Denne tråd er over 6 måneder gammel
Er du sikker på, at du har noget relevant at tilføje?
Boligmarked og de skyhøje priser. Er i nærvøs for ...Af Guru SkylineGTR | 19-05-2021 20:48 | 5781 visninger | 115 svar, hop til seneste
Jeg vil starte med at sige at jeg skal ikke købe hus og har ingen planer om det. Slet ikke med de priser huse går for nu.
Men jeg er dog ved at være lidt bekymret for de høje huspriser alligevel. Både her hjemme og andre steder i verden. Som tingene går nu, er vi godt på vej mod tilstande lige op til før finanskrisen i 2008,hvor den sidste boligboble sprang. Lige nu får jeg bekymring for en ny bolig boble brister og bremser opsvinget efter corona og i værste tilfælde giver en ny finanskrise måske være end den i 2008. Finanstilsynet, national banken og flere økonomer presser på regeringen nu for tiltag til at bremse boligmarked og pris stigninger. Ind til videre vil regeringen dog ikke gøre noget. Så er der også inflation og stigende renter samt nogle er så desperate nu at nogle boligerer bliver overbud af køber som kan gøre ondt værre. Men jeg er på ingen måde expert i det her og hvis en med forstand på boligmarkedet evt. Vil give sit syn på sagen, så hilser jeg det kun velkommen. Jeg håber selvfølgelig at se boligmarked køler lidt af de kommende måneder efterhånden som alt bliver åbnet op nu og folk derfor får andet at tænke på igen som at komme tilbage på job, ud og opleve noget m.m.
Ellers hvad er jeres syn og tiltro til boligmarked. Har i bange annelser eller stor tiltro i nu det holder? --
I7 980X @ 4.42 GHz|ASUS P6X58D Premium|12 GB ram 1600 MHz|GTX 1080 TI|2 x Samsung 950 PRO 256 GB M.2 SSD|CRUCIAL MX300 2 TB SSD|WD RED 4 TB HDD --
Sidst redigeret 19-05-2021 20:50
Renten stiger ligeså stille, og det bliver dyrere at låne penge. Vi har haft en lang periode nu, hvor folk har været tvunget til at være hjemme rigtig meget. Det har gjort at folk har sparet en del sammen, og i stedet for rejser og sommerfornøjelser, bliver pengene investeret i boliger. Så de huse der har været til salg har oplevet en pris eksplosion. Især fordi renten har været historisk lav.
Men jeg tror det snart vil lægge sig igen, i takt med verden åbner mere op, og renten stiger. Det er ikke til at forudsige. Det kan gå begge veje.
Her hvor jeg bor ser jeg indtil flere skilte hvor der ikke bare står solgt på. Der står sgu "solgt over prisen!" fordi folk er så desperate at de betaler over udbudsprisen, da der er rift om boligerne.
Udbud og efterspørgsel som altid. Det er ikke fordi der er færre huse til salg. Der er bare mange, mange flere købere til dem, og de ryger ekstremt hurtigt for tiden! Folk skynder sig at låne mens renten er lav, og købe ud af desperation for at der skal ske noget. Antallet af hundeejere er også eksploderet her hvor jeg bor. Det er helt vildt. Jeg har bemærket det da jeg som regel går den samme tur med hundene og der er bare flere og flere folk med hunde.
Tror ikke der som sådan er en bolig boble... Det er bare en blanding af folk er tvunget til at være hjemme og mange har ekstra penge mellem hænderne. -- - Indsæt signatur - --
Sidst redigeret 19-05-2021 20:56 Jeg tror ikke at boligpriserne har toppet endnu, men jeg forventer at stigningen af boligsalg vil flade ud hen over sommeren, og aftage en anelse slut 2021.
Jeg frygter ikke at der er en bobbel der brister, som du henviser til, da økonomien er markant mere stabil, og dets lige er kravene til økonomi ifbm køb af bolig markant højere i dag, end i start 00’erne samt 90’erne - og tilsynet er dets lige højere i vor tid.
Jeg forventer dog der arbejdes intensivt fra politisk hold, samt i den finansielle sektor, at finde løsninger hvorpå boligpriserne igen kan falde ned på et mere menneskeligt niveau, hvor den almene familie også kan være med.
-- 10700KF & Noctua D15 Chromax Black, ASrock Z590 Steel Legend; 2x8GB 3200 CL15; ASUS TUF OC 3070; Corsair Rm850x; Fractal Meshify C
Jeg har ikke tiltro til noget som helst i et kapitalistisk kontrolleret samfund.
Jeg synes næsten at noget af det værste man kan gældsætte sig i, er sin bolig.
Jeg kunne tænke mig et samfund med langt flere almennyttige lejeboliger til en pris der er til at betale, og tilpasset de forskellige familiemæssige forhold, par, enlige og børnefamilier.
Jeg mener at det er et skråplan at borgere skal skylde flere millioner kroner for at have tag over hovedet.
Der skal nok være nogle der mener at det er socialistisk tankegang; det er det sgu nok også.
Personligt kunne jeg ikke drømme om at stifte milliongæld for en bolig, men jeg forstår godt at mange gør det - hvad er alternativet.
-- Synes efterhånden markedet er pænt højt for tiden og kan godt være bange for, at nogle kan gældsætte sig i den her tid. Kan ikke passe at i et samfund som vores, at en alm familie med 2 x sygeplejerske løn ikke engang kan købe en lejlighed/hus i København. Er bange for at vi kommer til at miste en generation, hvis det her forsætter, især i vores storbyer. Man skal have en løn på +50k for at overhovedet komme i betragtning til en bolig i kbh, med mindre at man har tjent kassen på ens tidligere ejendom.
-- Priserne forventes at have en god forsat stigning 2022 ud.
Hvis du gerne vil have et hus, og du finder det rette, så køb nu - særligt hvis du ikke forventer at skulle sælge de næste mange år. -- Den som ler sidst, tænker langsomst! Vi har lige købt og solgt hus - og det er et vildt marked.
Efterspørgslen er meget høj (blandt andet drevet af corona), der er mange med stor friværdi og god privatøkonomi (blandt andet drevet af en stor nedgang i forbrug til rejse/oplevelsesøkonomi) og det er billigt at låne, så priserne bør stige.
Det interessante er hvordan markedet reagerer når corona så småt begynder at lette. Her er det værd at huske på at selvom det rigeste vestlige nationer har godt gang i vaccinationerne, er det kun omkring 10% af verdens samlede population der er startet vaccination - der er lidt tid til vi er i mål, så det vil stadig have global indflydelse i noget tid endnu.
Derudover skal man overveje hvordan hjemmearbejdet har ændret nogle arbejdspladser. På min arbejdsplads forventes det er normen bliver at tilbyde at arbejde hjemmefra i fx. 2-3 dage om ugen hvis man ønsker det.
Hvis mange virksomheder og offentlige arbejdspladser vælger en model som denne, og det er noget medarbejderne gerne vil, kan det have stor betydning for hvilke boliger folk ønsker at købe - det vil give folk ønske om mere plads og ikke nødvendigvis helt så tæt på arbejdsplads, men tæt på ting der i øvrigt giver livskvalitet - om det er natur, hav, mark eller noget andet.
Min oplevelse er at bankerne overordnet set er mere restriktive ift. lån, end hvad de var for 6-7 år siden da vi sidst købte, så jeg køber ikke historien om at der pumpes meget risikofyldte lån ud.
Jeg tror ikke der bliver en korrektion som i finanskrisen, men en korrektion på 5-10% er ikke umulig.
Jeg tror mest på en stabilisering overordnet set og fortsat lille stigning i de mest populære villaområder. -- Sidst redigeret 19-05-2021 21:09 #3 - Det er faktisk en god ide med flere almennyttige boliger.
Det er fucking umuligt for mange at få en bolig i landets metropoler. Selv lorte lejligheder i elendig stand er forbeholdt eliten, og dennes afkom, når det er i nærheden af de større byers centrum.
Og det er ikke engang en dårlig investering. Køb dyrt, bo der i et år, sælg meget dyrere, og brug fortjenesten på at købe endnu dyrere, og sælge endnu dyrere... Repeat. Jo flere penge man kommer ind med, jo mere kommer man ud med.
Hvis ikke bygninger bliver revet ned for at bygge endnu dyrere bygninger, så bliver de bare lavet om til parkeringspladser. Som også er forbeholdt eliten. 1 parkeringsbås i Århus tjener mere i timen end 10 polske håndværkere... -- - Indsæt signatur - Inden 20 år kan 30% af dem der køber hus nu nok være med i Luksusfælden --
7
Ja, det er lidt der jeg vil hen.
Og ikke bare ejerboligmarkedet er presset.
Jeg kender en børnefamilie med et ufaglært forældrepar der i hovedstaden betaler 15.000 kroner om måneden i en lejebolig.
Jeg erindrer ikke hvor meget de måtte smide under bordet, udover indskuddet, men det var ikke småpenge.
Jeg synes det er en anelse sørgeligt at det er nødvendigt enten at hælde penge i lommen på utiltalende personager eller kende nogen der kender nogen der kender nogen, for at få en bolig.
-- Sidst redigeret 19-05-2021 21:21 Husene på langeland kommer til faldei nærmeste fremtid -- jep jep #8
Hvorfor det? Har du selv egen bolig? For så burde du også vide hvilke krav der er til låneoptageren. Man får ikke bare lov at låne i blinde. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. Boligmarkedet er vanvittigt lige nu. Vi har lige solgt vores hus på Amager som vi har boet i i 6 år. Det blev solgt på 7 dage, 132.000 kr over prisen. Vi tjener mere end en million på det. Det er fedt hvis man har formået at komme ind på boligmarkedet inden for de sidste 10 års tid, og det er ligeså sur røv hvis man står udenfor. På den måde rammer det ret skævt i samfundet synes jeg, også selvom vi har nydt voldsomt godt af det.
Vi har fundet drømmehuset udenfor København hvor priserne ikke er så høje. Vi ville på ingen måde have råd til at købe et tilsvarende hus i Københavnsområdet så hvis man vil have mere for pengene så skal man lidt ud.
