Formatering giver et kapacitetstab på cirka 7% fordi harddisk/SSD producenter angiver GB anderledes end hvordan Windows OS læser det. Således bliver en 500GB SSD til 465GB hvilket du reelt kan bruge. Der er intet ulovligt i markedføringen, det ligger vidst i at de benytter SI enheden istedet for til angivelsen. Gibibyte vs Gigabyte.
Normalt har vi 3-5 kategorier af SSDer ift. mængden efter mit hovedet:
S = 128GB
M = 256GB
L = 512GB
XL = 1TB
XXL = 2TB
Det vigtige er såsom ikke at maks kapacitet øges og vi får større SSDer fordi prisen bliver ligeså forhøjet grundet den basale omkostning i de chips som udgør opbygningen af SSDer. De fleste køber en SSD i S, M og L hvilket er forståeligt nok. Det 'smarte' er at kapaciteten kan ændres som producenterne sees fit grundet naturen af SSDers opbygning af chips. Derfor behøver SSDer ikke at være på givne kapacitetsgrænser som ovenfor, men kan komme i forskellige kapaciter indenfor kategoriseringen:
S = 120GB, 128GB
M = 240GB, 250GB, 256GB, 275GB
L = 480GB, 500GB, 525GB
XL = 960GB, 1TB
XXL = 2TB
Det er bare de kapaciter jeg kan huske on top of my head, men det viser tydeligt de forskellige mængder der sælges især indenfor S, M og L hvor de fleste folk køber. Så hvorfor dette fænomen? Det er simpel produktions savings ligesom kærgården gik fra 250g til 200g fordi "øget produktionsomkostninger". Blev prisen justeret ned? Næææææhh, consumeren får bare mindre for sine penge. Hvis der kan skæres nogle chips fra således vi har 120GB, 240GB, 480GB, 960GB varianter så sparer producenten %. Den eneste producent jeg har set der er gået den anden vej, til fordel for kunderne er Crucial. De smider kraftedme flere GB på med deres 275GB og 525GB varianter. Hvorfor dog det!? De har nok tænkt, at de vil konkurrere på kapaciteten istedet for og giver derfor lidt mere. Efter formatering kommer man derfor også tættere på den kapacitet man reelt regner med at få jf. første oversigt.
Jeg må erkende at jeg ikke rigtig benytter enhedspris sortering mere, fordi idag ved jeg hvad jeg vil have og hvad jeg får. For 5-10år siden brugte jeg det flitting især på HDDs gennem edbpriser fordi det var relevant. Idag med SSD brug og ovenfor nævnte kategorier så vælger man en SSD indenfor en af disse kategorier alt afhængig hvad budgettet tillader. Priserne er stadigvæk høje for SSDer, man går ikke bare ud og køber en 1TB+ SSD ligesom man kan tillade sig med HDDs. For sjov prøvede jeg da lige at lave en enhedspris filtrering på M og L og til ingen overraskelse ligger MX300 i toppen. Dog er kapacitet kun et aspekt af en SSD. Andre ting såsom hastighed, farve, garanti, software påvirker også beslutningen.
--
Sidst redigeret 29-07-2017 13:03