Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V3
Login / opret bruger

Forum \ Internet \ Netværk
Denne tråd er over 6 måneder gammel

Er du sikker på, at du har noget relevant at tilføje?

Forfradåse eller indmuring

Af Gæst Nicklas | 31-07-2021 19:15 | 2596 visninger | 19 svar, hop til seneste
Hej med jer kloge hoveder. Jeg har købt hus, og nu skal der "geekes"... I dag er næsten hele huset udstyret med Cat6 kabler og udtag til disse i samtlige rum... men men men, der mangler nogle i stuen. Jeg vil gerne have disse lavet, og kan godt selv klare opgaven. Mit spørgsmål er dog, til dåsen der skal monteres i gasbeton væggen, MÅ man godt bruge en forfradåse hvis jeg bore ud til den, eller SKAL der isættes en indmuringsdåse. Det er klart nemmest at tage en hulsavbor og bore ud til forfradåse end at skulle til at indmure dem, men vil lige høre jer først. Der er allerede trukket tomrør fra en tidligere installation, så kan sagtens få kabel ned til det.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#1
Schalburg
Bruger Aspirant
31-07-2021 19:24

Rapporter til Admin
der skal bruges indmurings dåse forfra dåser er kun til væg med isolering eller hulrum
--
Sidst redigeret 31-07-2021 19:26
#2
Cykle35
Supporter
31-07-2021 19:31

Rapporter til Admin
Tænker ik der er krav men som #1 siger er det en indmuringsdåse Forfra dåse er til plader med hulrum.
--
5800x + 6900XT Reference MEG B550 UNIFY-X + AX860i 2x16Gb DualRank 3600mhz 14-14-14-34 Mi 34" Curved
#3
Cjaay
Mega Supporter
31-07-2021 19:41

Rapporter til Admin
#2 det er et krav at man benytter materialet som det er beregnet
--
#4
Dragonheart
Guru
31-07-2021 19:49

Rapporter til Admin
som #1 og #3 Er inde på skal der bruges indmuringsdåse. Vælg gerne Fuga Air ( de nyere) eller Opus 66 hvis resten af huse også er. Der er mere plads i disse. Det er et lovkrav at tingene bruges til det de er godkendt til. Så for at undgå forsikringssmæk ifm. med brand og el elsynsrapport med fejl så brug indmuringsdåse efter anvisningerne :-) Og skal du alligevel købe kabel så køb cat6a. Hvis det skal løbe sammen med el-kabler eller i kabelbunder med andre netværkskbaler så cat6a skærmet. Så er du 10gbit-forberedt
--
#5
mrKayne
Junior Nørd
01-08-2021 09:35

Rapporter til Admin
#4 Han skal ikke købe skærmet kabel. Hold op med at foreslå det til private boliger....
--
#6
Wing Man
Super Nørd
01-08-2021 12:56

Rapporter til Admin
#4 Du gør klogt i at lytte til #5
--
Den som ler sidst, tænker langsomst!
#7
Dragonheart
Guru
01-08-2021 19:45

Rapporter til Admin
#5 Hvorfor? Det er et uskærmet kabel overlegent. #6 Nej. Læs standarderne. Det er desuden tæt på umuligt at opnå en cat6a certificeret forbindelse med kabelbundet uden at anvende skærmede kabler. Cat7, 7a og 8.1 Kan slet ikke opsættes uden skærm. I "gamle dage" blev skærmede kabler mest brugt i forbindelse med støj fra eksempelvis elmotorer mm i industri. Sådan er det ikke i dag. Et skærmet kabel vil altid have væsentlig bedre SNR og karakteristik end et uskærmet. Uanset om skærmen er utermineret eller ej. Og nej der er ikke brumsløfter, skærmen fungerer ikke som en antenne der suger støj til sig og alt muligt andet.' Jeg ved rigeligt efter en del år i branchen til at kunne skyde alle de skrøner ned der er om skærmede kabler. Jeg vil til hver en tid stole mere på videnskabelig evidens og de organisationer de rudvikler standarder en skrøner.
--
Sidst redigeret 01-08-2021 19:49
#8
Dragonheart
Guru
01-08-2021 19:53

