige chips, fra Celeron. Dette skylde at det i rigtigt mange tilfælde har været muligt at overclocke en ganske almindelig CPU relativt meget selv med standard kølere. F.eks. har det været fremme at mange Athlon 500 har været udstyret med en såkaldt 650 MHz core, det vil sige at selve den CPU som en Athlon bruger i mange tilfælde var godkendt til at køre 650 MHz, men efterspørgslen har betydet at man ikke kunne afsætte dem alle som 650 MHz og derfor er de blevet solgt som f.eks. 500 MHz i stedet. Det er jo gode nyheder for overclockere da det betyder at det vil være muligt at overclocke den CPU til mindst 650-700 MHz uden andet end almindelig luft køling.

Men lad os tage et kig på hvad man skal være opmærksom på når man vil overclocke en AMD Athlon.

Hvad består en CPU af?

Selve CPU’en består af en ”core” (selve regneenheden). Derudover er det man kalder Cache, som er et lille mellemlager mellem Core og RAM. På en AMD Athlon er der 2 niveauer af Cacle nemlig L1 og L2, men mere om det senere.
Core

Som jeg allerede nævnte i indledningen findes der visse modeller som har en meget stor sandsynlighed for at kunne overclockes. Den mest kendte af dem er nok Athlon 500 som udmærker sig ved at ofte have en Core der er istand til at køre meget hurtigere end den nødvendigvis har behov for. Desuden kan L2 cachen variere en del fra at være lige omkring de det nødvendig for at være stabil til at faktisk også kunne have været monteret på en Athlon 650 MHz. Hvorfor det forholder sig sådan kan jeg kun gætte på men jeg tror personligt det er fordi AMD indkøber RAM hvor det er billigst og det er muligt at det er billigst hvis man køber store mængder af samme chip. Dette betyder at man ofte kan overclocke en ganske almindelig og rimelig billig 500 MHz til mindst 650 MHz og jeg har da også hørt flere eksempler på at de har nået 750-850 MHz med luftkølere.

AMD har dog siden introduktionen af Athlon været meget aggressiv og det betyder at de har sænket priserne meget samtidig med at de har udfaset de små modeller. I dag ligger den mindste model omkring de 700 MHz men du kan godt finde mindre eksemplarer men prisen er ofte det samme som den lidt større model. Det er dog ikke ensbetydende med at vi alle skal være kede af det for AMD har faktisk gjort noget der var endnu bedre. AMD introducerede nemlig med deres 750 MHz en ny fabrikations proces som er baseret på 0,18 mikron teknik mod de førstes 0,25 mikron. Det betyder at en 750 MHz CPU ikke bruger nær så meget strøm og dermed ikke bliver nær så varm. Den burde derfor kunne overclockes relativt nemt, samtidig med introduktionen af 0,18 mikron teknologi så har AMD skiftet hele deres produktion til 0,18 mikron så hvis du køber en ny CPU i dag kan du være rimeligt sikker på at det er en 0,18 mikron. Det betød at AMD i februar 2000 lavede deres sidste 0,25 mikron CPU og har siden kun produceret Athlon med 0,18 mikron.

Side 1 2 3 4 næste »