Denne tråd er over 6 måneder gammel
Er du sikker på, at du har noget relevant at tilføje?
Linux Begynder - anbefalinger?Af Supporter Aspirant fisk7aal | 31-07-2018 11:37 | 2386 visninger | 20 svar, hop til seneste
Jeg er hardwaremand helt ind til benet; men i forbindelse med min final thesis skal jeg bruge noget software, der afvikles på et cluster i et linux miljø.
Da jeg normalt er "windows only", føler jeg mig som værende på Herrens mark. Er der nogen, der kan anbefale en hjemmeside med noget ala "kom godt igang med linux"? Jeg har brug for at lære de mest basale commands, gerne med nogle eksempler. --
sudo nano GO TO HELL LINUX
.. sjovt er, at jeg fik "12" i en opgaveskrivning om Linux og det eneste jeg kan huske er sudo nano commands..
BEST OF LUCK med dit projekt og især Linux delen......!
Kan google "Linux beginner guide" ikke hjælpe? :D -- Sidst redigeret 31-07-2018 11:43 #1 Nu må du ikke tro at jeg er nem. Når jeg googler "Linux beginner guide", Så får jeg alle mulige guider til at installere linux på min desktop etc. Jeg kører gennem en terminal til en server på DTU, der så knækker nogle tal for mig. Derfra er det bare at fetche resultaterne med filezilla. Tak for held og lykke :D -- Baaah, kan se at #3 linker til noget brugbart alligevel :) -- -----------------
Lars B. / ZulfoDK --
Sidst redigeret 31-07-2018 12:21 Du kan evt. bruge et program som mobaxterm eller et andet terminal program med flere funktioner, så du har en fil struktur, det gør det ofte lettere at overskue, så man ikke skal sidde og CD ind i alle mapper for at finde det man søger.
Jeg bruger normalt https://ss64.com[...] som opslagsværk til commands.
-- "Jeg har brug for at lære de mest basale commands, gerne med nogle eksempler."
Det tror jeg er lidt svært.
Altså kan du navigere rundt i MSDOS og lign. så kan du også navigere rundt i et Linux system.
Ud over det, så har de fleste Linux og Unix-like systemer en "man" kommando, som kan vise manual dokumenter for diverse andre kommandoer, programmer og system kald m.m.
f.eks. "man cd".
Manual dokumentet bliver typisk åbnet med et terminal pager program, så som less.
Man dokumenterne er typisk også at finde online, som f.eks. her: https://linux.die.net[...]
Ellers vil jeg nok kigge i manualen/dokumentation til softwaren fra udvikleren, i forhold til brugs og installation vejledninger. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. #3 Tak for links, især det første ligner noget der kan bruges.
#5 Jeg vil hellere lære de vigtige commands ordentligt. Hvis andre kan, så kan jeg også.
#6 Jeg er 2 år for ung til MSDOS. Jeg takker for rådet.
#7 Den virker rigtig fornuftig - jeg takker. -- Det kan være en god ide for dig at undersøge hvilken distro-familie dit cluster-software kører på.
Typiske Linux Distrutions familier:
1) Fedora, RedHat, Centos.
2) Debian, Ubuntu
3) Suse
--
De er nemlig meget forskellige, husk Linux er kun den lille motor der ligger nederst ligesom (NT OS Kernel) i Windows. -- Indholdet af dette indlæg er blevet redigeret af NSA. #9 Så vidt jeg kan se, så kører clusteret ubuntu. At begynde at rode med kernel osv vil for mig være at gå over åen efter vand. Jeg skal bare have clusteret til at knuse tal for mig. Jeg har allerede fået det til at virke; men i den daglige navigation er jeg noget hæmmet af at det ikke er windows.
Jeg skal på ingen måde være system administrator her, jeg er bare bruger. -- Sidst redigeret 31-07-2018 15:44 Min pointe er, at hvis det var baseret på centos ville det være lidt spild at lære en ubuntu.
Så tag enten linux Mint eller ubuntu mate.:) -- Indholdet af dette indlæg er blevet redigeret af NSA. #11 Jeg har vist skrevet forkert tidligere, det kører Linux Scientific 7.3
Er der forskellige commands til forskellige distributioner? -- #13 Det man kalder GNU coreutils er basic kommandoer/programmer som du vil kunne forvente at finde på de fleste distro'er
Læs mere her http://www.gnu.org[...] og her http://www.gnu.org[...]
Scientific Linux er baseret på Red Hat Linux, og er derfor i familie med CentOS og Fedora.
Det betyder at blandt andet at systemerne vil (især for nye brugere) virke nærmest identiske og bruge samme "package manager" til at håndtere applikationer.
Da Scientific Linux er orienteret imod forskningsmiljøer, så er systemet og softwaren konfigureret på en standardiseret på en sådan måde, at de passer til deres brug, samt at man på den måde kan bruge samme version af softwaren og bibloteker, hvilket dermed gør det lettere at dele og benytte sig af software, udviklet af forskellige organisationer og personer.
