Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V3
Login / opret bruger

Side 1 2 3 4 næste »

Gå til:

Guide til samling af computere

Af Kenneth | 10-05-2006 | 22751 visninger | 0 kommentarer

Producent: HOL
Sponsor: HOL
Page 1 : Guide til samling af computere

Indledning
Denne guide er lavet som en introduktion af kunsten at samle sin egen computer. Jeg vil søge at skabe en forståelse for hvordan det gøres og at det ikke kræver en stor teknisk forståelse, så længe man gør det slavisk og i roligt tempo.
Jeg mener selv der er stor behov for en guide af denne type, da vi typisk ser at unge computer bruger der gerne selv vil bestemme hvad de har i deres system, i stedet for at Merlin eller anden butik har samlet en pc efter nogle faste principper. En anden fordel med guiden er, at folk der vil skifte en del på sin pc kan bruge udpluk af guiden, for at kunne finde ud af hvad man skal holde øje med.
Jeg vil komme ind på hvad der skal sidde hvor selvfølgelig og ikke mindst rækkefølgen på det man
sætter i, for det er ikke helt lige gyldigt hvad man sætter i først, gør man det i en ”forkert” rækkefølge kan man hurtigt få plads problemer mht. at sætte sit hardware på plads. Men man skal huske på at rækkefølgen på guiden er min foretrukne, nogle vælger f.eks. at montere strømforsyningen i kabinettet først og dette kan også anbefales hvis det er et lille kabinet. Men læs evt. guiden igennem først og se om du har brug for at montere tingene i en anden rækkefølge.

Det først skridt i at samle en computer er at vælge nogle dele der passer sammen, Det gælder f.eks.
at vælge den rigtige type harddisk eller at man ikke køber et grafikkort til AGP når bundkortet kun
understøtter PCI-E.

Jeg vil også komme ind på de fald grupper der kan være mht. kabling, som i værste tilfælde kan hæmme airflowet i kabinettet. Det hjælper jo ikke meget, at man har super god køling på sit cpu/grafikkort hvis ikke den varme luft kan komme ud af kabinettet. Man med den rette køling skrue hastigheden på blæserne ned og dermed få en mere stille computer.

Det er også vigtigt at man gør sig den overvejelse før man køber en helt ny computer (eller dele), at man får et system der passer sammen og passer til ens behov. Det nytter ikke noget hvis man vil bygge en gaming computer med det nyeste nye grafikkort, og man så sparer på ram og CPU. Man vil således ikke kunne udnytte sit grafikkort til fulde.

Har man samlet sit eget system er det også nemmere at skifte dele ud, da man allerede har bygget et system der nemt kan opgraderes. Sidst men ikke mindst kan man i mange tilfælde spare op til 1000 kr.! ved selv at samle sin computer, og det giver pludselig mere luft i budget til at gøre ens system endnu bedre, end det ville være med en computer der er samlet i forvejen.

Først starte vi med de ting der er brugt i samlingen.
Asus A8N-E, nForce4 Ultra, S939
AMD Athlon64 3200+, S939, Bulk, BW
Arctic Cooling Freezer 64 Pro, AMD K8
Asus DVD 16x/48x E616A/A5/Black, ATA100
Samsung SP P80 80GB, SATAII, 8MB
Chill Innovation CP-400P2, 400W, ATX2.2
Kingston DDR400, 2x512 MB, CAS 3
Coolermaster Centurion Tower, Black
Floppy drive Alps 3.5", Black



1. Tjek varerne
Har du bestilt delene over nettet, som du jo nok har hvis du selv skal samle din nye computer så er det første du skal gøre er at tjekke alt der er som det skal være. At tingene er intakte og ikke har lidt skade under transport og at det er de rigtige varer du har fået. I tilfælde af at varen virker beskadiget evt. i form af at kassen har en stor bule, er det en god ide at tage et billede af kassen INDEN du åbner den og billeder af de ting der har taget skade.
Er det pakken der har fået tæsk så husk, at denne klage skal oprettes af modtageren (i dette tilfælde dig) af pakken og dette skal gøres til Post Danmark.

