Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V3
Login / opret bruger

Forum \ Off Topic \ Hyggekrogen
Denne tråd er over 6 måneder gammel

Er du sikker på, at du har noget relevant at tilføje?

Protein shake til efter træning?

Af Gæst Fit | 20-03-2023 08:47 | 2158 visninger | 44 svar, hop til seneste
Hejsa, har ført set folk herinde diskutere fitness, så håber nogle lige kan komme med lidt hurtig hjælp. Har trænet ca. 3½ måned, men er bange for jeg ikke får 100% udnytte af det, da jeg ikke spiser så forfærdelig meget (185cm / 71kg), og umiddelbart ikke tager alverdens på (hvilket jeg vel gerne skulle i og med musklerne bliver større). Træner morgen kl. 6 til 7, 3-4 gange om ugen. Spiser yoghurt+müsli og en banan inden træning. Efter træning (arbejde) er det meget forskelligt. Nogle gange lidt op ad dagen, nogle gange ingenting indtil frokost kl. 12.30. Så jeg tænker en protein shake til op ad dagen er oplagt, men hvad anbefaler folk generelt? Og skal der kreatin til udover? Det skal siges jeg ikke er ude efter, at ligne den næste Schwarzenegger. Træner udelukkende for, at forbedre min holdning ("posture"), men lidt former ville jo ikke skade - det er blot ikke mit indtryk pt., at der sker alverdens. :)
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#1
Jimstar
Junior Supporter
20-03-2023 08:52

Rapporter til Admin
Det absolut vigtigste og nødvendige, er at du spiser mere end du forbrænder. Hvis din krop ikke får nok ind, ift. hvad du forbrænder, så har den ikke noget tilbage at bygge op med. Derfor vil énhver der har forstand på kost og træning og selv har arbejdet med det, anbefale dig at du får en kostplan, så du ved hvor meget du indtager og kan planlægge derfra. Generelt er protein shake en god ide når man træner, da det er en nem og stor kilde til proteiner, som man skal bruge når man træner, men den må eller kan ikke erstatte alm. god varieret kost, som også skal være protein indholdig. Du kan i princippet drikke 3 protein shake hver dag og træne 6 gange om ugen, men hvis du spiser for lidt og din krop generelt er underernæret, så vil du opleve meget langsomme resultater for din træning.
--
Fractal R6 / I9 9900K / Aorus Ultra Z390 / Aorus 1080TI / G. Skill 3600MHz / 1TB 970 EVO / Corsair H150i / EVGA Supernova 850w / ASUS PG279Q 27" 1440p
#2
Zapster
Elitebruger
20-03-2023 09:21

Rapporter til Admin
https://www.calculator.net[...] Den her har jeg selv brugt on / off gennem tiden , har trænet on / off de sidste 20+ år Du vejer generelt ikke særlig meget for din højde, så du skal have lidt flere kalorier ind og lidt oftere på dagen, brug de der små pauser du har på arbejdet, du har vel en pause omkring kl 9 som de fleste har , de der 10-15 , fix en protein shake der , og så få en fornuftig frokost, og endnu en shake ved en 15-16 tiden hvis det er der du har fri, og så et fornuftigt måltid mad til aftensmaden. Og så vil jeg i øvrigt anbefale alle som tager deres træning seriøst at få 5-7g kreatin om dagen, så køb noget protein pulver af høj kvalitet og noget kreatin, så er du godt på vej, men der er ingen mirakel kur, træning og fremskridt tager måneder, du kan se små ændringer her og der, men seriøse ændringer ser du ikke før efter en 10-12 uger.
--
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum
#3
Fit
Gæst
20-03-2023 09:41

Rapporter til Admin
#1 Tak for svar. Ja, det er nok kosten pt. der holder mig delvist tilbage. Har altid været typen der tager et større måltid få gange om dagen (og det kan være meget forskelligt hvad jeg lige finder på af frokost/aftensmad osv. - forstået på den måde, at jeg aldrig rigtig har taget forbehold for indhold af protein osv.) Jeg ved jo, at kylling/ris/broccoli er et populært kombo, så det kan være jeg skal have gang i det. Men er jo også tit kommet forbi de her "pulver drikke" som nærmest indeholder et helt måltid, f.eks. HUEL som jo tit er de første som dukker op ved en sådan søgning. Men tænker ikke det går an i det lange løb. #2 Tak for link, den passer meget godt med hvad jeg ellers har fundet frem til. Jeg vil ikke sige, at jeg kan se en seriøs ændring - men det sker nok grundet mit mangel på kost, så jeg fortsætter bare og så går stille og roligt i gang med, at indordne mig en anderledes kost. Hvilket mærke af protein shake / kreatin anbefales?
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#4
Azakiel
Skribent
20-03-2023 09:50

Rapporter til Admin
#3 Regner du lidt på indtaget af kalorier osv. så skal du hurtigt smide en seriøs mængde penge for pulverløsningerne, hvis du gerne vil tage på samtidig med at du træner 3-4 gange om ugen. Planlagt kost er vejen frem, pulverløsningerne er blot et af flere redskaber her til. I forhold til mærket på kreatin: Whatever der er billigt og ren kreatin, efter 11 år har jeg ikke kunnet mærke forskel, og tager det ærligt talt heller ikke meget længere da det typisk indgår i mange andre produkter. I forhold til protein: hvad end der er fordøjeligt. Noget af det på papiret bedste protein på markedet, har til tider også været noget af det sværeste personligt få ned. Så hellere få noget der er "dårligere", som man rent faktisk gider indtage et kilo af ad gangen. Siden du alligevel skal spæde kosten op kan det anbefales at blande proteinpulveret med mælk, bare husk at gøre din shaker ren samme dag. Hvis du ikke ellers er til mælk, så er der Bodylab's clearwhey der er ganske fin også, som smager helt OK med vand.
--
Veni, Vidi, Vici. dimidium facti qui coepit habet faber est quisque fortunae suae
#5
7430
Ultra Nørd
20-03-2023 10:18

Rapporter til Admin
banananer og kakao efter træning!
--
jep jep
#6
Freak13
Monsterbruger
20-03-2023 10:22

Rapporter til Admin
Proteinshake kan du sagtens bruge. Men overvej at spis dig til både kalorier og ikke mindst proteinen. Og du skal spise mange gange i løbet af dagen. Du kan ikke bare spise 100 gram protein om morgenen, også ikke spise det resten af dagen. Du kan optage ca. 30-35 gram protein af gangen. Så hvis du skal have omkring 100 gram, så skal du spise det nogle gange. Der er intet quickfix, og muskler tager bare tid. Specielt hvis du er oppe i alderen. Der kan sagtens gå måneder, før du begynder at se resultaterne.
--
Ryzen 3950x | RTX 2080 TI | X570 Ultra | Corsair H150i PRO | 970 EVO 1TB | 2 x 8 TB Ironwolf HDD | 64 GB - 3600 MHZ | 3 x 27" Aorus IPS 1 ms 144 hz |
#7
Worldrazor
Monsterbruger
20-03-2023 11:42

Rapporter til Admin
Spis spis spis! Jeg bruger en app der hedder "lifesum". Den hjælper dig med at holde styr på hvor mange kalorier du skal have. Virker super godt, og har bestemt hjulpet mig med min træning. Den fortæller dig også om du er i underskud med proteiner osv. Man skal selvfølgelig scanne alt man spiser og skrive hvor meget.
--
I7-9700k | 2x16 GB Corsair Vengeance LPX | RX6800XT | MSI MPG Z390M |
#8
ShakenBake
Gæst
20-03-2023 12:08

Rapporter til Admin
Jeg har trænet i mange år efterhånden og her er min tilgang. 185 / 71kg 2500-3000kcal dagligt Spis mellem 1,5-2g protein pr kg du vejer ca 130g protein om dagen Whey ISOLATE - den bedste protein kilde med bedste aminoprofil og bioavabilitet Drik ca 50g protein dagligt da har du allerede 1/3 af det samlede indtag. Kreatin; Vælgt kreatin HCL 3-6g dagligt (HCL er den reneste og mest tilgængelige form af Kreatin. Den er dog meget saltet i smagen, så jeg blander altid mit op med saft eller juice for at kamuflere smagen, jeg drikker det to gange dagligt, altså 3g x2 dagligt, morgen og eftermiddag Vitaminer Zinc, magnesium, b6 (Denne kombination kaldes ZMA på feks Bulk og andre hjemmesider) B12 vitamin og Möllers Tran fra Netto/Rema (Indeholder D, E og fiskeolier) Det er mine go-to tilskud og sikrer dig god restituering, søvn, muskelopbygning og balance af hormoner :)
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#9
ShakenBake
Gæst
20-03-2023 12:32

Rapporter til Admin
Tilføj mig på snap, hvis du/i har brug for mere hjælp ift træning og kost :) Svarer gerne på spørgsmål og hjælper med diverse. min snap er: jeghammerdigen
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#10
dbbuu
Bruger Aspirant
20-03-2023 13:57

Rapporter til Admin
Havde samme problem som dig, så købte noget weight gainer, hvilket gjorde en del. Har aldrig rigtig drukket protein pulver. Det har altid kun været weight gainer og kreatin, og så mine normale måltider.
--
#11
the688
Guru
20-03-2023 14:17

Rapporter til Admin
#5 - tak :)
--
"ORK SATME!"
#12
Kristina
Ultra Nørd
20-03-2023 15:53

Rapporter til Admin
Når jeg sådan lige læser din rutine, kunne et af problemerne også være, at du træner tidligt om morgenen ml. kl. 6 og 7, men spiser ikke rigtig noget efter træning - først rigtig sent, som er, hvis jeg forstår dig rigtigt, først omkring frokost kl. 12.30. Hvis det er korrekt forstået, så er det rigtig skidt ift. at opbygge muskler og se en udvikling. Man plejer at sige, at der tidsmæssigt er en åbning på omkring de 30+- minutter efter træning, hvor det er supervigtigt, at dine muskler får den nødvendige mængde kulhydrater og protein. Du kan læse mere om det her: https://www.fitnessguru.com[...] Jeg begik selv denne "fejl", da jeg var yngre og fattede simpelthen ikke, hvad jeg gjorde forkert efter træning, for jeg spiste da en banan og et par grovkiks fx. Men da jeg ved et tilfælde fik en chokolademilkshake i den nærliggende bagelshop kort efter træning, skød min udvikling pludselig i vejret. Så tydeligvis var der et eller andet galt med for lidt indtag af lette kulhydrater og protein lige efter træning. Proteinshake er helt oplagt for dig, især hvis du har lidt udfordringer med at få spist nok, og ikke mindst hvis man er meget "on the go". Problemet med proteinshakes kan være, at man mister alle de andre vigtige næringsstoffer der er i 'rigtig' mad. Så det er lidt en balancegang. Men der er masser af alternativer til proteinshakes - så det afhænger blot af, hvad du har tid, kreativitet og overskud til: https://www.myprotein.dk[...] https://veloforte.com[...]
--
Nuff' said: http://xkcd.com[...] Hvis du mangler Dropbox, kan du bruge mit link = 500 MB ekstra data hver :) https://bit.ly[...]
--
Sidst redigeret 20-03-2023 15:54
#13
Dragonheart
Guru
20-03-2023 16:51

Rapporter til Admin
Vær obs på at indtager du valleprotein aller andre proteingprodukter baseret på komælk får du meget høje mængder calcium indenbords. Og afhængig af hvad du ellers spiser/tager af tilskud kan det godt være lige lovlig meget calcium.
--
#14
Hans
Guru
20-03-2023 17:54

Rapporter til Admin
1. Som udgangspunkt skal du være i energioverskud for at opbygge muskler. 2. Om proteinshakes virker? Jeg kunne mærke en klar forskal, da jeg trænede. Især på den jeg tog inden sengetid - Første gang var virkeligt en aha-oplevelse, da jeg virkeligt kunne mærke forskel på restitutionen. 3. Den gyldne time "siger", at du skal have noget protein indenfor en time efter afslutningen af din træning... 4. Spring over kreatin - Det giver burde primært hjælpe lige det øjeblik du starter på din træningssession - Og vigtigere, med tiden nedsætter din krop egen kreatinproduktion...
--
http://www.NoteBookWorld.dk[...] - RIP, 22/3-2007... Profession keyboardkriger, tidligere bare kriger ;)
#15
7430
Ultra Nørd
20-03-2023 19:33

Rapporter til Admin
er det egentligt ikke sundere lave en frugt smoothie med de ting i man skal bruge and alle de genveje med pulver?, hilsen en nysgerrig...
--
jep jep
#16
sder
Maxibruger
20-03-2023 20:04

Rapporter til Admin
#12 Det er nu ikke helt korrekt med de 30 minutter og det er der flere videnskabelige artikler der debunker. Du er velkommen til at komme med videnskabelig artikler der kan modbevise det. Det er ærgerligt at vi i 2023 skal høre på sådan noget bro science. Man snakker i hvert fald ikke om et 30 minutters "vindue", men helt op til 4-6 timer efter træning er det stadigvæk fint. Ellers havde mange ikke effekt af intermittent fasting og samtidligt træne på tom mave. Især når du henviser til artikler udarbejdet af såkaldte "eksperter" på en side der er interesseret i at sælge proteinpulver..
--
Sidst redigeret 20-03-2023 20:05
#17
Phyxius
Elitebruger
20-03-2023 20:56

Rapporter til Admin
#12 det er en skrøne og ren broscience.. om så der går 3 timer sker der intet.
--
#18
Zapster
Elitebruger
20-03-2023 20:58

Rapporter til Admin
#3 - Personligt er mit protein pulver Optimum nutrition gold standard og kreatin er fra samme mærke (Optimum Nutrition Micronised Creatine Powder) og hvis det er udsolgt , så køber jeg BioTechUSA 100% Micronized Creatine Monohydrate Jeg bruger selv personligt musclehouse.dk eller mmsportsstore.dk , ville ikke handle andre steder, er sikker på bodylab og bodyman osv. er fine forretninger men deres priser og udvalg er helt i bund og de sælger som regelt kun deres egne produkter nu om dage og det finder jeg uacceptabelt da deres produkter ikke er det bedste og mange gange går de mere op i smag end effekt, og det er sgu ikke derfor jeg køber skidtet, det skal virke, ikke smage super godt. Så f.x som PWO så ville jeg købe - https://www.mmsportsstore.dk[...] , gerne 30-45 min før træning. og så en omgang EAA under træning - https://www.mmsportsstore.dk[...] Det har alle de rigtige ingredienser som man har brug for som er i en PWO , og ikke som hvis du f.x kigger på bodymans PWO , der er absolut intet i af de ting du har brug for, som f.x citrullinmalat , beta alanin osv. , kig på produktet under indhold tabben og så kan man ellers søge sig fattig i artikler omkring hvor godt det er for dig med de forskellige ting som er i en PWO, evt følg SeanNalewanyj på youtube , han er ren og skær no bullshit, giver folk fakta omkring det ene og det andet, hvad som er realistisk og hvad som ikke er. Man skal også huske på alle er forskellige og alles kroppe er forskellige og vil ikke reagere ens.
--
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum
#19
JTP
Gæst
20-03-2023 21:15

Rapporter til Admin
#15 Det afhænger af, hvad du laver din smoothie med. Som udgangspunkt er det bedre at få mad, der svarer til det man skal have. Men proteinpulver kan hjælpe en del, især med at nå målet med de proteiner du skal have og ovenikøbet ikke er fuld af sukker eller andet.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#20
Zapster
Elitebruger
20-03-2023 21:35

