Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V3
Login / opret bruger

Forum \ Programmering og webdesign \ Programmering
Denne tråd er over 6 måneder gammel

Er du sikker på, at du har noget relevant at tilføje?

Hurtigste vej til multimediedesigner med 9. kl.?

Af Ny på siden BaseDrop | 28-07-2020 06:02 | 3741 visninger | 19 svar, hop til seneste
Hey, Jeg er 30+ og har som selvstændig tjent gode penge på drift af egne websites siden 2014. Primært online marketing. Dog har jeg altid haft en drøm om at lære programmering og gøre karriere indenfor dette, og det ser ud til at en bachelor i webudvikling er et godt udgangspunkt. Det kræver jo så enten akademiuddannelsen datamatiker eller multimediedesigner, som igen kræver f.eks. HF. HF og andre gymnasielle uddannelser har jeg dog allerede forsøgt at gennemføre, men det gik ikke - interessen for digtanalyse, Danmarks historie, samfundsfag, biologi/kemi var der bare ikke :) Jeg ville meget hellere prøve noget, som er 100% fokuseret på IT/programmering. Er der nogen udviklere her, som kan dele ud af deres egne erfaringer? Hvordan er I selv kommet igennem uddannelsen, og har I evt. kunnet få dispensation på baggrund af f.eks. erhvervserfaring el.lign.?
--
#1
BaseDrop
Ny på siden
28-07-2020 06:19

Rapporter til Admin
Jeg skal måske lige indskyde at jeg troede jeg havde styr på forrige tråde om dette emne, men kan se der ligger flere tråde med lignende spørgsmål :) Og jeg er igang med at læse mig igennem disse. Hører dog stadig gerne erfaringer fra dem der vil dele :)
--
#2
Tynkywinky
Monsterbruger
28-07-2020 07:28

Rapporter til Admin
Tror det er lettest og hurtigst hvis du ringer til en studievejleder på uddannelsen.
--
#3
Azakiel
Skribent
28-07-2020 08:06

Rapporter til Admin
Så vidt jeg husker kunne man godt komme relativt nemt ind med relevant erhvervserfaring da jeg tog det, så kontakt en studievejleder og prøv og hør nærmere. At Multimediedesigner uddannelsen så er en jævn ligegyldig 2-årig uddannelse i forhold til en PBA i webudvikling er en anden side af sagen.
--
Veni, Vidi, Vici. dimidium facti qui coepit habet faber est quisque fortunae suae
#4
BaseDrop
Ny på siden
28-07-2020 08:14

Rapporter til Admin
#2 Ja det skal jeg også have gjort :) #3 Tak, det vil jeg helt sikkert gøre. Så vidt jeg kan se er multimediedesigner nok bare den “letteste” vej til webudvikling, men jeg giver dig ret i at det ikke har meget at gøre med hinanden :) Datamatiker er også en mulighed, men jeg ved ikke om det er værd at bruge et halvt år ekstra + adgangskravene dertil er højere. Men ja - jeg vil da forhøre mig på uddannelsen hvad kravene eventuelt er :) Tak igen!
--
#5
inckie
Guru
28-07-2020 09:32

Rapporter til Admin
Jeg tror ikke du kommer uden om kravet, at have bestået matematik på B niveau, men du kan læse matematik på VUC som HF-enkeltfag (altså matematik c + b), f.eks. som fjernundervisning.
--
https://twitter.com[...] https://linuxmint.com[...] - Få dit privatliv tilbage. https://cinnamon-spices.linuxmint.com[...]
#6
QuadCore
Nørd
28-07-2020 09:48

Rapporter til Admin
Jeg ved at du kan søge merit på baggrund af din erhvervserfaring på datamatikerstudiet, så mon ikke at det også gælder multimediedesigner. Jeg vil dog foreslå, at du går efter en datamatiker og evt læser videre derfra. Jeg fik selv merit på baggrund af min erhvervserfaring, og har i dag en PBA i softwareudvikling, som jeg tog efter min datamatikeruddannelse. Jeg skulle dog tage MAT B eksamen først, dog kan man få en kompetancevurdering på VUC og derigennem få sit eksamensbevis. Det har jeg fx gjort med dansk A. Alternativt kan du læse et diplom: https://www.eaaa.dk[...]
--
Eat, Sleep, Code - Repeat
#7
Andersov
Super Supporter
28-07-2020 13:59

