Engrospris på Fibernet?Af Bruger Aspirant pioner | 03-09-2024 18:50 | 1763 visninger | 20 svar, hop til seneste
I dag kan man (på både jp.dk og Berlingske) læse om en ny fibernet-udbyder kaldet 'Bahnhof'.
En analytiker spår at de ikke vil rykke noget prismæssigt:
»Nej, jeg tror ikke, at det vil ændre det store i Danmark. Bahnhof køber sig ind til samme pris som alle andre, der bruger Norlys' fibernet, og det er engrospriserne, der afgør, hvilke detailpriser de kan tage ude hos kunderne."
Men .... Hvad er engrosprisen egentlig?
En månedlig pris på +329-369 kr. *) virker kunstig høj (ved alle udbydere ) uagtet jeg ved at de store udbydere skal have deres infrastruktur-udbygning tilbagebetalt.
*) normalpris... tænker ikke på 6 måneders-tilbudspris, 5G-abb og lign. --
Sidst redigeret 03-09-2024 18:51
Jeg kender ikke de helt præcise priser, men jeg kan sige dig de er laaaaaangt højere end de man f.eks. ser i de gamle coax netværk fra yousee eller det det helt gamle telefonstiksnetværk.
Jeg er rimelig sikker på en 1000/1000 starter er godt stykke over 200 bare i 'engrospris', nok også 250, så det er absolut ikke fordi man som udbyder/serviceprovider har den store fortjeneste på tingene så snart man begynder at tage højde for alle de andre udgifter der kommer derefter. -- ~Man skal ikke kaste med tændstikker når man selv bor i et gashus~ Hvis de data jeg ellers fik af en fiberudbyder i 2021 (under covid, hvor alle skulle have fiber gravet ind) stemmer, så består grossistprisen af 2 dele. En "rå" afgift for forbindelsen mellem udbyder og slutkunde, som er den samme for alle hastigheder, og så en afgift for hastigheden.
Men jeg fik oplyst dengang, at den 500/500 jeg havde på hjemmekontoret, der var grossistprisen ca 80% af den samlede kundepris. Ca. 85% hvis jeg valgte en 200/200. (baseret på deres prissætning af slutkundeprisen).
Så det giver god mening at udbyderne har ryddet op i deres abonnementer/hastigheder, for hvis en 200/200 nærmest koster det samme at indkøbe som en 1000/1000, så giver det ingen mening at udbyde den.
Så for internet udbyderen er der ikke meget tilbage til at dække omkostningen til en router, administrationen af linjen, udsendelse af regninger, kundeservicekald etc, og derfor heller ikke meget at konkurrere om.
Så de der kampagnetilbud, det er nogen der gør ondt på bundlinjen. Jeg forstår godt mange udbydere ikke laver kampagnetilbud længere, men til gengæld fjerner binding eller tilbyder en rabat på ekstra services som tv kanaler, streamingtjenester osv - for dem kan de nok forhandle lidt med udbyderne om, for at få kunder i butikken. -- @echo off
"Bad command or file name" - go stand in that corner! --
Sidst redigeret 03-09-2024 20:07 Tak for fin respons og info -- Jeg ved at energi Fyn tager 170kr om måneden for udleje af fiber kabel, når man tænker på det ca er halvdelen af prisen, så tænker jeg internet udbyderen laver penge på at sælge vores bruger data, er der nogen der ved noget om det ? -- Jeg ved at andre selvskaber som skal ind på Norlys' fiber selv betaler 299kr for 1/1 gigabit som jeg har fået fortalt efter flere samtaler med forskellige hos Norlys og andre udbydere er den eneste linje Norlys enlig sælger til 3. part som så selv skal administrer den hastighed de sælger videre til slut kunden.
Kan så se prisen er oppe i 409kr hos Norlys så sætter de os selv prisen for hvad der kan tages for gigabit for på deres netværk derfor Hiper, Ewii, osv ikke er langt prismæssigt på 389ish for gigabit.