Rapporter til Admin
Nå ja og omkring emnet vitaminer, så lad være med at købe livol multivitamin og alt det andet budget pis du finder i et supermarked, der er en grund til det er billigt, når vi snakker budget ( mærket ) , ligeledes first price, livol osv. er det af så suspekt kvalitet at kroppen optager 10-15% af de vitaminer og mineraler som er i de vitamin piller. Det kan man ligeledes også søge sig fattigt i omkring artikler på nettet, personligt handler jeg kun Solaray mærket på enten helsebixen eller med24 , hvor nu end det er billigst og med hensyn til fiske olie bruger jeg kun nordic naturals for at få rigeligt med kvalitets epa og dha + andre omega 3 fedtsyrer , og igen det er kvalitets mærker , Omnimin er et andet fint mærke. Men handler personligt selv Solarays multivitamin , deres cal mag citrat med vitamin d og så har jeg også mega b stress til de dårlige måneder, mit eget stofskifte ( TSH ) er gået fra lavt fra 1.2 til over 3 på et halvt år, så længe det ikke går over 4 er det fint nok, går til lægen engang hver 6 måned og får taget blodprøver for generelt helbreds skyld, så er det godt at få målt ens prostata tal, testosteron , tsh og andre vitaminer osv.
--
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum
#21
Dragonheart
Guru
20-03-2023 23:10

Rapporter til Admin
#20 Indholdsstofferne i multivitaminpillerne fra forskellige mærker er, på nær sjælde forskelle i A vitaminer, identiske. Hvad er det for udnersøgelser der viser at optaget er forskelligt?
--
#22
Fit
Gæst
21-03-2023 08:22

Rapporter til Admin
Mange tak for alle jeres indlæg. Indtrykket er som fortsat, at jeg blot skal arbejde videre med kosten og så ellers hente noget proteinpulver og evt. kreatin hjem og så tage den der fra. Jeg er inde på BULKs hjemmeside - og der findes jo utallige proteinpulver-varianter. Kan nogen foreslå hvad jeg skal bruge? Jeg ser hvad #8 nævner (WHEY Isolate) og #18, uden at vide hvilken der er bedre. Denne ser f.eks. ud til at indeholde meget protein, kulhydrat og andet: https://www.bulk.com[...] De har også WHEY Isolate om end den er en del dyrere: https://www.bulk.com[...] - men det er så kun REN protein? Giver den første så ikke mere mening?
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#23
Jegharencomputer
Ny på siden
21-03-2023 09:13

Rapporter til Admin
Dejlig at læse så mange dumme kommentarer. Læs næringsindholdet i det du æder. Det er faktisk det bedste råd. F.eks. fødevaren har 10g. protein per 100. 10/100* 50g = 5 Så hvis du spiser 50 gram af denne fødevare, så har du indtaget 5 gram protein. Det er ikke raket videnskab.
--
#24
Benny
Gæst
21-03-2023 11:04

Rapporter til Admin
Når du kun har trænet 3½ måned ville jeg være temmelig forsigtig med at konkludere noget udfra det. Som andre skriver sørg for at få godt med mad og se hvad der sker på den lidt længere bane? Jeg drak selv proteinshakes, kreatin, weightgainer osv for mange år tilbage, men tænker jeg have fået præcist det samme udbytte af en rugbrødsmad med noget lækkert pålæg og en kop mælk fx. Når vi snakker amatør træning er det sjældent man i princippet behøver syntetiske produkter.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#25
Zapster
Elitebruger
21-03-2023 11:26

Rapporter til Admin
#21 - Kvaliteten på en multivitamin fra mærke til mærke vil aldrig være det samme, overhovedet, kig på en vitamin label og så se hvad de bruger der skal repræsentere den forskellige gruppe, i mit tilfælde snakkede jeg med min læge som tilfældigvis også går op i vitaminer og samarbejder sammen med andre læger omkring vitamin studier. https://www.med24.dk[...] kig på hvad 1 kapsel indeholder og så læg mærke til selve det rå materialle som er brugt , som f.x Jern ( ferrofumerat )
--
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum
#26
igenigen
Semibruger
21-03-2023 14:46

Rapporter til Admin
170cm og 90kg her... har lige tabt mig lidt her de sidste pr måneder. Jeg har trænet i en del år. On and off... Tidligere havde jeg svært ved at tage på. Jeg har prøve noget forskelligt, men det gik langsomt. Min normale vægt var omkring 75kg. Her hvad jeg gjorde, for at tage på ret hurtigt. 1) I en periode, droppe alt kød. Jeg gik all in på bønner og linser. - Jeg tog vægt på, fik styrke og generelt mere energi. - Jeg droppede det efter 2 måneder, da jeg ikke kunne undvære kød :-) Men jeg skar ned på rødt kød. 2) spise, spise og spise alt. Protein shakes - en morgen og en inden jeg gik i seng. Efter træning almindelig god stor måltid. 3) træne endnu hårde, men tungere også. Som også andre har skrevet, så begyndte jeg på vitaminer også. D3, multi, magnisium osv. jeg har aldrig talt kalorierne eller målt protein. jeg har bare taget den på fornemmelsen i min kost. Mit råd er, spis almindelig mad først. Dæk dig ind med dette. Hvis du føler, at mangler, så supplere det med protein shakes. Jeg køber protein efter hvor meget der er pr. portion samt pris. Eks. myprotein.com 5kgs. Nogle gange er det bedst købe det på den svenske side, hvor du vil kunne spare penge. Spis spis og supplere med proteinshake. Alternativet er, at du drikker wheihgt gainer, 3-4 gange dagligt. Så så skal du nok tage på.
--
Jeg lugter fælt :(
#27
Dragonheart
Guru
21-03-2023 15:01

