Jeg har flere gange set tråde hvor folk har spurgt omkring opsætningen af en ftp server. Folk har ofte svært ved at se/forstå at folk ikke kan logge på deres opsatte servere. Denne tråd skal forståes som en hjælp til folk som vil opsætte en ftp server.
Måske nogle idér, eller retnings linjer hvis folk lige har glemt hvordan og hvorledes. Der er altså ikke nogen dybere teknisk vejledning i opsætningen af de forskellige ting.
Hvad er en ftp server?
En ftp server gør det muligt at overføre filer via en tcp/ip protokollen. File transfer protoko
Der er skrevet flere ftpservere som nemt lader brugeren dele filer som der kan hentes hvis man logger ind på serveren.
Fortalt med andre ord er det altså en service som lader folk hente filer fra en anden computer.
Til at logge ind på en ftp server bruger man et såkaldt ftp client program, man angiver her et brugernavn og et password som giver lov til at logge ind på en ftpserver. Via clienten kan man bladre rundt i de "delte" filer og hente den ønskede software. En anden rar ting som de fleste servere kan sættes optil og som de fleste clienter undersøtter er; resume af en fil. Dvs. man har muligheden for at fortsætte en afbrudt fil overførsel. Hvilket i mange situationer er meget rart at have muligheden for. F.eks. har man ikke denne mulighed ved filoverførsel gennem Windows shares.
En ulempe ved ftp protokollen er dog at man ikke har muligheden for at kryptere sine passwords. Dvs. passwords bliver sendt mellem client og server i klar tekst, hvilket rent sikkerheds mæssigt ikke er det smarteste.
Hvad gør jeg?
For at komme igang skal du have en ftp server; der er flere, både frie og nogle som koster penge. Fælles for de fleste som koster penge er at man har muligheden for at prøve dem i 30 dage, hvor efter man skal betale for en licens.
Et direkte link til en fri ftp server:
War ftpd
http://support.jgaa.com[...]
Et par gode kommercielle servere er:
Serv-U
http://www.serv-u.com[...]
Bulletproof/G6 ftp serveren
http://www.bpftpserver.com[...]
Personligt er war ftp fint til mit behov (pengepung), men det er selvfølgelig op til den enkelte hvad man foretrækker. Jeg ser ihvertfald ingen grund til at skulle betale penge for en ftp server, med det udvalg af frie servere der er på nettet.
IP addresse / Port
Et/En ip nummer/addresse er internettets identificering. Enhver computer eller anden form for hardware som er på internettet har et ip nummer. Dvs man kan komme i kontakt med en computer ved at bruge dens ip addresse.
Der udover sker data transimissionen gennem nogle forskellige porte. F.eks. den data der hentes for at vise en hjemmeside går over port 80. Ved ftp trafik er det port 21 der bruges.
Derudover er der nogle regler for hvordan forbindelsen er sluttet mellem server og client, her kommer udp og tcp ind i billedet. Ftp trafik bruger tcp protokollen (Transmission Control Protocol).
De fleste har idag en router som gør det muligt at koble flere computere på nettet. Fælles for alle de maskiner der er koblet på nettet gennem routeren er at de har den samme eksterne ip addresse. Hvorimod hver enkel maskine på netværket har sin eget ip addresse. I dette tilfælde virker routeren som en såkaldt gateway, med sin egen ipaddresse.
Dvs at når man har sat sin server op; og der sidder en et andet sted i verden og skal ind på serveren, at man skal give vedkommende sin eksterne ipaddresse.
Et lille grafisk eksempel på en opsætning kunne være:
Internet
|
(Ekstern ip)
Router
(Intern ip)
|
------ Switch-------
| |
(Intern Ip) (Intern Ip)
PC1 PC2
Internet
|
(212.142.109.212)
Router
(192.168.1.1)
|
---- Switch----------
| |
(192.168.1.2) (192.168.1.3)
PC1 PC2
Lad os sige vi sætter en ftp server op på pc2. Når så der kommer en forespørgsel på port 21 på den eksterne ip skal trafikken så sendes videre til pc2 hvor ftp serveren jo kører. Dette gøres ved at forwarde trafikken (route) i routeren til pc2 så snart det er port21 trafik.
Hvordan det rent specifikt gøres er afhængigt fra router til router. Kan eventuelt slåes op på google eller i den medfølgende manual.
Hvordan ftp serveren sættes op kan læses i den til pågældende ftpservers manual.
Derudover skal eventuelle firewalls sættes op sådan de lader port21 trafik passere.
Sidst og ikke mindst skal man sørge for at åbne/forwarde port 20 i sin router; som er til data. Den skal også forwardes til at kunne bruge tcp protokollen ligesom port 21 skulle det.
Opsummering
Hvad skal der i korte træk gøres for at få ftp trafik til at virke:
Hent en ftp server; installer den; del de filer som brugerne af serveren skal ha adgang til; åben/forward port 20 og 21 til ip'en på den maskine som kører ftp serveren;
Det skulle gerne køre :)
Hvis du ønsker din maskines ip addresse kan du skrive i kør -> cmd -> ipconfig /all
Du vil nu se nogle informationer, heribland kan du finde ipaddressen.
Den eksterne ip addresse. Altså den du skal give til vedkommende som skal ind på din ftp server kan du se på f.eks.
http://www.myip.dk[...]
Good luck!
Regards Lars Arnbak
Husk forøvrigt at google altid har nogle gode svar på spørgsmål omkring ftp/ftptrafik/ftpservere.
--
cat /dev/urandom & die