Denne tråd er over 6 måneder gammel
Er du sikker på, at du har noget relevant at tilføje?
Mindre usundt friture - findes det ? Af Mega Supporter jhc9817 | 18-08-2021 12:09 | 3047 visninger | 43 svar, hop til seneste
Hej
Findes der en mindre fed måde at lave frituere mad på ?.
Jeg har en kombiovn som godt nok har noget fry - men det smager ikke som rigtigt friture mad ?.
Findes der en løsning som ikke er alt for fed og ikke stinker når man laver det ?
Takker :) --
Den "gode" smag kommer jo nok fra fedtstofferne i frituren. -- Noget ala en airfryer?
https://www.philips.dk[...] -- Ryzen™ 5600x | MSI B550m Mortar™Wifi | MSI Gaming X™ 6700 xt
2x8 GB Corsair 3200 MHz | Noctua NH-U12A
Corsair RM750 v2 | WD Black™ M.2 500 GB #2 +++yea -- Mac mini M1
Xbox Series X --
Sidst redigeret 18-08-2021 12:16 #0
Du kan bruge kokos olie som ikke bliver danner transfedtsyrer
https://www.netdoktor.dk[...]
Alternativt så kan du bruge oliven olie da mængden af transfedtsyre der dannes ved høj vame(eks frityre stegning) er mindre end andre vegatabilske olier(eks. Palme olie, Raps olie, Majs olie etc.....). -- Straffen kommer til dem som venter.
Venstre, Partiet med Løkke om halsen!!!
Egon von Greyerz: Bubble Trouble!!! --
Sidst redigeret 18-08-2021 12:25 airfryer , friture mad vil aldrig blive sundt, men du kan prøve kokos eller jordnødde olie, men nogle olier har lavere brændingspunkt, og blir harsk hurtigere ,,
så sund mad i friture findes ikke,
du kan prøve koge dine fritter lige før de blir aldente og lad dem dampe af før de ryger i ovnen så de har mindre vandindhold? -- jep jep Fuck der fik jeg lige lyst til en omgang McDonalds pomfritter! -- #4
Taget fra dit link.. "Kokosolie byder derfor ikke på nogen særlige sundhedsfordele overfor andre planteolier, hverken når det kommer til stegning eller anden brug i madlavning." -- Køb en Actifry.
Den er genial.
Gerne en 2i1. -- Læs lige den her sætning
#7
"En fordel ved kokosolie skulle efter sigende være, at det er en meget stabil type fedtstof, som ikke danner skadelige transfedtsyrer ved
opvarmning." fra mit link i #4
Lidt flere link ang kokos olie
https://da.wikipedia.org[...]
https://samvirke.dk[...] -- Straffen kommer til dem som venter.
Venstre, Partiet med Løkke om halsen!!!
Egon von Greyerz: Bubble Trouble!!! --
Sidst redigeret 18-08-2021 13:28 Har også hørt at Palmin skulle være godt, og så giver det gode pomfritter, min lokale kinagrill da jeg var knægt/halvvoksen brugte kun palmin og det var sgu god mad, kan ikke udtale mig om hvor vidt det er bedre helbredsmæssigt, men mad fritteret i palmin smager bedre end almindelig olie.
Købes i faste blokke ligesom margarine der skal smeltes før det er flydende.
#6, " McDonalds pomfritter!"....
50% Kartofler
30% Olie
15% Salt
5% Spyt
0% Sjæl
...velbekomme :) -- Activate Windows
Go to Settings to activate Windows --
Sidst redigeret 18-08-2021 13:52 Vi bruger en Philips Airfryer hjemme. Fyldes med 1 kilo rå kartoffelfritter plus en skefuld olie, og så skal den bare køre til de er færdige. De bliver rigtig gode, og nærmest fedtfri. -- #7 der er mange planteolier har ALT for meget omega 6
det har kokosolie ikke
for høj omega 6, kan give hjertekarsygdomme, blodpropper etc.
https://www.healthline.com[...] - de har links til kilder i artiklen
anyways
Hvis du #0, overvejer en "airfryer" så husk lige det bare er en lille varmluftsovn. der er intet fancy eller fantastisk ved den, ifht din nuværende ovn. Selvfølgelig har begge dele fordele og ulemper, men jeg ville personligt hade at have det skrummel til at stå i mit (relativt lille) køkken -- Sidst redigeret 18-08-2021 14:03 #11 - Nu siger du "1 kilo rå kartoffelfritter" - er det frost på pose? Hvis ja, så er de jo allerede forstegt i olie og derfor ikke helt brugbart.
