Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V2
Login / opret bruger

Forum \ Off Topic \ Anden computer snak

Input til løsningsforslag til Esportsforening

Af Megabruger Triplecity | 03-05-2021 16:26 | 1165 visninger | 10 svar, hop til seneste
Kære HOL. Jeg er af min søns E-Sports forening blevet spurgt, om jeg kan støtte dem med et løsningsforslag til 2 problemer. De kører pt. med ca. 40 PC'ere som står som standalone. Når deres medlemmer benytter disse, er det med en almindelig lokal user account, dvs. uden admin credentials. Dette giver visse udfordringer når der skal installeres nye spil og forskelligt software, da der skal en admin til. Ligeledes har de udfordringer, når de ønsker at reinstallere en PC og efterfølgende opdatere, da dette sket manuelt. Foruden de ovenstående issues, ønsker de at kunne tildele hvert enkelt medlem deres egen bruger, i stedet for lokale user accounts på den enkelte maskine. Jeg har aldrig arbejdet i regi af en E-Sports forening, kun erhvervsmæssigt, og er derfor ikke sikker på den løsning jeg har forestillet mig er den mest hensigtsmæssige, og det er derfor jeg ønsker at rådføre mig hos jer, før jeg iværksætter min egen løsning. Det skal siges, at jeg kører på et beskedent budget, max 30.000 men helst gerne mindre. Derfor er der intet ønske om failover eller redundance. Hvad jeg forestiller mig er, at købe en billig, brugt server - måske noget i stil med en HP Proliant G7 DL360, som kommer med plads til 4 diske. Opsætte disse 4 diske i RAID 5 og installere enten Microsoft Server 2016 eller 2019. Opsætte Hyper-V og kører 2 virtuelle servere op på den fysiske host. (Kræver dette 2 licenser mere? Og er det nødvendigt at kører med virtuelle servere eller kan jeg "nøjes" med den fysiske host?) SRV1 med ADDS, DNS, DHCP og file share. SRV2 med WDS og WSUS. Ovenstående løsning giver nem bruger håndtering, alle rettigheder kan styres via GPO'er. Ligeledes kan WDS opsættes til at kører unattended, så de "kun" skal trykke F12 og vælge bootimage. Tænker de fleste spil kan ligges på filserveren og så f.eks. skubbes ud vha. Robocopy/bat scripts etc. Som i nok kan læse ud fra det ovenstående, så har jeg ikke noget konkret nedfældet på papir endnu, hvilket igen understreger hvorfor jeg ønsker at spørge jer til råds. :) Så kom rask med forslag til forbedring, hvad der kan gøres mere billigt eller smidigt, alle forslag vil blive modtaget med kyshånd. ^^ Mvh Triplecity Edit: Netværket har de selv styr på og er forventeligt ikke noget som kommer i spil her.
--
Sidst redigeret 03-05-2021 16:27
#1
SShadowS
Guru
03-05-2021 17:21

Rapporter til Admin
Jeg bruger dette til caching af spil ved LANs. Ville også gøre hele processen at rulle spil ud hurtigt for jer. https://lancache.net[...]
--
5950X|Crosshair VIII Formula|64GB RAM Gainward3090-GS|PG279Q Samsung970 EVO+ 1TB+2TB|Samsung 860 PRO 2TB 2xSamsung860 QVO 2TB|Corsair AX1600i
#2
Triplecity
Megabruger
03-05-2021 17:37

Rapporter til Admin
#1, mange tak, ser ud til at kunne fungere noget bedre end hvad jeg selv havde i tankerne! :D Har lige læst en smule på LanCache, er det rimeligt ligetil at gå i gang med? Virker intuitivt og som noget, der kan løse problemet med at downloade de samme spil flere gange.
--
#3
upz
Monsterbruger
03-05-2021 19:30

Rapporter til Admin
En hyper visor, spin en ADDS op som du selv nævner til bruger og rettighedsstyring, samt en wds til reinstall mv. fra et Golden image, en gpo til bare at losse Windows updates ud til klienter, wsus bliver overkill imo. Til slut en Linux distro med lancahce til at styre download af spil mv. så burde du være kørende med et fleksibelt og administrativt nemt setup. det ville være min tilgang, evt. hav en ekstra server med mirror eller raid 10 der tager backup dagligt af setup, evt. veeam, med en 30 dages retention, her tænker jeg kun backup af den virtuelle infrastruktur, ikke selve cache, dette burde ikke fylde meget, maks et par tb, men vil kunne spare dig/jer for en del hovedpine skulle uheldet være ude. Kan vel sættes op på en lørdag, og så tweaks hen af vejen, burde snildt kunne lade sig gøre inden for det budget du nævner.
--
#4
Triplecity
Megabruger
03-05-2021 20:39