Ved godt udbydere gerne vil tjene på routere, tillægs abonnenter osv som de bundler i deres internet men vi er stadig nogen som ikke har behov for alt det bras disse er der ikke mange som tager hensyn til. -- For Tech flow følgende brugere på X.com:
@kopite7kimi @harukaze5719 @9550pro @OneRaichu @Kepler_L2 #4
Tror du mangler momsen i de 170 -- Alle fiberselskaber som anvender OpenNet til at åbne fibernettet for flere Service Providers, anvender en trappemodel for pris. Det er lidt forskelligt hvor mange trin den består, men der er i grundmodellen ca. 13 hastigheder. Men de 170 der er nævnt er ikke helt ved siden af, men det er selvfølgelig plus moms. Så nej, der er ikke meget fortjeneste til SP'er.
Og jeg ser ikke at Bahnhof kan gøre det synderligt meget billigere end de andre lavprisselskaber.
Med mindre de så fjerner udstyret, så du ikke engang får en router eller andet til at starte med. -- Det er meget almindeligt ISP sælger den samme forbindelse til flere kunder. En 1Gbit forbindelse kan have ca. 300TB down / 300TB up set over en måned. Det er der kun ganske få der bruger.
Så ISP køber gerne en rum kapacitet til et område og holder øje med hvor meget der bliver brugt. Det kan eksempelvis være 10Gbit til 100 1Gbit-kunder. Fastspeed havde en nomering på 20+.
Fastspeed fortalte de eksempelvis solgte den samme forbindelse til 20 personer. Da jeg begyndte at bruge min upload 80% (af 100Mbit) 24/7 til upload af backup i skyen, smed de mig på porten. Jeg generede de andre brugere var forklaringen, men i realiteten var jeg nok nærmer en dårlig business case for dem grundet overstående.
Når det er sagt, virker det nærmest som karteldannelse på fiberen herhjemme. Priserne er meget ens over hele landet. Jeg giver 400 for en 1Gbit, ville meget gerne give 80 for en 200/200Mbit, men den tager de 360 for :P -- Sidst redigeret 06-09-2024 12:32 #8
Med den viden du har er det lidt søgt statementt at du gerne vil have 80% rabat tilsvarende din langsommere hastighed
Og nej der er ikke "karteldannelse" - men da engros priserne er aftalt er spillerummet for pris og kvalitets differentiering meget meget lille.
I forhold til dine oplysninger om at de "sælger samme forbindelse til flere"
Det er sådan set sådan hele nettet virker -- "Med den viden du har er det lidt søgt statementt at du gerne vil have 80% rabat tilsvarende din langsommere hastighed"
Hvorfor det? De kan sælge den resterende kapacitet for det samme til de andre kunder. Lige nu er det de små forbindelser, der betaler for de store forbindelser ;) -- #10 - Nej, problematikken er ikke båndbredden da den ikke reelt koster det store, den reelle forskel imellem trafik priserne er hvad du ser i forskel, 40kr lyder meget plausibelt.
Din problemstilling er driften af selve netværket, pengene til at ligge fiber ned skal hentes hjem igen, drift af selv netværket, vedligehold af netværket etc etc, alt dette gør at en fiber linje pt sikkert ligger omkring de 225-250kr inkl moms (Rent gætværk, men meget plausibelt) - Du vil derfor aldrig komme længere ned da det er hvad din ISP skal give for bare og have forbindelsen til dig.
Oveni den pris så skal din ISP tjene penge til udstyr, support folk, finans afdeling osv. -- 7950x - RX6800 #11
Lige præcis.
Ja eks 100 boliger ret nemt dele en 1gbit - hvis man giver dem 100/100
Og nej der er intet forkert i udbydernes moral ved at gøre det.
Det er basalt set virkemåden af internettet -- #12, korrekt, det var derfor jeg skrev det var sat sådan sammen. Spørgsmålet opstår, når du sælger den samme varer for mange gange til at reelt at kunne levere. Det kunne Fastspeed ikke i mit tilfælde og så bliver det kritisabelt. Det burde ikke være lovligt.
#11, jeg er med på der er driftomkostninger, men den indgående invistering mht. nedgravning af fiber på el-kundernes regning, er heldigvis en engangsforstilling.
Herefter kan man håbe det bliver billigere. Realiteten er nok det bliver en TDC 2 med flere mindre selskaber der har monopol på området.
Utroligt det ikke er staten der har gravet den fiber ned og fået infrastrukturen tilbage igen som med kobberen inden de solgte den.
https://finans.dk[...] -- Sidst redigeret 06-09-2024 18:09 #13
Det gør bare ikke "Lige nu er det de små forbindelser, der betaler for de store forbindelser" rigtigt.