#12 - En VW up er bare en lille bil, intet fancy eller fantastisk ved den ifht. til din nuværende Audi SQ7, erhm..?
En Airfryer er bestemt mere fancy end en alm. luftovn på mange måder. Det er rigtigt at du har varmluft og et varmelegeme men.
Varmelegeme er langt tættere på maden, temperaturen er langt mere præcis, luft-gennemgang er langt bedre, endvidere er der Airfryer som drejer rundt og mixer tingene, således at alle overflader bliver varmebehandlet i progessen. Netop grundet den drejer tingene rundt vil man heller ikke opleve at fritterne har 2-3 ud af 4 sider som er sprøde (måske endda brændt) og den sidste side er blød og slatten.
Så at sige en Airfryer ikke er fancy iforhold til en normal luftovn, det skal du vidst længere ud på landet med :) -- #12
"for høj omega 6, kan give hjertekarsygdomme, blodpropper etc."
Kan simpelthen ikke finde de kilder der dokumenterer ovenstående. Er det bare mig der ikke kan se ordentligt? -- Sidst redigeret 18-08-2021 14:28 Jeg har denne Tefal Airfryer og har netop taget hul på min anden maskine, da den første døde efter 2-3 års flittig brug: https://www.pricerunner.dk[...]
Jeg brugte i starten den skefuld olie, der anbefales, men da jeg rendte tør, så prøvede jeg uden, og det har jeg ikke vendt tilbage til siden, da jeg ikke finder det nødvendigt.
De smager bare fantastisk. Jeg har aldrig nydt pommes frites så meget, der er hjemmelavet, som siden jeg fik sådan en Airfryer - de smager jo stort set som Mac D og Burger Kings, og er ikke så kedelige som i klassisk ovn, hvor de er branket og halvlavet rundt omkring hele fritten.
Jeg kan anbefale disse fritter til den:
1: https://ibb.co[...] - Disse er købt i Rema
2: https://ibb.co[...] - Disse er købt på nemlig.com
Så pommes frites er det eneste, jeg faktisk kun laver i min Airfryer. Jeg har overvejet at smide noget kød i, men jeg gider ikke det mere svineri, som det vil give. Jeg laver bare kødet i ovn eller på pande - fritterne er de vigtigste, og en god bøf kan sagtens laves på panden jo :)
God fornøjelse! -- Sidst redigeret 18-08-2021 14:40 Jeg har slidt en Tefal Actifry op, og har nu den store DeLonghi Mulitfryer. De giver et bedre resultat end ovn, og du slipper for frituren. De bliver aldrig helt som friturestegte, men de bliver bedre.
Den vender og drejer og laver det tæt på varmelegeme.
Rå kartofler er når du lige har skrællet dem, så kan de godt bruge en skefuld olie. Frosne pomfritter skal aldrig have olie, da de har rigeligt fra starten. -- You get more of what you want with a kind word and a gun
than you can get with just a kind word
- Al Capone -
Jeg bruger madsvinets opskrift.
Det er lidt en omstændelig procedure, men-men det giver et smukt resultat, og så sma-smager de godt og er ikke så fe-fe-fede.
Du har jo en ovn i forvejen, går jeg ud fra.
https://madsvin.com[...]
(Nu ved jeg ikke hvad "frituremad" dækker over i dit tilfælde, men nu har du en pommes frites-opskrift)
-- Sidst redigeret 18-08-2021 15:02 #14
https://samvirke.dk[...]
