Denne tråd er over 6 måneder gammel
Er du sikker på, at du har noget relevant at tilføje?
up kaffegame - how?Af Gæst gæst | 27-10-2020 01:10 | 3401 visninger | 40 svar, hop til seneste
Hej HOL.
Jeg vil gerne up mit kaffegame.
Pt. Drikker herhjemme har det været normal formalet filterkaffe.
Jeg vil gerne over i at male mine egne bønner og opleve bedre kaffe, hvordan skal jeg starte ud?
Kan forstå jeg skal have en burr grinder til at male med, kan I anbefale en god til under 1000dk?
Kan I anbefale nogle udmærket begynderbønner fra supermarkedet, gerne mellemristet?
Bør jeg gå væk fra min standard mokkamaster og over i en mere professionel barista kaffe/espressomaskine hvis jeg kun er interesseret i standard sort kaffe? Eller skal jeg blot holde mig til, at male bønner og putte den malede kaffe i min mokkamaster kaffemaskine? Aner ikke hvor stor forskel oplevelsen er. --
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
Ingen grund til at købe fancy grinder medmindre du har en fancy espressomaskine. Ingen grund til espressomaskine hvis sort kaffe. Bønner skal grindes inden brug. Obh har kværne til 150kr. Bedste bønner fåes fra et risteri. Moccamaster er fin. Google aeropress-video eller slowpour for alternativ.
det sagt. Espressoshots af syv dage gamle ristede bønner med kogende vand er også en ond sort kaffe. -- Sidst redigeret 27-10-2020 01:40 Drikker kun sort filter kaffe.
Bruger 24kt belagt guldfilter, kværn bønnerne lige før brug(kværn i maskinen), det bliver god sort kaffe.
Til at starte med købte jeg nogle af de dyreste bønner frisk ristet fra butik, nu køber jeg nogle billige fra kaffekapslen, købte 12 forskellige bønner og udvalgte den jeg bedst kunne lide og det var underligt nok en af de billigste. -- Pretentious much ?? Haha fuck ..
Køb dig en kaffekværn til 70-150 kr og så kan jeg anbefale xxl poserne i Lidl for tiden i enten espresso eller crema variant. Gammeldags pour over metode og så er du længere end du kan købe dig til i både bønner og maskiner. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. #6 Øh jo. Der ER forskel på kaffekværne. De billige kværner bønnerne for hurtigt, hvilket bevirker, at olierne i bønnerne varmes for meget op og dermed forsvinder de = mindre smag i den færdige kaffe. -- Corsair Carbide 275R | Ryzen 3400G
XFX 5500XT 8GB | Dark Rock Pro 4 | MSI B450M
16 GB Corsair LPX 3200 MHz
Corsair CV550 | 2 x 480 GB Kingston A400 Vi har købt en af de der fuldautomatiske espressomaskiner (Philips 2210/10) og selvom mange kaffe connoisseur beskylder disse for at være skabet af djævlen, vil jeg nu stadig påstå at mit kaffe-game er gået væsentlig op siden vi implementerede denne. Vi bruger "Espresso Crema" fra Lidl til omkring 80 kr/kg. Der er godt nok en ret høj startomkostning, men nu har vi haft den i snart et halvt år, og den normale "nyheds-værdi" som jeg forventede ville stilne af, er der bare stadig. En god kop kaffe, sætter jeg altid pris på. Det dårlige er så, at jeg ikke længere kan drikke tarvelig filterkaffe ude i byen. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. Vi har en Siemens maskine på arbejdet hvor man bare fylder hele bønner i og så sørger den selv for resten. Alle på arbejdet bruger kun den funktion der hedder "kaffe crema"; jeg drikker normalt aldrig sort kaffe, er vant til mælkeskum+sirup+rørsukker fra en Nespresso-maskine med kapsler, men lige denne crema-variant i maskinen synes jeg fungerer rigtig godt.