Rapporter til Admin
Jeg tog denne uddannelse for 17 år siden, og en ven sprang de første 2½ år over vha. merit og erhvervserfaring, om det stadig kan lade sig gøre aner jeg ikke. Men den er i grove træk tilsvarende en multimediedesigner, det var den i hvert fald dengang. https://hands-on.dk[...]
--
[Ryzen3600][AsRock B450M Fatality][16GB DDR4][MSI 1070 Ti][Acer X34][Lenovo S400][Lenovo Yoga 730]
#8
Buzz
Gæst
28-07-2020 15:24

Rapporter til Admin
Du bliver en meget bedre webudvikler af at starte med datamatikerudd. Du vil sikkert slet ikke få brug for PBA i web når du er uddannet datamatiker
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#9
JesHem
Juniorbruger
28-07-2020 15:30

Rapporter til Admin
Evt se på IT diplom på DTU efteruddannelse
--
#10
BaseDrop
Ny på siden
28-07-2020 17:12

Rapporter til Admin
Tusind tak for alle jeres gode input! #5 Det har du nok ret i - jeg har bestilt tid hos en studievejleder, og vil undersøge dette. HF enkeltfag som fjernundervisning har jeg også kigget på, det virker som en god løsning da jeg allerede ved at jeg kan det meste - og derfor ikke behøver de mange timers undervisning i et klasselokale :) #6 Ja, jeg er egentlig også mest interesseret i datamatiker. Multimediedesigner-forløbet ligner mest noget jeg kan i forvejen, så datamatiker-uddannelsen vil helt sikkert give mest mening for mig at søge ind på. Hvad havde du af uddannelse før du startede på datamatiker? Kun 9. kl. + erhvervserfaring? Eller har du taget en gymnasial uddannelse, hvor du blot manglede matematik B og dansk A? #7 Tak for delingen! Jeg kender den side du linker til, og der er meget god information. Dog tror jeg ikke at multimedie integrator er den helt rigtige vej for mig, men jeg vil da undersøge muligheden for at kunne springe noget af uddannelsen over, og så bruge det som springbræt til f.eks. datamatiker - det kan meget vel være at det er sjovere end f.eks. HF, som ellers er det hurtigste direkte adgangskrav :) #8 Det er jeg glad for at vide - og det er også en af de tanker, jeg selv har haft. Multimediedesigner-uddannelsen har jeg nok allerede tillært mig gennem mit eget virke, så det er nok bare spild af tid. Min største motivation er at kunne bruge det til evt. at søge job og specialisere mig indenfor udvikling, hvis jeg en dag bliver træt af at være selvstændig. Jeg har altid gerne villet lære at programmere, og jeg tror at en uddannelse vil kunne hjælpe mig med at opnå forståelsen deraf så jeg bedre kan komme igang med det. #9 Tak for anbefalingen - det vil jeg helt sikkert kigge på :)
--
#11
BaseDrop
Ny på siden
29-07-2020 00:48

Rapporter til Admin
OK, jeg har nu brugt hele dagen på at undersøge muligheder og tale med studievejledningen. Datamatiker er vist den oplagte uddannelse for mig, og så ser det ud til at enten PBA i webudvikling eller IT-diplom uddannelsen er interessante overbygninger. Så vidt jeg har forstået er datamatiker-uddannelsen en god blanding af teori og praksis, hvilket tiltaler mig meget. Der er flere elementer i den, som jeg både kan bruge direkte i mit selvstændige virke, og derudover også tage med mig i et job hvis jeg skulle ønske dette på et senere tidspunkt. F.eks. systemudvikler. Jeg er glad for jeg spurgte herinde, ellers havde jeg nok truffet forkerte valg :-) Tak for de gode input!
--
#12
Juusuhako
Elite Nørd
29-07-2020 07:34

Rapporter til Admin
#11 Ja det nok bedre. MMD er fint nok hvis du tager den videre til en bachelor, men for sig selv synes jeg personligt, at det kræver man har en masse egen interesse selv og selv roder med det i fritiden. Det for meget "toppen" af en masse ting, aldrig rigtig i dybden.
--
Gigabyte Z77X-D3H i5 3570k @ 4.3GHz - Corsair H100i 8GB Corsair Vengeance Asus RX580 4GB
#13
spangsbjerg
Elitebruger
29-07-2020 09:05

Rapporter til Admin
IKT ingeniør er også en mulighed
--
#14
BaseDrop
Ny på siden
29-07-2020 16:26

