Nok blev det ikke i september måned, men som ventet har AMD netop annonceret frasalget af deres produktionskapacitet til et nyt joint venture, og samtidig fået skudt ny kapital ind i AMD moderselskabet.
Den første større X86 CPU producent uden 100% selvejet produktionskapacitet i nyere tid er dermed født, men AMD slipper dog ikke helt tøjlerne om produktionsdelen, da de fortsat vil eje tæt på halvdelen af aktierne i "The Foundry Company" som det nye produktionsfirma bliver kaldt indtil det endelig navn er fastlagt.
AMD vil derfor fortsat have den kritisk nødvendige direkte adgang til produktionskapacitet, som er krævet af en processor producent, men vil ikke i samme niveau bære byrden hele tiden at skulle investere de stadig større summer til videreudvikling af produktionsfaciliteterne.
En tommelfingerregel hedder, at AMD og Intel bruger flere penge på research til produktionen end udviklingen af processorerne. Det er altså en likviditetsslugende del af AMD, som nu er adskilt fra moderselskabet.
Samarbejdspartneren er ATIC (Advanced Technology Investment Company), som er en teknologisk investeringsgren af regeringen i Abu Dhabi, De Forenede Arabiske Emirater, som igennem deres anden investeringsgren Mubadala Development Company i forvejen ejer lige over 8% af AMD's aktier.
ATIC må betale 2,1 milliarder USD for deres andel af The Foundry Company, hvoraf de 1.4 milliarder USD indgår i firmaet og de resterende 700 millioner USD går i AMD's lomme for andelen. Samtidig overtager det nye produktionsselskab 1.2 milliarder USD af AMD's gæld.
Desforuden investerer Mubadala Development Company yderligere i AMD, så deres aktieandel nu er oppe på 19,3%, op fra lige over 8%. Dette sikrer AMD 314 millioner USD ekstra for de special-udstedte aktier.
AMD vil eje 44,4% af det nye produktionsselskab, og ATIC står for 55,6% af aktierne i he Foundry Company, men bestyrelsen vil alligevel have samme stemmeret i bestyrrelsen. Doug Grose, AMD's højst ansvarlige for chip produktionen, vil tage skridtet op som CEO for den nye virksomhed, og han tager tidligere AMD CEO Hector Ruiz med sig som bestyrelsesformand.
The Foundry Company fortsætter AMD's planer om en udvidelse af Dresden faciliteterne samt opbyggelsen af nye faciliteter i New York. Sidstnævnte skulle huse 1.400 medarbejdere når det er færdigbygget, hvilket ikke sker foreløbigt med de første spadestik i 2010.
Udvidelsen af Dresden faciliteterne skal, udover at fortsætte udviklingen af mindre transistorer samt fortsat producere AMD's eksisterende chips, også gøre dem i stand til at producere standard chips, og ikke kun de specialbyggede AMD processorer.
I teorien kunne det f.eks. føre til, at The Foundry Company producerede grafikkort for NVIDIA, eller for så vidt ATI, som fortsat har deres første eget producerede grafikkort til gode trods AMD's opkøb af ATI for to år siden. Disse standard nodes vil dog først være tilgængelig ved skiftet til 32nm.
AMD har desuden givet tilsagn om, at skulle markedsbetingelserne tillade det, vil The Foundry Company også opbygge research faciliteter i Abu Dhabi, De Forenede Arabiske Emirater. Ligesom AMD vil The Foundry Company fortsat være en del af IBM alliancen, som også inkludere Chartered, Samsung, Sony og flere andre prominente chipproducenter.
Teknisk set vil AMD derfor fortsat være en kunde i The Foundry Company, ligesom Intel f.eks. er det i deres to forskellige konkurrerende flash divisioner. Med frasalget kommer den kapital tunge produktion over i sin egne struktur, og AMD kan dermed fokusere sig på chip udviklingen og adresseringen af deres kunder, hvorimod produktionen og The Foundry Company får mere frie tøjler, og kan udvide og opsøge nye kunder.
- Relaterede nyheder: