Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V3
Login / opret bruger

Forum \ Off Topic \ Hyggekrogen
Denne tråd er over 6 måneder gammel

Er du sikker på, at du har noget relevant at tilføje?

Erfaring med opfyring i brændeovn

Af Gæst anon | 17-05-2023 12:17 | 678 visninger | 6 svar, hop til seneste
Hej hol Jeg ved godt at det her ikke er specielt hardware orienteret, men siden der diskuteres alverdens ting i hyggekrogen tænkte jeg at det måske var et ok sted at spørge. Jeg har for nogen tid tilbage købt et hus. I huset er der en brændeovn som jeg har brugt flittigt. Men jeg synes at jeg oplever at glas-lågen ofte bliver sodet til. De typiske årsager er at man fyrrer med beskidt eller vådt træ. Jeg har dog været opmærksom på at benytte rent or tørt træ, så det burde ikke være årsagen. Jeg har lagt mærke til at jeg som udgangspunkt ikke har det her problem under første optænding. Jeg stabler brændet pænt, og antænder fra toppen som det er anbefalet. Og det er som regel fint nok til at første optænding brænder pænt og ikke soder lågen til. Men ved genfyrring (dvs når jeg lægger brænde ind efter der kun er gløder fra den foregående portion) så oplever jeg at lågen bliver sodet til. Nogle gange mere end andre. Jeg er opmærksom på at åbne for spjæld og give rigelig med luft mens brændet antænder. Og jeg skruer så ned, ligesom jeg ville gøre under normal opfyrring. Men ikke desto mindre oplever jeg sod på lågen. Har I nogle forslag til hvad jeg måske kan forbedre/prøve ved genfyrring for at undgå dette? Kan jeg skyldes at jeg bruger for store eller små klodser? Forslag er velkomne.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#1
jbred
Giga Supporter
17-05-2023 12:33

Rapporter til Admin
De kloge skriver "Sådan undgår du tilsodet låge på brændeovnen Sørg for rigeligt med luft i brændeovnen gennem ventil eller spjæld, når du tænder op. Sørg for, at ilden hurtigt får godt fat ved at bruge gamle aviser, tørrede kviste eller optændingsblokke til optændingen. Vælg lette træsorter som fyr og gran til optænding." Jeg boede i sommerhuis i 3-4 mdr for 2 år siden inden hus var klar, der opgav jeg at tænde op og forbrænde så den ikke soede til, nappede en avis og noget aske og knubbede ruden når der skulle være frit syn til hyggelys.
--
#2
Karstens78
Ny på siden
17-05-2023 12:45

Rapporter til Admin
Brændeovne soder altid til....på et eller andet tidspunkt. Når jeg gør mine rene - så holder de typisk 2-3 uger....så er det "sort" igen. For mig er det en varmekilde, så det behøver ikke være spotless hele tiden.
--
#3
Gorm
Superbruger
17-05-2023 12:47

Rapporter til Admin
Det er godt du tager det alvorligt, du forurener en masse og forpester livet for dine naboer. Hvis du i øvrigt skruer ned, så det kan køre hele natten, er det ulovligt mange steder i landet på grund af miljøbelastningen og generne i nabolaget. https://www.danskbraendesalg.dk[...] Luft til optændingenSørg for at tilføre rigeligt med luft – især i starten, hvor det gælder om at få temperaturen hævet hurtigst muligt. Kunsten er at skabe så høj en temperatur i brændeovnen som muligt. Det giver ren forbrænding med klare gule flammer og ingen røg. Når ilden har godt fat - det vil som regel ske efter ca. 10 minutter - skruer mange ned for lufttilførslen, for at skrue ned for varmen og få brændet til at holde i længere tid. Det betyder imidlertid, at der ikke kommer luft nok til en fuldstændig forbrænding, og røgen vil derfor indeholde store mængder sundhedsskadelige partikler. Undgå at fyre for fugleneHvis du har behov for, at ovnen ikke varmer på fuld styrke, er det bedre at regulere varmen ned ved at lægge mindre brænde på end ved at lukke ned for luftspjældene. Skru ned for lufttilførslen, når der ikke er flere gule flammer. Gløder har afgivet alle træets gasser og brænder rent. Og når ovnen går ud, suges stuens varme luft ikke ud til fuglene.
--
#4
anon
Gæst
17-05-2023 12:49