Min forventning til boligmarkedet er at det vil stilne noget af over de næste mange år. Jeg tror vi er i en meget unik situation lige nu hvor udbud og efterspørgsel på boliger generelt er helt vanvittigt grundet covid , den generelle stabilitet i Danmarks økonomi og de forsat lave renter. Jeg tror opturen vil flade generelt ud hvor stigningerne vil være meget mere afslappede men dog stadig stigninger. Jeg tror også, som nogle har været inde på, at priserne i og omkring de store byerer blevet så skyhøje at helt almindelige danskere ikke har råd, vil gøre at folk vil søge udenfor i stedet. Jeg tror at vi vil se mindre stigninger i byerne hvor provinsen vil se højere.
Finansmarkedet er langt mere stabilt end det var tilbage før Finanskrisen. Dengang var det virkelig bare #yolo til det hele uden egentlig at tage højde for de negative scenarier. Folk får ikke bare lov at låne uden problemer i dag og tilsyn med bankerne er langt mere striks end dengang. Der er gjort meget for at det ikke kan ske igen. Når nationalbanken er ude for at advare om de stigende boligpriser så er det ikke så meget af frygt for en decideret finanskrise men igen mere for at tage hånd om tingene på forhånd; fx inflation og ulighed (hvilket tydeligt viser sig allerede nu). Vi er stille og roligt begyndt at se stigende renter hvilket også vil sætte en dæmper på købelysten, og igen hvis man allerede har et obligationslån kan man muligvis lave en kursgevinst ved omlægning, men for dem som skal optage lån for første gang bliver det dyrere.
My 2 cents. -- Jeg har læst jeres kommentarer og der er gode argumenter. Der er ingen tvivl om at flere har mere sparet op nu og da de Ike kan bruges på rejser og andet. Vælger nogle og købe eller investerer i hus i stedet for. Det samme ser vi med aktier f.eks. Hvor rigtig mange private også har smidt penge ind.
Personligt håber jeg at se som sagt at efterspørgslen falder hen over sommeren hvor det igen er muligt at købe og opleve mere. Samt rejser og arbejde kalder igen. Det giver mindre tid til at overveje/tænke bolig. I har også ret i med at krav til lån og indskud er skærpet siden finanskrisen. Banker må vel tænkes at være bedre polstret lige så, da det jo var et krav også til banker efter finanskrisen.
Vi må jo vel bare se tiden an om det stabiliserer sig eller forsætter sin himmel flugt. Det er simpelthen så svært at sige had der sker. Men lige nu ringer alarm klokkerne hos mig, så jeg håber det flader mere ud igen. -- I7 980X @ 4.42 GHz|ASUS P6X58D Premium|12 GB ram 1600 MHz|GTX 1080 TI|2 x Samsung 950 PRO 256 GB M.2 SSD|CRUCIAL MX300 2 TB SSD|WD RED 4 TB HDD Jeg er ikke nervøs for en boble da der ikke er nogen ting der tyder på en bobble. Ingen kraftig overbelåning, ingen underfinansierede banker, ingen stor recession forude.
Men som andre også er inde på. På et tidspunkt vil renten sandsynligvis stige og derved lægge en dæmpe på prisstigningerne. Ligeledes vil den nye boligskat fra 2024.
Men modsat finanskrisen er bankerne sunde, folks har store opsparinger osv.
De tiltag regeringen måske kan sætte i værk. Fx skat på salg af bolig. Er for at undgå det bliver så dyrt at det kun er de rige der kan førstegangskøbe og a tboligmarkedet bliver noget for de rigeste. Specielt i storbyerne. Det er ikke for at undgå en boble. -- Sidst redigeret 19-05-2021 22:28 #14
Renten stiger fra i næste uge.. -- #12 Den kan jeg godt slå (ikke at det er en konkurrence). Vores hus er steget 2,5 mio på to år.
Priserne er steget i en kombination af lave renter og 30 års afdragsfrie lån. Det kan bedre betale sig at tage afdragsfrit i 30 år og investere pengene andre steder, end at afdrage på boliglånet med lav rente. -- 5950x | RTX 3090 | WD Black SN850 2TB #16
Priserne i dit tilfælde er steget, da I nok ikke har et hus til 1-2 millioner ;) -- #0 Jeg synes, du har mange tråde, hvor du udtrykker bekymring for økonomi osv. Det lyder lidt bekymrende, at det går dig så meget på. Just an observation.
Angående boligmarkedet, så er jeg ikke så bekymret. Det kan godt ske, at markedet kommer til at sætte sig 10-20% lige pludselig, men det er jo langt fra alle, der har købt bolig indenfor det seneste 1-2 år, hvor priserne har ligget så højt, at man kommer ud af boligen med et tab, hvis det falder 10-20%.
Folk må selv rode med at få sikret sig. Jeg tror ikke, der er nogen, der er i tvivl om, at man kan risikere at tabe penge og komme ud med et tab, hvis man køber bolig nu her. Jeg tror de fleste er snu nok til at tage fastforrentede lån, eller sikre en økonomi, der er så stærk, at man kan holde til at smide 10-20% væk på boligen... kunne man da håbe. Et generelt nedbrud i boligpriserne ser jeg ikke sådan lige komme.
Stigende renter kan blive et problem for dem, som sidder i flekslån. Omvendt så burde der være tid til at lægge om i fastforrentede lån, og stigende renter + inflation betyder jo bare en hurtigere afvikling af den effektive gæld. Så det er om at holde fast, hvis priserne falder, og betale sig ud af gælden og/eller vente til priserne stiger igen.
Det må være op til den enekelte at sikre sig - ikke at købe over evne eller tage for risikable lån ift belåning, friværdi, jobsikkerhed mv. Der er altid vindere og tabere på boligmarkedet.
Tag f.eks. boligpriserne i Københavns Kommune: https://www.boliga.dk[...]
Det toppede i 2007 efter et vanvittigt stigningsridt, men allerede 8 år senere var priserne kravlet derop igen. Så hvis man bare har planlagt 10 år ud i fremtiden, hvilket jo nok er bedst at gøre mht fast bolig, så skal man bare have is i maven.
#edit:
Fun fact: Da mine forældre flyttede her til byen for 42 år siden kiggede de på det område, vi bor i nu. Der kostede et hus omkring 450.000 kr, og de syntes det var SYGE priser, så de valgte et lidt billigere område. Omkring år 2000 kiggede de igen på et større hus her i området, og priserne lå nu over 1,5 mio, og det var SINDSSYGT, så de droppede tanken. Nu ligger husene her omkrikng 3-4 mil, og alle snakker om, at NU kan det da ikke blive mere dyrt.
Boligpriserne stiger bare stille og roligt hvert år, og hvert år synes folk, at NU er boliger da ALT for dyre. Det er altså ikke noget nymodens fænomen ;) -- Sidst redigeret 19-05-2021 22:43 Vil du ligge 1.5+ i et hus. så byg nyt. ellers køb et lig og renovere. -- #18
Ret interessant med den graf. Kan se at syd for København ligger de flester kommuner under 2007.
Enig og især også med din sidste del. Arbejder med nogel der har købt på FRB til et par hundrede tusinde for 20-30 år siden og nu er det over 10 mio...
#0
Koldt vand i blodet. Det er tydeligt at læse at du er meget bekymret (ud fra dine mange indlæg med samme emne). -- Sidst redigeret 19-05-2021 22:52 Jeg er ikke bekymret for det hele kollapser.
Min bekymring går mere på, om vi har delt befolkningen op i disse år. Dem som havde hus før 2020 og dem som ikke kom med på bølgen. Skellet mellem de to vokser bare yderligere, og de eventuelle ændringer som Regeringen kan lave, vil kun gøre forskellen større.
Medmindre de ender med at smide skat på fortjenesten ved salg, men det tvivler jeg på. -- Sidst redigeret 19-05-2021 23:01 Vi har købt hus indenfor det sidste halve år. Det er købt til at vi skal bo i det, og til at børnene skal vokse op i det. Om prisen stiger eller falder betyder intet i forhold til hvad det koster os at bo der.
Boliger er netop dét. Boliger. Man skal bo i dem. Jeg ser ikke fidusen i at købe dem som en investering. Når man engang sælger til 1mio højere end man købte til, jamen så er det hus du så vil købe i stedet steget tilsvarende.
Jeg kan dog godt se problemet i at det kan være et svært marked at komme ind i, men det har fa aldrig været sådan at alle har ejet deres boliger. -- #22 Fidusen er at du realiserer en skattefri fortjeneste, som du så kan bruge på at købe/bygge et nyt hus som enten kan være en opgradering, eller tilpasset de aktuelle behov man har. Ens behov ændrer sig gennem tiden, og man kan vælge at tilpasse sig i det hus/lejlighed man bor i, eller flytte.
Vi har for kort tid siden købt en grund, og skal derfor til at bygge nyt hus. Som markedet ser ud nu, så vil vi stå med en potentiel ret pæn fortjeneste når huset er bygget færdigt, såfremt vi skulle finde på at sælge.
Vi bliver ved med at sælge, købe, flytte, opgradere - og har gjort det i en del år efterhånden. Skulle det ske at markedet falder og huset ikke er så meget værd på markedet som vi synes, så bliver vi bare boende. -- 5950x | RTX 3090 | WD Black SN850 2TB Jeg står i en lidt nederen situation. Kæresten og jeg har snakket om hus i snart 3-4 år. I den tid har vi sparet op og uddannet os selv. Nu har vi så fået mulighed for at købe. Og så er marked som det er.
Vi har tænkt os at købe lige meget hvad da vi ikke vil vente mere . Dog rigtig øv timing -- +44/-0 Benjiii (#37, #243, #438, #452, #456, #766, #767, #973, #984, #998, #999, #1010, #1064) (plus flere) #24
Kommer da helt an på hvor I vil købe henne? Er kun i københavn området er at priserne er højere end 2007, ellers er der mange steder hvor den er under 2007 priserne.. -- jeg er slet ikke interesseret i at købe et hus, i de områder hvor priserne er 3+ gange højere end det faktisk koster at bygge et hus. Så jeg er ikke synderligt bekymret for et crash, kort efter jeg får købt noget (kæresten og jeg er tæt på at starte boligjagten - måske her over sommeren)
-- Jeg er ikke urolig, men jeg har også købt med fast / oblikationslån så det vil ikke påvirke mig
og jeg sælger ikke før jeg går på pension.