Rapporter til Admin
#3, takker for input. :D Har fået læst lidt op på Lan-Cache, lyder umiddelbart som en rigtig god løsning, specielt set i forhold til min egen umiddelbare approach. (Fil server med shares, Robocopy, bat scripts etc.) Kan du evt. uddybe hvorfor du vil skubbe windows updates ud via GPO'er og ikke fra en wsus? Har selv flittigt brugt wsus i min karrierer, så kan være jeg lige kan blive en smule klogere. :D Og nok en meget valid pointe, med lidt backup. Kræver ikke mange ressourcer, bare en smule lagerplads. Må der være plads til i budgettet. :)
--
#5
SShadowS
Guru
03-05-2021 20:45

Rapporter til Admin
Lancache cacher også Windows Update1s. Den cacher følgende: https://github.com[...]
--
5950X|Crosshair VIII Formula|64GB RAM Gainward3090-GS|PG279Q Samsung970 EVO+ 1TB+2TB|Samsung 860 PRO 2TB 2xSamsung860 QVO 2TB|Corsair AX1600i
#6
ITSnedkeren
Megabruger
03-05-2021 22:07

Rapporter til Admin
Tag et kig på FOG Project https://fogproject.org[...] Set PXE op på DHCP serveren og så har du mulighed for at lave image clones m.v.
--
Sidst redigeret 03-05-2021 22:07
#7
Dennyaaa
Superbruger
03-05-2021 22:34

Rapporter til Admin
Hvis det er Windows 10 PRO maskiner, kan du blot aktiverer: https://docs.microsoft.com[...] via en GPO (det tager ca. 10 minutter, så er du kørende på opdateringer, og der er stort set ingen vedligeholdelse i modsætning til en WSUS server) Vil også slå et slag for FOG (det virker super her med ca. 200 klienter, har også lavet MDT og WDS men FOG er bare lige en gang lækre at arbejde med og vedligeholde) En billig server som har kørt en masse timer, Hyper-V eller ESXi på metallet, 1 server 2019 standard licens (så må du kører 2 servere) og i er flyvende. Mht. Admin udfordringen, kan du kigge på: https://github.com[...] Det virker rigtig godt og er relativt nemt at sætte op i miljøet.
--
Sidst redigeret 03-05-2021 22:38
#8
Triplecity
Megabruger
04-05-2021 10:41

Rapporter til Admin
#6+7, tak for input, vil jeg ligeledes se nærmere på ved en given lejlighed. :) Er kun bekendt med WDS og en smule MDT, men kan være FOG er lettere at administrere. #7, fed feature, var jeg slet ikke bekendt med man havde mulighed for via GPO'er. Gør det ihvertfald lettere ikke at skulle tænke på at kører en WSUS op, da den essentielt gør det samme, når der nu ikke er flere maskine at skulle holde opdateret. Og så lige et ekstra spørgsmål: Mht. aflønning og udarbejdelse af et tilbud til E-sports foreningen. Nu har jeg ikke et enkeltmands firma, kan jeg "bare" udarbejde et tilbud og benytte mit CPR nummer og så selvfølgelig huske at indberette fortjeneste til skat, så er jeg dækket ind? Og vil den faktura jeg udarbejder, kunne bruges af foreningen? Igen, tak til jer som er kommet med input, yderst værdsat! :D
--
#9
ph0ton
Gigabruger
04-05-2021 12:42

Rapporter til Admin
#8: Grænsen er vist op til 50.000 før du skal have et CVR. Sørg for at esportsforeningen og du er enige om hvordan systemerne skal vedligeholdes frem over, blot så I ikke bliver uenige om det. Sørg for at der er skrevet ned hvad der skal laves. Derudover lyder det som et skønt projekt. Det ville jeg lave frivilligt hvis jeg havde tiden til det og give det til foreningen.
--
lorem ipsum et dolores
#10
Triplecity
Megabruger
04-05-2021 13:55

Rapporter til Admin
#9: Jeg har for mange gange arbejdet frivilligt og uden løn til, at det er noget som jeg vil fortsætte med. :) Er der mange kollegaer, familiemedlemmer samt venner der har haft gavn af. :D Derfor jeg sagde, at jeg ville komme med en grovskitseret plan for, hvad der kunne dække deres behov, men at de enten selv måtte finde en der kunne udføre den praktiske del, eller betale mig for det. Nævnte en timeløn på 300,- eks. moms, som der så skulle indregnes i det samlede budget, hvilket jeg også fik, omend en mundlig, bekræftelse på de var interesseret i. Nu vil jeg senere i dag få lavet første udkast og få dette afleveret, så må de tage stilling til at de er enige i løsningsforslaget og kunne tænke sig et tilbud på udførslen. Men super pointe, også at få skitseret en support aftale hvis behovet senere opstår, samt lave en uddannelses plan, som dækker over uddannelse i brug og vedligeholdelse af løsningen, såsom brugeroprettelse, tilføje flere spil til Lan-Cache osv.
--

Opret svar til indlægget: Input til løsningsforslag til Esportsforening

Grundet øget spam aktivitet fra udlandet, er det desværre ikke muligt for dig, at oprette svar som gæst.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.

Opret bruger | Login
NYHEDSBREV
Afstemning