Denne tråd er over 6 måneder gammel
Er du sikker på, at du har noget relevant at tilføje?
Hjælp: WD Elements, vises som tomtAf Maxi Supporter Lexio | 21-08-2022 14:42 | 1126 visninger | 17 svar, hop til seneste
Hjælp til hvad dette kan skyldes.
Jeg har en external WD Elements på 14TB. Der stadig skulle være filer på.
Men i en periode på nogle måneder har jeg ikke brugt den. Så tog den af
strømmen og da jeg så starter den op igen, kan Windows i første omgang
ikke genkende drevet/læse det.
Det lykkedes dog nemt nok at få windows til at se drevet via diskmanager, men bagefter fremgår hele
harddisken som værende tom, (nej jeg formaterede ikke).
Jeg har ikke smidt rundt med den eller noget. Windows kan se drevet og den spinner også op.
Filerne der på er ikke alt afgørende, så de er ikke dublikeret og gemt andre steder.
Men hvad kan det skyldes at drevet gør dette og er der andet jeg måske burde gøre?
Det var primært diverse video-filer, som mine gamle DVD-film, jeg havde rippet og lagt over som .MKV format.
Er gået i gang med at anvende Recuva, i et forsøg på at finde filerne igen.
Men nu læser jeg umiddelbart at Recuva's deep-scan "kun" kan se disse video-fil typer:
Video: MOV, MPG, MP4, 3GP, FLV, WMV, AVI
I øvrigt tror jeg Recuva vil tage en måned eller to++ om at køre igennem et 14 TB drev.
For jeg ser folk skrive om ufatteligt lange tider, for drev som er laaaangt mindre.
Og i så fald, tror jeg bare at jeg afskriver filerne.
Men jeg ville jo godt have en ide om harddisken er "sikker" nok at tage i brug igen? Hvad er jeres vurdering? --
We know the speed of light, but whats the speed of dark? --
Sidst redigeret 21-08-2022 14:46
Prøv at se smart info på den -- #1 CrystalDisk siger, health status: Good
Så det i sig selv lyder jo fint. -- We know the speed of light, but whats the speed of dark? Du skal ikke tage den i brug igen, med en forventning om den fortsat vil virke som den skal. Du kan godt bruge den, men jeg vil bestemt ikke anbefale det, uanset hvad SMART og Crystaldiskinfo siger.
Det kan godt være harddisken i sig selv ikke har problemer, men den chip der styrer harddisken i den eksterne kasse kan godt være screwed. Eller harddiskens egen controller eller andet. Jeg ville absolut ikke bruge den igen, til opbevaring af vigtige dokumenter eller minder.
Drive recovery tager lang tid. Grundig recovery tager sygt lang tid og når der er med så stor en disk at gøre, undrer den lange behanlingstid mig ikke. Arh okay det burde ikke tage flere måneder, men det kan godt tage flere dage.
En formatering sletter ikke filer som sådan. Data får bare fjernet deres "reservation" så at sige. Lidt ligesom hvis man sletter alle folks siddepladser i en biograf, men lader dem beholde billetterne. De kan stadig komme ind og se filmen, men hvis en anden person får deres sæde, er deres plads væk og meget svær at få igen. -- Handels stats: Samme bruger i 18 år. B/W liste score: +31/-0.
Stats sidst opdateret d. 01/09-2021 #3
Korrekt ToFFo, den del er jeg klar over og også indforstået med risikoen.
Men nu du snakker om chippen kan have defekt, så kunne det være jeg burde skille den ad og tage den 3½" ud HDD ud. Dog ved jeg ikke helt hvilken model af HDD der sidder i. Tror at huske der var nogle eksterne, med "white-drives", som i udgangspunktet ikke virkede uden er lille smule fiflen med nogle "pins".
Mener faktisk jeg købte denne eksterne i slutningen af 2020. Men nok ikke noget som falder under garanti, da fejlen næppe kan påvises eller genskabes. -- We know the speed of light, but whats the speed of dark? --
Sidst redigeret 21-08-2022 16:53 Jeg har selv brugt det program på en 10 TB disk og det tog ca. 20 timer for at rede ca. 90% af filerne. Men det lyder nu mere, som om den har tabt partitionen. Der findes software der kan genskabe en partition, men som andre nævner er det nok controlleren i den eksterne enhed, som har skylden.