3# Bolig er da det eneste der kan betale sig at gældsætte sig i ? den fanger jeg ikke lige...
Vi købte for 1.4, brugte 300.000 på at sætte i stand, nu er det 2.0 værd og vi har sluppet for "leje" i 8 år. Når vi når pensionsalderen kan vi sælge det og forsøde tilværelsen med +2mio og leje et passende sted.
Alt det fis med eliten køber jeg heller ikke, det er ikke alle der har råd til at købe i kbh - nej - men det er heller ikke alle der har råd til en sportvogn i garagen, er det for dyrt at bo i storbyen må man sadle om og købe i et område længere væk. -- Ryzen 5 3600 - RX 580 Nitro/Sapphire 4gb - 32gb Ram
Have you tried turning it off and on again?
27
Jeg dikterer jo ikke.
Har du lyst til at gældsætte dig i din bolig, skal du da bare give den fuld smadder.
Hver sin lyst, som man siger.
Alt det fis med eliten køber du ikke, det er noget med en sportsvogn og at folk bare kan flytte længere væk, så den elite der er noget fis, kan have de større byer for sig selv.
Okay. -- Giv ejendomsmæglere en stor del af skylden for overpriserne og for at få folk til at underskrive en købsaftale på et hus de kun lige har kigget på i 15 min. De bruger alle tricks i bogen for at få et bud allerede ved første fremvisning.
Det er normalt ikke at kunne komme til fremvisning af huse der har stået til salg i mindre end en uge fordi købsaftaler er ved at blive underskrevet. Fuldstændig hjernedødt marked. -- Når renten er under inflationen+skatter, skal priserne op.
En del har penge med, fra forældrekøb, billig andelsbolig der fik frigivet vurdering, tidligere bolig der steg, arv eller arveforskud.
Hvis man kan lægge 40% og går i F5 bokser vi rundt med renter inkl bidrag og skat under 1%.
Pilen peger lodret opad i de attraktive områder. Den peger så meget opad at man har måttet finde på nogle mærkelige politiske begrænsninger, eksempelvis som at folk max må købe for 4x årsindkomsten+opsparing. Herved vurderes alle familier ens, uanset deres faktiske forbrug, og almindelig vurderingsevne i bankerne tilsidesættes for at sætte prop i.
Resultatet er, at egen flid tæller mindre, held & arv tæller mere. Meget mere.
Er det fair, absolut ikke.
Hvad kan man selv gøre?
Det mest tossede, køb så dyrt som muligt, og kryds fingre for der ikke kommer rentestigninger..
Det er billigere at købe bolig på frederiksberg end på lolland - ja udbetalingen er højere, men grundet rente og inflation får man penge for at bo på frederiksberg men betaler for at bo på lolland.
Min anbefaling vil være, køb hvis du har et behov, sørg for du har penge til at blive boende, og så går det nok.
Indtil man får renten op i nærheden af inflationen, virker markedet ikke. -- #29 Det er jeg ikke enig i - den enkelte har ansvaret for at undersøge sine muligheder, og om man kan sidde i et hus til x-antal mio.
Køber man på 15 min, så er man altså selv skyld i, det kan gå galt.
Personligt, så spekulerer jeg ikke så meget i markedet. Vi har et hus i det midtjyske til en pris, der gør, at vi har råd og plads til at lave en masse forskelligt. Problemet er, at man nu foreslår regler og ændringer for noget, som foregår i "København". Vi i det jyske har ikke set samme stigninger (Bortset fra Århus og Aalborg???).
Jeg tror markedet nok skal stabilisere sig. JEg tænker, mange køber i frygt for stigende renter, men stigende renter til hvad? Lige pt. lurer 2%, senere 3%. Det er stadig vanvittig lave renter i fastforrentede lån.
De vi købte huset i 2008 lå renten på 7% - nu er vi nede på 1%. -- Sidst redigeret 20-05-2021 08:34 Der er en indirekte korrelation mellem inflation og ejendomspriser.
Så længe inflation finder sted, så vil værdien forøge på langsigt.
Justering af renten er et værktøj som kan bruges til at holde inflationen nede. Det har dog ikke ikke været muligt at holde inflationen nede langvarigt. -- Bevis det --
Sidst redigeret 20-05-2021 09:32 27 eller man kan leje hvis man gerne vil bo i byerne :)
Leve efter evne og nyde efter behov :) -- Ryzen 5 3600 - RX 580 Nitro/Sapphire 4gb - 32gb Ram
Have you tried turning it off and on again? #25 det er i haslev :) -- +44/-0 Benjiii (#37, #243, #438, #452, #456, #766, #767, #973, #984, #998, #999, #1010, #1064) (plus flere) #19 og #26 - Man bygger ikke 'bare' et hus. Husets pris i sig selv er en ting. Men grunden er også en stor udgift. Så skal der anlægges have, laves tilslutning af diverse kloak og hvad har vi... En byggesagkyndig er også en meget god ide at hyre, som kan sørge for det hele er som det skal være.
Det løber meget, meget hurtigt op når man gerne vil bygge nyt. Og en grund i et attraktivt område koster hurtigt de 1,5 millioner... -- - Indsæt signatur - #35 Du får ikke en grund på Amager til under 3 mio. Og det er med et gammelt hus til nedrivning som man også lige skal sørge for. Grundene er uden tvivl det mest værdifulde, med mindre huset som står der i forvejen er nybygget. --
33
Jeg er med på at du foretrækker at bruge 1.7 millioner på et hus.
Det er endda i den billige ende.
Min, måske en smule OT, pointe er at ikke alle i samfundet har indkomster der gør dem i stand til at bruge den slags penge på en bolig eller overhovedet har muligheden for at låne i den liga - og en mere væsentlig pointe er at det ikke burde være nødvendigt.
Jeg synes det er fint at folk vil tale om at leve efter evne, jeg synes også bare at det er så'n lidt... meh... Altså hvis man skulle leve efter evne, er et lån på 1.7 millioner kroner muligvis et eklatant selvmål i den sammenhæng.
Men lad os nu ikke hænge os i detaljer.
Jeg mener oprigtigt at alle de mennesker der arbejder i de hverv der holder dagens samfund kørende, skal have mulighed for at bo i nærheden af deres jobs, til en pris der ikke kræver at de skal gældsætte sig i millionklassen.
Jeg synes byerne skal afspejle befolkningen, og det kommer de ikke til, hvis det udelukkende er personer med astronomiske indtægter der dominerer dem.
Det er muligt at det lyder som utopi, men det er jo også grundlæggende en gang socialistisk salgstale jeg har gang i, kunne man sagtens påstå.
-- Prøv at fokusere på hvad det koster at bo der om måneden, i stedet for beløbet.
For mange har den pris været negativ.
Det er en omfordeling de vil noget vi har set de sidste 30 år, dem der havde, har fået. Dem der ikke havde, får sværere og sværere ved at få. -- #37: Der er selvfølgelig en pointe i at hvis almindelige mennesker ikke har råd til en almindelig bolig, så er der noget galt. Det er også det der bør få alarmklokkerne til at ringe, og man bør spørge sig selv om ikke markedet er på vej mod et kollaps.
Men jeg synes også det er fjollet at man f.eks giver sygeplejersker i København et tillæg til lønnen, bare fordi boligerne der er dyre. Det er jo præcis det der er med til at presse markedet op.
Hvad med om man lod være - Så folk vitterligt ikke har råd til at bo i København. Så kommer der jo en dag hvor byen er tømt for pædagoger, sygeplejersker og politibetjente. Det skulle jeg jo så mene vil gøre det væsentligt mindre attraktivt at bo i København - Priserne falder, de almindelige mennesker har igen råd til en bolig. og fælleskassen sparer endda lidt på ikke at betale lokale løntillæg.
Det samme med boligstøtte. Fjern det pis. Det hjælper ikke lejerne. Det hjælper ejendomsmatadorerne der hastig bygger moderne slum-lejligheder, og lejer dem ud til 10-15.000 kr om måneden. Fjern boligstøtten, så er lejen nødt til at følge med ned. I dag er boligstøtten bare en direkte kanalisering af offentlige midler ned i nogen griske røvhullers lommer. -- Whatever
39
Der fik du mig lige op af stolen.
Lige præcis boligstøtten mener jeg også er en totalt skævvridende opfindelse.
Men at det ikke hjælper lejeren, er jeg uenig i.
Problemet er at boligstøtten ikke gavner personer i arbejde synderligt.
Min egen boligsituation eksemplificerer det glimrende; min leje ligger på omkring de 6000 kroner om måneden - og fordi jeg er en taber på offentlig ydelse, sender kommunen hver måned over 2000 kroner i tilskud.
Jeg og en veninde regnede på om hun kunne flytte til kvarteret i en tilsvarende lejlighed - det regnestykke gik ikke op, idet hun går på ufaglært arbejde hver dag og at boligstøtten i hendes situation var stærkt reduceret; ergo bliver hun "straffet" for at yde til fælleskabet, hvor imod jeg bliver belønnet for ikke at bidrage med andet end råben og skrigen. -- Sidst redigeret 20-05-2021 11:10 37, den er jeg helt med på, jeg synes også det er stukket helt at i forhold til at eje og leje i de store byer. Min kone og jeg ville helst købe i Roskilde hvor vi boede (andel) men vi måtte 40minutter væk før vores midler strakte. At eje i storbyen koster kassen men alm dødelige bør have mulighed for at leje.
Tror ikke vi slipper ud at have råd og måtte låne debatten, de færreste køber huse kontant -- Ryzen 5 3600 - RX 580 Nitro/Sapphire 4gb - 32gb Ram
Have you tried turning it off and on again?
41
Klar snak.
Hvis alt går som det skal, står du jo også fint ifht. at have investeret i mursten.
Men hvis eller når krisen kradser, er det surt at stå med en gæld på 2 eller 3 millioner kroner og et hus der ikke kan sælges.
Der er så meget der kan ske, krise, skilsmisse, jordskælv... atomkrig og stigende priser på asparges.