Jeg er ikke kaffe-ekspert, men synes da sådan en maskine gør det godt! :) -- Gigabyte Z77X-D3H
i5 3570k @ 4.3GHz - Corsair H100i
8GB Corsair Vengeance
Asus RX580 4GB Indtil jeg prøvede det, havde jeg altid tænkt, at det var noget fis og skulle male bønnerne selv, men efter jeg startede med det, har jeg ikke set mig tilbage. Det eneste tidspunkt der er formalet kaffe i huset, er når der er 20-30 gæster. Ellers maler jeg altid.
Jeg har ikke undersøgt det i så stor stil, hvad der passer mig godt, men jeg har fundet ud af, at Lidls Crema er god til mine smagsløg.
Er der noget der er bedre; formentlig.
Men det kan virkelig være en videnskab at ramme den helt rette smag. Jeg oplever fx en væsentlig ændring i smag, afhængig af hvor groft jeg maler bønnerne.
Jeg har min mokakmaster maskine og så bruger jeg en DeLonghi KG79 -- https://onsdagssnegl.dk[...]
"Held er noget, der indtræffer, når grundige forberedelser mødes med gunstig lejlighed" #11 Hvis du kommer forbi Aldi, så kan deres eget mærke "Moreno" Økolivet anbefales. Super kaffebønner, og man får 400g hele økologiske bønner (til filterkaffe) for 32 kr. -- Corsair Carbide 275R | Ryzen 3400G
XFX 5500XT 8GB | Dark Rock Pro 4 | MSI B450M
16 GB Corsair LPX 3200 MHz
Corsair CV550 | 2 x 480 GB Kingston A400 Personligt har jeg ikke meget fidus til avancerede kaffemaskiner med indbyggede slanger, dyser og vandbeholdere. for meget der skal renses, afgiver smag, opbygger dårlig smag overtid og kan gå i stykker.
drikker selv meget enten espresso (oldschool espresso kande til at stille på komfuret, 100-300kr) eller stempelkaffe eller slowbrew.
Køb en simpel Mælkeskummer (feks WMF) til at runde espressoen af og samtidigt holde den varm selvom der er mælk i.
køb gode bønner og start med en billig obh kværn.
Så kan man imo lave rigtigt god kaffe, hvor du skal op i væææsentligt dyrere udstyr for at få en bedre smag.
Og husk gode bønner gode bønner!! :D
-- I grønlandsk kaffe er det typen af whiskey der skaber magien. -- !AMD HAS RYZEN
Jeg har selv en sage barista express. Knuselsker den. Bruger bønner fra et risteri i Nørre Snede. Aftensol hedder den. Bedste Latté i KBH. -- Jeg bruger selv en kværn fra Wilfa, Wilfa Aroma Svart, og så benytter jeg en Aeropress.
For mig fungerer den kombination rigtig fint. Aeropress giver mange muligheder, hvor man kan bruge simple teknikker, der er lige at gå til, eller man kan bruge mere avancerede metoder. For mig er det samtidig godt, at man kan lave én kop af gangen (ca. 230 ml) og op til 3 kopper.
Derudover rister jeg selv mine bønner. Det er ikke så nørdet, som det lyder - jeg synes, det er sjovt, og så giver det en god smag for en billigere pris! -- Jeg har kværnet i mange år, har altid bare haft en "billig" krups/Bosch kværn, de fungere fint.
Hvis du skal gøre noget godt, så skal du stemple, du får en meget mere rund og blød smag ud af det, husk vandet lige skal hvile, efter det er kommet i kog -- Kan godt læse i tråden her at der er mange der ikke har fidus til det dyre grej - Jeg hører dog til over i den anden grøft.
Jeg har selv en Izzo MyWay Vivi PID IV, samt en Mazzer Mini Electronic A kværn, når der skal brygges en god kop espresso, som der så kan bygges videre til en americano, cortado, latte eller hvad man nu har lyst til - Jeg har ydermere 2 størrelser Chemix bryggere.
Først og fremmest - Overstående setup løber hurtigt op i 15 kilo, og medmindre man er lige så sindsyg som mig mht. kaffe, så lad være med at brug så meget på udstyr ;-)
Min klare anbefaling til en god solid budget maskine der er halv automatisk er en Sage The Barista Express BES875 - Den koster 4.459 kr. hos Skousen.
