Denne tråd er over 6 måneder gammel
Er du sikker på, at du har noget relevant at tilføje?
Datatekniker med speciale i programmering - worth ...Af Gæst IT-sup | 01-03-2023 17:44 | 1817 visninger | 19 svar, hop til seneste
Hej HOL'ere
Jeg går p.t. på grundforløb 2 i data & kommunikation, og er begyndt at overveje datatekniker med programmering som speciale (oprindeligt ville jeg være IT-supporter).
Dog har jeg også læst flere kommentarer fra folk, der direkte frarådede at tage programmering som speciale. Både pga. fremtidsudsigterne, men også pga. manglen på lærepladser.
Så jeg kunne godt tænke mig at høre fra jer, der enten er i gang eller har færdiggjort uddannelsen: Er/var den tiden værd? Hvad laver du nu?
Kan man på nogen måde sammenligne uddannelsen med datamatiker, f.eks.?
Tak :-) --
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
jeg aner ikke hvad datatekniker-uddannelsen er men jeg er pt i gang med datamatikeruddannelsen.
Jeg er dog nysgerrig på hvad der er galt med fremtidsudsigterne. Er det ifbl med datatekniker generelt, eller specialet i programmering? -- #1
Allerede i dag er kunstig intelligens på et niveau, hvor den kan bestå de tekniske programmeringsøvelser som Google bruger i forbindelse med rekruttering.
Det er kun toppen af isbjerget, så jeg kan sagtens se hvorfor man på nuværende tidspunkt kan have sine forbehold over at gå programmeringsvejen. -- Mumble server - sapien.dk:64738 Det tror jeg virkelig ikke man skal være bekymret for.
Der er stor forskel på at kunne klare lidt leet code spørgsmål, og så rent faktisk kunne designe et system -- 3#
Lige præcis!
Arkitekter som fx. Dataloger vil der være stadig være masser af brug for.
Folk som kan tænkte abstrakt og netop kunne designe systemer og forstå de overordnede ting.
Standard "Code-monkeys" - No so much. -- IDGAF! #3-4
Langt hen ad vejen vil der selvfølgelig være en varierende grad af hvor truet eller ikke truet ens programmeringsjob er, men for at give et andet eksempel, havde nogen så for bare tre år tilbage forventet at se AI skabte kunstværker, der bare minder om der hvor vi er i dag?
Udviklingen går altså uhyggeligt tjept, og hvem kan sige hvordan verden ser ud til den tid hvor man er færdig på skolebænken med det relativt beskedne faglige niveau som uddannelsen giver? -- Mumble server - sapien.dk:64738 --
Sidst redigeret 01-03-2023 18:34 #5 AI har længe været gode til billeder.
Og jeg tror helt sikkert vi kommer til at bruge det til at analysere sådan noget som MR og CT scanninger. -- Kan ikke anbefale DT med programmering, hvis du har mulighed for at vælge datalogi, softwareingeniør (diplom/civil), datamatiker eller DT m. infrastruktur. Netop de uddannelser konkurrerer du med på arbejdsmarkedet. Mange arbejdsgivere/HR kender ikke til uddannelsen. Fordelen ved DT er erhvervserfaringen, men den teoretiske og abstrakte forståelse vil være mangelfuld. DT m. programmering er positioneret besynderligt ift. udbyttet/efterspørgsel. Mit bud er at uddannelsen nedlægges i takt med højere krav til de studerende, som mange gange kommer direkte fra 9. klasse.
Når det er sagt, så findes der selvfølgelig succeshistorier, men invester i den uddannelse hvor din tid er bedst givet ud på lang sigt.
Har været hele møllen igennem og er jævnligt censor på DT uddannelsen. -- Tak for alle jeres gode kommentarer!
#1 Datatekniker-uddannelsen er en erhvervsuddannelse: https://www.ug.dk[...]