Rapporter til Admin
#25 Ja. kig på indholdsfortegnelse. Indholdsstofferne er på nær få områder identiske. Livol bruger også ferrofumerat i stedet for sulfate eksempelvis. Hvis du med "kvalitet" mener biotilgængelighed så ja. Der kan være forskel. Men det betyde rikke vitaminpillen er bedre. Umiddelbar tbør man jo kun tage sådan noget hvis man er i mangel. Man skal lige tage hvad lægen siger med et gran salt medmindre det kan udnerbygges af staræ korrelativ eller kausal evidens.
--
#28
Fit
Gæst
21-03-2023 15:12

Rapporter til Admin
Det blev til Bodylab WHEY og deres kreatin, da de kunne afsende i dag. Derudover fik man gratis shaker. Takker igen for hjælpen. :)
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#29
Devilduck
Junior Supporter
21-03-2023 17:31

Rapporter til Admin
Snakkede med en der studerede til et eller andet med træning for nogle år siden. Han anbefalede at man efter endt træning ligger en halv time brak, da kroppen går i gang med at opbygge musklerne når de muskler der er blevet belastet hviler. Efter endt træning er der et 30 minutters vindue hvor denne opbygning er størst. Mener at jeg så en test fra rigshospitalet hvor de testede effekten af en mathilde kakao mælk inden for den halve time efter træning, og konklusionen var forskellen op imod kontrol gruppen var enorm. Mathilde Kakaomælk fordi det indeholder protein ?og sukker. Det er noget med insulin... Så jeg lagde min træning sådan at jeg kunne tage hjem og lægge på langs en halv time og få noget sukker og noget protein. Som jeg forstod det, er det denne periode der er vigtigst. Hvile protein og sukker, efter en halv time er man gået glip af den mest effektive periode Når jeg træner så er tanken om at noget af indsatsen "går til spilde" demotiverende, så jeg spiser nogle kulhydrater hver anden time. Når kroppen ikke har kalorier at forbrænde tærer den på musklerne. Lige før senge tid spiser jeg nogle langsomme kulhydrater så kroppen har lidt til natten. Havregryn er ret godt, masser af protein og kulhydrater. Kan evt proppe lidt havregryn i en protein shake, og tager en god slurk en gang i timen.
--
#30
Devilduck
Junior Supporter
21-03-2023 17:42

Rapporter til Admin
Nå kan se at "anabolic window" teorien er gammel. Istedet 5-6 timer og ikke 30 minutter. Men på tom mave er det kortere tid. Forstår ikke helt at det skulle være "bro science", min forståelse var at det var almen konsensus dengang.... https://lewis.gsu.edu[...] Der er også råd ift mængden protein
--
#31
Zapster
Elitebruger
22-03-2023 07:23

Rapporter til Admin
#27 - Hvis du tager hvad din læge siger som et gran salt, så lever du sgu ikke særlig længe hvis du bliver syg, nu forholder jeg mig til fakta og ting der er evidens for, det er muligt at livol måske bruger det samme i deres jern, men alt andet gør de skam ikke, der er en grund til der eksistere vitamin piller i f.x pulverform som kommer i kapsler , hvor kvaliteten er langt højere, eller fiskeolie fra f.x nordic naturals eller nogle andre mærker hvor de bruger de f.x dybhavs sardiner og andet, nu får jeg som sagt taget blodprøver hvert halve år, og jeg kan se mine tal støt er faldet eller steget som de skal, f.x mit stofskifte er gået fra 1.2 til 3.3 , så fra et lavt stofskifte til et noget højere, det forebygger sygdom bla, mine B vitamin niveau'r er også sprunget helt deropaf. Der er en grund til der bliver lavet forskellige test af de forskellige vitaminmærker og f.x tænk , forbrugerrådet anbefaler det ene eller det andet. Ting du måske tror er hokus pokus skam rigtig nok, men hvis du vil forsætte med at være naiv og spille puds med dit helbred, så gør du bare det :-)
--
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum
#32
Dragonheart
Guru
22-03-2023 15:14

Rapporter til Admin
#31 Selvfølgelig skal man være kritisk angående hvad ens læge siger (og hvad alle andre autoriteter siger). Det er utroligt naivt at tro læger altid har ret. Man kan stille dem spørgsmålet: "Er det din egen vurdering eller er der evidens for det? Hvad siger Sunhedsstyrelsen? " Så finder man måske ud af at mange læger engang imellem slynger et eller andet ud som er ikke er faktuelt Generelt bør man dog stole på sin læge når det angår dianosticering og behandling af sygdom. For det er de uddannede i. Men mon ikke man både kan stole på og være kritisk samtidig? For det hele er slet ikke så sort/hvidt. Tænks anbefalinger er baseret på om indholdsstofferne kan være hormonforstyrrende o.lign. Det har ikke noget med kvalitet at gøre. Men nu ved jeg jo heller ikke hvad du lægger i begrebet "kvalitet" Det er at spille puds med sit helbred at tage vitaminpiller hvis man ellers har en varieret kost. Det er der stærk evidens for. Igen - kig på indholdsfortegnelsen på eksempelvis livols produkter og dyrere mærker. Og se om der ikke står de eksakt samme ingrediener på nær enkelte forskelle. Mendet er da godt med dine B vitaminer. Mon ikke din læge ville anbefale du fik det fra kost i stedet for piller.
--
#33
Gæsten
Gæst
22-03-2023 16:37

Rapporter til Admin
#31 Tager din læge faktisk blodprøver? Jeg har forsøgt at få min læge til at tage en blodprøve, men det er der ingen grund til medmindre man fejler noget mener de.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#34
waskustobaskus
Maxi Nørd
22-03-2023 16:49

Rapporter til Admin
#33 Du spørger da efter et helbredstjek. Jeg bliver selv kontrolleret 1 gang om året, alt fra blodtryk, lever tal, div. vitamin tal, til testosteron.
--
#35
Kristina
Ultra Nørd
22-03-2023 17:20

Rapporter til Admin
#31 Jeg måtte også lige opdatere mig på det anabolske vindue og kan se, at det ikke er 30 minutter længere, men nogle timer. Det er jo ikke det samme som, at det er "bro science". Videnskaben udvikler sig bare, og man må holde sig så orienteret så godt som det nu er muligt. Timingen for indtaget af kulhydrater og protein efter træning (gennem nogle fornuftige madvarer) er jo heller ikke helt uvigtig ift. at sikre, at man ikke putter alt muligt andet skidt i munden efter træning, fordi ens blodsukker er lavt. Hvis nogen siger, at vitamintyper og vitaminsammensætning er ligegyldigt eller at kvaliteten er den samme, så har man efter min mening ikke sat sig godt nok ind i tingene. Et godt eksempel er jo jern, hvor fx ferrofumarat (som fx findes i en Livol tablet) er væsentligt dårligere at vælge end organisk bundet jern som fx jernbisglycinat, som er aminosyrekelerede (findes ofte i de dyrere præparater). Aminosyrerne kapsler jernet ind, hvilket forårsager bedre optagelse af jernet. Jernets binding til aminosyrerne medfører også, at jernet i mindre grad konkurrerer med andre næringsstoffer om optagelsen. Den bedre optagelse af jernbisglycinat betyder også, at man kan indtage en mindre dosis og stadig opnå den ønskede effekt (og du undgår problemer eller bivirkninger i mave og tarm-regionen). Dvs. jo bedre kelering af jern, jo højere optagelse i tarmsystemet. Jo højere optagelse i tarmsystemet, jo færre bivirkninger som forstoppelse, diarré og sortfarvning af afføringen. Jo bedre jernkelering, jo mindre dosering er nødvendig. Når doseringen er lav og optageligheden høj, optages ikke kun jern bedre, men også kalk, mangan og zink, idet tilstedeværelsen af jern i tarmsystemet varer kortere tid. Men at drøfte/diskutere sundhed (især på nettet), er som at diskutere religion og politik. Der bliver hurtigt en aggressiv tone, eller at nogen tager patent på den ultimative sandhed - og så er det jo svært at have en saglig dialog eller redelig diskussion. Er dog enig med dem, der skriver, at en sund, varieret kost, hvor man får vitaminer og mineraler gennem fornuftige madvarer, er bedre end vitaminpiller og kosttilskud. Det er bare ikke altid, at det er muligt at opnå dette, og det kan der være mange årsager til.
--
Nuff' said: http://xkcd.com[...] Hvis du mangler Dropbox, kan du bruge mit link = 500 MB ekstra data hver :) https://bit.ly[...]
--
Sidst redigeret 22-03-2023 17:24
#36
Zapster
Elitebruger
22-03-2023 17:38

Rapporter til Admin
#32 - #35 netop og med hensyn til vitamin piller, så køber jeg solaray multivitamin til mig selv fordi den har alt hvad jeg skal bruge og i de rigtige mængder , men til konen , køber jeg Omnimin fordi den er mere baseret til kvinder og der er en højere mængde jern der og den har netop Jern (ferrobisglycinat) som er hvad kvinder har brug for, da jeg komisk nok efter at have brugt massere af tid på at sætte mig ind i kost og kost tilskud fordi jeg har trænet hårdt on / off i 20+ år , ved at jern er en af de vigtige ting for kvinder for at de har deres månedlige cyklus uden at den svinger for meget med +- minus dage / uge imellem hvornår den skal komme eller hvor lang tid den skal vare, og ja jeg satte mig ind i tingene. Nu har jeg ikke gået livol igennem tal for tal for at se specifikt hvad de bruger udfor hver vitamin og mineral lige på det seneste, udover jeg ved Solaray er i kapsler og i pulver form mens livol er en komprimeret vitamin pille , men er gået nedover listen hvad livol indeholder og det virker allermest til de bare bruger anden hånds sortering af de forskellige vitaminer og mineraler. https://www.med24.dk[...] https://www.med24.dk[...] De har 1 ting til fælles som jeg kan se og det er jern delen, ellers bruger de fyldemidler og alt muligt andet som kroppen ikke optager særlig godt, igen der er massere af artikler der fortæller omkring hvordan budget, fair price og livol og andre billige vitaminer at man kun optager op mod 15% af de vitaminer og mineraler de putter i deres billige skrammel. #33 - Ja jeg har en stående tid hver 6 måned hvor jeg kommer ind til et generelt helbredstjek hvor de tager alle prøverne til vitamin tallene , stofskifte , kolesterol osv. så ber jeg så EKSTRA om de også tager til testosteron og prostata, en såkaldt PSA prøve, vores familie har et trælst gen ( brca1 ) for kvinder kan det betyde bryst og livmoderkræft og for mænd prostata, og da man ikke kan gøre noget forebyggende for mænd, så holder jeg øje med mit PSA tal engang hvert halve år.
--
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum
#37
Dragonheart
Guru
22-03-2023 18:00

Rapporter til Admin
#36 Mange af vitaminerne og endda fyldemidlerne er identiske. Der er forskel på mineralerne hvor biotilgængeligheden er en smule større. Men spiser man bare nogenlunde varieret får man mere end rigligt af de mineraler. Så du skal nok kigge lidt grundigere efter. Har du nogle videnskabelige undersøgelser der skulle vise at de billigere mærker med samme indholdsstoffer skulle være dårligere? Hvis din læge anbefaler dig kosttilskud i stedet for varieret kost vil jeg foreslå en bedre uddannet og mere up-to-date læge. Det give rnu heller ikke synderlig meget mening at tjekke for vandopløselige vitaminer i blodprøver da det svinger meget i løbet af dagen.
--
Sidst redigeret 22-03-2023 18:02
#38
Zapster
Elitebruger
22-03-2023 18:18

Rapporter til Admin
#37 - For at genoprette eller rette op på vitamin mangel er ikke noget der svinger meget i løbet af dagen , hvad hulen snakker du om , hvis du skal genoprette din vitamin balance eller justere på den , det er noget der tager 3-6 måneder , det er ikke nogen magisk kur der bare virker indenfor 1 dag eller 30 dage, varieret kost er fint, men en vitamin pille gør mere gavn end du tror. Tror du skal spørge din læge eller en klinisk diætist hvis du seriøst tror alt det her er hokus pokus, personligt er jeg typen der kan leve af rugbrød eller knækbrød , så min kost er tydeligvis ikke særlig varieret , jeg smider bare noget leverpostej/ost/kyllingkød/rullepølse/den lette hvidløgsspegepølse på enten rugbrød eller knækbrød og så kører jeg derudaf , måske varmt mad en gang om ugen som gennemsnit, hvad jeg spiser er yderst restriktivt må man sige jeg er ikke typen der variere og prøver noget vildt og sindsygt med pålæg, jeg skal bare have noget til kroppen så den fungere og jeg kan træne, selvfølgelig kombineres det sammen med protein pulver, kreatin og mine vitaminer. Med en 45-50 timers arbejdsuge , er der hverken tid eller energi til at bruge en halv til hel time på at stå og lave et varmt måltid mad hverdag, gider jeg simpelthen ikke, det er livet for kort til. ""Fordi vitaminer og kosttilskud ofte indeholder fyld- og tilsætningsstoffer for at reducere produktionsomkostninger, er det ikke alle produkter, der er lige gode. Før du køber vitaminer eller kosttilskud er et godt tip derfor at undersøge hele ingredienslisten for at se hvilke produkter, der har flest gavnlige næringsstoffer. Almindelige tilsætningsstoffer at kigge efter omfatter gelatine, cellulose, sojaolie og magnesiumstearat. Derudover er det en god idé at tjekke, om de vitaminer og nutraceuticals, du tager, har et analysecertifikat bagpå, der sikrer kvaliteten."" Og specifikt omkring Solaray her "Indeholder flere aktive stoffer end andre vitaminpiller på markedet" Jeg kan personligt føle en forbedring hos mig selv, og det må jo så være det vigtigste, så når folk spørger mig, så siger jeg lige ud af ofte som med altid uanset hvad det er i livet, man får hvad man betaler for, betaler du for billige supermarkeds vitaminer, så får du hvad du betaler for, betaler du får kvalitet, så får du kvalitet.
--
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum
#39
Gæsten
Gæst
22-03-2023 18:20

Rapporter til Admin
#34 Tror jeg skal have ny læge igen, igen så, for det var ikke muligt. Men jeg blev heller ikke tilset af en læge da han ikke havde tid, det var super underligt. Hvad skal man sige at man vil have et helbredstjek med blodprøve?
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#40
Gæsten
Gæst
22-03-2023 18:24

Rapporter til Admin
Tror i må have nogle bedre læger, men lægerne her i København har vidst ret travlt. De læger jeg har haft bruger maks 2 minutter på en. Det er til trods for at man har smerter i brystet efter hjerteproblemer.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#41
Kristina
Ultra Nørd
22-03-2023 18:29

Rapporter til Admin
#36 Lyder fornuftigt med Omnimin til konen - gætter på det er den fra Biosym, som er en fremragende producent med meget høje standarder og grundig forskning. Jeg benytter selv deres Omnijern efter anbefaling fra lægen ifm. min cyklus, og mine tal så rigtig flotte ud allerede efter 3 mdr. med bare halv dosis af, hvad jeg rigtig skulle have taget.
--
Nuff' said: http://xkcd.com[...] Hvis du mangler Dropbox, kan du bruge mit link = 500 MB ekstra data hver :) https://bit.ly[...]
--
Sidst redigeret 22-03-2023 18:30
#42
Dragonheart
Guru
22-03-2023 18:42