Normalt ville jeg forslå Gastroback Advanced Pro GS 42612 S, da det er den nøjagtige samme maskine som Sage sælger, blot til billigere pris - Desværre er den udgået, da Sage har fået licensen til at føre produktet i Europa. (Breville er den egentlige producent)
Sidst men ikke mindst. så er kaffen også vigtigt - Igen, det behøver ikke være dyrt, så hvis du ikke vil købe kaffe på små risterier såsom JustCoffee og Nørre Snede, så kan jeg klart anbefale Lavazza Qualità Oro - Den er forholdsvis fornuftig i pris, tit på tilbud og har en rund god smag som de fleste kan lide.
Men hvis du har mod på det, så køb frisk kaffe of rist selv i små mængder - Ristet kaffe der har stået for længe kan have en kedelig bismag. -- #18 Prøv aftensol fra nørre snede. På dit udstyr vil den synge. -- Har købt en graef GRCM702EU til 659. Bruger den sammen med en Gaggia espressomaskine. Den er kompakt, kværner godt (ifht til prisen) og er nem at indstille. -- Ryzen 3700x - Asus TUF X570 - 64 GB Corsair 3200 - 500 GB Sabrent NVMe Gen4 - RTX2070 - Noctua D15
Hvis du "bare" skal have kørt nogle kopper sort i masken, så gå på jagt efter en god elkedel og en stempelkande. Så smager du dig bare frem mellem de 60000 kaffemærker indtil du rammer noget der smager lige så ringe som alt det andet.
Vupti, og så kan du bruge en masse penge på et hypet grafikkort i stedet for, eller måske et elløbehjul med GPS og pulsmåler. -- Anmeld mine kommentarer såfremt du finder dem anstødelige, moderationen her på siden er yderst kompetent. Jeg tror du skal starte med at være realistisk omkring hvad du gider på lang sigt.
Det er da mega fedt at købe en lækker manuel espressomaskine, men jeg har selv flere venner der har droppet det igen, da det bliver lidt en gimmick efter noget tid, fordi det egentlig bare er nyt legetøj (og hvem elsker ikke nyt legetøj!). ;)
En kaffekværnen er selvfølgelig et must til at gøre ens kaffegame bedre og er efter min mening det der har den største betydning for dit kaffegame, da du kan vælge præcist den bønne du vil have/kan lide.
Jeg har selv en kaffekværn fra krups (tror den hedder obhnordica nu), som koster i omegnen af 300kr.
Køb dig nogle forskellige bønner og se hvad der falder i din smag - Det behøver ikke være fancy/dyre bønner.
Kan selv tilslutte mig Lidl-bønnerne til at smage fremragende og de er ovenikøbet til at betale. Det er jo også et plus, når man er tvunget på hjemmearbejdsplads grundet corona, for så er det jo en stor udgift hvis man drikker mange kopper om dagen. ;)
Personligt har jeg selv været forbi et par forskellige brygningsmetoder, såsom nespresso, stempelkande, espressokande, aeropress og filterkaffe.
Min favorit er nok stempelkanden, men den jeg laver primært i weekender hvor jeg ikke drikker så mange kopper kaffe og gerne vil have en enkelt (eller to) gode kopper kaffe.
I hverdagene laver jeg dog filterkaffe og det er der flere årsager til. Den primære årsag er dog at både min kone og jeg går hjemme - hun er på barsel og jeg arbejder hjemme grundet corona.
Så der ryger en del kopper kaffe ned på en dag, så det ville simpelthen tage for meget tid at brygge på stempelkande eller anden vis.
Min kone har samme holdning, selvom hun også værdsætter en god kop kaffe. -- Jeg er også bare på en DeLonghi kværn (ikke noget dyrt) og en MoccaMaster.
Veksler lidt mellem forskellige bønner, da vi insisterer på at gå efter FairTrade og øko.
Og når det bare lige skal være "er lige kommet hjem fra job, skal ordne mad, sørge for at huset ikke brænder ned" så er det sq bare en elkedel og Brugens "snabbkaffe" (instant).