"Problemet" er, så vidt jeg har forstået, at datateknikere med speciale i programmering har svært ved at finde lærepladser - og dermed også svært ved at komme ud og lære noget. Skolepraktik tilbydes, men det er ikke nær så brugbart som at komme ud på en læreplads. Deraf min tvivl ift. om det giver mening at forfølge drømmen.
#3 og #4 Helt enig - jeg tænker også, at der altid vil være brug for folk, der kan designe et system og omsætte kundernes ønsker til et digitalt produkt.
#6 En af mine nære familiemedlemmer forsker faktisk netop i dette, og har gjort det i nogle år efterhånden. Det er for teknisk til at jeg forstår noget af det, men angiveligt er det ikke nyt at man bruger kunstig intelligens til analyse af scanningsbilleder.
#7 Det er nogle virkelig gode pointer. Tak for det! Jeg kan også være lidt bekymret for, om DT med programmering er for "let" i forhold til de akademiske uddannelser. Desværre har jeg ikke en gymnasial uddannelse, så det er lidt en hæmsko for mig.
Fordelen ved IT-supporter er også, at man kan overbygge med DT infrastruktur hvis man vil have mere teori under huden. Desuden er det langt nemmere at finde læreplads som IT-supporter, og så kan man hurtigere få foden indenfor i en virksomhed.
Jeg går i tænkeboks :-) -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. #8 Hvis du ikke er stramt bundet økonomisk, kan du læse alle fag op på adgangskurset til ingeniøruddannelsen på 1 år. Dansk A, Mat A, Engelsk B, Fysik B, Kemi C. Bagefter kan du f.eks. tage en diplomingeniør på 3,5 år. I alt 4,5 år og du står på kortere tid stærkere på arbejdsmarkedet end en nyuddannet datatekniker. -- #9 Min økonomi kan sagtens bære, at jeg går på SU et par år. Diplomingeniør er nok for svært for mig, men jeg har faktisk tidligere overvejet datamatiker. Der skal jeg vist også bare have matematik B.
Så vidt jeg har forstået kan jeg også få merit, hvis jeg senere beslutter at tage en diplomingeniør. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. #10 du kan snildt komme igennem en Diplomingeniør hvis bare du tager det en smule seriøst, da niveauet for at bestå er skræmmende lavt. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. #11 Problemet for mig er, at jeg så skal tage et adgangsgivende kursus til ingeniøruddannelserne - og det skulle være ret intenst, har jeg hørt.
P.t. er jeg i en periode af mit liv, hvor jeg har brug for fleksibilitet, men sagtens kan klare tunge faglige udfordringer. Derfor virker det mere tiltalende for mig at supplere op med nogle enkeltfag og tage datamatiker, evt. suppleret med softwareudvikler (1,5 år). -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. Lige som #7 så ville jeg anbefale at gå efter Datamatiker eller lign. hvis det er programmering du vil.
Medmindre måske at du får dig en elevplads ved en god virksomhed, hvilket du i så fald bør begynde at søge efter nu, og hvis du ikke får en(som nok er meget sandsynligt hvis du ikke har programmeringserfaring), så søg ind på et andet studie til sommer.
Jeg kan kun fraråde at du tilbringer tid i skolepraktikken, hvor et flertal af Datatekniker: Programmerings elever ender med at sidde. Har selv siddet der noget tid som IT-supporter før jeg fik en elevplads, og det er ikke særligt fedt.
Så vil den mere akademiske vej være langt bedre. Og vil nok også give dig en bedre teoretisk ballast.
-- Du er altid velkommen til at sende en PM hvis jeg ikke ser din kommentar #13 Jeg har ikke de store forhåbninger ift. elevplads. Der er for langt imellem dem, desværre. Dog har jeg oplevet stor interesse på de ansøgninger, jeg har sendt ud som IT-supporterelev, og 4 af 6 har kaldt mig til samtale i løbet af denne og næste uge.
