Denne tråd er over 6 måneder gammel
Er du sikker på, at du har noget relevant at tilføje?
Blæser til "STOR" radiatorAf Supporter JewleBewle | 07-01-2016 09:33 | 2254 visninger | 14 svar, hop til seneste
Hej alle,
Jeg håbede nogen herinde havde erfaring med kraftige blæsere. Normalt taler vi køling til computere, men jeg vil gerne opvarme mit hus med "computer" blæserer.
Mit spørgsmål er om de er kraftige nok, normale pc radiatorer er 2-4cm dybe, min er 14 cm dyb og derefter er der lufttunneler i gulvene på op til 10meter. Hvis jeg sætter 16 stk 120mm blæsere sammen, ville de så kunne trække luft igennem så massiv en radiator (varmeveksler), eller vil de overophede og "dø"?
Hvordan regner med db ud - 120 mm blæser larmer f.eks. 45db. Hvad gør 2 stk. 45 db blæsere så?
F.eks. sådan en her:
http://www.tweak.dk[...]
På forhånd tak
Jewle --
Det er lidt svært at sige, hvordan støjen fra 2 blæsere vil være i forhold til 1 blæser.
Hvis blæserne lyder præcist éns (som f.eks. to tonegeneratorer, der er synkroniseret), så vil amplituden af støjsignalet være dobbelt.
Det er dog urealistisk at sige, at de to blæsere lyder ens. Støjen fra en blæser kommer fra turbulens, vibrationer, refleksioner osv.
Antager man, at blæserne kan beskrives som hvidstøjs-kilder, dvs. der er ingen korrelation mellem lyden af de to blæsere, så vil 2 blæsere larme 3 dB mere end 1 blæser. Altså 48 dB i alt.
Dvs, tagr du 16 blæsere, så vil du kunne få et støjniveau mellem 45+12dB (ukorreleret, hvid støj) og 45+24dB (perfekt korrelation).
Der er dog også andre trælse fænomener: F.eks. hvis blæserne giver en hyletone, og hyletonen er næææsten ens i frekvens, så kan man opleve en hyletone, der står og oscillerer op og ned i amplitude. Det irriterer øret langt mere end hvidstøj. -- Sidst redigeret 07-01-2016 10:10 Glem mit svar. Det kan ikke betale sig at bruge tid på det er mongol-forum. -- #2
Hvad er det lige du prøver at sige :D? -- #3 Uden at vide det, tror jeg bare han er bitter over at hans haiku tråd blev slettet. -- Dette indlæg bliver overvåget af NSA. #2
Hold da op en indstilling.
#0
Det lyder lidt som et utopisk projekt. Før du nogensinde får varmen de rette stedder hen er den reduceret kraftigt.
Har du målt på hvor meget energi, eller varme, radiatoren afgiver og hvor meget du kan "fange"? Herefter målt på hvor meget energi der kræver at varme dit hjem op? Jeg tror ikke det kan lade sig gøre.
Hvis man skulle lave noget, ville vand være en bedre varmeleder. Det kræver dog stadig ekstremt meget energi, og som du ved er energi en konstant, så du skal finde en energikilde i dit hjem som bare "slipper ud", "går tabt". Man kan ikke "lave" varme, du kan omsætte energi til varme.
Asetek har lavet et kæmpe stort miljø-projekt på Tromsø universitet, hvor de bruger den energi serverne laver til at varme vand og derved mindste energi-spildet markant. Det er et spændende projekt, men de servere bruger altså også meget store mængder energi, som på ingen måde kan genskabes i privaten. -- #4 Nej, jeg er skuffet over, at hol.dk med tiden har udviklet sig fra at være en forum for folk, der havde en teknisk indsigt, til at være en børnehave, hvor man ikke kan skrive noget intelligent/sjovt.
#0 Ok ok.. Du må lige præcisere, hvordan du vil lave dit system. En enkelt radiator under gulvhøjde varmer luften op, som du så blæser ud i riste i gulvet, eller hvordan? -- Sidst redigeret 07-01-2016 11:12 #6 Jamen jeg kan kun være enig i eksemplet med e-gamer. Trods at svarene var på engelsk, var det som regel gode svar der kom ud af det.