Smager af muggen hat - men med mælk og sukker er det okay. Tænker ikke på det som "kaffe" - men som noget helt andet. Som så.. også er kaffe, men altså.. du ved. Man kan komme så meget andet i sin kaffe, at det ikke rigtigt længere er kaffe (f.eks Baileys eller dårlig rom :) -- "ORK SATME!" Eventuelt kan du kigge på et brugt kværn.
Køber du et kvalitets kværn så holder den resten af livet, og den holder prisen hvis ikke kaffe nørderi er noget for dig alligevel.
Hvis du bare vil have almindelig sortkaffe så ville jeg personligt kigge på følgende løsninger, og så vælge den løsning som passer bedst til den energi du vil ligge i det.
- Pour over(Chemex eller V60)
- Stempelkander
- AeroPress
- Mokkamaster
Der er utroligt mange faktorer som påvirker smagen af kaffe. Dosering, temperatur, vand, bønner, alder, kværnstørrelse for blot at nævne nogle stykker, men som med vin skal man være meget øvet for at forstå de helt små forfinede nuancer.
Når det er sagt så er den største faktorer på smagen kvaliteten af de råvarer du bruger.
Det er fuldstændigt som med alt andet du putter i munden, kvaliten er alt afgørende for om produktet er uspiseligt eller euforisk.
Det er ligemeget hvordan du brygger en dårlig bønner, den kan ikke reddes med andet end litervis af sirup og fløde. Har du derimod en kvalitetsbønne så kan de næsten ikke gå galt hvis du følger helt simple vejledninger.
Smagsforskellen på kaffe kan være som salt og sukker, der omkring 120 forskelliger "racer" af kaffe i verdenm sant tusindevis af tilgange til forarbejdning. De kan smage af alt lige fra Frugt til Chokolade og meget mere. Så folk der siger kaffe bare smager af kaffe ryger måske lidt for meget, eller har ikke prøvet forskellen. Det er som at sige at frugt bare smager af frugt..
Så for at opsummere:
Bønnen og kvaliteten betyder alt! - Gå på opdagelse.. Køb lidt forskelligt hver gang, så er det en ny oplevelse hver gang du åbner. Bor du i en storby så udnyt at der er lokale risterier hvor du kan gå ind i butikken. Bor ikke i en storby så er der et utal af webshops, men det er aldrig det samme som duftoplevelsen i butikken.
Find eventuelt nogle gode "slave bønner" i supermarkedet til de dage hvor du bare skal have slave kaffe. - Men personlig giver jeg hellere en smule mere og drikker det mindre.
Kig på overstående teknikker, personligt bruger jeg stempel eller chemex når jeg skal lave mere end en potion. Begge kan lave fantastisk kaffe uden det store besvær (Hvis bønnen er god) -- Irmas blå er blandt mine favoritter til stempel -- #18 Arbejder du hos JDE? -- [Mere] Kaffe; Net-etikette; Saglighed
[Mindre] Skjult reklame; Hysteri; Biased svar #26 - Dog ikke - Burde måske blive kaffesælger med alt det jeg drikker. :-)
EDIT: Går dog vældigt meget op i kaffe og så hader jeg at betale for meget - Man er vel indkøber af profession ;-) -- Sidst redigeret 27-10-2020 12:21 Vi har en Izzo MyWay Vivi PID IV og en Mazzer Mini Electronic kværn. Virkeligheden er, at vi mest bruger den i weekenden (og ikke hver weekend), hvor der er tid til det. Det er et større projekt, fordi det er en stor kedel at opvarme og rengøringsarbejdet tager også lidt tid.
Derudover har vi en Chemex, en french press fra Bodum og en Nespresso maskine.
Maskinen vi bruger mest er Nespresso-maskinen. Ikke fordi kaffen er bedst, billigst eller den foretrukne. Det er bare den hurtigste. Når man står og jonglerer flyverdragter, havregrød og madpakker om morgenen, så er 5-10 sekunders interaktion, for at få en middelmådig kop kaffe, en vinder. Opgraderingen ville være en semi/fuldautomatisk maskine.