Så skal du redde filerne, ville jeg tage den ud af boksen og sætte den internt i en PC (du skal dog bruge en Molex til SATA strøm adapter ellers vil den ikke starte op!), og derefter forsøge at redde partitionen med TestDisk.
https://www.cgsecurity.org[...] -- Sidst redigeret 21-08-2022 16:55 #4 - Ahh okay, man ved jo aldrig :)
Anyways, det er usandsynligt at der er andet end en almindelig SATA harddisk indeni kassen, så den kan du bare skille ad. Altså, hvis du kan gøre det uden at ødelægge noget i processen. Men normalt er det bare en kasse, med en SATA controller og SATA stik indeni, forbundet til en traditionel SATA harddisk. Den kan du bare tage ud og sætte i din computer.
Det kan være genskabelsen af data vil køre hurtigere, hvis du har disken i din egen computer.
Måske vil det løse problemet helt, så du ikke engang behøver genskabe filerne, men blot partitionen.
Jeg har haft en ekstern WD harddisk med lidt á la samme problem. Windows sagde pludselig disken ikke var formateret, hvilket jeg ikke fattede. Så jeg tog den ud af kassen, satte den til computeren og så virkede den perfekt. Efterfølgende satte jeg den over i en anden ekstern kasse af andet mærke og den virker stadig den dag i dag. Det er 15 år siden efterhånden. Men bruger den også meget sjældent. -- Handels stats: Samme bruger i 18 år. B/W liste score: +31/-0.
Stats sidst opdateret d. 01/09-2021 #6: Tror ikke du helt forstår hvad jeg mener med den strøm adapter. Jeg mener ikke at den bruger et molex stik, men mere at man skal bruge en adapter for at forhindre ens PSU sender 3.3v til disken. Hvis den gør det, nægter den at starte op. Det er et trick WD gør, for at gøre det mere svært at bare shug deres eksterne diske for at bruge dem internt. De der "white label" diske tjekker nemlig for 3.3v, hvor normale interne HDD er ligeglade og ignorerer det. -- #7 - Det er ikke et problem jeg er stødt på de gange jeg har pillet harddiske ud af eksterne kasser og enten tilsluttet dem PC'er direkte, eller sat dem i andre eksterne kasser.
Det er godt nok også længe siden jeg har set et Molex stik på en harddisk. Med den størrelse hans disk har, tror jeg bestemt ikke den bruger Molex indeni kassen. Men det vil vise sig når den adskilles. -- Handels stats: Samme bruger i 18 år. B/W liste score: +31/-0.
Stats sidst opdateret d. 01/09-2021 --
Sidst redigeret 21-08-2022 17:18 #5 Jeg tror du har ret i at det er partionen som er røget sig en tur.
og
#7 Som du også skriver her, så var det netop den ting med strømmen som jeg huskede noget om. At hvis man sætter deres white-label drev i med alminde SATA-strøm, så er det vidst nok at hvis der er kontakt med 3. pin, så dukker drevet ikke om i windows.
Kan ikke huske om jeg stadig har molex -> SATA liggende.
#6 Tror altså jeg vil prøve at skille den ad, fordi det tager alt alt for lang tid med skulle genskabe filer. Måske jeg kan være heldig som dig at den kan se dem igen, hvis jeg bare sætter den direkte i PC'en.
Det kunne jo være lækkert nok, hvis nu den ikke bare var lige til skrotbunken. Men vil som du skriver, jo ikke ligefrem afhænge af den til bare middel-vigtige filer.
Dog skal jeg lige komme ud over det lille irritationsmoment som WD nok har lagt ind.
-- We know the speed of light, but whats the speed of dark? #9 - Hvis de stadig er som jeg kender dem, er de meget lette at skille ad og samle igen. Altså hvis du adskiller den forsigtigt. Jeg tror heller ikke der er fusket med firmware eller andet, som forhindrer dig i at bruge den som almindelig harddisk uden kassen :) -- Handels stats: Samme bruger i 18 år. B/W liste score: +31/-0.
Stats sidst opdateret d. 01/09-2021 Opdatering:
Jeg fik den ud og det var en white-label - WD140EDFZ
Det var relativt til at have med at gøre, krævede dog lidt indsats, hvis ikke man skulle brække og flå det fra hinanden.
Og den kunne som forventeligt IKKE ses af Windows. Og jeg havde ingen Molex -> SATA.