Rapporter til Admin
#12 Enig. Multimediedesigner-uddannelsen er måske lettere for mig, men omvendt er jeg også bange for at det bliver kedeligt - og den ville jo, som du selv er inde på, ikke rigtigt kunne stå alene. Datamatiker-uddannelsen lader til at være mere fokuseret på kode, og det synes jeg er spændende. #13 Tak for input - den har jeg også selv kigget på, men jeg fornemmer at matematikken vejer tungere der og jeg er bange for at der er for mange sidespor ift. hvad jeg allerede beskæftiger mig med :-) min største interesse er at udvikle systemer og platforme til web, måske apps. Jeg arbejder ikke med kunder, men med egne projekter. Jeg holder selvfølgelig horisonten åben, så jeg vil lige undersøge din anbefaling nærmere.
--
#15
Kristina
Korrekturlæser
29-07-2020 16:43

Rapporter til Admin
Prøv at søge på individuel kompetencevurdering (IKV) på nettet - så tror jeg, at du kommer ind på det rette, som du søger efter. Her er lidt info: https://www.ucn.dk[...]
--
Nuff' said: http://xkcd.com[...]
#16
QuadCore
Nørd
31-07-2020 20:34

Rapporter til Admin
#10 Jeg havde en “halv” HTX :)
--
Eat, Sleep, Code - Repeat
#17
BaseDrop
Ny på siden
31-07-2020 23:36

Rapporter til Admin
#15 Tak for tippet - jeg kan forstå at det kaldes lidt forskelligt :) Jeg har fået kontakt til en vejleder med ansvar for realkompetencevurdering på det uddannelsessted jeg vil søge ind på, så det håber jeg kan hjælpe mig videre. #16 Dejligt at vide det kan lade sig gøre uden en hel gymnasial uddannelse - det havde været lidt stramt at skulle igang med dette i min alder :))) Havde du erfaring med kodning i forvejen, og kunne du fremvise nogle færdige "produkter" du havde arbejdet på? Jeg driver selv en række sites, men mine kompetencer ligger primært indenfor content management, SEO, samt flydende i HTML/CSS. Jeg ved ikke hvor meget jeg kan bruge dette til på datamatiker-uddannelsen. Måske er det ikke så meget værd, som jeg håber. Det må vejlederen vurdere :)
--
#18
JB
Gæst
01-08-2020 10:05