Andre i min familie har hhv. en automatisk Delonghi med kværn og en automatisk Delonghi med kværn og mælkeskummer. Jeg synes mælkeskummerne i stort set alle automatiske maskine er super dårlige, men kværn og brygning er de ganske udemærket til. Særligt til en travl familie.
Hvis jeg skulle foreslå opgraderinger til din kaffeglæde, så ville jeg nok sige, at det kommer meget an på, hvad en opgradering er værd for dig. Både i tid og i penge. Den vigtigste opgradering, du kan lave, uanset dine præferencer, er:
* Find nogle gode bønner.
* Opbevar dem korrekt og (bare tilnærmelsesvist) lufttæt.
* Tag ikke flere ud end du skal bruge i løbet af højst et par dage.
* Kværn først når det skal bruges.
Hvis du gider at bruge 5-10 minutter på at lave kaffe, hver gang du skal have en kop, så er der mange muligheder, som nærmere begrænses af den type kaffe, du ønsker. V60, Chemex, French press, Bialetti Brikka, etc. Jeg er rigtig glad for Chemex'en.
Hvis du vil have en let løsning til en klar opgradering: Semi/fuldautomatisk mid-market espressomaskine. Det behøver ikke være Delonghi. Det kunne også være Philips eller en af de mange andre maskiner. Det er nemt, hurtigt og kræver begrænset interaktion og giver en rigtig udemærket kop kaffe, der ligger langt over niveauet for kapsel-kaffe.
Desuden kan jeg anbefale James Hoffmann på Youtube:
https://www.youtube.com[...]
Han ved en masse om kaffe (han har været verdensmester i det brune stads) og er meget nørdet. Det fede er, at han ikke er religiøs på området og selvom man ikke følger alle hans erfaringer til punkt og prikke, så er der meget grundlæggende forståelse at hente.
Husk at han nørder i kaffe som vi andre nørder i hardware. Derfor betyder et halv gram kaffe en masse for ham, selvom vi måske ikke ville opdage det. Sådan er det, når man nørder i ting. -- [Mere] Kaffe; Net-etikette; Saglighed
[Mindre] Skjult reklame; Hysteri; Biased svar --
Sidst redigeret 27-10-2020 12:51 1. Kaffe er svært. Meget meget meget svært at brygge perfekt. Vi kalder det vi drikker "en god kop kaffe" men sandheden er at de færreste har smagt en god kop kaffe. Jeg er lykkedes en enkelt gang at lave en der var meget tæt på perfekt. En godt brygget kaffe er sødlig, få bitterstoffer, rund og smager af de noter der er karakteristisk for den bønne man har brugt. Jeg har lavet mange anstændige kopper, mit udstyr er Izzo Alex Dual MK2 PID og en Baratza Sette med vejning.
2. Hvis du vil have god kaffe så kan du ikke bruge supermarkedskaffe. Sådan er det bare. Ikke noget snob her, kun ren fysik og kemi virkelighed. Hvis du har brug for at bliver overbevist, skriver jeg gerne lidt mere om det.
3. Det nemmeste (ud fra hvad jeg har hørt) er en Aeropress. Mit forslag er dette setup:
https://www.kaffemekka.dk[...]
https://www.elgiganten.dk[...]
og en af disse kaffer:
https://www.kaffemekka.dk[...]
Hvis du er fancy og vil bruge 600,- på komfort:
https://www.kaffemekka.dk[...]
4. Find en opskrift fra en der ved hvad de snakker om og som har en smagsprofil du tænker er dig. Følg den PRÆCIST, igen og igen og igen. Når du kan få det samme resultat så læs op på hvad der giver hvilket resultat.
5. En bestemt kaffe er bedst når den bliver: Kværnet til en bestemt finhed, får vand ved den rigtige temp, er i kontakt med vandet det rigtige antal sekunder eller minutter osv ift bryggemetode. For groft og kaffen bliver for tynd, for fin og kaffen for smagsnoter der ikker klæder den, for mange bitterstoffer.