Rapporter til Admin
#38 "For at genoprette eller rette op på vitamin mangel er ikke noget der svinger meget i løbet af dagen , hvad hulen snakker du om , hvis du skal genoprette din vitamin balance eller justere på den , det er noget der tager 3-6 måneder , det er ikke nogen magisk kur der bare virker indenfor 1 dag eller 30 dage, varieret kost er fint, men en vitamin pille gør mere gavn end du tror." -> B-vitaminer er vandopløselige. Derfor afhænger niveauet i blodet af hvornår du indtager vitaminerne og hvornår blodprøven tages. De fleste vitaminer bør slet ikek indtages efter 48 timer inden en test. At genoprette vitamin og mineralbalance vil tage omkring 1-3 måneder enkelte tilfælde lidt mere. Og her snakker vi ved voldsomme mangeltilstande som er utroligt sjælde i et land som DK. Medmindre du er syg og har mangeltilstande pga meget dårlig kost så gør vitaminpiller ikke gavn. Tværtimod. Det er der stærk evidens for. Tror du skal spørge din læge eller en klinisk diætist hvis du seriøst tror alt det her er hokus pokus, personligt er jeg typen der kan leve af rugbrød eller knækbrød , så min kost er tydeligvis ikke særlig varieret , jeg smider bare noget leverpostej/ost/kyllingkød/rullepølse/den lette hvidløgsspegepølse på enten rugbrød eller knækbrød og så kører jeg derudaf , måske varmt mad en gang om ugen som gennemsnit, hvad jeg spiser er yderst restriktivt må man sige jeg er ikke typen der variere og prøver noget vildt og sindsygt med pålæg, jeg skal bare have noget til kroppen så den fungere og jeg kan træne, selvfølgelig kombineres det sammen med protein pulver, kreatin og mine vitaminer. ->Allerede spurgt (dog kun en enkelt diætist læger er ikke specialister i human ernæring). Det er ren hokus pokus medmindre du har mangeltilstande. Selv de ældre læger på Rigshospitalet der er uddannet i tiden med "den daglige vitaminpille" er for længst kommet på bedre tanker - netop pga evidens. Men hvis det er den kost du skriver som du spriser. Så jo - så forstår jeg udmærket du har brug for kunstige tilføsel af vitaminer for at undgå mangeltilstande og sygdom. Heldigvis spiser de fleste danskere varieret (grønt, groft, mager protein etc). Og at få mikronæringsstoffer fra mad er bedre end at få det fra kunstige tilskud. Deraf kostrådene. Du vil gerne arbejde 50 timer men ikke bruge 20 minutter på at lave et nærende måltid mad. OG det er du selvfølgelig helt selv herre over. Du sætter et citat ind omkring fyldstoffer (som solaray jo pogså har)- hvor er det fra ? Ja det er da klart Solaray indeholder flere stoffer De har jo blot proppet flere stoffer i hver tablet eller kapsel. "Jeg kan personligt føle en forbedring hos mig selv, og det må jo så være det vigtigste, så når folk spørger mig, så siger jeg lige ud af ofte som med altid uanset hvad det er i livet, man får hvad man betaler for, betaler du for billige supermarkeds vitaminer, så får du hvad du betaler for, betaler du får kvalitet, så får du kvalitet." -> At du personlig selv får det bedre foræller jo intet om hvorvidt det generelt er bedre eller om resten af verden 6,9 mia mennesker oplever det samme. Det er det vi har videnskabelige udnersøgelser til Faktisk viser langt de fleste undersøgelser at man netop ikke får hvad man betaler for. Uanset om det er elektronik, mad, tøj, varige forbrugsgoder. Men takker for en god og sober diskussion Zapster. Nu hvor humlen er at kosttilskud er nødvendig for dig pga din kost og dine oplevelser er af personlig karakter og derfor ikek saglig så "hopper" jeg ud af diskkussionen :-)
--
#43
Kristina
Ultra Nørd
22-03-2023 21:24

Rapporter til Admin
#42 Du skriver: "Medmindre du er syg og har mangeltilstande pga meget dårlig kost så gør vitaminpiller ikke gavn. Tværtimod. Det er der stærk evidens for." Jeg er bare nysgerrig: hvordan ser du så på, at Sundhedsstyrelsen anbefaler at tage et dagligt tilskud D-vitamin på 5-10 µg i vinterhalvåret (oktober til april), fordi det ifølge Sundhedsstyrelsen er vanskeligt at dække hele sit behov for D-vitaminudelukkende gennem maden, når vi samtidig bor på de breddegrader, som vi gør? https://sst.dk[...] https://www.sst.dk[...] Gælder Sundhedsstyrelsens anbefaling ifølge dig, eller skal man efter din mening ikke følge deres anbefaling?
--
Nuff' said: http://xkcd.com[...] Hvis du mangler Dropbox, kan du bruge mit link = 500 MB ekstra data hver :) https://bit.ly[...]
#44
prometheusx
Bruger Aspirant
23-03-2023 00:02

Rapporter til Admin
#43 vitamin D er dog også det eneste vitamintilskud der bliver rekommanderet af sundhedsstyrelsen. Alle andre bliver (så vidst jeg kan se) slet ikke nævnt. Jeg er af den overbevisning, at man bør kun tage de vitamintilskud, man egentlig har brug for (og som har evidens for god virkning, såsom D-vitamin), og slet ikke nogen, hvis man allerede føler sig sund og rask (hvorfor risikerer noget, vitaminpiller kan gøre ligeså meget skade som gavn). https://www.sundhed.dk[...] ''Er du sund og rask, skal du spise og drikke efter de officielle kostråd. Såfremt du efterlever kostrådene, vil du kun mangle vitamin D i vinterhalvåret.'' ...''Det bedste råd er derfor: SPIS DIG TIL DINE VITAMINER OG MINERALER, da det er uden bivirkninger og samtidig indtages andre bioaktive stoffer med sundhedsgavnlige egenskaber via mad. Disse bioaktive stoffer forekommer ikke i kosttilskud.''
--

Opret svar til indlægget: Protein shake til efter træning?

Grundet øget spam aktivitet fra gæstebrugere, er det desværre ikke længere muligt, at oprette svar som gæst.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.

Opret bruger | Login


ANNONCE