Men jeg kan dog ikke se hvorfor det skulle komme lige nu, "ud af ingenting", og så lige i #0's tråd, hvord du ellers har kommet med et godt svar?
#0 Det er selvfølgelig heller ikke helt uvæsenligt hvor stort et areal der skal opvarmens, men ellers tror jeg at #5 er inde på noget. Det vil kræve rigtig meget energi, som skulle omdannes til varme, og hvor vand nok er en bedre leder :) -- Dette indlæg bliver overvåget af NSA. #1 - WUT, meget meget fornem besvarelse. Tak for det. Det lader til at jeg skal overveje det lidt mht til støj.
#2, pas/fisk :)
#5
Jeg bor i et hus, hvor varmen allerede foregår sådan. Det er primært brugt i varmere lande, hvor det er praktisk at f.eks. aircon kan blive spredt ud i alle rum ligesom varmen bliver fordelt.
Jeg har en central radiator, som kaldes en veksler. Systemet hedder:
Kalorifer (fransk udt. Kalorifæ’hr). Er betegnelse for et varmeapparat, i hvilket luften opvarmes under cirkulation, ved at stryge hen over den særlig store varmeflade i ovnen og derfra ledes ind i de lokaler, der skal opvarmes.
Det fungere i dag - med en meget stor radiator på 54x54x14cm placeret i midten af huset. Ovenpå sidder en stor turbine blæser, som vi har lånt mens den jeg har bestilt bliver leveret. Den er dog i restordre så der går noget tid da den derudover skal special fremstilles. Derfor undrede jeg mig om jeg ikke kunne lave en billigere, mere service venlig version med mindre blæsere. Derfor mit spørgsmål.
I gulvene er der isolerede rør som via luftventiler i gulvene giver varmen.
Varmen kommer fra vores fjernvarme, som leverer 99grader varmt vand som kører i radiatoren. Det ville være mere optimalt som der nævnes med radiatorer, hvor man brug vand, men den mulighed har jeg så ikke. Det ville koste 100.000+ plus nye gulve. -- Jeg tryller en lidt sjov beregning frem:
Et typisk villahus på 150 m2 bruger 15% af sit årlige varmforbrug i januar. Et typisk årligt forbrug er 20,4 MWh. Regner man det om til 1 enkelt dag i januar, så er det 0,098 MWh per dag, altså cirka 100 KWh.
100KWh = 360 MJ
Alm. indendørsluft har en varmekapacitet på 1,005 kJ/kgC
Hvis man nu tillader at varme luften 10C op for hver gang luften cirkulerer fra et rum, via veksleren, tilbage til rummet igen, hvor meget luft skal man så flytte for at bringe de 360MJ ud i rummene?
360MJ/( (1,005kJ/kgC)*10C) = 35820,9 kg
35820,9 kg luft fylder 35820,9kg / 1,29 m3/kg = 27768 m3
Er det realistisk at flytte omkring 28.000 m3 luft gennem tunnellerne i døgnet?
Lad os sige, at der er 10 tunneler, og de er kvadratiske med 10x10 cm dimensioner. Dvs det samlede areal er 1000 cm2. Luften skal altså bevæge sig 28.000 m3/ (1 L / 1cm2) = 280.000 meter på en dag gennem tunnelerne, eller 3,24 meter per sekund.
3,24 meter per sekund vil give en hulens larm i tunnelerne. Ved den hastighed vil luftstrømmen være stærkt turbulent, hvilket både støjer og øger modstanden i rørene.
De 10 graders forskel i lufttemperatur vil betyde, at hvis rummet skal være 22 grader varmt, så skal der blæses 32 grader varm luft ind med 3,24 meter per sekund. Det svarer til en føntørrer i giga-dimensioner.
Det vil give et dårligt indeklima, da luften vil være meget tør, og pga lufthastigheden vil det opstå en masse træk og støj i rummnene.
Bagefter kommer spørgsmålet, hvordan man får en radiator til at kunne afsætte 100KWh varme over i luft. Og hvor varm skal denne radiator være (hvor ringe afkølingsgrad, vil den så ikke have?)
Hvis det er en lejlighed, det handler om, så kan beregningerne skaleres op/ned efter målene.
Jeg tror projektet er urealistisk. Forsøg hellere at oprette noget gulvvarme.