Generelt får vi alt for meget omega 6 i vores kost. Vi skal generelt stile efter at få flere omega 3-fedtsyrer, da de er noget svære at få igennem den kost, som mange spiser i vesten. -- Nuff' said: http://xkcd.com[...] Hvis du mangler Dropbox, kan du bruge mit link = 500 MB ekstra data hver :) https://bit.ly[...]
Her i huset bruger vi en deloghi airfryer den er super god og kan tage 1kg. Smid en spiseske olie i når du laver fritter så bliver de rigtig gode. -- Ryzen 7 2700X: Asrock B450 pro4: 16gb g.skill aegis 3000mhz: Asus rtx 2060 dual oc: 500gb crucial mx500
AOC 24G2U: Logitech g502 lightspeed. #13
Det er rå kartofler som er skrællet og skåret i stave.
Du har helt ret i at frosne er forstegte i olie, og derfor er der ikke meget fedtfattigt over den version.
--
Måske er det også hip som hap, hvis manden er typen der drukner fritterne i mayonnaise og kæssup.
Så er det bare stegt kartoffel med fedt, salt og sukker.
Men så kan man kompensere lidt med halvanden liter Coke Light -- Airfryer er vidst det optimale valg, og forbered dine kartofler selv; det er desuden også billigere.
Jeg laver selv fritter i ovnen regulært, jeg antager at du har prøvet med varmluft på en bageplade?
+ Jeg vil ikke foreslå kokosolie. Rapsolie har IIRC det laveste indhold af mættede fedtstoffer, og er et oplagt valg.
Also, link til metaanalyser.
Kokosolie - https://www.ahajournals.org[...]
Omega 6 - https://www.ahajournals.org[...] -- Sidst redigeret 18-08-2021 19:13 #4
Fra link i dit link:
"Mængden af transfedtsyrer bliver først dannet, når olien både udsættes for meget høje temperaturer over 200°C og opvarmes i lang tid, hvilket vil sige mindst en time ved 200°C eller en halv time ved 220°C.".
"Pandestegning er typisk kortvarig og olien genbruges ikke, så derfor har pandestegning kun begrænset effekt på oliens fedtsyresammensætning ved normal husholdningsbrug". -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. #25
Vis du læser #0 indlæg så skriver han noget om en kombiovn og der kan det let laves mad 200 grader+ i x timer(så her kan grænsen nemt overskrides) & han nævner også noget om friture(så man må gå udfra at han har en friture gryde og den kan også nemt komme over 200 grader, har selv haft en)og er det over 200 grader skal der jo nok kortere tid til at danne transfedtsyre. -- Straffen kommer til dem som venter.
Venstre, Partiet med Løkke om halsen!!!
Egon von Greyerz: Bubble Trouble!!! #27 Hjerteforeningen er jo en joke. Her er et screenshot fra deres egen hjemmeside:
https://imgur.com[...]
De mener, at du hellere skal spise kransekage og remolade end smør og kød. De sammenligner smør med margarine, hvilket ikke giver nogen mening. De mener at margarine er dårligt og plantemargarine er godt, selvom det er det samme produkt. Og jeg kan blive ved.
Den danske hjerteforening bruger samme outdatede og forkerte data som American Heart Association.
https://drcate.com[...]
Der er en grund til at kræft, hjertesygdomme, sukkersyge osv. kun er stigende, og det har ikke noget med mættet fedt at gøre.
Her et eksempel på, hvad der er sket med aboriginals i Australien siden de blev introduceret for den vestlige diet: https://onlinelibrary.wiley.com[...]
#29 Her er et link til 5 studier, som viser at der ikke er nogen sammenhæng mellem mættet fedt og hjertesygdomme. https://www.healthline.com[...]
Efter min mening kunne de fleste "livsstilssygdomme" undgås, hvis man spiste sin naturlige diet (kød, fedt og en smule frugt) i stedet for kulhydrat, fiber og olie som de "officielle kostråd" foreslår.
https://imgur.com[...] -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. #28
Der står: "Ved normal husholdningsbrug"
Ja. Der er opskrifter for langtidsstegning i ovn, men det er ved væsentlig lavere temperatur. At du ikke kan kontrollere temperaturen i en frituregryde, er et problem du selv må løse med lidt øvelse. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. #31
200-220 grader / 1+ time er da meget normalt når der laves mad(eks flæskesteg 1½-2timer ved 200 grader) så medmindre du laver meget pulled pork så kan jeg godt forstå at du sjældent kommer i nærheden af 200grader.
