Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V3
Login / opret bruger

Forum \ Hardware \ Generel hardware
Denne tråd er over 6 måneder gammel

Er du sikker på, at du har noget relevant at tilføje?

Anti-statisk måtte, PC byg, Jordforbindelse, Radit...

Af Gæst Pichu Lv5 | 21-03-2023 23:36 | 777 visninger | 11 svar, hop til seneste
Halløj derude. Jeg skal til at bygge min første pc og har forsøgt at danne mig en forståelse af ESD, og hvordan jeg bedst håndtere komponenterne. Men der er godt nok mange råd derude som modsiger hinanden, eller mangler kontekst. Rådet med det længste ekko er at røre ved kabinettet før man rører ved andre komponenter. Men hjælper det noget at røre et tomt kabinet? (På et træbord, på gulvtæppe). Nogle anbefaler at sætte strømforsyningen i kabinettet, og tilslutte i en kontakt med jordforbindelse. Andre siger at det kan være direkte farligt. Jeg har en lille antikstatisk måtte med tilhørende armbånd. Men er i tvivl om hvordan jeg bedst udnytter den. https://eustore.ifixit.com[...] Ledning fra måtte til mig, den er jeg med på. Men anden ledning fra måtte til hvad er jeg ikke helt 100 på. - Skrue på tomt Kabinet? - Ikke-malet del af radiator? (nogle anbefaler det. Andre mener at man risikerer at dræbe naboen eller deres kat) - Ind i hvad end det tredje hul på min stikkontakt her er?: https://ibb.co[...] --- Kiggede på min stikkontakt og talte 3 huller, så jeg løb straks ud og købte en Schuko adapter, så jeg kunne koble min strømforsyning til jord... Troede jeg. Det tredje hul er helt rundt og sidder en tand højere oppe end en normalt dansk kontakt med jord (type K). Nogen der ved hvad der foregår her? (Bor i et kollegium bygget i 1970). Håber nogen her med forstand på det kan hjælpe mig med at redde lidt ud i det :)
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#1
Barsken
Mega Supporter
21-03-2023 23:47

Rapporter til Admin
Husk sølvpapirshatten... Nej, lad nu være med at overtænke det. Jeg har aldrig gjort eller haft nogen af de ting du beskriver, og jeg har endnu til gode at ødelægge komponenter (i hvert fald pga. statisk elektricitet). Så længe du ikke indleder operationen med at gnide en ballon på din nylonsweater og den slags, så er det sikkert helt fint.
--
/out
#2
Barsken
Mega Supporter
21-03-2023 23:54

Rapporter til Admin
... medmindre du bare er en troll. Jo mere jeg nærlæser dit indlæg, jo mere hælder jeg til den konklusion ;-)
--
/out
#3
BentOver
Semi Nørd
22-03-2023 00:25

Rapporter til Admin
I stikkontaktens 3. hul burde der sidde en plastikdims, lidt lysere end omgivelserne. Din dims mangler tydeligvis, jeg har den på mine. Ved ikke hvilken funktion den har, tvivler på nogen som helst. Du har cut-outet til et jordben under dit 3. hul, men eftersom det er blindt er der ikke jord i din stikkontakt. Glem esd, det er et non-issue.
--
I am a signature virus, please copy me to your own sig to help me spread.
#4
Pichu Lv5
Gæst
22-03-2023 01:36

Rapporter til Admin
#1 Du har aldrig i dine maskiners levetid oplevet en blå skærm, uventet nedlukning, eller nogen som helst tilsyneladende uforklarlig fejl? Og du kan med sikkerhed sige at alle dine komponenter har levet op til det potentiale de havde da du købte dem? Størstedelen af skader forårsaget af ESD er jo ikke katastrofale tilfælde som kan ses med det samme, men latente. Altså hvor maskinen virker fint i starten, men komponenters levetid kan være markant forringet. #2 Et par humoristiske præg har jeg brugt ja. Men bestemt med et legitimt ønske om at blive klogere. - Hvis det var katten der drev det over grænsen, så var det en reference til kommentar #3 i denne tråd: https://ing.dk[...] #3 Tak for brugbar information angående stikkontakten. Men at ESD er en non-issue er jo ikke korrekt. Det er muligt at det sjældent er særlig stor issue, men om det er, ved man først i retrospekt. (Hvis man overhovedet opdager hvad issue'n er når den opstår).
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#5
Barsken
Mega Supporter
22-03-2023 06:47

Rapporter til Admin
#4 Jeg havde fået et par øl, og var måske derfor en smule for friskfyrsagtigt - beklager :-)
--
/out
#6
Freak13
Monsterbruger
22-03-2023 08:35