Skolepraktikken vil jeg også helst undgå. Jeg er i forvejen en smule skuffet over det faglige niveau på skolen, og jeg er bekymret for om jeg bliver "klædt" ordentligt på til at komme i lære.
Datamatiker synes jeg lyder vældigt spændende, og det kan godt være at jeg går denne vej i stedet. Jeg tager fat i erhvervsakademiet i morgen, og hører hvordan jeg kan få adgang dertil. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. Du kunne overveje datalog hvis du virkelig leder efter udfordringer -- Errare humanum est, sed perseverare diabolicum Jeg har ikke læst tråden, men synes alligevel jeg ville komme med min kommentar til din overvejelse.
Jeg er uddannet IT-Supporter, og fortryder (er måske et forkert ord) men er ærgelig over jeg ikke byggede blev længere og tog datateknikker med netværk, men jeg havde ikke fast læreplads, og dermed var SKP og økonomi en faktor, oveni det, med til den historie hører måske også at jeg brændte ikke det samme for netværk som jeg gør nu, og det havde været nemmere at sparke nogle dører ind med en "bedre og mere passende" uddannelse, de steder jeg hellere ville være, end at være "bare" supporter, men er overbevist om det nok skal komme før eller siden, om ikke andet vha selvbetalte certifikater eller lignende.
God vind! -- Du har selv bestilt musikken til din egen fest ! :D TL:DR
Jeg har taget uddannelsen. Det var først år hvor den blev delt i infrastruktur og programmering. Blev uddannet i 2015 og har haft arbejde som udvikler lige siden.
Jeg tog den primært da det er mesterlære, så det gav løn under uddannelsen. Jeg var over 30 da jeg startede og havde ikke lyst til at skulle på su igen.
Skulle jeg gøre det om, og havde jeg været i starten af mit liv så havde jeg nok taget en datamatiker eller andet på noget højere plan, hvor der er mere teori.
Men ud over det, så har jeg været godt tilfreds med uddannelsen, og de muligheder den har givet mig... -- Hvis jeg vil arbejde med netværk, Cloud og klassisk Cisco Ingeniør - kan man så kommer i job blot på certifikater? Er de fleste ikke i job via deres datatekniker uddannelsen eller lign. -- #15 Tak for tippet! Dog ser det ud til, at datalogi har nogle rimelig strikse adgangskrav :) Men den ser spændende ud!
#16 Det er nogle gode input. Tak! Jeg har også selv kigget på infrastruktur-specialet, men synes ikke rigtigt det er muligt at finde lærepladser. De fleste virksomheder betragter det som en "videregående" uddannelse, hvor man først skal have færdiggjort IT-supporter delen. Det lader til, at der også er gode muligheder for at lære at programmere, hvis man tager infrastruktur-specialet, men det kommer selvfølgelig meget an på lærepladsen.
#17 Tak fordi du deler. Må jeg spørge, hvad din stillingsbetegnelse hedder? Og hvilke opgaver sidder du med til dagligt? Jeg synes det er enormt svært at finde rundt i de mange uddannelser, som kan føre til udvikler-jobs. Måske er løbet også bare kørt for mig, da jeg allerede er kommet langt i mit arbejdsliv, og ikke lige har lyst til at bruge 4-5 år mere på SU.
Hvordan ser du dine egne fremtidsmuligheder - kan du stadig avancere via kurser, f.eks.?
#18 Jeg tillader mig at svare, selvom jeg er under uddannelse :) Man kan i princippet sagtens tage job som netværks-gut, selvom man ikke har svendebrev eller uddannelse. Men så vil de nok kigge på din erhvervserfaring i stedet, og derigennem vurdere om man er egnet.
-- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
Grundet øget spam aktivitet fra gæstebrugere, er det desværre ikke længere muligt, at oprette svar som gæst.
Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.
Opret bruger | Login
|
Du skal være logget ind for at tilmelde dig nyhedsbrev.
Hvilken udbyder har du til internet? 424 personer har stemt - Mit energiselskab (Ewii f.eks) 11%
|