Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V2
Login / opret bruger

Forum \ Off Topic \ Hyggekrogen

Strøm i vand efter mont. af opvaskemaskine

Af Gæst Peter | 23-09-2021 08:52 | 913 visninger | 15 svar, hop til seneste
Godmorgen. Jeg har netop fået monteret en opvaskemaskine i en lejlighed i bygning der er så gammel der ikke er indbygget strøm. Jeg kontaktede viceværten som fortalte der skulle laves en potentialudligning mellem opvaskemaskine og vasken, og det har de så været og lave for mig. Jeg oplever dog at få et mild stød, når jeg bruger vandhanen. Det kan mærkes i alle små sår jeg har på hænderne, eller hvis jeg putter tungen under vandet (skulle jo teste om jeg var helt galt på den). Jeg har små børn, og tænker de synes det er noget mere ubehagelig end jeg. Jeg ved der er en del strøm-nørder herinde så jeg vil lige høre hvad I synes og tænker. Er det normalt? Internettet siger mig at det både er lovligt og ulovligt - folk er vidst ikke enige? Er det farligt hvis jeg fjerne potentialudligningen så jeg ikke har strøm i vandet mere? Kan jeg gøre andet for at undgå at få stød?
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#1
LARMY85
Giga Supporter
23-09-2021 08:58

Rapporter til Admin
Hvis du eks. har tæpper i lejligheden kan du godt blive statisk opladet og få stød når du rører ved vandet. Jeg oplever det selv om vinteren når der er meget tørt. Stødet er ubehageligt, men tænker at det kan være svært at undgå helt når man bevæger sig rundt.
--
I am not a bot .-. .- - ... 01110000 01101001 01100101
#2
morteh
Supporter Aspirant
23-09-2021 09:07

Rapporter til Admin
#0 Oftest står der i manualerne til vaskemaskiner at "må kun installeres af aut. el-installatør" det er der en grund til. man udligner ikke til et vandrør. det er højst sandsynligt ikke kun dig, men også lejlighederne under dig som får den kildende fornemmelse når de rører ved vandet nu.
--
#3
ToFFo
Guru
23-09-2021 09:14

Rapporter til Admin
Undlad at bruge opvaskemaskinen. Hvis du har let adgang til at tage strømmen fra vaskemaskinen, ved at tage stikket ud af væggen, eller hvor de nu har sat det til, så gør det. Kontakt viceværten og bed dem kigge på det igen, eller kontakt en autoriseret elinstallatør som kan løse problemet, og send regningen videre til udlejer. Jeg tror viceværten har lavet en smart i en fart løsning, og det kan godt gå hen og blive direkte farligt.
--
- Indsæt signatur -
#4
Fjerndet
Gæst
23-09-2021 09:15

Rapporter til Admin
Det lyder næsten som om du bor i det gamle sovjet hvor man også valgte at jorde alting til vandrør, med det resultat at folk fik stød når de gik i bad eller brugte vandhanerne... Få lavet en ordenlig el-installation og du slipper for stødene.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#5
Peter
Gæst
23-09-2021 09:20

Rapporter til Admin
Det er sikkert i bedste mening, at folk kommer med råd og bud. Men med mindre du har reel viden om emnet, så behøver du ikke kommentere tråden :) På forhånd tak.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#6
Tomtop
Ny på siden
23-09-2021 09:21

Rapporter til Admin
Elektriker her. En opvasker giver stød hvis den ikke potentiale udlignes. Vi taler om en maskine fyldt med elektronik, vand, damp og er bygget i et ledende materiale. Når den er slukket (som i slukket helt) gætter jeg på du intet mærker. Der skal trækkes et kabel som kan sende den mængde strøm der er i karossen så at sige, ud i jorden så i ikke mærker den. Du skal pille den af vasken, i gamle dage måtte man gerne bruge stålrør (vandrør) som udligning. Men mange steder i dag er der plastrør ind i bygningen som så går over bygningens jernrør, dvs. De jernrør aldrig kommer i kontakt med jord, og du egentlig bare sender den mængde strøm ud til de andre beboere. Det har været lovligt, men i dag er det ulovligt. Ulovligt blev der sagt. Du skal have fat i en aut. Elektriker som kan trække det kabel og tilslutte det. Og ejeren af ejendommen kan lige så godt få smidt en skinne op i kælderen så samtlige lejligheder har en aktiv udlignings forbindelse inde.
--
#7
BabaMac
Ultra Nørd
23-09-2021 09:26

Rapporter til Admin
#5 Hvilke svar havde du forventet? Du har indtil videre fået en del svar med mere eller mindre samme tip som kan koges ned til: Kontakt udlejer og bed dem om at få en autoriseret til at kigge på det, eller tag selv kontakt til en autoriseret og få efterset installationen.. Vil du have 100% konkrete råd om hvordan du selv kan løse det, er mit råd det samme: Tag kontakt til en autoriseret installatør, eller find et håndværkerforum(hvor du formodentlig vil få nogenlunde samme svar som her) :)
--
Min hukommelse kører ikke på alle cylindre, reminders modtages gerne!! Mine salgstråde kører med al sandsynlighed også på Dba.dk..
#8
Peter
Gæst
23-09-2021 09:32