Rapporter til Admin
Jeg tror ikke du skal være nervøs. Har aldrig oplevet problemer på den del. Jeg ville nok ikke gå i gang en kold vinterdag, hvor jeg har en stor striktrøje på, i strømpesokker mens jeg går henover et gulvtæppe, og er elektrisk ladet. Men rør ved din radiator inden, også er du godt kørende :)
--
Ryzen 3950x | RTX 2080 TI | X570 Ultra | Corsair H150i PRO | 970 EVO 1TB | 2 x 8 TB Ironwolf HDD | 64 GB - 3600 MHZ | 3 x 27" Aorus IPS 1 ms 144 hz |
#7
potteplante
Giga Supporter
22-03-2023 08:43

Rapporter til Admin
Umiddelbart har jeg ikke haft problemer med det, men undgår det også så vidt muligt. Lige at røre ved vanhanen eller radiatoren, lad vær med at have uld trøjen på og så på et gulvtæppe. Husker den her video som Linus og Dr boom? laver sammen der virker det som det kan tage nogen tæv. https://www.youtube.com[...]
--
Google is your friend!
#8
jbred
Giga Supporter
22-03-2023 08:51

Rapporter til Admin
Jeg ruller altid min 3*4 meter anstatiske måtte ud, tager alt tøjet af, lænker mig til radiatoren med et kobber kabel, ligger mig på måtten, samler PC. For lidt bedre kontakt, barber hele kroppen. Vask dig i ESD sæbe, det til gulvvask først.
--
#9
Gorm
Superbruger
22-03-2023 09:15

Rapporter til Admin
Dem der siger det er uvæsentligt har vist ikke målt på chips der har været ramt. Mange af de åbentlyse steder at tage fat er sikkert fine, og så går det godt. Tag fat i kabinettet, og rør et sted på komponenten du skal sætte i der ser nogenlunde sikker ud - typisk et metalskjold af en eller anden art, og så burde det gå fint. Lad være med at have nogle dele, inklusive tilsluttet skærm, usb højtalere, etc. i stikkontakter mens du roder. Hvis du kan mærke det summer eller får et rap over nallerne, burde du nok have gjort noget.
--
#10
stallemanden
HOL Moderator
22-03-2023 10:44

Rapporter til Admin
Målet vil altid være, at have samme potentiale som det du piller ved. ESD er et resultat af, IKKE at have samme potentiale som det man piller ved. Så har du alle dine komponenter i poser når du lægger dem på din måtte. Tager armbåndet på og pakker tingene ud, og lægger dem på måtten, så burde du være good to go i de fleste tilfælde. Kabinettet skal selvfølgelig også være på måtten, eller på anden vis have forbindelse til den. At forbinde måtten til jord, er ikke nødvendigvis en gevinst, hvis ikke du gør brug af samme fremgangsmåde i forhold til at have komponenterne på måtten. Det viste kit, bruger du den blå på dig, og i mangel på en jordforbindelse, ville jeg forbinde kabinettet med den sorte ledning til måtten. Den viste stikkontakt; det runde/3. hul er IKKE jord, og er ikke forbundet til noget. Som jeg lige husker det, er det en mulighed for at fæste et blænddæksel på stikkontakten.
--
https://onsdagssnegl.dk[...] "Held er noget, der indtræffer, når grundige forberedelser mødes med gunstig lejlighed"
#11
Bonnevie
Superbruger
22-03-2023 13:36

Rapporter til Admin
Når det kommer til ens dyre hardware så er ESD det jeg vil kalde low risk, high severity. Som OP netop påpeger i #4 så kan komponent fejl være latente og du vil aldrig vide bedre. På arbejdet har jeg med relativt billigt elektronik at gøre så ESD har aldrig været noget jeg har gået op i, da fejlfinding er hurtig. Men derhjemme tager jeg et par forholdsregler. Kun bomuldstøj, ingen sko, og rør ved vandhanen en sjælden gang. Jeg gør det fordi at ESD er en realitet, men jeg gør ikke mere fordi risikoen er lav. Hvis du lykkedes med at forbinde dig til jord i stikkontakten så husk at det skal være med 1 MegaOhm forbindelse. Zenitech har en masse dims og giver fin rådgivning: https://www.zenitech.dk[...]
--
SSUPD Mesh******* - 10% damaged 5600x - Aorus B450-i - 1x16gb Fury 3200 Cl16 - Strix 1080 - Full 280mm EK-Watercooled - SF600 Plat

Opret svar til indlægget: Anti-statisk måtte, PC byg, Jordforbindelse, Radit...

Grundet øget spam aktivitet fra gæstebrugere, er det desværre ikke længere muligt, at oprette svar som gæst.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.

Opret bruger | Login
NYHEDSBREV
Afstemning


ANNONCE