Det ved skat og de er meget hjælpsomme hvis du ringer.
--
mod it, you know you want to
Svar 1
Ja, du kan dele fradraget for aktieavance med din ægtefælle, hvis I har fælles økonomi og benytter jer af den mulighed, der findes for at udnytte fradrag på tværs af ægtefæller. I kan fordele aktieavancebeskatningen mellem jer, såfremt I begge er skattepligtige i Danmark, og det kan være en fordel at fordele gevinster og tab optimalt.
I praksis betyder det, at I kan bruge hinandens personfradrag og eventuelle tab på aktiesalg til at reducere den samlede skattepligtige indkomst. Det kan f.eks. være aktuelt, hvis den ene af jer har et stort tab på aktiesalg og den anden har en gevinst, som ikke udnytter hele personfradraget. Ved at fordele disse mellem jer kan I sikre, at begge får mest muligt ud af fradragene.
Det kræver dog, at I oplyser det korrekt på jeres selvangivelse, og der kan være specifikke regler afhængig af, hvordan jeres økonomi er organiseret, så det kan være en god idé at tale med en revisor eller skatterådgiver for at få den præcise vejledning i netop jeres situation.
Svar 2
Ja, det er muligt at dele fradraget for aktieavance med din ægtefælle, men det afhænger af jeres fælles skatteforhold.
I Danmark kan ægtefæller som udgangspunkt dele gevinst og tab ved aktiesalg, hvis de har aktierne fælles, eller hvis de bliver enige om at fordele aktiegevinster og tab mellem sig. Dette kan være en fordel i forhold til at optimere jeres samlede skat.
Hvordan fungerer det?
Fælles beskatning: Hvis I begge ejer aktierne sammen, kan I fordele gevinsterne og tabene i henhold til jeres ejerandel.
Gevinst og tab: Hvis én af jer har et tab på aktierne, kan dette tab i visse tilfælde overføres til den anden ægtefælle, så tabet kan bruges til at modregne i en gevinst.
Fradrag for tab: Hvis en af jer har et aktietab, og tabet kan modregnes i en gevinst, kan fradraget på tabet blive overført til den anden ægtefælle, hvis den pågældende ægtefælle har aktieindkomst. Dette betyder, at ægtefællerne kan optimere deres skattemæssige situation ved at dele gevinster og tab.
Det er en god idé at tale med en skatterådgiver eller revisor, som kan hjælpe med at afklare, hvordan I bedst kan udnytte muligheden for at dele fradraget i jeres specifikke situation.
--
Almindelig aktieindkomst kan deles med ægtefælle. Har I en aktiesparekonto (17 % lagerbeskatning) er den individuel og her beskattes i hver for sig.
--
Sidst redigeret 05-11-2024 20:12
#3: Ja, men skal der gøres noget aktivt for at det bliver det, eller bliver det automatisk når hun ikke indberetter aktie-udbytte, mens jeg gør?
Vi har ikke aktiesparekonto
--
Min erfaring er, at det sker helt automatisk. Er der “luft” hos din ægtefælle op til grænsen mellem 27 og 42% beskatning vil du automatisk få nytte af dette. Så har ægtefællen en gevinst på 22000 kan du slippe med 27% skat af de første 100000 kr gevinst.
Jeg oplever, at Nordnet har nogle ret gode artikler, der forklarer mange af denne slags skattespørgsmål. Prøv evt at søge lidt der.
--
Sidst redigeret 05-11-2024 23:44
#5: tak for svar. Jeg må søge på nettet - mit spørgsmål gik også oprindeligt på om nogen vidste det, så jeg slap for at bruge et par timer på at søge nettet og ringe til Skat.
--