Rapporter til Admin
Nu er det ca. 30 år siden jeg selv tog datamatikerfag og deslige, men det lyder for mig som om, at du starter ved 0. En smule erfaring med HTML/CSS (du nævner end ikke JavaScript) kommer du næppe langt med. At dømme ud fra disse tilfældige Google-hits ser det dog ikke ud til, at der er sket en væsentlig ændring i indhold eller sværhedsgrad, om end materialet selvfølgelig er blevet opdateret: https://programmeringsbog.dk[...] https://programmeringsbog.dk[...] Du må have mig undskyldt når jeg siger, at det for mig lyder som om, at du ønsker at finde den korteste vej til en karriere som udvikler, uden du dog præcist ved, hvilken type opgaver du ønsker at arbejde med. Det undrer mig også en smule, at du flere steder giver udtryk for, at du brænder for at lære at kode, finder det interessant, osv, men på intet tidspunkt har givet udtryk for, at du har gjort et forsøg på at gå i gang på egen hånd. Pensumlister kan findes på nettet. Bøger kan ligeledes bestilles på nettet. De fleste udviklingsværktøjer kan downloades og anvendes gratis i udgaver der ikke står meget tilbage for de professionelle udgaver. Der er næppe noget område, hvor barrieren er så lav, som hvis man vil lære at programmere. Et uddannelsesforløb har den fordel, at det tvinger en til at gennemgå visse ting man ikke har så stor interesse for og måske ikke på den korte bane kan se den store værdi af. Man lærer også metoder og teknikker som man måske ikke ville være opmærksom på som totalt selvlært. Endelig giver det et papir på, at man har kunnet gennemføre et forløb og har et vist fundament i orden. Jeg havde i sin tid selv stor gavn af at have haft 5 år som "selvlært" udvikler før jeg startede på en EDB-uddannelse, men på visse punkter var det også en hindring fordi jeg havde tillagt mig en del dårlige vaner og teknikker. Nutildags vil jeg dog mene, at det er langt, langt lettere selv at komme i gang og lære tingene på de rigtige måder, uanset om det sker på egen hånd eller i et struktureret forløb. Du skriver i dit første indlæg at "interessen for digtanalyse, Danmarks historie, samfundsfag, biologi/kemi var der bare ikke". Det er fair nok, og vejen til et datamatikerbevis er måske lidt lang, hvis du først skulle tage en HF, men mere generelt må jeg sige, at man skal være forberedt på at skulle kommunikere med mange forskellige slags mennesker, hvis man skal fungere effektivt i en større organisation. Det betyder ikke, at man skal mestre alt muligt i detaljer, men det hjælper, hvis man generelt har og kan udvise en vis nysgerrighed for mange forskellige ting der måske ikke er direkte relaterede til kodning. For mit eget vedkommende kan jeg kun sige, at selv om jeg måske burde sidde dagen lang og kode er det faktisk meget lidt af min dag der reelt går med at kode. En stor del af tiden går med at kommunikere med QA, vejlede andre udviklere, lave research på arkitekturen, håndtere oversættelser, skrive dokumentation, osv. Det være sagt, så har alle disse "udenomsaktiviteter" rod i de konkrete ting, jeg rent faktisk får lavet de to timer om dagen (eller mindre), så dén del skal selvfølgelig være i orden. Jeg vil kraftigt anbefale, at du læser https://programmeringsbog.dk[...] som jeg linkede til i toppen - inklusive samtlige kommentarer. Bid særligt mærke i denne kommentar til blogindlægget: "Man skal virkelig synes det er sjovt at kode! Alle mine med studerende som ikke koder i deres fritid klare sig rigtig dårligt, og ender højst sansynligt ikke i et IT job når de er færdige." og fra samme bruger: "Personligt vil jeg ikke anbefale folk sidst i 30’erne og derover at tage uddannelsen, med mindre man allerede er kniv skarp web/software/app udvikler og blot mangler noget “papir” på sine skills. Hvis man som 35+ årig starter helt fra bunden af er man efter mit gæt ikke særlig attraktiv på arbejdsmarkedet. Får man job når man nok kun op over startlønnen efter man er fyldt 60. – just a friendly warning." Igen: For mig er det et rødt flag at du mere eller mindre giver udtryk for, at du end ikke har prøvet at gå i gang med et programmeringssprog på egen hånd. Et andet rødt flag er, at du kun har taget 9. klasse. Fred være med det, og livserfaring tæller ofte mere end at sidde på skolebænken, men med en studenterhue har man måske en bedre idé om, hvordan man fungerer eller ikke fungerer i et studiemiljø. Mit bedste råd vil være, at du sætter dig lidt mere ind i, hvad uddannelsen reelt går ud på, hvad der kræves for at gennemføre den, og gerne at du anskaffer og selv går i gang med nogle af de bøger, der anvendes på uddannelsen. Du ønsker ikke at skrabe dig gennem de første to semestre for blot at ramme en mur i 3. semester. http://magasin.samdata.dk[...] Og skulle du endelig gennemføre uddannelsen og lande et programmørjob skal du være forberedt på at du måske kommer til at sidde med et problemdomæne, som du måske ikke interesserer dig synderligt for. Nogen vil måske indvende, at "programmering er programmering" og/eller at man så blot kan finde et andet job, men det første kræver den rette indstilling og det sidste at der faktisk er andre muligheder.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#19
BaseDrop
Ny på siden
02-08-2020 00:39

Rapporter til Admin
#18 Tak for din yderst velfunderede kommentar, som jeg har læst og taget noter af. Jeg kan godt se at du har nogle gode pointer, og jeg forstår også hvad du mener med "røde flag". Det er et godt blogindlæg du henviser til, og jeg har også selv læst det igennem (inkl. kommentarerne). Dog synes jeg at kommentarerne generelt er positive ift. de lidt ældre, der spørger ind til datamatiker-uddannelsen, men der ser ud til at være for/imod argumenter. Du har ret i at jeg stort set starter i punkt nul - dog med den krølle, at jeg har arbejdet med og drevet egne websites i mange år med stor succes. Hele forretnings-delen har jeg godt styr på, inklusiv projekt-styring hvor jeg har outsourcet udviklingsopgaver til både danske og udenlandske programmører. Det er selvfølgelig ikke en bedrift i sig selv at drive et website, med alle de plug-and-play systemer der findes i dag, men jeg er måske ikke så grøn som jeg giver udtryk for. Kun ift. selve koden :-) Måske ville det give bedre mening at jeg går i gang på egen hånd, og så venter 6-12 måneder med at overveje datamatiker-uddannelsen? Så kan jeg udvikle mine færdigheder og smage lidt til de forskellige programmeringssprog. Hvorom alting er, så kan jeg jo alligevel først starte i 2021 - så der er god tid til overvejelse og selvuddannelse, hvis det kommer dertil. Tak - endnu en gang!
--

Opret svar til indlægget: Hurtigste vej til multimediedesigner med 9. kl.?

Grundet øget spam aktivitet fra gæstebrugere, er det desværre ikke længere muligt, at oprette svar som gæst.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.

Opret bruger | Login
NYHEDSBREV
Afstemning


ANNONCE