Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V3
Login / opret bruger

Denne tråd er over 6 måneder gammel

Er du sikker på, at du har noget relevant at tilføje?

Hjælp til kontrol af case fans

Af Super Supporter Lightrealm | 01-12-2021 13:30 | 1570 visninger | 12 svar, hop til seneste
Hej HOL Jeg har lige opgraderet en smule på min Frankenstein pc. Her købte jeg blandt andet et Corsair Carbide 275r case og så fik jeg nogle af min brors gamle dele. Jeg synes dog, at casefansene kører lige voldsomt hurtigt konstant. Men jeg har et problem - jeg kan ikke komme ind i BIOS. Uanset hvor meget jeg spammer DEL eller andre knapper. Jeg har slået "fast boot" fra i Windows og selve det skærmbillede, hvor der står at man kan tilgå BIOS, når man booter kommer frem, men der sker ikke noget, når jeg trykker. Jeg kan heller ikke tilgå UEFI via. avanceret startup, da det er et for gammelt MB. Hvis der er nogen, der kender et fix på dette, så må de meget gerne sige det. Skal jeg flashe BIOS eller noget i den stil? Har lige lavet et clean Windows 10 install på PC. Så har jeg prøvet mig frem med Speedfans software. Men der kan jeg umiddelbart kun få lov til at kontrollere CPU køleren. Casefansene er connected med 3-pin - så såvidt jeg kan forstå, så er de noget, der hedder DC og ikke PWR; og derfor kan jeg ikke anvende Speedfans? Nogen der har andre løsninger? Jeg vil gerne kunne skrue lidt ned for larmen, når PC bare er i idle, så det ikke er alt for træls at sidde uden lyd i høretelefoner.
--
#1
Wut
Semi Nørd
01-12-2021 14:28

Rapporter til Admin
Hvis du ikke kan komme ind i BIOS, og du ikke kan styre dem fra Windows... er det nemmeste så ikke bare at købe en lille fan controller? Bare sådan en Fanmate-2 agtig lille skydemodstand og sæt dem mellem motherboard og blæsere. Så kan du lige tage toppen af støjen.
--
https://imgur.com[...]
#2
Lightrealm
Super Supporter
01-12-2021 14:50

Rapporter til Admin
#1 Jo, det kunne sagtens passe! Hvordan fungerer det helt præcist? Altså det er meget gammelt MB. Prøver lige at finde ud af det specifikke navn - bliver bare i tvivl, om det kan lade sig gøre? Og kan ikke lige finde en tilgængelig Fanmate-2. Nogen andre bud på gode controllers?
--
Sidst redigeret 01-12-2021 14:51
#3
Sven Bent
Monster Nørd
01-12-2021 15:36

Rapporter til Admin
Lyder for mig som om du ikke har sat speedfan op korrekt. saa inde du fare ud og bruger penge pe en mindre effektiv loesnign som fan mates saa proev lige at smide dine advanced speed fand settigns herind omkring din PWM settings
--
Sven Bent - Dr. Diagnostic www.TechCenter.[...] - Home of Project Mercury
#4
Lightrealm
Super Supporter
01-12-2021 18:29

Rapporter til Admin
#3 Hvis jeg ændrer de tre PWM til "Software Controlled" så er det kun PWM 3, der gør noget - og den styrer min CPU køler. Når jeg skruer op og ned på de andre, så sker der ikke noget med casefansene. https://imgur.com[...] Lige nu er den bare sat til hvad den stod, da jeg downloadede Speedfan, men ved ikke, om du/I kan bruge det til noget? Er der et sted i Speedfan, hvor jeg kan sætte mine casefans til at være de der PWM?
--
Sidst redigeret 01-12-2021 18:29
#5
Porphyra
Giga Supporter
01-12-2021 20:49

Rapporter til Admin
Bruger du trådløst tastatur? Har selv oplevet at mit trådløse ikke blev fanget hurtigt nok til at gå ind i bios, så har et kablet tastatur til det. Ellers clear cmos, flashe til den nyeste bios er heller ikke nogen dårlig ide. 3 pins fans er ikke pwm, men du kan smide en modstand på hver case fan, sådan nogle som dem her: https://www.aliexpress.com[...] Brugte jeg selv i tidligere tider til at støjdæmpe.
--
Du er altid velkommen til at sende en PM hvis jeg ikke ser din kommentar
#6
Lightrealm
Super Supporter
03-12-2021 20:14

Rapporter til Admin
Ok, jeg prøvede med et andet tastatur, og nu kan jeg godt komme ind i BIOS. Men, jeg kan sgu ikke finde ud af, hvordan jeg får lov til at ændre på fan hastighederne. Her er et billede af BIOS og der hvor jeg troede, at jeg burde kunne skifte. https://imgur.com[...] Jeg kan dog ikke gå ned på de der hedder "CURRENT SYSTEM FAN1/2 SPEED" og gøre noget. Så er der den der hedder "CPU Smart Fan Control" - som man kan ændre til Normal, Silent, Disabled og Manual - men er det kun til CPU, som navnet indikerer? Andre bud? Lidt træls at bo i en mindre vindtunnel.
--
#7
Wut
Semi Nørd
03-12-2021 20:20