Rapporter til Admin
Tak for dit svar Tomtop. Kan jeg blot køre med maskinen uden jord? Jeg mener bygningen er fra 64, så den er så vidt jeg har fundet frem til fritaget for at have jord. Hvor om alting er, så får jeg, og har ikke mulighed for at få lavet "rigtig" jord, selvom jeg er klar over det er den bedste løsning.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#9
Dragonheart
Guru
23-09-2021 12:04

Rapporter til Admin
#8 Er bygningen fra 1964 og der er ikke indlagt elektricitet? Eller har jeg misforstået noget? Du kan godt bruge en vaskemaskine uden PE(jord). Men det kræver at der ikke er jord i installationen og hele installationen er beskyttet af HPFI afbryder. Se nærmere på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside hvor der står hvordan det gøres med adapter etc. Men hvis badeværelse, bryggers eller køkken (hvor vaskemaskinen står) er renoveret efter start 1970erne så skal der være indlagt jord (lokal jord(TS) med spyd eller nulling(TN) - afhængig af området, bebyggelsen mm.)
--
#10
Juusuhako
Elite Nørd
23-09-2021 13:16

Rapporter til Admin
Livet er for kort til privatudlejet gammelt lort. Sidder selv i en hvor man ikke kan installere vaskemaskine, da rørene ikke kan håndtere det (i min optik noget vrøvl, taget i betragtning nogle af lejemålene har opvaskemaskine). Find noget med et boligselskab!! :)
--
ASUS TUF B460M-Plus • i5 10400F • 16GB 2933MHz • Asus RX580 4GB • Cooler Master Q300L • Corsair MP400 M.2 1TB
#11
Tomtop
Ny på siden
23-09-2021 13:27

Rapporter til Admin
#0 du kan bruge den uden jord, jeg er selv ved at renovere og har ikke fået lavet el endnu, så min kører også uden jord, den kilder en hel del. Men hvis du én dag har gang i den og der falder fase på stel, så kan du eller dine nærmeste få et kæmpe smæk (da i agerer Nul/jord og den vil løbe mod letteste udvej) eller risikere at få hjertestop grundet den strøm som løber i maskinen. Du bestemmer selv hvad du gør, men med små børn ville jeg aldrig tage den chance.
--
#12
Peter
Gæst
23-09-2021 14:49

Rapporter til Admin
#9 Det er indlagt strøm - det er bare uden jord, det var først et krav fra 1975. Der er HPFI afbryder, så jeg tror jeg er nødt til at køre uden jord. Boligen er i en boligforening, så jeg tænker ikke der er ballade ifht. lovgivningen. #11 Tak for hjælpen. Jeg har som skrevet desværre ikke mulighed for at få lavet jord, så må køre uden, og tage chancen. Må tage en snak med ungerne om at opvaskeren er niks pille. Eller få lavet en stikkontakt til strøm på maskinen.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#13
Dragonheart
Guru
23-09-2021 15:10

Rapporter til Admin
#12 Det er ikke mange boligforeninger man ser der ikke har fået renoveret køkken og badeværelse efter 1975. Derfor er det også sjældent man ser lejlighedskomplekser uden jord. Men ja - så må du køre uden jord på vaskemaskinen. Følg seikekrhedsstyrelsens anviser fra deres hjemmeside Så burde de rikke være problemer :-) Hvis viceværten har jordet noget til vandrør kunen det tyde på der ikke er helt styr på hvad der er lovligt i foreningen?
--
#14
JS
Gæst
23-09-2021 15:16

Rapporter til Admin
#9 Hvis bolig er fra før 1. april 1975, er der ikke krav om beskyttelsesleder i udvidelser eller renoveringer af elinstallationen. Hvis badeværelse, bryggers eller køkken renoveres, uden ændring af elinstallationen, er der ikke krav om beskyttelsesleder hvis denne ikke forefindes. Elinstallation skal i begge tilfælde være sikret med et fejlstrømsrelæ.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#15
Dragonheart
Guru
23-09-2021 15:20

Rapporter til Admin
#14 Mente selvfælgelig hvis men renoverede el i køkken og badeværelse. Men det er godt nok også svært at renovere et køkken eller badeværelse uden at røre ved el.
--

Opret svar til indlægget: Strøm i vand efter mont. af opvaskemaskine

Grundet øget spam aktivitet fra udlandet, er det desværre ikke muligt for dig, at oprette svar som gæst.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.

Opret bruger | Login
NYHEDSBREV
Afstemning