Rapporter til Admin
Dermed ikke sagt at et skærmet kabel er nødvendigt. men der er nogle sikkerheds og dataintegritets forhold der gør sig gældende mht respektafstand mellem datakabler og 230v kabler.
--
#9
mrKayne
Junior Nørd
01-08-2021 19:53

Rapporter til Admin
#7 Hvordan vil du konnektere et skærmet kabel, der samtidig overholder bukkeradius i en almindelig fugadåse? :) At opsætte noget som helst over cat6 - måske cat6a - i et privathjem er også total spild.
--
#10
mrKayne
Junior Nørd
01-08-2021 19:54

Rapporter til Admin
#8 Respektafstanden bliver skuda ikke mindre af at det er skærmet. Skærmen er ligegyldig - det er kablets godkendelse der bestemmer.
--
#11
Dragonheart
Guru
01-08-2021 20:17

Rapporter til Admin
#9 Nej det er ikke totalt spild. Prøv du at se om du kan certificere at cat6a datanetværk med 36 udtag og 36 uskærmede cat6akabler i et bundt i et privat hjem. Hvis man i stor grad frygter at skærmen kan skabe problemer kan jo blot undlade at terminere den. Mna får stadig den bla store Alien crosstalk fordel Jeg vil anvende et cat6a, cat7 eller cat7a 26 AWG installationskabel. Draka, Comscope, Belden mm laver alle kabler der kan termineres med keystones i både Fuga indmuring, underlag og forfradåse. Og holde bukkeradius. Jeg mener også panduit laver slim installationskabler. Fuga air forfradåse er vidst den med mest plads. Ellers kan man jo anvende Opus 66. Og er den meget slem kan jo jo blot anvende en 90 grader vinklet keystone Vær også opmærksom på at bukkeradius er en fabrikantspecification. Ikke et standard krav. DU kan altså sagtens violate bukkeradius men overholdes standarderne og bestå en fluke test. #10 Respektafstanden afhænger af kablets segregation-klasse og en power factor. Kablet klasse afhænger af category og skærmning. Et uskræmet kabel vil godt kunne godkendes til samme katerogi som et skærmet. Men et skærmet vil ALTID have en bedre karakteristik og behøve en mindr erespektafstand ift til et tilsvarende uskærmet. Så ja du har ret. Det er klassen. Som skærmen (eller anden afskærmning af kabler i metalbakker etc) har meget stor betydning for. Se evt de forskellige klasser og en ok forklaring her: https://lan-com.dk[...]
--
Sidst redigeret 01-08-2021 20:20
#12
Slettetbruger5612
Guru
01-08-2021 21:05

Rapporter til Admin
#4 "Så for at undgå forsikringssmæk ifm. med brand og el elsynsrapport med fejl" Måske branchen har ændret sig, men det er godt nok nyt for mig at elrapporten også begynder at kigge på netværks installationerne, bliver ens netværks installation i såfald skaleret i samme stil som energimærket, Stot orange F hvis man blot har 100/100, og endnu være et G hvis det er elektrikeren finder et bnc kabel hængende ud af væggen? og hvilken forsikrings sag forstiller du dig egenligt der skulle komme ud af et rj45 stik.. I det hele taget, hvad er forsikrings vilkårerne for at være dækket i en netværks installation egenligt? F.eks må jeg i følge min forsikring godt installere min egen opvaske maskine og vaskemaskine, (antaget det ikke er fast installation) blot jeg bruger waterblock, er der tilsvarende vilkår for en netværks installation. Please hit me.. Jeg er meget nysgerrig :) Hvis muligt vil jeg rigtig gerne se en elsyns rapport der kommer omkring netværks installationen, måske jeg har noget jeg skal have rettet lidt op på i såfald. #0 Med fare for vi har sat fornuften over styr her i corona land og nye love er kommet til, så kan du gøre nøjagtigt hvad du vil. Det er korrekt hvad #1 siger, men uanset hvilket løsning du vælger, om det så blot er de rene kabler hængende ud af væggen som hjemme hos mig - så tag det med ro, du bryder ingen love eller kommer på kant med din forsikring.
--
Sidst redigeret 01-08-2021 21:08
#13
Dragonheart
Guru
02-08-2021 07:24