Men jeg siger heller ikke at alle burde gå med livrem og seler; jeg er personligt fint tilfreds med en lejebolig til en overkommelig husleje i et smukt kvarter med udsigt over Aarhus Bugten.
Jeg synes der skulle være flere af den slags løsninger til personer der ikke har lyst til at skrive sig ind hos bankerne for livstid.
-- #34
Selv i Haslev er der i nogle områder steget voldsomt. Min kammerat købte for 3-4 år siden til 1,5 mio og nu er det 3 mio værd. -- 42# Det er heller ikke alle der vil eje - jeg tænker tit, med længsel, tilbage på de dage hvor man bare kunne få viceværten til at ordne sagerne :-D
Vi har købt med både livrem og seler og kan sagtens blive boende selvom den ene skulle blive arbejdsløs, eller grimmere senarier.
Mener de har talt , længe (som i alt for længe) om at bygge flere boliger (leje) men behovet er stadig enormt. -- Ryzen 5 3600 - RX 580 Nitro/Sapphire 4gb - 32gb Ram
Have you tried turning it off and on again? #40: Men min påstand er, at hvis man afskaffede boligstøtten, så ville din husleje bare falde til 4000 kr. Fordi næsten alle der bor til leje, får boligstøtte i et eller andet omfang, så er lejens størrelse baseret direkte på det. Udlejerne tager hvad de kan få. Og det de kan få, det er de huslejer som lejerne har råd til at betale.
Og eksemplet med din veninde der får mindre, fordi hun forsøger sig selv, det er selvfølgelig skørt. Men der er jo mange steder i vores system, hvor man på den måde straffer dem der arbejder og betaler skat. Jeg får heller ikke friplads i min datters vuggestue. Men var jeg på kontanthjælp, så gjorde jeg nok. -- Whatever
45
Det er ikke umuligt at du har ret.
Man kunne forsøge en overgang, men jeg tvivler på at min udlejer ville nedsætte huslejen med 2000 kroner, blot fordi kommunen inddrager støtten.
Men lad os forestille at man lagde et loft over leje i stedet, det ville give mening.
Som det er nu, kan du i praksis leje det samme antal kvadrater i to tilsvarende områder til vidt forskellige priser.
Det der med børnene er lidt en anden snak, synes jeg.
Det er et bevidst (og burde være et velovervejet) valg at blive forældre.
Men det betyder da ikke at der skal forskelsbehandles.
Gratis institutionsplads til alle, siger jeg, så stem på mig. -- Sidst redigeret 20-05-2021 14:51 Boligmarkedet crasher næppe. Men selvom jeg er boligejer, så håber jeg på det.
Stigende boligpriser er ikke et dansk, men et internationalt fænomen. Det handler i virkeligheden om at valutaerne (£,$,€) svækkes især efter den monetære redningspolitik de seneste år.
For at finansiere støttepakker og undgå virksomhedsdød har FED og ECB ikke blot nøjes med at tvinge renten i bund, der er også blevet printet en masse penge, der har sikret at økonomien ikke er kørt kold i en tid, hvor mange ellers ville holde igen med forbruget.
Men i takt med at økonomien genåbnes sættes atter i gang i pengestrømmene skabes inflation. Det har især de velhavende forudset og derfor er der forhøjet efterspørgsel på boligmarkedet. Det er spekulation, der kan gå 2 veje. Og det afhænger af hvilken politik, som ECB og FED fører.
1) Enten sætter de renterne op, hvilket vil crashe boligmarkedet og stockmarkedet.
2) Ellers gør det ikke noget, og herfra går vi direkte imod en kraftig inflation.
Spændende tider. -- #46: Næh, din udlejer ville ikke nedsætte lejen, hvis du alene mistede din boligstøtte. Men hvis 80% af de potentielle lejere til hans lejligheder pludselig havde 2000 kr mindre at betale husleje med, så er udbuddet jo nødt til at tilpasse sig. Ellers står hans lejligheder bare tomme.
Det er jo nok ikke helt så enkelt, men jeg er ikke i tvivl om at boligstøtten generelt, i meget stor stil, er medvirkende til at private udlejere kan tage enormt høje huslejer. Og de huslejer har intet at gøre med omkostningerne ved at bygge og vedligeholde ejendomme - De er en KÆMPE pengemaskine.
Jeg bor i Odense. Tæt ved hvor jeg bor er der opført for nyligt en stak små rækkehuse/lejligheder i 2 plan. De ligger KLODS op og ned af Svendborgbanen, så grunden har været meget, meget billig. Det er et virkeligt shitty sted at bo. Ejendommene er opført som moderne slum, af billige materialer.
En 120 m2 bolig, som jeg vil tro har kostet UNDER 1 million kroner at opføre pr stk, inkl grund og fællesfaciliteter, den koster 9500 kr plus forbrug om måneden. Det er en MEGET god forrentning af så lille en investering.
Beboerne er primært enlige kvinder med små børn. Min påstand er at de ejendomme alene er opført for at lukrere på den tårnhøje boligstøtte som enlige med børn modtager.
-- Whatever #48 Hvis vi antager grunden har kostet 250.000 og ejendommen 1 mio. kr. med byggemodning af grund mv. Så er der brugt 1.250.000 på den ejendom i alt.
Der er 114.000 kr. i lejeindtægter, her fragår 5.000 til administration og forsikring, lad os sige 25.000 kr. til ejendomsskatter, grundejerforening mv. Så er der 84.000 tilbage. Det giver et årligt kontantafkast på 6,7%.
Hertil kommer eventuelle renter og bidragssatser, hvis der er lånt penge. Vedligeholdsesomkostninger der begynder at dukke op, når ejendommen runder 10 år+, inflation og selvfølgelig eksponeringen i markedet, hvis det er så dårlig en beliggenhed som det lyder som.
Vi er vist optimistiske hvis vi kan skrive 5% kontantafkast på salgsprospektet af den ejendom. Det afkast, skal der svares noget skat af. Så er den "kæmpe" pengemaskine vist heller ikke vildere! :) -- Sidst redigeret 21-05-2021 09:21 #49 Ejendomsskatten for sådan en ejendom er ikke 25.000 kr. Den er nærmere 3-4000 kr. Det er kun i København at den slags stikker sådan af.
Grunden var inkl i min pris på 1 million kr. Det koster meget lidt med den lokation, byggemodning og byggeri generelt er ekstremt billigt når man bygger 20-30 ens og sammenhængende bolige på én gang. Og når man så også bruger shitty materialer...
Min påstand er at ejendommene er afskrevet inden for 10 år. Der har huslejen betalt for alle omkostninger indtil det punkt. Derefter er det ren profit. Og levetiden af sådan et skodbyggeri er vel 30 år. Det skal nok blive en god forretning. -- Whatever #49 Hvis nu boligen er finansieret ved lån, og den er vurderet til 1,25 mio (dog skal man selv lægge de 5% altså omkring 63.000 kr), så koster det omkring 2900 kr i måneden uden afdrag og før skat at finansiere med et F1-lån og banklån.
Det giver ikke så meget mening at beregne afkastgraden som indtægter i forhold til boligens værdi, da han jo aldrig skal have 1,25 mio op af lommen. Det ville give mere mening at beregne overskudsgraden som overskuddet sat i forhold til det indskud, han skal gøre.
Hvis man kan få lejeindtægterne til at dække for alle udgifter inkl lånet og endda måske også for lån med afdrag, så er det jo en gevinst uanset, hvordan man vender og drejer den (hvordan man beregner overskudsgraden).
Boliger er en slags gearet investering. Det lader til, at der er flere i den her tråd, der overser det.
Overskudsgrader kan beregnes på mange måder, og det ofte den mest oplagte måde at snyde/vildlede investorer på. -- #48 Det gode ved de høje boligpriser, er at der kommer en hel masse penge i statskassen hver gang de handles. -- 5950x | RTX 3090 | WD Black SN850 2TB #3 Det gode er at du så ejer dit hjem.
Du kan tage lån i det. Du har en vis sikkerhed og værdi --
53
Ja, klart nok.
Fordelene ved ejerskab af sin bolig er vanskelige at ignorere.
Men jeg kender ikke nogen der reelt ejer deres lejligheder eller huse, det er milliongæld til banker og realkreditinstitutter der fylder i samtalerne når emnet er boligomkostninger.
Modsat kaster jeg 50.000 kroner efter en udlejer hvert år, uden at eje noget som helst.
Det kan også virke tåbeligt i det lange løb.
Men det er ikke så klaustrofobisk en følelse som bevidstheden om 30 års gældsslaveri ville være, set gennem mine briller.
Men igen; uden kone og børn er der jo heller ikke meget fidus i at leve som en voksen og ansvarlig person høhø.
Jeg ved ikke om sikkerhed og værdi reelt er i spil - jow, hvis alt går som planlagt, naturligvis. -- Sidst redigeret 21-05-2021 21:10 Vi bor her i en 4 værelses lejlighed på 104kvm i "udkanten" af KBH - Vi kan se grænsen til Frederiksberg, Rødovre og Vanløse.
Den er i 2018 handlet for 2.8m og istandsat af undertegnede for ca 220.000.
Vi har lige fået en vurdering på 4.2m - Den blev købt i 2018 men steget 1.2m - Det er jo om noget - ULTRA slukket, tag ikke fejl.. Vi ser sgu mursten og etplansvilla i fremtiden grundet dette, men det er jo ikke penge vi har gjort noget for.
Jeg må give ComicsDK ret.. Det er skræmmende at sætte penge i mursten.. Boligmarkedet er satme noget for sig, og om noget, mere volatilt end krypto er i øjeblikket.
-- Tro kan flytte bjerge - Men almindelig sund fornuft kan få folk til at gå udenom.
55
Så mit liv anderledes ud, meget anderledes haha, ville jeg heller ikke se et problem i at skrive mig i bogen for et par millioner i et område med fine fritidsmuligheder for børnene, en god skole og alt det der.
Det jeg synes er en anelse intimiderende, er faktisk at alle jeg kender der lever det liv, finansierer stort set alt gennem lån, de gældsætter sig i huse og biler, og finansierer nye biler via lån i huse der har en smule friværdi - for mig at se er det totalt klaustrofobisk, men jeg kan sagtens se hvorfor de gør det - der er vitterligt ikke andre alternativer, reelle alternativer, that is.