Bitterstoffer kan også blive overvældende hvis den er i vandet for lang tid, eller vandet er for varmt, for koldt vand og den bliver for syrlig.... Og så videre og så videre
6. Mine forudsætninger for at sige alt det her er at jeg erkendte en dag at jeg nok ikke vidste hvad kaffe skulle smage af, så jeg prøvede på billigst (HA!) vis at finde ud af hvad en espresso skal smage af. Kan ikke anbefale den vej hvis man ikke har 20.000,- ved nykøb 12.000 brugt til hobbyen. Man ender op med en Dual Boiler og kværn til minimum 4000,-. Jeg er ikke mærkevaresnob eller noge ti den retning, jeg går efter the bare minimum der kan klare opgaven. Har brugt rigtig meget tid på det her, espressobar.dk er din ven.
-- 29
Jeg synes det er fedt at folk går op i et eller andet.
Så uden at sparke dig i skridtet og fornærme dig; er en god kop kaffe ikke ret subjektivt?
Altså, jeg er med på at supermarkederne ikke selv sorterer, rister, skyller, polerer og kæler for de bønner de sælger, men jeg vil da vove at påstå at udvalget er eksploderet de senere år.
Så.. mit spørgsmål er begrænset til følgende; hvad er en dårlig kop kaffe, i din optik? -- Anmeld mine kommentarer såfremt du finder dem anstødelige, moderationen her på siden er yderst kompetent. #28, er du mig? Vi har samme setup ;)
Jeg gør faktisk det at jeg tænder den inden jeg går i bad, så er den klar når jeg er færdig, så jeg lige kan lave en kop til konen og jeg.
Må indrømme den blot lige får kluden og en hurtig skyller i dagligdagen - Sætter dog lige en halv time af hver weekend til ordne den (Står typisk i køkkenet der og laver simremad der), samt den får den store tur en gang om måneden.
Bevares - Hvis man ikke er typen der lige sætter 5-10 af om morgenen til sådan noget, så skal man absolut ikke købe det setup. -- Sidst redigeret 27-10-2020 14:41 #30 Jeg definerer en god kop kaffe udfra potentialet i bønnen og hvad de fleste mennesker finder behageligt. Der er selvfølgelig forskellige smagsoplevelser, en af mine venner elsker friskpresset citron saft, han hader sukker. Når han spiser en kage har han samme beskrivelse af smagen som hvis jeg spiser det hvide fra en appelsin skal. Men de fleste af os har nogenlunde samme præferencer.
Så en god kop kaffe i mine øjne vil være så rund og sødlig (ikke sukker sød) som den kan være udfra bønnens indhold af smagsstoffer. Med masser af smagsnoter uden for meget bitterhed.
En dårlig kop kaffe er fyldt med de uønskede smagsstoffer, så ja det er individuelt hvad folk kan lide. Men en bestemt smagsprofil kræver den korrekte opskrift, hvadenten man foretrækker bitter eller sødlig eller syrlig kaffe.
Der er masser af forskellige bønner i supermarkedet, men deres måde at håndtere lager tillader ikke at respektere de kemiske fysiske processer der foregår i bønnerne efter ristning. De smagsstoffer vi godt kan lide i bønnen er flygtige, dvs de fordamper og ændrer sig over tid. Efter ristning skal bænnerne afgasse i 7 til 10 dage, der er for meget CO2 i dem for eksempel, CO2 er det der giver crema i espresso shots.
Men der er så mange faktorer, fx var jeg overrasket over hvor forskelligt vand er. BWT laver et filter der fjerner mineraler fra vand, men har også et "filter" der tilfører magnesium (hvis jeg husker korrekt) fordi magnesium er med til at trække smagsstoffer ud af kaffen. (eller også var det en blokker for bitterstofferne) Der findes også et firma der laver små mineral blandinger til vand fra omvendt osmose vand.
Jeg bliver aldrig fornærmet over at blive udfordret på mine udmeldinger, i mine øjne er det et tegn på respekt når man udfordrer andres opfattelse af verden, og vi burde gøre det mere og byde det velkomment. Hvis jeg bliver afkrævet en forklaring og jeg ikke kan give den, vil det være en fortjeneste at blive opmærksom på at jeg faktisk ikke har den nødvendige forståelse. -- Kan se at der lidt forvirring omkring kaffekværne.
