Aktiesparekontoen er ikke ligemeget, da du stadig vil spare en masse i skat hvis du tjener på din investering. Det er bare kun 103.500 af din investering, der kan komme på den konto og som så vil blive lagerbeskattet med 17%. Beskatningen af resten af din investering vil så være til de normale satser.
Med det sagt, så betyder det nok ikke det store om du vælger den ene eller anden platform, hvis det er en enkelt investering. Jeg ville nok bare vælge at kikke på kurtagen for de forskellige platforme og vælge den der er billigst for dig.
Nordnet kører med en fast kurtage på 10kr til og med den 23. juni 2022 på deres aktiesparekonto. Det kan være værd at tage med.
--
Jeg overså dit sidste spørgsmål. Skat har det der hedder positivlisten og hvis din ETF er på den liste (eller er dansk), så vil den blive realisationsbeskattet. Dvs. at den først bliver beskattet ved salg.
Hvis den ikke er på listen, så vil den blive lagerbeskattet. Dvs. at du hvert år bliver beskattet af din værdistigning, selvom du ikke har solgt endnu. Til gengæld skal du så ikke betale skat, når du sælger.
Positivlisten kan ses her
https://skat.dk[...]
--
Mange tak for afklaringen, Morten!
ETF'en jeg har kig på er på listen så det bare perfekt.
Ift skat så siger Google nemlig "Ydermere er ETF'er beskattet efter lagerbeskatningsprincippet, hvilket betyder, at du skal betale skat af ETF'er, uanset om du realiserer din gevinst eller ej."
Kan det virkelig være rigtigt at man betaler skat af hele aktieformuen uanset udbytte?
--
Hvis du vil investere for 500k og ikke har styr på lagerbeskatning og realisationsbeskatning så må du lige bruge lidt tid på på at undersøge det nærmere vil jeg mene. Det er jo meget godt at spørge i et forum om hjælp. Men hvis du investerer for 500.000 gælder det om at have styr på det.
Kig nærmere på aktieopsparing og aldersopsparing. Dem vil du godt kunne bruge. Rent skattemæssigt kan det være en god ide at have æg i flere kurve. Lidt i frie midler, lidt i aktiesparekonto, lidt i aldersopsparing og lidt i egen bolig. Måske også en ratepension. Når du opdeler dem på den måde kan det betyde at du har mindre at investere for i frie midler. Og det er godt. Her vil store aktiegevinster blive beskattet hårdt. ( tænk på at det bliver en slags topskat på store gevinster )
Men det er bare min egen filosofi. Jeg anbefaler som sagt selv at undersøge det lidt nærmere.
--
A clean house is a sign of a broken computer
#3
Dit spørgsmål: "Kan det virkelig være rigtigt at man betaler skat af hele aktieformuen uanset udbytte?"
Nej, det er kun den stigning du har haft at der skal svares skat af.
--
#0 og #2 Sparindex har lavet et skriv om det, scroll evt. ned til deres diagram:
https://sparindex.dk[...]
Kort:
Er det en ETF på skats positiv liste = aktiebeskatning efter lagerprincippet
Er det en enkeltaktie eller en dansk investeringsfond der betaler udbytte = aktiebeskatning efter realisationsprincippet.
Aktiesparekontoen er dog ALTID beskattet efter lagerprincippet
--
#6 Du har ret. Jeg har misforstået det, da jeg selv fik det forklaret. Tak for opklaringen :)
--
Nordnet er det åbenlyse valg, når det kun koster 10kr i kurtage i øjeblikket.
Åbn en aktiesparekonto hos Nordnet. Åbn dernæst en valutakonto hos dem, og veksel alle dine penge til euro og max aktiesparekontoen (103.500kr) ud med en af følgende ETF'er:
iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc) (SXR8)
iShares Core MSCI World UCITS ETF (Acc) (EUNL)
iShares MSCI ACWI UCITS ETF USD (Acc) (IUSQ)
Når det er gjort så køber du op i de andre ETF'er med resten af pengene med din almindelig depot konto.
Skal for god ordens skyld sige at du sagtens kan købe andre ETF'er, men dem jeg har udvalgt er nogle ret brede indeksfonde, som rigtig mange også sætter penge i, så du følger reelt set bare strømmen ved at investere i dem.
--
Man kan ikke vælge valutakonto til aktiesparekonto eller pension. Det er ikke Saxo eller Nordnets skyld. Det er lovgivningen bag der forhindrer det.
--
A clean house is a sign of a broken computer
Fedt med en aktietråd om beskatning - det kan være en jungle. Jeg har lige et par tillægsspørgsmål til børns skat på aktieafkast.
- Er det korrekt forstået at ved en Børneopsparing er ALT skattefrit - lige meget hvilke papirer man køber?
- Hvis et barn vil udnytte sit frikort og dermed skattefrit afkast (ikke børneopsparing) så skal beskatningen på aktier være Kapitalindkomst. Derfor skal man vælge en investeringsfond der er akkummulerende og IKKE står på Skats positivliste - korrekt?
Fx Sparinvest Momentum Aktier Akk (DK0060012896) beskattes som Kapitalindkomst
mens BankInvest, Danske Aktier Akk. KL A (DK0060622967) beskattes som aktieindkomst?
Man skal godt nok vælge med omhu.
Kan se at alle sparivnests AKK fonde ikke står på Skats liste, mens all Bankinvests AKK fonde står der. Underligt.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. Kan ikke udtale mig om Saxo Bank, men jeg er blevet rigtig glad for Nordnets platform. Det spiller 100!
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. #6 præcis også sådan jeg havde opfattet det. Men det jo latterligt at man betaler skat selv hvis man ikke har solgt ud.. har man en etf i 3 år og har et fint udbytte de første 2 år men sælger efter 3 år hvor det 3. år er gået dårligt... jamen så er skat den eneste vinder fordi de har tjent på de første 2 år selvom man selv kan være gået i minus efter 3 år.
Hvordan kan det for nogen som helst lyde attraktivt eller fornuftigt?
--
#12 Tabet kan modregnes i eventuelle fremtidige gevinster
--
#12 Du kan overføre tab i et år til fremtidens gevinster. Det kræver selvfølgeligt at der er gevinster.
Man kan jo godt få tab flere år i træk, så det tager lang tid! Men husk at beskatningen er meget lav. 15,3 på aldersopsparing og 17% på aktiesparekonto. Har tidligere skrevet lidt om at det kan være en fordel at sprede pengene på flere forskellige skattemiljøer. Det kan man jo lige tænke lidt over om det giver mening.
--
A clean house is a sign of a broken computer
Nordnet er efter min mening den klart mest brugervenlige platform, men den har den ulempe, at minimumskurtagen i kroner og øre er mere end dobbelt så høj som hos Saxo Bank, 29 kroner mod 14 kroner, selvom kurtagen procentvist er den samme, nemlig 0,10%.
Uanset hvor lille en handel, du laver, vil du altså skulle betale mindst 29 kroner i kurtage hos Nordnet pr. handel. Hos Saxo er minimumskurtagen som nævnt 14 kroner. Først når handelsværdien når 29.000, vil kurtagen være den samme begge steder. Hvis man forventer at lave flere mindre handler vil man derfor med fordel kunne benytte Saxo.
Prisstrukturen er ikke helt så enkel, som jeg beskriver, men man skal handle rigtig meget begge steder før man får gavn af de mange "fordelsprogrammer", som begge tilbyder.
--
0% Woke