Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V3
Login / opret bruger


Razer Blade 18

Af Thomas Eriksen | 16-04-2024 | 2821 visninger | 0 kommentarer


Producent: Razer
Sponsor: Razer
Razer Blade 18

Det er efterhånden længe siden, jeg sidst har anmeldt en bærbar computer, så det var med stor glæde, at jeg blev tilbudt at anmelde en igen. Der er nemlig tale om en bærbar ud over det sædvanlige, både hvad angår størrelse, pris og ikke mindst ydelse. Det er nemlig Razer Blade 18, som er den største bærbar fra Razer udstyret med den største mobile Intel i9-processor og det største GeForce RTX, man kan få. Så min begejstring, da jeg modtog pakken med Razer Blade 18, for her er en computer, som har nærmest al den ydelse, man skal bruge i en stadig relativt kompakt form.


 

Design

Når jeg hører ordet "Razer", forventer jeg automatisk produkter, der er rettet mod gameren, gerne med en masse flashy lys og design detaljer. Men der tog jeg fejl, for Razer Blade 18 er måske en af de mest diskrete laptops på markedet. Et helt fladt design næsten uden lys eller andre "gamer" detaljer betyder, at skulle du tage den med på et forretningsmøde, så vil det eneste, der rigtigt vækker opsigt, være størrelsen og det relativt store Razer-logo på bagsiden af skærmen som kan lyse op.
 
Tastaturet er et klassisk fladt tastatur, som måske nok ser godt ud, men som jeg personligt ikke er fan af (læs mere om det senere i artiklen). Lidt unormalt for en så stor bærbar har man valgt at ikke benytte et tastatur med numeriske taster. Om jeg er fan ved jeg ikke rigtigt, for på den ene side betyder min baggrund indenfor regnskab, at jeg er stor fan af numeriske tastaturer og bruger dem hver gang jeg skal tastes tal længere end 2 cifre. Men det manglende numeriske tastatur har faktisk en stor fordel, touchpaden er nemlig centreret midt på kabinettet og ikke som på mange andre, hvor det er placeret til venstre for midten. Det bidrager til at give et flot og stilrent udseende. Derudover er der også plads til nogle større og bedre højttalere på hver side af tastaturet.
 
Så alt i alt en rigtigt stilrent designet bærbar, hvilket jeg er stor fan af.


 

Størrelse og vægt

 
Som navnet antyder, er der tale om en stor bærbar, for det er trods alt den eneste måde, man kan få en 18" skærm i en bærbar. Når man samtidig parer det med den største CPU og GPU, så stiller det også nogle krav til kølingen, og derfor stiger vægten også. Det er da også den største bærbar, jeg nogensinde har testet eller ejet. For eksempel er dybden kun 5 cm mindre end bredden på den 14" bærbar, jeg bruger på mit arbejde. Men det er samtidig vigtigt at pointere at der nærmest ikke er noget spild plads på Razer blade 18, for der er mellem 5 og 10 mm ramme uden om skærmen så dimensionerne er dikteret af størrelsen på skærmen. 
 
Når det kommer til vægten på 3,1 kg, så ejede jeg nok en bærbar tilbage omkring år 2000, der vejede lidt mere, men det var trods alt en anden tid. Men når det er sagt, så skal man huske på, at et RTX 4090 til en stationær computer vejer 2,3 kg, så når man tænker på, hvilken hardware der er indeni det stilfulde kabinet, er det faktisk meget imponerende og endda i den lave ende når man sammenligner med andre 18" laptops fra konkurrenterne. 
 
Normalt ville jeg ikke bruge mange linjer på at omtale strømforsyningen, men når en bærbar har de specifikationer, som Razer Blade 18 har, kræver det også en strømforsyning ud over det sædvanlige. Den er nemlig på intet mindre end 330 watt og vejer hele 930 gram (ja, jeg har vejet den), og vi kommer derfor op på en samlet vægt på lidt over 4 kg, når du skal have den med dig i tasken. Men igen, du køber næppe en Razer blade 18 for at have den med dig på arbejde eller i toget, det er mere en erstatning for en stationær computer som er super nem at have med til vennerne når der skal games. 


 

Tastatur og touchpad

 
Tastaturet er nok det område på hele Razer Blade 18, der har skuffet mig mest. Da jeg først pakkede den ud, troede jeg faktisk, at det var mindre end normale tastaturer, og jeg måtte derfor hive et målebånd frem blot for at konstatere, at det er et helt normalt størrelse tastatur. Det var blot en visuel illusion på grund af Razer Blade 18's fysiske størrelse.
 
Men skuffelsen kommer primært fra selve det tastatur, man har valgt, et fuldstændigt fladt tastatur uden mellemrum mellem tasterne, der betyder, at man ikke har nogle punkter at navigere efter, når man skriver, og det er endnu værre, når man gamer. Da tastaturet samtidig er meget langt væk fra kanten, er der nærmest ingenting, der gør, at jeg kan orientere mig, og jeg endte ofte med at kigge ned for at finde tasterne, jeg skulle bruge.
 
Det er muligt, at det er et designvalg, at man gerne har ville have et fladt tastatur, som ser godt ud og måske minder lidt om tastaturet på en MacBook. Men jeg ville ønske at man havde valget et mere gamer fokuseret keyboard og jeg blev aldrig gode venner med det. Jeg havde klart forventet mig mere af tastaturet i en en bærbar til over 40.000 kr.
 
Touchpaden er til gengæld dejligt stor og fungerer godt. Den er dejligt responsiv, samtidig med at den faktisk ikke registrerer input fra mine håndflader, som hele tiden hviler på den, når jeg gamer eller skriver. Men når det er sagt, så er jeg nok alligevel større fan af mindre touchpads, da jeg kun bruger dem i nødstilfælde, og den store størrelse gør, at kanten af den ligger længere inde på mine håndflader, end jeg foretrækker.