Der er to slags maskiner der bliver kaldt for "kværn" kun den ene er en kværn. En kværn er to uens flader der bevæger sig modsat hinanden, og knuser materialet i det mellemrum man har indstillet.
Den anden slags er en blender mekanisme der bare slår og skærer tilfældigt
Det man betaler for når man bevæger sig op ad pris/kvalitet spektret er ensformighed.
Når man kværner en bønne bliver den knust imellem de to kværn skiver, hvis vi har indstillet en afstand på 2mm imellem dem burde denj holde op med at findele bønnerne når de flader under 2mm i størrelse. Men det er bare ikke altid (faktisk kun sjældent) tilfældet.
Når bønnerne bliver findelt i mindre stykker end mellemrummet mellem kværn skiverne kalder vi det for "fines"
En kaffeopskrift er udregnet bl.a. ud fra hvor fint bønnerne er malet. Hvis en procentdel af bønnerne er 5 til ti gange mindre end det ønskede resultat vil opskriften ikke give det ønskede resultat.
Generelt kan en anstændig kaffekværn til espresso ikke produceres og sælges for under 3000,- - men snakker vi filter kaffe eller stempel kaffe findes der nogle vel udtænkte modeller der kan opnå ok resultater. For eksempel Wilfa som mange har success med.
Til espresso sigen man normalt at man skal bruge 30% af budgettet på bryggeren og resten på kværnen, da det er den der afgør hvor meget man får ud af bønnerne. --
32
Fedt at du gider gå så grundigt til værks med din respons.
Jeg er absolut ikke connaisseur, men jeg kan godt li' kaffe, jeg er nået så langt at jeg er parat til at skifte min kaffehakker ud, det er sådan en billig sag med et dobbeltblad, dvs. den hakker bønnen.
Hvis jeg gider, propper jeg sommetider lidt salt i bønnerne, det var der en anden nørd der anbefalede, og pudsigt nok har han ret; er kaffen for bitter er det et trick.
Jeg drikker kun kaffe fra stempelkande og kaffemaskine, forbedrer jeg min kop ved at bruge 600 kroner på en Wilfa, hvis vi går ud fra at kaffen er den samme?
Jeg er klar, hvis du ligesom mener at det er pengene værd. -- Anmeld mine kommentarer såfremt du finder dem anstødelige, moderationen her på siden er yderst kompetent. #34 Hvis du vil have forklaringen på salt i kaffen, så finder du den her:
https://www.youtube.com[...]
Kort forklaring: Salt maskerer bitterhed. Hvis salt gør noget for dig, så er kaffen bitter (enten fordi det er dårlig kaffe, for fint malet, for hårdt brændt eller over-extracted).
Mht. Wilfa, så er det et godt bud på Value-for-money. Bare husk, at den ikke laver espresso.
Review: https://www.youtube.com[...]
-- [Mere] Kaffe; Net-etikette; Saglighed
[Mindre] Skjult reklame; Hysteri; Biased svar #34 Hvis du laver stempel kaffe får du helt sikkert mere ud af at kværne kaffen. Hvis du har et super marked i nærheden med en kværn, så tag en smule af de rester der ligger ved den og sammenlign med det resultat du har med din nuværende.
Hvis du vil finde ud af om det kan betale sig for dig, kunne du evt få kaffen malet hvor du køber den hvis der er en kværn der, ellers bestille en pose kaffe der bliver kværnet for dig 45,- for 250 kværnet til stempel kaffe her.
https://www.kaffemekka.dk[...]
Mht "hvis kaffen er den samme" kan jeg ikke rigtigt sige noget om. Kommer an på rigtigt mange ting. Men du vill med 100% sikkerhed få et mere ensartet resultat, og det højner jo alt andet lige muligheden for forbedringer. -- #38 Der er to måder at se kaffebrygning på, enten "jeg skal bare have noget kaffe" eller "hvordan maximerer jeg mit udbytte fra bønnerne". Hvis du spørger om nummer 2, så er problemet ved kaffemaskinen at du ikke kan styre temp, og kværnen er sikkert heller ikke særlig ensartet i sit resultat.