Men der er ikke lutter vindere i det boligmarked, selvom der er mange gode historier i tråden her.
Der er også nogle der taber. -- #54 Det er klaustrofobisk at banken har pant i ens bolig, men det er ikke klaustrofobisk at kunne blive sparket ud med kort varsel hvis udlejer synes?
Selvom du har et lån med 30 års løbetid, betyder det ikke at du er tvunget til at have det i 30 år... Sælg boligen, indfri lånet, flyt til Lolland og køb et hus kontant.
#55 "mere volatilt end krypto", ja med +/- 20% på boligmarkedet på én dag fordi Musk sender et Tweet, ikk'? -- 5950x | RTX 3090 | WD Black SN850 2TB #50
1. Ejendomsskat på 250-300 kr. om måneden for en grund? næppe
2. Det giver nemlig kun mening at beregne det vi kalder for "kontantafkastsgraden", da det skal sidestilles med alle andre investeringer som ikke geares. Desuden, er det den eneste måde man kan sammeligne ejendomsinvesteringer på, da der ellers er for mange variabler.
3. Din påstand om afskrivning er også forkert. Man kan ikke (regnskabsmæssigt) afskrive på beboelsesejendomme. Kun erhvervesejendomme (der ikke anvendes til beoboelse.
#51 Du kan ikke opnå 95% finansiering på en udlejningsejendom. Man kan få 80% på en udlejningsejendom til beboelse og 60% på en udlejningsejendom til erhverv. Værdien beregnes tilmed alene af forrentningen og ikke af handelsværdien. Med andre ord, hvis du tjener 100.000 kr. om året på en en beboelsesejendom i Odense, og banken mener at afkastningsgraden skal være 5% i det område, er ejendommen 100.000 x 20 = 2 mio. kr. værd. Det kan du så belåne med 1,6 mio. kr. - og mindre hvis det er erhverv.
Det her opslag var bare lidt oplysning til folket, fordi der var så meget misinformation i denne tråd :) god pinse -- #1 SkylineGTR hvis du skal have en boble at være nervøs for, så prøv at læs op på hvordan bigbrother (læs USA) håndtere "coronakrisen" og trykker sedler som aldrig før. --
57
Jeg udtaler mig ikke på vegne af andre.
Min personlige holdning er at en milliongæld ville føles klaustrofobisk for mig.
Hvad du og andre gør, rager mig en høstblomst.
Hvis min udlejer pludselig smider mig ud, ville klaustrofobi ikke være det første jeg ville føle.
Men hvis det skete, ville jeg ikke stå på gaden med en milliongæld, det er lidt der jeg vil hen.
Jeg kan ikke se pointen i at købe et hus, sælge det og købe et andet hus på Lolland.
Så kunne man vel lige så godt starte på Lolland..
Men hver sin lyst.
Hvis bolighandel er ens passion, skal man da bare dreje håndtaget helt i bund.
-- #60
Du kan ikke se pointen i at købe et hus, sælge det (med fortjeneste) og så købe et nyt for pengene man har tjent? -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. #57 - Det er som regel meget svært at slippe af med ejere pga. alle de rettigheder man har som lejer. Det kan være tæt på umuligt at slippe af med lejere, der skal virkelig meget til. Med mindre man sælger, så den næste køber overtager lejemålet til at bo der selv.
Dertil kommer, at man jo bare kan finde en anden lejlighed hvis man bliver smidt ud af den man har. Det er meget mere omstændigt at gå fra hus til hus, end det er at gå fra lejlighed til lejlighed.
Ved en lejlighed vælger man bare en indenfor ens budget og så rykker man ind. Ved huskøb er processen meget lang i forhold til.
#60 - Se gælden som et kæmpe depositum, som du får tilbage når du flytter ud. Bevares man har ikke råd til at betale depositum som svarer til 30 års husleje med det samme, så man låner pengene. Til gengæld får man med al sandsynlighed depositum tilbage, når man flytter ud. Måske endda med positive "renter" så man tjener på at have lånt til depositummet :D -- - Indsæt signatur - --
Sidst redigeret 22-05-2021 09:38
61
Jow da.
Hvis det skete på de par dage jeg har tålmod til at vente..
Men ellers, nej, jeg ville ikke personligt bo et sted jeg ikke rigtig har lyst til at bo, så jeg senere kan sælge mit hus og købe et andet hus et andet sted.
Hvis de bolighandler var så lukrative som nogle gør det til, kan jeg da godt se fidusen.
Det er ikke noget for mig, som sagt.
Folk skal da bare gøre som de vil, er jeg lige ved at sige at mit motto kunne være. -- #63
Nu er det vel også begrænset hvor meget du må låne på offentlig forsørgelse, så måske derfor du ikke helt forstår dig på det. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
64
Den kommentar havde jeg forventet længe inden, men nu kom den så endelig.
Jeg vil da skide på din mening om min situation, det kan du være sikker på. --
62
Det er nok det der grundlæggende er fejlen i min tankegang.
Jeg ser ikke gælden som et depositum, jeg ser den som gæld.
Jeg kan sagtens forstå at folk køber.. eller låner sig til huse og videresælger dem med fortjeneste.
Hvis alt går som planlagt, er det jo en stensikker investering.
Jeg har i øjeblikket en personlig gæld som jeg først er fri af om 5 år, der går ikke en dag uden at der er et par sekunder hvor jeg tænker "arh...det var da satans"
Man rider som man sadler, men der ingen der tvinger en til at gentage sine valg fremadrettet.
Boligmarkedet anskuer jeg som jeg anskuer aktiemarkedet.
Der dukker en sværm af eksperter op, de fortæller om store gevinster og råder andre til at investere.
Men alle er ikke eksperter, og for nogle går det sydpå, sådan er reglerne.
-- Sidst redigeret 22-05-2021 10:06 #65
Hvad er der forkert i det? Du må alligevel ikke låne til hus, når du er på offentlig forsørgelse. Ingen grund til at blive sur, men du blander dig bare ofte i noget der ikke vedkommer dig alligevel. Gerne med lidt påtaget sarkasme. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. Selv om jeg egentlig betegner mig selv som liberal, så synes jeg også er boligmarkedet har en kedelig tendens. Jeg går 100% ind for beskatning af boligsalg - jeg har ikke nogle forslag til rammerne herfor, men det kan simpelthen ikke passe at jeg knokler 37 timer om ugen, og skal betale halvdelen af min indkomst i skat, og folk der har købt en ejendom kan tjekke 2,5 mil i inderlommen uden at skulle betale en krone.
Det er ikke fordi jeg ikke kan unde at folk tjener på deres bolig. Problemet er bare, at det laver en skævridning for alle dem der ikke er med i "klubben", og det bliver sværere og sværere at blive medlem af den. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
67
Jeg blander mig i alle de emner jeg finder interessante, det er et åbent forum, selv gæster er velkomne.
Det kommer du jo aldrig til at begrænse mig i, uanset hvor stupide kommentarer du sender i min retning.
Sådan er det.
-- #66 - Fuldstændig rigtigt. Boligkøb ER at tage en risiko. Det vil det altid være. Der kan ske så meget, ligesom med aktier. Så det er med at gøre sit forarbejde for at minimere risikoen. Ligesom med aktier.
Køb et gammelt hus og risikoen for at det falder i værdi, fordi der sprænger et rør eller taget braser sammen er større, men prisen er lavere. Hvor det er lige omvendt med et moderne hus.
Men selv ved et moderne hus er der risiko. Man ved jo aldrig om kommunen pludselig får lyst til at anlægge en motorvej tværs igennem kvarteret. Eller bygge en flygtningelejr tæt på, eller hvad det nu måtte være, så værdien går i lokummet.
Omvendt kan der også blive bygget ting så boligen stiger i værdi. Man ved aldrig rigtig. Heldigvis er renten meget lav på realkreditlån. Om end det er bittert at skulle slippe flere tusind kroner om måneden i renter. Det er jo det samme som husleje. Penge du aldrig ser igen. -- - Indsæt signatur - Beskat fra købspris til nuværende pris...........( Inflation beskatning)
Rør ikke ved det, som er afdraget i købspris.
Nemt
VH Michael -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
70
Det er lidt sådan jeg ser det, du forklarer det bare bedre.
Men der er altid nogen der mener at det hele er optur, det er som regel også de samme personer der bliver taget på sengen når opturen ender.
Historisk set er det tydeligt at det er tæt på umuligt at forudse bevægelserne i markedet, specielt for almindelige mennesker, uanset hvor god en rådgivning de har fået af eksperter (og gæstebrugere høhø) -- "Historisk set er det tydeligt at det er tæt på umuligt at forudse"
Historisk set er priserne kun gået én vej, og det er op.(minus knækket i 2007) Så der er du også forkert. Det kræver blot en Google søgning, så kan du se statistik. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. Står selv og overvejer et godt tilbud på en bunke mursten men kan ikke beslutte mig. Et isoleret havehus er seriøst rigeligt til mig.
Kan det passe at ejendomsværdiskatten ryger ned på det halve, ca 0,55% i 2024.. gør det vel en lille smule mere attraktivt at eje snart? -- #73 Min opfattelse er du undlader at forstå hvad Comicsdk skriver.
Helt OK at man er uenig. Dit indgangsvinkel i fx. dette indlæg er en hel anden end den Comicsdk fremlægger. Han taler om æbler, og du bliver ved med at snakke om vandmeloner. -- Bevis det #75
Det har jeg svært ved at se.
Han kommentere på at det er svært at forudse, og nogen vil tage på det. Jeg skriver, at hvis du kigger statestisk set på det, er det forkert. Prisen er de seneste mange år kun gået én vej. Har svært ved at se det er æble/pære snak i det..men fair nok. Kan kun snakke for mig selv, men rent økonomisk er bolig(salg og køb) den bedste investering vi har gjort. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. #76 Forskellen er at du ser det som et gennemsnitsmarked, og han taler for enkelte sager.