Ovn ved normalt husbrug i min omgangskreds / familie der er det ikke unormalt at ovnen tændt i en 1t+/200gr. -- Straffen kommer til dem som venter.
Venstre, Partiet med Løkke om halsen!!!
Egon von Greyerz: Bubble Trouble!!! #30
Dear God. Har du læst op på hvad remoulade indeholder? Det er så enkelt : mættet fedtsyre forårsager åreforkalkning og blodpropper. Umættet er sundere og det er godt at få noget fedt ind dagligt, både imod sukkertrang og generelt for kroppen.
Stoler mere på hjerteforeningen og hospitalsvæsenet end links til skæve "professore" fra Usa. De har udtalt sig fra, at mælk er usundt til alt andet og smækker en titel på og tror det er nok. Uden at have noget i det.
Men fortæl du bare folk med en dårlig krop, at mættet fedtsyre er fint for dem så de kan få endnu en blodprop eller andet, så kører den bare derudaf på din regning -- Sidst redigeret 19-08-2021 12:57 #0 Drejer det sig kun om pomfritter?
det giver bare ikke det samme resultat at bruge en airfryer. som den gode gamle olie brønd.
og hvor ofte spiser du lige den slags? er det 3-4 gange i ugen, så ville jeg nok ændre mine spisevaner hvis jeg var dig.
men hvis det kun er en sjælden gang i mellem. så gør det ikke noget at spise ting fra brønden.
så længe man spiser sundt og varieret så sker der sku ikke noget.
og man spiser jo ikke pomfritterne kun for kartoflens skyld. man gør det også for den sprøde og salte smag.
og du kan købe mange portioner pomfritter på grillen for hvad en airfryer koster. i hvert fald hvis du skal have en ordentlig en. -- #34 Blot fordi man finder artikler der siger andet, er ikke ensbetydende med, at de har ret.
Jamen i lige måde da. Det må være nemt ikke at være i stand til at tænke selv. Husk at tage dine statiner :) -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. #36
Mættet fedtsyre har altid været farlige. Det sætter sig i årene, det sætter sig omkring dine indre organer. Folk der er slanke, som spiser fastfood i større mængder, kan risikere at få tyndfed syndromet, hvor det er farligere end at være overvægtig.
Men hvis du er så sikker, udfra en artikel, som er fra Usa, hvor vi alle kender til dette land og dens mærkelige udsagn, så gå du blot hen til overvægtige og sig de kan spise mættet fedtsyre på din regning. Hell, gå du hen og snak med hjerteforeningen, der ved mere end dig og sig det. Du fandt jo så fint en artikel. Værsgo.
Og husk lige på hvem der angriber hvem her for at debattere. -- Sidst redigeret 19-08-2021 18:53 #37 Nej, mættet fedt er ikke farligt. Det er det mennesker har levet af i tusindvis af år. Tyndfede folk bliver det, fordi de spiser for meget sukker, som leveren begynder at lagre som fedt rundt om organerne. Og så kan det skyldes andre dårlige vaner som rygning og alkohol osv.
Og det er ikke kun en artikel jeg har linket til, som du bliver ved med at påstå. Jeg har linket masser af kilder, som du bare ikke vil acceptere indholdet af, fordi det går imod, det du har lært af mainsteam media.
At mættet fedt er farligt, kommer fra et gammelt studie lavet i America, som aldrig har haft nogen definitive resultater:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov[...]
https://www.healthline.com[...] -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. #38
Mættet fedt sætter sig om dine organer. Du kan leve af det, men kun med en varieret kost. Og ikke for meget af det. Det er bedre at tage de umættet, da de ikke sætter sig så meget som mættet gør.