Tilføjelse:
#8 Ok, der var nogle ting, jeg ikke vidste, da jeg skrev ovenstående. Jeg gik ud fra, at de var en ny installation i Danmark. Uanset hvad, så holder beregningerne (med lidt nye koefficienter for ændret klima osv). Der skal flyttes MEGET luft i sådan et system. Små computerblæsere rækker ikke til det. Eller rettere: Du kan godt få dem op på de voluminer, men så kommer det til at støje som ind i helgoland.
En stor blæser har den fordel, at brydningshastigheden i spidsen af blæser-bladene afhænger af rotationshastigheden og afstanden fra bladet til akslen. Dvs hvis du vil anvende blæsere i mindre dimensioner, så skal du køre med omdrejningshastigheder, som afhænger mere end kvadratisk af den reducerede diameter (læs: halvt så bred blæser = 4 gange rotationshastigheden, givet samme vinkel mellem blad og aksel). ROtationshastigheden er den vigtigste parameter for, hvor meget en blæser støjer. -- Sidst redigeret 07-01-2016 11:43 #9 - Igen tak - meget fornemt beskrevet. Jeg gætter på du er ingeniør eller på vej til at blive det?
Jeg har desværre ikke alle talene - men fjernvarme måleren beskriver noget.
Indløbstemp. på fjernvamen er: 92,05
Udløbstemp. er: 32,25
Så temperaturen falder med cirka 60 grader af at løbe igennem radiatoren. Den skriver den bruger 5,5KW og der løber 79liter vand igennem i timen.
Et billede af anlægget, men reserve blæser:
http://tinypic.com[...]
Wut - igen tak, jeg har virkeligt undret mig i flere år, hvorfor blæseren skulle være så stor istedet for standard, tag ned af hylden blæsere, og først nu har jeg fået svar. Tak -- #10 60 graders afkøling af faktisk meget flot!
Det ligner en centrifugal-blæser. De bliver ofte brugt, hvor der er brug for at flytte store mængder luft uden det store modtryk. De har et stort blæserareal og kan leverer højt flow uden for meget støj, da turbulensen er begrænset til at opstå inde i indpakningen, og ikke i åbne blade såsom alm. rotor-blæsere (computerblæsere osv).
Årsagen til at der ikke er 16 små computerblæsere er blandt andet prisen. Hvis man skal købe 16 stk blæsere i samme kvalitet som en stor centrifugal-blæser, så bliver det for dyrt. Samtidig hvis en enkelt blæser går i stykker, så vil en del af luften sive baglæns ud gennem blæseren, og dermed reducere de 16 stk blæsere til effektivt 14 blæsere. De skal jo kunne holde til støv og skidt, og høj temperatur. Computerblæseres lejer er ret åbne ift en centrifugalblæser, hvor motoren og lejerne sidder udenfor selve "pumpen", hvor skovlbladene sidder.
Jeg ville nok finde en erstatsnings-centrifugalblæser i stedet for at bøvle med computerblæsere ;) -- #11
Det er da befriende at se en der rent faktisk ved hvad han snakker om, i forhold til folk der kommer med gisninger uden at have nogen fysisk baggrundsviden til hvorfor man skal følge deres råd.
Du kan godt minde lidt om en maskiningeniør eller en anden ingeniør med fokus på mekanik :) -- Jeg synes, at en signatur er unødvendig. #12 - kunne ikke være mere enig.
#11 - igen tak, jeg vil følge dit råd og droppe de planer med computerblæsere. Så fik jeg lidt frigivet lidt plads i hovedet. Jeg skylder en tjeneste! :)
Mvh Jewle -- #12
Det synes jeg nu ikke et problemet i tråde som disse. Oftere synes jeg folk opretter tråde hvor de skal have hjælp til noget objektivt.
#9 rammer hovedet på sømmet rimelig godt, uden at gøre det alt for kompliceret. Man bør ikke lave installationen om. --
Grundet øget spam aktivitet fra gæstebrugere, er det desværre ikke længere muligt, at oprette svar som gæst.
Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.
Opret bruger | Login
|
Du skal være logget ind for at tilmelde dig nyhedsbrev.
Hvilken udbyder har du til internet? 424 personer har stemt - Mit energiselskab (Ewii f.eks) 11%
|