Du kan lære mere om, hvorfor det giver mening at du bruger Scientific Linux i et forskningsmiljø her: http://www.scientificlinux.org[...] (jeg har arbejdet med healthcare/medicinsk IT, så jeg er stødt ind i denne distro et par gange).
Grundlæggende så er det med kommandoer og hvordan du bruger systemet, bare noget der kommer, jo mere du arbejder med det.
Uden præcis at vide, så meget om, hvad du skal og hvor meget du reelt selv skal arbejde med Linux, så tænker jeg da du vil få noget ud af at studere lidt bash programmering, det vil måske generelt set forbedre din forståelse for hvordan man bruger et Linux system via et command line shell :-)
Hvis du f.eks. skal udføre det samme gentagende arbejde, så det da meget fedt at kunne automatisere det, f.eks,
Min egen erfaring og viden, er hvert fald ikke kommet ved at studere Youtube videoer og læse "Linux for begyndere" artikler.
For mig personligt er det kommet ved bare at bruge det, og når jeg sidder fast, så må man søge på internettet, studere man dokumenter, Google eller spørge.
-- https://twitter.com[...] - Ned med #lurerSørenPape Jeg kom til at tænke på, at du også kunne begynde at bruge Linux, som dit primære daglige desktop operativ system for at udvikle din Linux forståelse hurtigere.
Det gjorde hvert fald tingene nemmere, da jeg selv begyndte, at bruge det som desktop system i arbejds regi også min elev tid, i en virksomhed, som stortset kun benyttede Linux på serverne, fordi det gjorde at jeg hurtigere blev fortrolig med Linux.
Så ud med Windows og ind med f.eks. Scientific Linux på PC'en eller laptoppen ;-)
Fedora kunne også være et fint bud, da jeg tænker at det er lidt mere udbredt som desktop system, end Scientific Linux.
Selv bruger jeg Linux Mint, men det er baseret på Ubuntu (som er baseret på Debian) og bruger f.eks. en anden pakke manager.
Af ren nysgerrighed, kan du fortælle lidt om hvad du præcis skal arbejde med
Jeg har selv snust lidt til parallel computing programmering, med f.eks. MPI og CUDA. -- https://twitter.com[...] - Ned med #lurerSørenPape --
Sidst redigeret 31-07-2018 19:57 #14 Først: Tak for et udførligt svar! Jeg er med på at det meste computerbrug er en kontaktsport der kun læres ved at bruge det. Men For et par dage siden var jeg helt og aldeles blank. Jeg er i øvrigt enig i din betragtning vedr. bash programmering. Det er tilføjet til listen.
#15 Jeg holder mig endnu til windows ;) Det meste af denne her opgave kan klares i windows, det er bare talknuseren der er i linux.
Til din nysgerrighed: Jeg er igang med mit speciale som M.Sc.EE Wireless Engineering. Jeg er ved at lave 3D Elektromagnetiske simulationer på noget PCB. Det kræver en hulens masse ram og kerner, hvis det ikke skal tage en uge hver gang, man laver en ændring. Jeg laver designs i HFSS (på windows maskine). Designsne bliver så uploadet på clustret og løst. Resultaterne tager jeg så tilbage til windows og evaluerer. -- Jeg startede selv i et job for et års tid siden hvor de kun bruger Linux, og var også blank.. du lærer imo. ultimativt mest ved bare at bruge et desktop miljø som Mint og så bare Google hver gang der er noget du ikke ved hvordan du gør i cli..
Før jeg startede jobbet tog jeg dog et Linux basis kursus ved Cisco, som faktisk var rigtig godt, med en simuleret cli i siden så man kan prøve det af man læser om.. Du skulle kunne lave en bruger på Netacad.com og tilmelde dig kurset gratis hvis det har interesse.. :)
Hadede Linux de første 6 måneder, men nu tror jeg aldrig jeg skifter væk igen på mine arbejds computere -- #16 Okay, det lyder sgu meget spændende, hvad er det ellers for noget udstyr du har tilrådighed, er det "bare" et par kraftige workstations eller et det et stort HPC cluster / super computer setup ?
Det jo ikke fordi vi har så mange af de sidste i Danmark :-P
(sorry for halv off-topic spørgsmål) -- https://twitter.com[...] - Ned med #lurerSørenPape --
Sidst redigeret 01-08-2018 20:30 #19 Lækkert nok setup du har adgang til :-)
Da jeg studerede for nogle år siden, havde jeg adgang til et mindre setup på skolen, dog "kun" med 16 noder og "kun" gamer grafikkort.
Men det var da sjovt og spændende at lege med. -- https://twitter.com[...] - Ned med #lurerSørenPape
Grundet øget spam aktivitet fra gæstebrugere, er det desværre ikke længere muligt, at oprette svar som gæst.
Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.
Opret bruger | Login
|
Du skal være logget ind for at tilmelde dig nyhedsbrev.
Hvilken udbyder har du til internet? 424 personer har stemt - Mit energiselskab (Ewii f.eks) 11%
|