Rapporter til Admin
#12 Ifm med elsyn kontrolleres om installationsmaterialet er monteret efter fabrikantens anvisninger. Eksempelvis Fuga dåser. Om der er stikkontakter eller netværks-keystones i dåser er uvæsentligt. Nogle dåser kan der jo også være 230v øverst og netværk nederst om omvendt. Den nye installationsbekendtgørelse indeholder jo en lang række nye ting. Når du kører POE over 8P8C twisted par bliver netværkskabler effektkabler med en betydelig effekt. Med stor variation af strømstræk afhængig af standarden. Hvis det ikke er udført rigtig kan det jo være en brandfælde. Derfor er der også standarder for dette. Hvad der dækket i din forsikring ved ejg selvfølgelig af gode grunde ikke ret meget om ;-). Men POE som en del af installationsbekendtgørelsen er jo ret nyt (1-2 år gammelt.) Der er meget stor sandsynlighed for at kommer på kant med sin forsikring ved ikke at udføre installationen ifl. installationsbekendtgørelsen. Det er bekendtgørelser der er en del af Elsikkerhedsloven.
--
Sidst redigeret 02-08-2021 07:25
#14
Slettetbruger5612
Guru
02-08-2021 13:05

Rapporter til Admin
#13 er på farten lige nu, så det bliver et hurtigt spørgsmål. skal det i såfald forståes sådan at hvis jeg montere en indmurings dåse i et køkkenbed og bruger denne dåse til at holde min dåse åbner tør, så får jeg simpelthen en anmærkning i elrapporten for forkert brug af materiel? og jeg mangler lidt en bekræftning på at netværks installationer nu er en del af elrapporter i dagens danmark, skal man forvente at manden simpelthen begynder at måle på om ens kabler et krydset korrekt, skærmet i uskærmet og sætter sig på hug og begynder at pille dine netværks stik ud af væggen?
--
#15
Dragonheart
Guru
02-08-2021 15:22

Rapporter til Admin
#14 Køkkenbede er ikke underlagt Elsikkerhedsloven, men det er væggene i din bolig, skur etc. Medmindre du selvfølgelig beslutter dig få at trække et strømførende kabel ud til den dåse. Jeg er ikke helt sikker på hvad du reelt spørger om. Elsikkerhedsloven er ligeglad med om dine datakabler er teknisk funktionelt korrekte. Men CE mærket material i en installation skal udføres efter producentens anvisninger. Det kan bla være tilspænidngsmoment, afstande, beskyttelsesklade mod vand etc. DU må gerne montere et cat5 kabel i en cat6 keystone. Det er ikek en del af Elsikkerhedsloven. Men du må ikke anvende en forfradåse til indstøbning. For det er den ikke godt til. Om du propper et 230v stikkontakt modul, en keystone til netværk eller en keystone til HDMI i dåsen i væggen i ændrer ikke på at installationen af dåse skal ske efter fabrikantens anvisninger for at være lovlig. Jeg har set en elsynsmand skille forskellige stikkontakter og lamperosetter ad og 1 antenne/netværksudtag og notere at nogle af modulerne ikke var monteret med korrekte skuer og i den rigtig dybde fra væggen. Det er jo en del af elsynet at tjekke disse ting. Om han tjekker om kablerne er godkendt til POE og monteret i tomrør, og hvis indmuret om kablet er godkendt til det er usandsynligt. Da POE kan være men ikek nødvendigvis er en fast installation. Er det en fast installation skal det overholde kravene dertil. Ligesom alt andet materiel. At mange elektrikere og aut. instalaltører så er lidt bagud er måske forståeligt nu det er så nyt. POE er jo helle rikek ligefrem ret udbredt i private boliger
--
#16
lasse085
Maxibruger
02-08-2021 17:29