Rapporter til Admin
#1 Tak for svar. Det du beskriver der stemmer meget godt med de anbefalinger jeg selv har fundet (og følger) mht optænding. Men jeg kan ikke tro at anbefalingen er at tilføje avis (eller lignen opstarts-materiale) ved genfyrring. Som nævnt har jeg nogenlunde godt styr på optændingsfasen. Der soder jeg typisk ikke lågen til længere efter jeg har øvet mig i at stable brændet rigtigs og tænde korrekt fra toppen, så majoriteten af gasserne bliver afbrændt i forbrændingskammeret. Men selv om jeg har fulgt de anvisninger jeg har fundet omkring genfyrring, så har jeg altså problemer med tilsodning. Og jeg håbede lidt på at kunne opstøve nogle folk her inde som måske havde nogle forslag til hvad jeg måske gør forkert. Her er et par eksempler på fremgangsmåder jeg her fulgt: https://www.youtube.com[...] https://www.youtube.com[...] https://www.youtube.com[...] Som I måske kan fornemme virker de videoer også til at være mere enige om optændingsfasen end om genfyrring.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#5
anon
Gæst
17-05-2023 13:01

Rapporter til Admin
#2 Det kan der måske nok være noget om. Men jeg oplever altså at tilsodningen sker nærmest dagligt, hvilket er grunden til at jeg antager at jeg gør noget forkert (eller i hvert fald uoptimalt). Jeg er indforstået med regelmæssig vedligehold. Rengøring af lågen med et par ugers mellemrum er noget mere acceptabelt. Du har selvfølgelig ret i at man bare kan lade den sode til og være ligeglad, men jeg synes nu at det ser godt ud når lågen er nogenlunde ren, og man kan stå og nyde synet af sit bål. #3 Ja, netop det her med at være bevidst om hvordan man påvirker sine omgivelser er en stor del af grunden til at jeg forfølger det her. Dét og så det faktum at man selvfølgelig kan få noget mere ud af sit brænde ved optimal fyrring. Det er både bedre for miljøet og for pengepungen (eller i hvert fald den tid man bruger for at rekvirere træ). Tak for henvisningen til den side. Jeg skal lige dykke lidt mere ned i deres forslag. Specielt det med fyrring over natten er ikke noget jeg har tænkt over. Jeg synes også at det virker til at de går mere i detaljer omkring lufttilførsel. Eksempelvis har jeg som regel skruet ned for både primær og sekundær efter der er gang i bålet, men i.flg. din kilde der bør jeg måske være mere varsom med at skrue ned for sekundær. Det er i hvert fald en konkret ting som jeg kan eksperimentere med, og som er anderledes end hvordan jeg hidtil har grebet det an. Det kunne sagtens være årsagen til at jeg har problemer med at styrre det ved genopfyrring. Tusind tak for dit input.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#6
holsFirstThrowaway
Ny på siden
18-05-2023 11:39

Rapporter til Admin
#0 her. Kom blot tilbage for at meddele at jeg umiddelbart har haft success med at lade den sekundære luft stå mere åben og i længere tid ad gangen. Oplever signifikant mindre sod på lågen, så mange tak igen #3 for dit input. Og hey, så fik jeg (måske) lige taget titlen som hols første throwaway. Good times.
--

Opret svar til indlægget: Erfaring med opfyring i brændeovn

Grundet øget spam aktivitet fra gæstebrugere, er det desværre ikke længere muligt, at oprette svar som gæst.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.

Opret bruger | Login
NYHEDSBREV
Afstemning