Generelt kan “ingen” forudse markedet. Hvordan kan fx. du gradere at markedet ikke crasher igen som i 2008? Kan du forudse andre kriser? Kan du forudse de ting #70 kommer omkring?
Nej, du kan lave kvalificeret gæt.
Selvfølgelig har markedet kun gået en vej, og det er op. Boligmarked er relativt nyt fænomen. Dine indlæg afspejler næsten som om din påstand er at der ingen tabere er i boligmarked.
Medmindre du er den næste Michael Burry, så vil du hellere ikke kunne forudse noget som helst. Det kan den gennemsnitlig dansker hellere ikke. -- Bevis det --
Sidst redigeret 22-05-2021 11:21 #77
Nej selvfølgelig ikke, der er også tabere. Folk der har givet overpris i udkandten af Danmark feks. Men statistik, så er mursten ikke en dum investering, og det læner jeg (og mange andre) sig op ad. Men hvis man vitterligt er bange for "den næste store krise" og ligger søvnløs over det, så skal man vist ikke ind på boligmarkedet. Hvis du kigger på folk der købte hus før oliekrisen, og så til nu, så er der ingen tvivl om de er vindere, på trods af diverse kriser. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
73
Nu mente jeg markedet, som markedet generelt.
Men jeg forstår hvad du mener, jeg kan også google lidt for at læse op på det meste.
Jeg er med på at du mener at jeg ikke burde blande mig i samtaler hvor jeg ikke ved alt om emnet, det er måske rigtigt nok.
På den anden side har jeg aldrig lært noget som helst af udelukkende at deltage i samtaler hvor jeg ved alt om emnet.
Det forekommer mig formålsløst at vi bare skulle sidde og give hinanden ret.
Men igen; hver sin lyst.
Jeg forbander ikke personer der har styr på bolighandel, slet ikke.
Det er det fedt når nogen vinder, men jeg er fra Aarhus, byens fodboldhold illustrerer tydeligt at det ikke kun handler om at vinde.
Anywho; jeg har ikke lyst til at låne til min bolig, selv hvis banken pludselig skulle mene af en offentligt forsørget personage som jeg, er en stensikker investering.
På den anden side er indtægten stabil, så at sige..
Takket være boligspekulanter, lønslaver, investeringseksperter og andre dygtige mennesker.
-- #79 det var os sat på spidsen. Jeg tror vi misforstod hinanden, du kan selvfølgelig være med ligesom alle andre. Beklager hvis du havde fået det billede. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
Jeg husker nedsættelsen af flaskepant i 2004, der ærgrede jeg mig godt og grundigt i et par måneder.
Jeg tømte kælderrummet en smule for sent, kan man sige.
(Krakket i 2007 gik jeg også glip af, der kunne man nok have scoret en sjat mønt på andres ulykke, hvis ikke ekskonen altså havde smadret krystalkuglen i et raserianfald) -- #74 Mener det hænger sammen med, at rentefradraget falder eller helt afskaffes. -- Sidst redigeret 22-05-2021 12:05 Er bestemt ikke nervøs. Købte hus for 7 år side, og betaler 0.5% i fast rente i dag. Det passer mig helt fint -- Sidst redigeret 22-05-2021 12:11
83
0.5% er billigt.
Hvor meget skylder du?
74
Jeg kan li' dine beskedne krav.
Tilbage omkring årtusindskiftet, fik jeg tilbudt et kolonihavehus og var millimeter fra at underskrive, da personer der læser bøger og ved alt muligt, gjorde mig opmærksom på at jeg ikke kunne bo i huset.
Jeg kunne ellers sagtens leve i det hus, kloakering, el og det hele var på plads.
At man så skulle tage bad i en mose... ej, det er løgn. -- #60 Rolig basse, spis du bare alle de høstblomster du har lyst til. Jeg prikker blot til dit udsagn om "klaustrofobisk en følelse som bevidstheden om 30 års gældsslaveri". Det er der hvor du har misforstået at man ikke til evig tid er tvunget ud i gæld. Omvendt, kaster du måned efter måned penge i en andens lomme, så er du fattigere og fattigere, år efter år.
Enten kender du ikke eller forstår ikke konceptet med "friværdi", og det at langt de fleste vælger at afdrage på boliggælden. Jo længere tid der går, jo mere friværdi er der (+/- markedsværdien). Sælger du din bolig, står du med en pose penge efterfølgende. Lejer du en lejlighed og opsiger den, så har sparet 0 kr. op.
Historisk set er boligmarkedet kun gået én vej - op. Det er ikke et marked hvor man skal have en kort tidshorisont, så risikerer man at ramme eksempelvis 2006.
Tør, kan eller vil man ikke det, så er der selvfølgelig muligheden at lade andre tjene på det, og leje sin bolig i stedet. Der er fordele og ulemper ved begge.
#62 Ikke helt rigtigt. Der er flere ting man kan gøre, for at slippe af med en lejer. At sælge er dog ikke en af dem.. i så fald sælger du lejer med, og ny ejer kan ikke kræve boligen til eget brug. -- 5950x | RTX 3090 | WD Black SN850 2TB
85
Jeg ville syntes at det var klaustrofobisk og uoverskueligt, selvom jeg er med på at 30 år ikke er en evighed.
Men det er også derfor jeg foretrækker at leje frem for at eje.
Hvad andre foretrækker, rager mig stadig en høstblomst, som at det vedkommer ikke mig.
Jeg forstår såmænd godt konceptet, på trods af at du og andre forsøger at antyde andet.
Når det nu er så stensikkert, undrer det mig at folk ikke køber hundrede huse, det er jo så sikkert som amen i kirken at successen er uundgåelig, kan jeg forstå.
Min tese er så at der kan ske alt muligt, der er ukendte faktorer så at sige.
Igen; du kan jo investere i mursten eller beton alt det du vil, jeg synes da bare det er fedt at høre om andre menneskers vej til formuen.
Det er ikke noget jeg har lyst til at låne i eller tjene på.
Jeg har vitterligt ikke den helt store trang til materielle goder, men jeg forstår da godt andre andre kan have det.
Jeg får ikke noget med herfra, og jeg har ikke børn, så det bliver næppe mig der efterlader et ejendomsimperium.
--
*at andre kan have det.
Bær over, jeg er under indflydelse af alkohol og en euforisk forventning om stigende ejendomspriser og et 300 procents-jump på kryptovaluta. -- #85 - Derfor jeg siger det som regel er svært. Det afhænger først og fremmest af typen af lejebolig. Værelser man udlejer i egen bolig kan man hurtigt få lejer ud af. Men hvis man udlejer en helt normal lejlighed er det lige pludselig ikke sådan lige.
Hvis alle forhold falder til ens favør, ved udlejning af en normal lejlighed, har lejeren minimum 1 års opsigelsesperiode. Det er lang tid.
Så ja, opsigelsen er let, hvis man har de rigtige forhold. Altså, man må ikke eje andre lejemål, man skal selv ville flytte ind i det udlejede, man skal lige vente et år før lejer skal skride, og man skal eje lejemålet på det tidspunkt kontrakten underskrives. Klassisk let i teorien, svært i praksis. -- - Indsæt signatur - --
Sidst redigeret 22-05-2021 14:36 #86 - Jeg var i samme båd som dig. Det er jeg stadig lidt. Jeg kan godt lide tanken om at vide præcis hvad mine udgifter er. Jeg er lidt paranoid hvad det angår. Jeg er sådan en "hvad nu hvis" type, der godt kan lide finansiel vished. Samtidig hader jeg tanken om at smide penge væk. Så jeg tog springet for 5 år siden og købte hus. Det skulle jo prøves, hvor intet vover... osv.
Har jeg fortrudt det? Ja og nej.
Ja - Jeg er pisse træt af selv at skulle stå for vedligehold. Jeg er en uduelig tømrer/murer/handyman og jeg risikerer bare at det koster det dobbelte, efter jeg selv har prøvet at lave det. Håndværkere tager sig meget godt betalt, og kommer aldrig til tiden. Da jeg kun havde råd til et beskedent hus for at kunne bo indenfor rimelig afstand til arbejde, fik jeg et hus, som krævede en del løbende kærlighed. Det er jeg okay med. Det var jo en del af pakken. Man kan ikke se alt i en tilstandsrapport. De kan ikke spå om fremtiden. Det er blot et øjebliksbillede. Der er MASSER af ting der kan gå galt. Og selv når tilstandsrapporten er lavet, accepteret og huset er købt, kan ændrede regler gøre, at det der i den tidligere tilstandsrapport var helt OK nu er pisse ulovligt og skræmmer køberne væk.
Et eksempel kunne være vinduerne i soveværelset. I den 5 år gamle tilstandsrapport, var de intet problem. Men i den nye tilstandsrapport er de pisse farlige!
Det er de fordi nye regler dikterer at de skal kunne åbne ca. 5 grader mere end de kan så de kan bruges som flugtvej. Man skal være ualmindeligt fed for ikke at kunne komme ud af de vinduer men det er vel den vej det går...
Nej - Jeg flytter snart herfra med en skattefri fortjeneste på ca. 250.000kr EFTER alle udgifter til vedligehold, og renter på lånet er trukket ud af overskuddet. Men det er også til dels pga. den nuværende krise det kan lade sig gøre. Det er ikke en variabel jeg kunne regne med da jeg købte, så det er rent held i uheld. Var der ingen krise kunne jeg risikere at komme herfra med tab. Og at undgå tab var jo hele idéen med at købe hus til at starte med...
Bevares "huslejen" for et hus på ca. en million er meget billig! Jeg lånte alle penge til at købe for. Jeg havde ikke selv et indskud. Så jeg får mange flere kvm for "huslejen" end jeg ville i en lejlighed i området. Til gengæld står jeg også selv for alle udgifter til vedligehold. At jeg alt i alt har sparet fordi vedligehold ikke har været så dyrt igen... Rent held.
Der er plusser og minusser ved det hele. Jeg er vant til lejligheder. Mange af dem. Jeg er flyttet ca. 30 gange i løbet af mit liv. Jeg har bare været mobil. Ofte må man flytte efter arbejdet, alt efter ens uddannelse/færdigheder.