Rapporter til Admin
CURRENT… viser bare fan speed lige pt. Der kan du ikke justere dem. https://www.coolerkit.dk[...] inkl porto så er det 100 kr. Hvis ikke det lykkes så overvej, hvor længe du gider bøvle med det for at spare 100 bobs ;-) CPU fan kan du jo sætte til Silent og se om det ikke er nok og case fans kan du styre med den gelid jeg linker til. Eller bare køre det hele på gelid’en.
--
https://imgur.com[...]
--
Sidst redigeret 03-12-2021 20:26
#8
Lightrealm
Super Supporter
03-12-2021 20:29

Rapporter til Admin
#7 Måske dumt spørgsmål, men hvor sættes den i? Det er lidt det, jeg går og spekulerer i - om der overhovedet kan sættes sådan i i det gamle mb jeg har.
--
#9
ToFFo
Guru
03-12-2021 20:40

Rapporter til Admin
Blæsere med 2 eller 3 kabler i stikket er ikke PWM blæsere. Men de kan styres, hvis dit bundkort understøtter DC styring fremfor PWM styring. DC styring er lidt mindre præcist men begge dele kan styre blæserens hastighed. PWM blæsere har 4 kabler i stikket, og stikket er dermed lidt bredere. Problemet med DC fans er bare at man ikke kan styre hastigheden ret præcist. Det er lidt som at sammenligne en cykel der har 3 gear, med en der har 21 gear. Med 21 gear er der bare flere trin, så du bedre kan ramme det du skal bruge. Det kan være bundkortet med DC kun kan sende 3, 6 eller 12 volt til blæseren. Altså langsom, mellem, hurtig. Hvis du skruer for meget ned for strømmen til blæseren, risikerer du den bare går i stå. Hvis man vil have den kører så langsomt som mulig, skal man prøve sig frem for lige at ramme et sweet spot. Der hvor blæseren liiige får strøm nok til at starte, og holde sig i gang. Hvorimod man med PWM styring styrer i procent. 5, 6, 7, 8...80, 81....100% power. Hvis du køber en blæserstyring som #7 foreslår, og det er en glimrende ide, kan det være en god ide også at købe nogle fan splitters. I stedet for at købe 1 blæserstyring til hver blæser, så køb nogle splitters, så du kan koble flere blæsere på 1 blæserstyring. Når du så skal til at justere blæser hastigheden, er det ikke nok bare at sidde og dreje forsigtigt på styringen for at se hvornår blæserne går i stå. Når du tror du har ramt et sweet spot, der hvor du lige præcis ikke kan høre dem, er det ikke sikkert de får nok power til at starte. Der skal lige være lidt "startstrøm" også. Så når du har fundet dit sweet spot, så prøv at stoppe blæseren med fingeren, og se om den starter automatisk op igen, eller om den bare giver et spjæt ind imellem og ikke vil starte op, uden du hjælper den i gang. Hvis den ikke starter, får den for lidt strøm og du skal skrue lige liiidt mere op på styringen. #8 - Du er ikke i tvivl når du ser blæserstyringen. Stikket på blæseren er et HUN stik. Der er huller i stikket. Stikket på bundkortet er et HAN stik. Der er små spyd der stikker op. Nem måde at huske det på "kan man stikke noget ind, er det HUN, men stikker der noget ud, er det HAN". Se billedet her: https://m.media-amazon.com[...] Her er der 3 stik på kablet. Det øverste flade stik går ind i blæserstyrings-boksen. Stikket til højre med 3 huller sætter du på bundkortet. Stikket til venstre med 3 små spyd i et lille hus sætter du blæseren i. Og så drejer du ellers bare på blæserstyringen for at styre hastigheden.
--
Samme bruger gennem 18 år. B/W liste score: +31/-0
--
Sidst redigeret 03-12-2021 20:44
#10
Lightrealm
Super Supporter
03-12-2021 22:04

Rapporter til Admin
#9 Tak for meget udførligt svar! Er godt klar over hun og han stik, men havde ikke lige grejet, at den øverste flade gik i blæserstyreren - så tak for opklaring. Jeg må investere i sådan en så.
--
#11
ToFFo
Guru
03-12-2021 22:12

Rapporter til Admin
#10 - Tog det helt fra bunden, just in case :D
--
Samme bruger gennem 18 år. B/W liste score: +31/-0
#12
Wut
Semi Nørd
03-12-2021 22:17

Rapporter til Admin
Ellers prøv at snakke med ham her i Greve: https://www.hardwareonline.dk[...] Der er nogle ULN-kabler i den pose der, kan jeg se, og en del blæsere mv. Du kunne jo cykle forbi og nasse et par stykker til en ufatteligt lille pris ;-D #edit: Ok Greve er lidt længere fra Kbh end jeg huskede det. Måske der skal et par madpakker med til turen ;D
--
https://imgur.com[...]
--
Sidst redigeret 03-12-2021 22:18

Opret svar til indlægget: Hjælp til kontrol af case fans

Grundet øget spam aktivitet fra gæstebrugere, er det desværre ikke længere muligt, at oprette svar som gæst.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.

Opret bruger | Login
NYHEDSBREV
Afstemning


ANNONCE