"Burde ikke være lovligt" - Det er det slet heller ikke hvis de ikke lever op til deres aftale
Men din tanke om at en 200 linie kun skal koste 20% af en gigabit er en skævert
Mht "fremtid" - fiberejeren vil i al fremtid forsøge at finde afkast.
Mht sammenligningen med kobber / coax
Bryder mig slet ikke om dine tanker om at staten skulle blandes ind.
Fri konkurrence please -- Sidst redigeret 06-09-2024 18:46 #14, vi behøver skam heller ikke være enige :) -- Sidst redigeret 06-09-2024 19:19 Norlys har beregnet at de har Incl alt en udgift på 139 kr pr mdr. Pr 1GB/1GB fiber til alm forbruger. Hvertfald hvad jeg så på et ca. 50-60 punkts excel ark fra en af de fede chefer i feb 2024.
Hvad de så udlejer sådan en til andre udbydere ved jeg ikke. -- 9600K, 2070RTX, 16GB, PG279Q, AE-5, HD800 #16 interssant..
På hvilken teknologi er det mon eller er det bare over een kam..
Alt det her med at åbne netværket for andre, det er en pissefed ide..
Har du kunden selv på dit eget netværk så er din fortjeneste størst.
Har du en leje af fiberen igennem een af de andre udbydere, så er det næsten endnu bedre fordi du ikke skal døje med kundesupport og grej til kunden, så er det hos den virksomhed man som kunde har valgt.
Så stiller netejer måske nogle services til rådighed, IP adresse, Router, som man så opkræver lejer et "mindre beløb for ulejligheden" og så falder dækningsgraden hos lejeren.
Det lyder sgu lidt som det rodeo show der har været på mobil telefon markedet... der kommer en ny "smart" udbyder som tilbyder billige priser og ditten og datten, de får en masse kunder i butikken, tjener ikke en krone på det, men venter på at de bliver opkøbt af et andet selskab og så bløder kunderne til nyt firma og historen gentager sig selv. -- #13 - Afskrivningstiden på at ligge fiberen ned er langt længere end den forventede levetid, alt det fiber som ligges ned idag kommer aldrig til at være betalt af før det skal skiftes ud.
Bevares, der skal ikke graves igen men det er ikke omkostningsfrit - Og end ikke andet så kigger du langt, langt ud i fremtiden.
Det har desuden aldrig været elkunderne som betaler for fibernettet, det er en gammel skrøne som dem med ondt i nummi har fundet på :p -- 7950x - RX6800 #18, Jeg tænker som udgangspunkt en fiber kan holde i mange år og at skyde en ny fiber igennem ikke koster det store, kontra gravearbejdet. Så regner med Internettet skulle blive billigere.
En hurtig Google søgning, der kan sikkert findes bedre eksempler:
Det medfører kritik fra kunderne, der i mange tilfælde også er medejere af energiselskaberne.
»Det er en skandale, at man bruger elkundernes penge på dette. Det er helt tydeligt et forretningsområde, man ikke har forstand på,« siger Steen Volander, formanden for Foreningen for Slutbrugere af Energi, til Børsen.
https://ing.dk[...] -- #19 - El "pengene" og fiber "pengene" har altid været adskilt, godt nok var det elselskaberne som startede udrulningen men pengene har altid været adskilt - Det er en gammel skrøne som folk desværre hænger fast i, selv dengang blev det debunked.
Et fibernet har en levetid på ca 20 år før fiberen skal skiftes, det sidste jeg hørte var at man afskrev netværket over 40 år for at ramme en pris som er konkurrence dygtig med coax fx - Så kan du nok selv regne ud at der kommer til at gå lang tid før dit ønske om en 200M til 80kr er en mulighed.
Jeg tror ikke vi får lavere internet i det her årti, måske end ikke i det efterfølgende, vi får dog nok hurtigere hastigheder til pengene. -- 7950x - RX6800
Grundet øget spam aktivitet fra gæstebrugere, er det desværre ikke længere muligt, at oprette svar som gæst.
Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.
Opret bruger | Login
|
Du skal være logget ind for at tilmelde dig nyhedsbrev.
Hvilken udbyder har du til internet? 372 personer har stemt - Mit energiselskab (Ewii f.eks) 12%
|