Men finanserne til side, hvis vi kigger på eje vs leje ud fra et glædes-perspektiv... Så er jeg, når alt kommer til alt, gladere for at eje. Men det er KUN fordi jeg har hus med have. Det er rart.
Hvis det var eje vs leje i forhold til lejlighed, ville jeg uden tvivl foretrække at leje.
Hvis man har mange penge, er det lettere at lave flere penge. Det kunne være ved at købe hus/lejlighed i København/Aarhus eller whatever, i byens midte. Det er en meget sikker investering, der kan lave overskud så hurtigt det burde være ulovligt. Men har man kun råd til et hus til 500.000kr i udkantsdanmark, risikerer man at det er til salg i årevis, og så bliver solgt til 350.000kr fordi efterspørgslen på huse i udkanten er døende, og folk vil tættere på de store byer, eller bare bygger nyt i stedet. -- - Indsæt signatur - --
Sidst redigeret 22-05-2021 14:54
88
Det er muligvis lettere for en privat udlejer at udsmide en taber som mig.
Jeg er lejer i en boligforening, og umiddelbart tyder noget på at de foretrækker laaaaaange lejerforhold over korte lejerforhold.
Bliver jeg her til jeg kradser af, og ellers er nogenlunde fornuftig med det indvendige vedligehold, er det minimalt hvad de har af løbende udgifter på vores lejeaftale.
Men Die _Happy har da en pointe; jeg kaster 50K ud hvert år og ejer intet.
Hvis her er en bruger der kan illustrere et ti års ejerforhold i villakvarteret, læser jeg gerne med.
Hvad koster det typisk at sidde i et almindeligt lønmodtager-hus i ti år?
(Hvis vi antager at boligen ikke er erhvervet som led i en større plan om afkast, overskud og gå amok med salgstalen, Gitte)
-- Sidst redigeret 22-05-2021 14:54 #89 flytter du så i nyt hus eller gider du det ikke mere? -- #90
Du kan umuligt lave sådan et overslag. Det kommer jo an på hvilket hus, låne omlægninger osv. Jeg bor selv i et nyt hus (minimalt hvad der sker de næste 10 år) til gengæld betaler vi så høje Ejendomsværdiskat i forhold til ældre hus. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
92
Hvis der er umuligt at lave et overslag på omkostningerne, må det betyde at folk ikke aner hvad de investerer i.
Men nu skal jeg lige slappe lidt af med den konfrontatoriske stil, fornemmer jeg.
Vil det sige at ikke en eneste ville kunne smide en oversigt over et konkret eksempel på bordet?
Det lyder mystisk, selv for en halv... eller helidiot som mig. -- #90 - Jeg vil gerne prøve at give dig et eksempel.
Husets pris ved køb: 1.050.000kr
Plus udgifter til mægler, bank for oprettelse af lån, tinglysningsafgifter, forsikringer, skøde, advokat osv osv osv.... Men det springer vi over. Men det var mang ekstra penge der skulle lånes.
Der lånes 80% realkredit (3% fast rente) og 20% boliglån (5,25% rente). Begge rentesatser var meget normale på det tidspunkt, da der ikke var nogen corona eller anden krise og efterspørgslen var i bund. Jeg hentede naturligvis tilbud fra flere banker.
Realkreditlån: Afdragsfrit i 10 år så jeg kan få boliglån betalt først. Men det betyder jo ikke renterne ikke skal betales. Renteudgift: 2.879kr/md. (penge ud af vinduet)
Boliglån: Afdrag 2800kr/md hvoraf 566kr/md er renter (penge ud af vinduet)
(rente beløbet var selvfølgelig højere for 5 år siden)
Samlet penge ud af vinduet: 3.445kr.
Penge jeg ligeså godt kunne bruge på husleje i lejlighed...
Penge ud af vinduet indtil videre: 206.000kr.
(Det faktiske tal er lidt højere, men det er FØR skat. Man får et klækkeligt skattefradrag for renteudgifter)
Oveni kommer der følgende udgifter:
Ejendomsskat - Vi er jo i danmark trods alt.
Forbrug* - Det er ikke helt billigt i et hus fra start 60'erne.
Vedligehold - Man kan også vælge ikke at betale fast til vedligeholdskonto.
Forsikringer - Det er dyrere end i lejlighed. Dels fordi der er lovpligtige forsikringer og forsikringer man bare bør have. Et vandrør der sprænger kan blive frygteligt dyrt. Eller rottebesøg, som gør at hele gulvet skal rives op for at bekæmpe problemet.
* - Her kan man så vælge at betale mange penge, for at efterisolere og energi-optimere sin bolig. Men idet jeg vidste jeg ikke ville bo her mange år, ville jeg ikke nå at hente udgiften i form af besparelser på forbrug.
Bare at kommunen får en god ide, kan koste dig en uventet formue.
Seneste eksempel for mig er noget der kaldes separatkloakering. Et begreb jeg aldrig har hørt før. Så måtte google.
Men det viser sig, at kommunen har besluttet alle huse i området SKAL have det anlagt. Det skal husejerne selv betale for. Det koster alt efter hvor langt der skal graves fra privat grund ud til offentlig vej. Jeg forventer det koster ca. 30.000 til 50.000kr (det har jeg googlet mig til). Måske mindre/mere... Umuligt at sige. Jeg er ikke kloak ekspert.
Med alt ovenstående i mente... Bør man så alligevel købe hus?
Kommer an på mange ting... Men for guds skyld, få en boligadvokat med ind over, som kan undersøge alt det pis der måtte være "skjult" i kommunale dokumenter, servitutter, kommunale planer, ting i området der kan udgøre en risiko, mulige planer om at bygge nye veje eller bygninger som kan gøre at værdien styrter osv..
#91 - Yes, jeg flytter fra hus til hus. Fra noget gammelt til noget nyere. Jeg har lært MEGET af at have været ejer af et ældre hus i 5 år. Og med det overskud jeg har trukket ud af at have boet her, var det mest fornuftige for mig, synes jeg selv, at bruge det som indskud i mit næste huskøb. Renten nu, er det halve (eller mindre) af hvad jeg betaler nu og med et kæmpe kontant indskud i et nyt hus, kan jeg få noget nyere og større, til samme månedlige udgift. -- - Indsæt signatur - --
Sidst redigeret 22-05-2021 15:29 #93
Det er bare så forskelligt, fra økonomi til økonomi, som feks #94, er jo blot et eksempel på hvad det koster. Men på ingen måde generalt, og meget forskelligt efter område og stand. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
95
Jaja, jow.
Men det er jo det samme som lejer.. er min husleje højere end din, er du mindre til grin.
Lav selv et andet rim, hvis du tør.
På den seriøse side; jeg skal lige nærlæse #94, så snakker vi. -- #95 - Man kan ikke generalisere på boligmarkedet. Der er alt, alt for mange variabler. Hvoraf mange af dem, er variabler folk slet ikke tænker over. Mange tænker bare teori. Jeg køber A så forventer jeg at kunne tjene B efter C tid. Uden at tage forbehold for løbende og uforudsete udgifter samt risiko for fald i værdi forårsaget af udefra uundgåelige kræfter. Som kommunen... Men nu nævnte han at han ønskede et overslag over hvad det koster at sidde i "et almindeligt lønmodtager hus" i 10 år.
Om mit eksempel rammer definitionen om lønmodtager hus ved jeg ikke. Men jeg tror det er noget i den retning.
Uanset hvad så er der så meget man skal være opmærksom på ved huskøb, og salg, at det er til at blive sindssyg af. Jeg er ikke bange for at indrømme jeg ikke er klog nok til selv at kunne undersøge hver enkelt lille detalje i forbindelse med et huskøb. Og det tror jeg langt de fleste ikke er. Ikke fordi folk er dumme, men fordi det er utroligt komplekst og indviklet. Det er derfor jeg anbefaler man hyrer en boligadvokat. Jeg betalte 6500kr for boligadvokat og det var virkelig, virkelig godt givet ud. Man kan ofte tjene advokatregningen ind i form af besparelse på husprisen, fordi advokaten kan udpege hver enkelt ulempe ved huset, som kan give nedslag i prisen. -- - Indsæt signatur - --
Sidst redigeret 22-05-2021 15:39 #96
Jeg er lidt i tvivl om du blot er her fordi du keder dig, eller om det faktisk er noget du interesserer dig for. Det virker ikke sådan med det små barnlige ting du skriver. Fair nok du prøver at være lidt "den sjove type", men det er lidt spild af tid i længden, også fordi du dybest set er ligeglad, og hverken kan eller vil have dit eget hus.
#97
Nu ved jeg ikke hvad et "lønmodtager hus" er, men 1mio. for du ikke meget for i århus området :-D og jeg er helt enig i pointen med boligadvokat, da der er utrolig mange faldgrupper som man som lægmand ikke opdager. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. #98 - Man kan ikke få en fucking parkeringsplads for 1 million i århus! xD
Ej, jeg ved ikke hvad en parkeringsplads koster, men jeg er sikker på den er meget dyr i et attraktivt område. Jeg arbejdede på et tidspunkt i butik i Århus, hvor en dame kom ind og tilbød mig at leje en parkeringsplads af hende, da hun boede i nærheden og ikke havde bil. Jeg tænkte det var da sødt af hende... Indtil hun fremlagde en lejekontrakt for den, med en pris på 2.500kr ex. moms i leje om måneden, hvilket åbenbart er billigt :P
Also, det tager ca. 50 minutter med bus fra mit hus til Århus. -- - Indsæt signatur - --
Sidst redigeret 22-05-2021 15:44 #99
Nej, eller en ussel kælder lejlighed. Ja, det er helt sindsygt, men også forståeligt. Har førhen skulle bruge 30-45min på at finde en plads, og det er virkelig dræbende. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
98
Jeg tænker at det er på tide at jeg trækker stikket på yderligere dialog med dig.
Du hverken kan eller skal diktere hvad jeg interesserer mig for.
Det er ligesom om at bliver der stillet et spørgsmål du ikke rigtig aner hvordan du skal forholde dig til, skal vi snakke om min sociale status eller andet irrelevant.
Hvis jeg ikke må stille spørgsmål om vedligehold af en motorcykel, fordi jeg ikke har købt min egen endnu, er lidt som at fortælle... nevermind.