Tyndfede får problemer med organerne, når de spiser usundt, aka fastfood aka mættet fedtsyre. Det sætter sig i dine åre, det sætter sig om dine organer.
Du har ikke linket til en masse. Du har linket til 3. Det er ikke en masse.
Jeg har linket til ( som din logik er ) en masse. Du vil ikke acceptere det, fordi du går på mainstream bølgen om, de nye diæter og de nye "doktore" der påstår at mættet fedtsyre er helt fint.
Din logik kan bruges imod dig selv.
Du svarer heller ikke på, at du kan stille op imod hjerteforeningen, eller gå ud og blive vejleder for overvægtige og sige til dem, at de fint kan spise mættet fedt. Du ved godt hvordan en debat er, ikke? At man har modsigende meninger og holdninger. Du prøver at tvinge din over på mig uden definitive beviser. Og så siger du, efter hvad? 4 kommentarer, at jeg ikke vil acceptere den. Så en debat skal være over 4 kommentarer og så SKAL man have din mening? Hmm.. Ligesom med dine "kilder" så er du da ret så upålidelig og ufornuftig. -- #39 Det er jo lige meget, hvor meget jeg linker, så kalder du mine kilder ugyldige fordi du ikke kan lide resultatet.
Det sidste link jeg sendte beviser allerede der, at organisationer som Hjerteforeningen opererer på misvisende data.
"Du vil ikke acceptere det, fordi du går på mainstream bølgen om, de nye diæter og de nye "doktore" der påstår at mættet fedtsyre er helt fint"
Dette er ikke ny viden. Kig på historien og se, hvad vi har spist for at udvikle os til der, hvor vi er nu. Det er ren logik.
"Tyndfede får problemer med organerne, når de spiser usundt, aka fastfood aka mættet fedtsyre"
Det har igen ikke noget at gøre med mættet fedt. Grunden til fastfood giver problemer er fordi man blander sukker (kulhydrater) med fedtet. Sukker sammen med cholesterol giver inflammation i kroppen og danner blodpropper. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. #40
Ja, for ligeså mange links du fyrer afsted, er der flere der siger = mættet fedtsyre forårsager propper og kalk i dine åre. Udover det, deltog jeg i et projekt på sygehuset vedrørende åreforkalkning og der snakkede selvsamme læger og andre om, at mættet fedt forårsager dette.
https://www.ucsf.edu[...]
Og jeg siger dette her igen :
Du kan ikke bare linke til 4 sider. Og dermed tro jeg skal overbevises. Sådan hænger en debat ikke sammen. Hvorfor er du så ikke overbevist om, at jeg har ret? Det er jo din egen logik der bliver brugt imod dig. Jeg har også linket til en masse sider, hvor du kan læse det direkte modsatte af, hvad du påstår.
Den hænger ikke lige sådan sammen.
Du nægter at give mig ret, fordi du ikke læser og ikke acceptere mine resultater af hvad jeg selv har læst op på og ved noget om. Se hvordan det fungere? Du får ikke ret, blot fordi du linker til noget. Mærkeligt du overhovedet sidder på et forum og regner med du automatisk vinder et argument på basis af nogle links.
Hvis du er så overbevist, hvorfor går du ikke ud og starter en praksis for overvægtige og andre folk der ikke lever sundt, fortæller dem at spise mættet fedt, for du er så stålfast på, at du har ret. -- overvejer om man skal ha sårn en maskine købt, hvilken er mest bang for buck? -- jep jep #42
Jeg har ikke selv en, men ville nok henvende mig til forbrugstest af forskelligere airfryers.
Evt - https://koekkenunivers.dk[...]
Der er en konklusion i bunden, så du ikke bare baserer dit valg på "hæhæ 5 stjerner god maskine".
GL --
Grundet øget spam aktivitet fra gæstebrugere, er det desværre ikke længere muligt, at oprette svar som gæst.
Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.
Opret bruger | Login
|
Du skal være logget ind for at tilmelde dig nyhedsbrev.
Hvilken udbyder har du til internet? 424 personer har stemt - Mit energiselskab (Ewii f.eks) 11%
|