#37 Ja der sker jo noget med ens opfattelse af hvordan ting smager, når man fokuserer sin opmærksomhed så meget. Jeg startede med en gammel Pavoni, opdagede at jeg ikke vidste hvadf kaffen egentlig skulle smage af, købte en PID maskine, og så fandt jeg ud af hvor godt det faktisk kan smage.... Og hvor rædsomt når man rammer forkert : ) -- 39# yeps, det er jo nok desværre et spørgsmål om jeg har vænnet mig til at drikke for god kaffe.
Jeg drikker nærmest aldrig kaffe andre steder end hjemme, jeg kan simpelthen ikke drikke en kopi BKI kaffe mere..
Jeg er super glad for min maskine, men de første 100 kopper jeg lavede smagte ikke godt :) -- #38 Jeg synes, det er med kaffe som det er med så meget andet.
Springet fra billig, dårlig kaffe lavet på billigt, dårligt udstyr og op til "lidt over middel" kaffe lavet på "lidt over middel udstyr" er enormt. Springet derfra og op til fantastisk kaffe på dyrt, kvalitetsudstyr er måske tydeligt for entusiaster, men formentlig til at overse for folk, der bare skal have deres fix (som gerne må smage bedre end dårligt, når nu man har muligheden).
Argumentet er det samme som folk, der mener, at man ikke kan spille CSGO, hvis man ikke har en i7-cpu og 1080TI som minimum. Forskellen fra CPU-integreret-grafik til dedikeret grafikkort er (som regel) stor, men forskellen fra 1650 GTX til 3080RTX i CSGO er muligvis til at se, men næppe afgørende for spilleglæden.
Marginal gains er altså faldende, jo flere penge man smider efter sin kaffe.
Jeg kender ikke kaffemaskinen du linker til specifikt, men det kunne sikkert være en fin løsning. Der er dog ikke noget i vejen med din nuværende Moccamaster i store træk. Hvis du vil have en billigere løsning (som i stedet kræver mere arbejde), så kunne Wilfa kværnen også være et godt bud kombineret med din Moccamaster. Så er du i hvert fald garanteret en ret udemærket kværn (i bytte for manuelt arbejde). -- [Mere] Kaffe; Net-etikette; Saglighed
[Mindre] Skjult reklame; Hysteri; Biased svar 40
BKI er vll også nærmest et bandeord, når vi snakker kaff..
Jeg har en kammerat der sværger til BKI, det smager af selvdødt pindsvin. -- Anmeld mine kommentarer såfremt du finder dem anstødelige, moderationen her på siden er yderst kompetent. Det nemmeste måde, og første skridt, til at oppe dit game vil som mange har nævnt altid være bønner og kværn. Din Moccamaster kan du sagtens fortsætte på.
Jeg vil anbefale denne kværn: https://www.pricerunner.dk[...]
Til bønner så prøv dig frem, det er noget af det sjove at få lidt forskelligt. Der er f.eks. mange sider der sælger på nettet, eller du kan tage den nemmere løsning med et kaffeabonnement.
Jeg kan ikke sætte nok streg under, at selve kværnen er det vigtigste, du kan komme langt med en god kværn og en standard Moccamaster :) -- Ingen der har nævnt det i tråden. Hold jer fra robusta bønner og vælg i stedet arabica bønner, da disse generelt er af højere kvalitet.
Og hvis du er følsom (svært ved at sove) over koffein, så skal du især undgå robusta, da de indeholder ca. dobbelt så meget koffein ift. arabica.
https://www.rigtigkaffe.dk[...] -- Corsair Carbide 275R | Ryzen 3400G
XFX 5500XT 8GB | Dark Rock Pro 4 | MSI B450M
16 GB Corsair LPX 3200 MHz
Corsair CV550 | 2 x 480 GB Kingston A400
Grundet øget spam aktivitet fra gæstebrugere, er det desværre ikke længere muligt, at oprette svar som gæst.
Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.
Opret bruger | Login
|
Du skal være logget ind for at tilmelde dig nyhedsbrev.
Hvilken udbyder har du til internet? 424 personer har stemt - Mit energiselskab (Ewii f.eks) 11%
|