Det er fair nok du ikke kan besvare mine spørgsmål, men det prøver #94 i det mindste.
Jeg efterlyste et konkret eksempel, det kunne du ikke levere, eller du aner muligvis intet om din egen økonomi, hvad ved jeg.
Men du skulle måske tøve en kende med at kritisere personer der forsøger at sætte sig ind i et emne, blot fordi du er ude af stand til at besvare de spørgsmål der dukker op undervejs.
-- #101
Gud forbyde at kritisere dit ævl, som du dybest set ikke er interesseret i. Det er vidt tydeligt for de fleste.
Toffo kommer med et godt eksempel, men du kan finde mange andre eksempler, på bolig økonomi, men hvad skulle jeg få ud af at udlevere min privat økonomi til dig, det er jo fuldstændig ligegyldigt da det hele bare handler om at fyre en masse ord ned på et indlæg for at få tiden til at gå lidt. kværulant er ordet der beskriver dig. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
102
Jaja, det er godt.
94
Jeg må erkende at tolv gennemlæsninger ikke var nok..
Hvis dit eksempel illustrerer ti år, koster det dig kun ca. 220.000 kroner uden forbrug og ejendomsskat?
I mit lejemål er samtlige forbrugsudgifter afregnet direkte til leverandører, så det er ikke medtaget i de 50K jeg praler med at smide ud af vinduet på årlig basis.
Forbrugsafregningen beløber sig til omkring 10K.
Jeg begynder at tænke at det muligvis er en dårlig forretning at være lejer, set i det lange løb.
Men så skulle jeg have købt huset da jeg arbejdede, det kunne groft sagt være betalt ud nu. -- #103 - Mit eksempel illustrerer kun de samlede RENTE udgifter over 5 år. Altså hvad jeg har betalt i renter indtil videre. Det er penge jeg intet får for.
Det er det samme som at betale husleje. Jeg putter penge i bankens lommer, ligesom du putter penge i udlejerens lommer. De penge jeg betaler af på lånene er mine.
Jeg skal selvfølgelig også afdrage på de 2 lån jeg har. Men hver krone jeg afdrager på lånene får jeg en "værdi" for. Fordi når jeg så sælger huset igen får jeg de penge tilbage som jeg har afdraget. For at sige det på en meget forsimplet måde.
Eksempel:
Du låner 1000kr til at købe en ting for og betaler 10kr om måneden i renter og afdrager med 50kr om måneden.
Efter 12 måneder sælger du tingen for 2.000kr.
Af de 1000kr du lånte har du afbetalt 12x50kr = 600kr afdrag.
Du skylder nu 400kr på den ting du har solgt for 2.000kr.
Minus 12x10kr i renter.
Profit: 1.500kr
Hvis du IKKE havde afbetalt på de 1.000kr du lånte, ville din profit selvfølgelig være mindre.
Og det er det man mener når man siger at man har en "opsparing i mursten".
Fordi penge du afdrager får du tilbage når du sælger. Skulle det hænde du må sælge med tab, bliver dit samlede tab også mindre hvis du har afdraget på lånet. Køber du til 600.000 men sælger til 400.000 gør det mindre ondt på dig, hvis din gæld i huset kun er 450.000.
Der er selvfølgelig mange andre udgifter forbundet med køb og salg af hus. Som jeg også nævner. Uforudsete udgifter, tinglysningsafgift, ejendomsmægler og sådan. Det skal trækkes ud af fortjenesten ligesom renterne.
Håber det giver mening. -- - Indsæt signatur - --
Sidst redigeret 22-05-2021 17:11 Rettelse til #104 - Der skulle selvfølgelig stå 1480kr profit. -- - Indsæt signatur - #86 "selvom jeg er med på at 30 år ikke er en evighed" jeg tror stadig ikke helt du er med på, at du sagtens kan indfrie lånet efter 1 år hvis du skulle have lyst. Eller 2 måneder, eller 10 minutter for den sags skyld. Det hedder et "30 års lån" fordi at løbetiden er 30 år, dvs. efter den tid skal hele lånet være betalt af.
Så f.eks. hvis du låner 2 mio for at købe en lejlighed til 4 mio du vil bo i, som så stiger til 4,5 mio efter to år, og du sælger, så har du tjent 500.000 kr. skattefrit. Hvad du har betalt af renter i de to år, har du endvidere kunnet få at skattefradrag for.
At leje ud kan være en ganske god forretning, da man kan få en masse fradrag, betale lav skat af fortjenesten osv. osv.
#104 Og så kan du jo også få skattefradrag for dine renteudgifter. -- 5950x | RTX 3090 | WD Black SN850 2TB --
Sidst redigeret 22-05-2021 20:10 Nationalbanken og de økonomiske vismænd har jo allerede sagt hvad der skal til.
Udfas rentefradraget, forbyd afdragsfrihed samt lån med fleksibel rente,
Hæv ejendomsværdiskatten tilbage til 1%
Men så bliver der råbt og skreget. --
106
Haha.. Jeg er med på at jeg er kaldt ud som komplet idiot, der er også en dusør på min malerhjerne, så vidt jeg forstår.
Jeg er også med på at der er tolv måneder i et år, og at 30 år ikke er en evighed.
Det er bare 30 år.
Jeg siger bare det samme igen, jeg gider ikke vende pladen, B-siden sender samme budskab.
Et 30 års lån er ikke i min interesse, og havde jeg mønten til at indfri lånet efter ti dage, ville jeg ikke tage lånet i første omgang.
Men det er også lidt det jeg synes er noget fis.
Folk kan låne to millioner og gamble dem på boligmarkedet og forlade bordet med en skattefri gevinst, som der et eller andet sted er nogen der skal finansiere.
Det bliver jo så ikke mig, fordi jeg i forvejen lever af andre folks penge.
Sådan er samfundet skruet sammen, det er mange penge i at sælge gæld, også selvom det skulle ende i kortfristede lån.
Det er muligvis også en af årsagerne til at banker og andre lånehajer har et par håndfulde gebyrer klar til de kedelige kunder, der kan dække det tab de velbeslåede kunder påfører dem.
--
104
Okay.
200K smider du efter lånehajen på fem år, det er i snit 40K om året, hvilket igen svarer til min husleje.
Så er der så den såkaldte investeringsdel i konceptet - hvor meget mere du kan forlange for huset, når Lolland begynder at lokke og du har nedbragt gælden i en grad der skaber en friværdi der kan retfærdiggøre en slags pant i det lån du muligvis skal optage, når du skal rejse kapital til det næste hus.
Bundlinien er med andre ord noget du kan se frem til, men indtil da, betaler du bare.
Og om alt går vel, er der måske en seriøs bonus forude, et indtil videre ukendt beløb, men dog et beløb du står fri til at smide i det næste hus.
Så langt, så godt.
Så er jeg vist nogenlunde opdateret.
(jeg beklager de useriøse dele af min respons på forhånd, jeg er ikke ude efter at krænke gæstebrugere og andet godtfolk - jo, måske lidt)
-- #06 - Yes! Og det er sgu dejligt, det varmer på lønkontoen. Jeg fik det med i #94 men glemte at få det med i #104 efter jeg skrev det om :P
#109 - Lige præcis. Det er dét der er min hage ved alt det her. Jeg er ikke rig nok til at gå ud og svinge dankortet og så have et hus til rådighed. Jeg bliver nødt til at låne. Idet jeg gør det, smider jeg penge væk i form af renter. Sideløbende med det betaler jeg af på gælden, som så indirekte er en opsparing.
Sælger jeg med tab, går det ud over min "opsparing", men i det tilfælde har jeg en opsparing så jeg ikke mærker tabet i samme grad, som hvis jeg slet ingen "opsparing" havde. Sælger jeg med gevinst, får jeg overskuddet OG min "opsparing" "udbetalt".
Ja det er bittert at betale hvad der svarer til huslejen i en billig 2-værelses lejlighed i renter. Især når realkredit lånet (den store 80% del af huslånet) er afdragsfrit. Så føler man ikke man kommer nogen vegne. Men omvendt er det smart at have det afdragsfrit pga inflation. 2 millioner kroner er mindre værd om 20 år, end 2 millioner i dag. Og til den tid forventer jeg at have større købekraft, så jeg ikke mærker så meget til at skulle betale af på lånet OG betale renter. -- - Indsæt signatur - #109 Det handler vel også om hvad du bor i, de næste 30 år af dit liv. Kan ikke forestille mig det er det vildeste sted du bor, med en husleje på 40k om året.
Sammenligner du det med et lån til et hus, kan du få væsentligt pænere huse til den samme månedlige ydelse.
Når du har brugt 1,2 mil på husleje i et hus på 30-50kvm i 30 år, ser et lån til en meget finere bolig ret godt ud. -- Bliver helt deprimeret af at indse, at bliver man boende som lejer i en længere årrække, så rammer man hurtigt de første 500.000 i leje.
Er på kig efter hus, men venter stadig på at finde det rette. -- #112 Det handler meget om hvad man vil de næste år frem. Vi betaler ca 70.000 kr om året i ejendomsskatter. Dertil ca 100.000 kr i afdragsfrit lån. Dertil ca 9000 kr til husforsikring. Plus det løse ænder vi på ca 185.000 kr årligt for at bo i vores hus.
Det kan lyde som mange penge, og det er det da også, men værdistigningen de sidste par år alene gør det til en særdeles god forretning. Jeg forventer at vi med vores nært forestående salg vil komme ud med et plus på ca 1,5 mio., for at have ejet det her hus i tre år. -- 5950x | RTX 3090 | WD Black SN850 2TB #113
Ja, på papiret nu. Situationen kan jo altid ændre sig med boliger ;) -- #114
Jep.. men der er intet der tyder på noget fald her i 2021, nærmere tværtimod. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
Grundet øget spam aktivitet fra gæstebrugere, er det desværre ikke længere muligt, at oprette svar som gæst.
Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.
Opret bruger | Login
|
Du skal være logget ind for at tilmelde dig nyhedsbrev.
Hvilken udbyder har du til internet? 425 personer har stemt - Mit energiselskab (Ewii f.eks) 12%
|