Rapporter til Admin
#15 Finder du ikke lige en paragraf eller andet belæg for dine påstande?
--
#17
Dragonheart
Guru
02-08-2021 17:35

Rapporter til Admin
#16 Hvilke påstand etænker du specifikt på? Det med køkkenbedet eller installationsmaterialet? POE standarderne eller? Ellers er det jo bare at læse i Elsikkerhedsloven
--
#18
Slettetbruger5612
Guru
02-08-2021 17:54

Rapporter til Admin
#15 Det jeg mener er at det hele efterhånden handler så meget om flueknepperi i fortolkninger og gisninger at man glemmer fornuften. Selvfølgelig får jeg sgu da ikke en anmærkning i elrapporten for en forfradåse i mit murværk hvis ikke der er trukket strøm frem til den, det siger da sig selv. Og om trådstarter trækker sit lan kabel hen over loftet, igennem en sø og tværs ud af væggen, så er der intet forkert og rigtigt lovmæssigt i hvad han gør. Nu har jeg lidt svært ved at finde det omtalte i ISBN måske du kan linke til paragrafferne hvor POE bliver omtalt? Og selvfølgelig begynder han ikke at skille ens netværks installations af og undersøge om dit udstyr er poe kapitabelt, så skal ens private switche og netværks skab pludselig stå til regnskab for et hus salg, come on. Det ville svare til jeg smider kablet fra min bordventilator i en kabelbakke ned til stikkontakten og pludselig er min bordventilator en fast installation, som giver en anmærkning da kablet er med bløde ledere.. sådan fungere det jo, heldigvis ikke. (ps. Selvom jeg trak strøm frem til det såkaldte blomsterbedet så har elsynsmanden intet at gøre uden for husets 4 vægge.. men det er så en anden snak)
--
#19
Dragonheart
Guru
02-08-2021 18:49

Rapporter til Admin
#18 "Selvfølgelig får jeg sgu da ikke en anmærkning i elrapporten for en forfradåse i mit murværk hvis ikke der er trukket strøm frem til den, det siger da sig selv" Nej det siger ikke sig selv. Hvis det kan antages at du påtænker at føre effektkabler til dåsen fordi der er tomrør der munder ud i elskabet ved tavlen. Så er det en del af den faste el-installation og så skal det overholde loven uanset om det er tilsluttet ej. Det er sådan set meget simpelt. Der er også bygningsreglementer der bestemmer hvilke type brandbare materialer der må være hvor. Men selvfølgelig kan man gøre lige hvad man har lys til. Det er jo et frit land vi lever i. Nogle af tingene har bare nogle juridiske konsekvenser man er ansvarlig for. Hvad er det for specifikke ting jeg skal finde paragraffer til? ISBN? Kabler i kabelbakker til brugsgenstange er ikek en del af den faste installation Men du tager selvsamme kabel og lægger de ti et tomrør hen til ventilatoren. Elelr indmurer det i væggen så er det og skal overhælde en række krav + være udført af aut. installatør. Du må gerne lave fast installation med bløde ledere. Jeg har ikke sagt han skiller din netværksinstallationen ad. Det ved jeg ike klige hvor du har fra. Men sandsynligvis undersøger han om installationsmaterial i den faste installation er udført jævnfør loven. Lamperosetter, dåse, spots, kabelføring, isolation mm Det kan du se hvis du kigger på elsyn rapporter fx hos ejendomsmæglerne. Rigtig mange elsyn viser at mange anvender dåserne forkert. Så de for et par K1'ere. Jeg har ikke sagt noget om elsynsmanden i strøm i dåser udenfor - men det avr måske ment til mig?. Jeg henviste til Elsikkerhedsloven.
--

Opret svar til indlægget: Forfradåse eller indmuring

Grundet øget spam aktivitet fra gæstebrugere, er det desværre ikke længere muligt, at oprette svar som gæst.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.

Opret bruger | Login
NYHEDSBREV
Afstemning