2. Klargøring af bundkort før montering i kabinettet.



Tjek om skruerne passer sammen, Der skal bruget en monterings skrue (se billedet ovenfor) til at skrue i kabinettet og en almindelig skrue som skrues ned i monteringsskruen og en rød spændeskive som bruges til at beskytte bundkortet. Når du har fundet den der passer ligger du 9 stk. af hver i en bunke for sig selv så du ikke skal rode efter de rigtige imens du sætter dem fast.



Først kigger du på hvor skruerne skal sidde. Læg dit bundkort på kanten af kabinettet (billede 3) og kigger frem og tilbage og ser hvor de skal sidde, tit står der også i kabinettet hvilket huller der passer til hvilken type bundkort så kig evt. efter dette også. Når du spænder de guld farvet skruer fast i bundkortet, så pas på du ikke overspænder dem, kun spænde dem hårdt fast med fingeren og ikke vride dem hårdt fast med et stykke værktøj.



De medfølgende skruer til bundkortet, der er mange flere end du faktisk skal bruge så fortvivl ikke over der så mange og du får en del i overskud

Så skal der kigges på montering af kablerne fra kabinettet til bundkortet. Læg bundkortet på kanten
af dit kabinet, jeg har brugt det stykke pap og skumgummi der lå i pakken til bundkortet for at give støtte så bundkortet ikke tager skade på undersiden.



Så tager du de kabler der går fra fronten af kabinettet. 2 farvede kabler (billede 6 ) Har dit kabinet USB i fronten tager du det kabel der hører til og sætter det på bundkortet (det er ikke altid der står på kablet at det er USB, så følg kablet og se hvor det ender). Jeg har undladt firewire kablet da bundkortet
ikke har firewire tilslutning og ført det væk, så der ikke fylder i selve kabinettet (billede 27).

Nu er det så du skal til at tilslutte power led, reset, speaker, IDE/HDD led og PWRSW. (billede 6)
For det meste passer ledningens farve gerne med de farver som producenten har brugt til de stik hvor de omtalte ledninger skal sættes til. Husk at vende dem rigtigt, en tommelfingerregel jeg bruger er at teksten skal være synligt på stikkende, altså vende udad, så det er den side der intet står på som
stikkende har imod hinanden. Det er ikke altid det passer, så husk at se godt efter og brug manualen til dit bundkort. Får man sat ledningerne ordentligt første gang, så slipper du for at senere skal rode med det når alle delene er monteret.

For montering af USB/firewire stikkene er det en god ide at læse i manualen for at finde placeringen af dem på bundkortet. I dette tilfælde har brugt den plads hvor der står USB 5/6. Det er op til dig selv og vælge hvor du vil sidde det, bare du er opmærksom på at du sætter det et sted der er beregnet til USB. Læg også mærke til at det er 10 pins stik, men der er undladt en pin så man kun kan sætte stikket i bundkortet på den rigtige, så tving ikke det til at sidde på andre måder. Og pas på ikke at sætte stikkende forkert, USB i firewire og omvendt da det både kan brænde USB stikket og den enhed du har tilsluttet sammen.




Som i kan se er stikkende nu sat fast og ifølge manualen ser det rigtigt ud.

Der var også stik til høretelefoner og mikrofon i fronten og her stødte jeg ind i det første problem,
da det var ukendt for mig at sætte sådan noget til da det var en masse små stik og i bundkortet var
den en masse pins de kunne sidde i plus manualen til bundkortet specificeret ikke hvordan det
skulle sidde plus de havde sat nogle blå hætter over nogle af de pins der var (billede 8). Så det jeg
gjorde, var at sætte det efter overbevisning og så må det testes senere når et OS er installeret.


Side 1 2 3 4 næste »