Så jeg endte med at sætte en meget smal strimmel tape over 3. power-pin og nu modtager den ikke 3,3 volt signal og kan ses i Windows.
Dette er et midlertidigt fiks tænker jeg, da jeg ikke ved hvor godt sådan en stykke tape er i længden. Set i forhold til varmeudvikling osv. Så bør nok få fat i et kabel eller også noget højtemperaturs tape.
#10 Så lidt fifler WD med drevene, i et forsøg på at folk ikke "shuck'er" deres externe drev.
Desværre viser det sig at jeg fortsat ikke kan se filerne som var på drevet. -- We know the speed of light, but whats the speed of dark? --
Sidst redigeret 21-08-2022 18:31 #11 - Der kan man bare se, så blev jeg lidt klogere.
De diske jeg har gjort det ved må have været fra før det var en mulighed for dem at lave den lille "fix" :P
Ærgerligt du stadig ikke kan se dine filer, men dataen skal nok være der. Jeg tror ikke disken har prøvet at overskrive sig selv ud af det blå.
Prøv data recovery igen og se om ikke det tager kortere tid nu.
Du burde bestemt ikke få problemer med den tape strimmel. Der skal alligevel meget varme til før der sker noget, og der bliver ikke udviklet ret meget varme ved lige præcis den pin. Der løber jo ingen strøm igennem til den pin. -- Handels stats: Samme bruger i 18 år. B/W liste score: +31/-0.
Stats sidst opdateret d. 01/09-2021 --
Sidst redigeret 21-08-2022 18:43 Tilføjelse til #12 - Det ser ud til at være lidt tilfældigt om man får en whitelabel disk eller ej. Ligeledes er det lidt tilfældigt om man har en PSU der ignorerer 3,3v problemet med white label drives.
Så med den rigtige strømforsyning kan man bruge white label diske som normalt, uden at gøre noget ved dem, lader det til.
Læs mere her og se en liste over forskellige strømforsyninger der kan bruges uden at skulle blokere pins: https://www.reddit.com[...]
Nu er det ikke en guide til lige netop den disk du har, men interessant opslagsværk alligevel. -- Handels stats: Samme bruger i 18 år. B/W liste score: +31/-0.
Stats sidst opdateret d. 01/09-2021 --
Sidst redigeret 21-08-2022 18:50 #12 + 13 Jeg tror det var mere tilfældigt for nogle år tilbage. Der kunne man godt finde almindelige WD Reds i de externe, jeg kan ikke udelukke det. Men tror i så fald der er langt i mellem snapsene.
Du har sikkert ret ToFFo, den smule tape blive nok ikke ligefrem varmet op til smeltepunktet. Men nu må jeg lige se, der går i hvert fald lige en rum tid før jeg ville kunne gøre noget andet. Lige nu tester jeg først.
Jeg tror måske lige jeg vil give det et forsøg igen og se om det kan genskabes inden for rimelig tid. Eventuelt med partitiongendannelse. -- We know the speed of light, but whats the speed of dark? Vil til slut også gerne lige sige tak til jer, for jeres indspark til denne problemstilling. -- We know the speed of light, but whats the speed of dark? #14 - Jeg har haft Green og Blue diske i dem jeg har pillet fra hinanden. Jeg har aldrig set whitelabel eller reds. Det kan være det er noget anden-sortering de har brugt til de diske, for at holde prisen nede. Bastards.
Men hey, slutkunden ved jo ikke bedre :D -- Handels stats: Samme bruger i 18 år. B/W liste score: +31/-0.
Stats sidst opdateret d. 01/09-2021 --
Sidst redigeret 21-08-2022 19:40 #16: White label diske fra WD er faktisk refurbished. Det står det endda under produkt beskrivelsen på Amazon for Elements og My Book enhederne. Når man finder normale blue/green/purple/red diske i dem, har det nok været fordi de var løbet tør for de andre. Det er dog stadig underligt de gør det, og måske er det kun dem fra Amazon prime? No clue! -- Sidst redigeret 22-08-2022 13:30
Grundet øget spam aktivitet fra gæstebrugere, er det desværre ikke længere muligt, at oprette svar som gæst.
Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.
Opret bruger | Login
|
Du skal være logget ind for at tilmelde dig nyhedsbrev.
Hvilken udbyder har du til internet? 438 personer har stemt - Mit energiselskab (Ewii f.eks) 12%
|