 

Batteritid

 
Jeg har lavet nogle simple batteritests, men allerede fra første færd var der ingen tvivl om, at batteriet kun er til nødstilfælde og ikke til at give dig mange timers brug. Som eksempel står Razer Blade 18 tændt ved siden af mig, mens jeg skriver denne artikel. Lidt tidligere havde jeg tilsluttet min 65 watt USB-oplader (fordi den altid ligger ved mit skrivebord), og selv det var ikke nok til at den kunne holde strømmen.
 
En anden test var, at jeg satte den til på batteri og skruede helt op for skærmen, men ellers ikke lod den lave andet end at vise Windows 11. På 10 minutter gik den fra 34% strøm til 20%, hvilket betyder, at den uden at overhovedet blive brugt, har strøm til at stå tændt i omkring 70 minutter.
 
Jeg har naturligvis også prøvet at teste kun på batteri. Jeg kørte 3D Mark Timespy Extreme kun tilsluttet batteri. Det tog ca. 9 minutter at køre testen, og så stod den det sidste minut bare tændt for at komme op på 10 minutter. Der gik den fra 96% til 78%, hvilket giver strøm til omkring 55 minutter eller mindre.


 

Skærmen

 
Skærmen er noget af det største, man kan finde på en bærbar, og det er faktisk rigtigt rart at have med en bærbar at gøre, som har en ordentlig stor skærm, så behøver man ikke sidde og knibe øjnene sammen for at læse det, der står (ja, jeg er ved at være gammel :-).
 
Skærmen på den model, jeg har testet, er en 240 Hz skærm i 2560*1600 opløsningen, og jeg er rigtigt tilfreds med oplevelsen, for skærmen er rigtig lys, når man skruer helt op, og farverne er rigtigt flotte og klare. Der findes også en model med en 4K-skærm, men jeg synes, at denne opløsning er et perfekt kompromis til størrelsen af skærmen, og så skal grafikkortet heller ikke trække en meget højere opløsning.


 

Dagligt brug

 
Mens jeg er begejstret for ydelsen, så er det daglige brug faktisk lidt undervældende. På grund af størrelsen er det mere en desktop-replacement til folk, som gerne vil spille de nyeste spil, men som måske ikke har pladsen til at stille en stationær computer op, og hvor en konsol ikke er nok. Den store størrelse betyder, at det ikke lige er en, man tager frem i bussen og skriver lidt på, og jeg tog den kun et par enkelte gange med i sofaen for at prøve, om det var muligt. Den er simpelthen for stor og klodset til, at jeg valgte at bruge den, og når tastaturet, som tidligere nævnt, absolut ikke falder i min smag, så oplevede jeg faktisk, at jeg hellere rejste mig og gik ind til min primære computer end jeg ville bruge Razer'en, der alligevel lå i stuen.
 

Støjniveau

 
Razer Blade 18 er, som tidligere nævnt, en bærbar computer med virkelig mange kræfter, og det kommer desværre med en pris. Støjniveauet er rigtigt højt, når man spiller. Jeg har desværre ikke en DB-måler, men brugte min Google Pixel 8 Pro og en lydmåler-app. I den afstand, mit hoved normalt er, målte jeg op til 54 dB, og under Windows-brug med blæseren kørende let (hvilket den gør det meste af tiden, også i Windows), var det omkring 38-40 dB. Til sammenligning så er lydniveauet fra min stationære computer omkring 33 dB, hvor jeg sidder.
 
Sagt med andre ord, forvent lidt lyd, når du sidder og bruger din i Windows, men ikke noget, der er super irriterende. Men når du spiller, vil jeg absolut anbefale et headset, for den er ret støjende.



 

Tests

 
Jeg har kørt en række tests på den, men da vi desværre ikke har testet en gamer-laptop fornyeligt, har jeg valgt at sammenligne den med vores grafikkort-tests på vores stationære testsystem. I teorien lyder de to systemer også ret ens. Vores testsystem benytter en Intel i9-12900K med 32 GB RAM, og Razer Blade 18 benytter en Intel i9-13950HX, også med 32 GB RAM. Begge systemer benytter Windows 11, så der er altså tale om to highend-systemer, selvom vores testsystem er ved at være et par generationer gammelt.
 
Jeg startede derfor med at køre en Cinebench R23 for at se, hvordan de to systemer ligger overfor hinanden.


 
Resultatet i singlecore var super tæt, og vi er nede i en forskel, der er så lille, at jeg har oplevet Z690-kort, der var langsommere. I multicore er historien en smule anderledes. Her er den lidt bagefter, hvilket jo er at forvente, da CPU'en har en maksimal TDP på 55 watt, hvor 12900K har en maksimal TDP på 125 watt. Så der er næppe strøm nok til, at alle kerner kan køre lige så hurtigt, som de kan på en desktop-computer.

3DMark Firestrike 










Som du kan se så ligger ydelsen på Razer Blade 18 lige over og lige under det man kan forvente fra en stationær computer med RTX 3080.  Det er helt som forventet.  
 

Øvrige 3DMark 










Igen ligger niveauet lige omkring det man kan forvente fra et RTX 3080 i en stationær computer. 

Spil tests

Jeg har i spil test testet i både 2560x1440 og i skærmens native opløsning på 2560x1600. Grunden til at teste i begge er at man af naturlige årsager nok altid vil vælge at spille i skærmens naturlige opløsning. Men det ville gøre sammenligningsgrundlaget lidt mudret da vi på stationære computere tester i 2560x1440, jeg har derfor valgt at inkludere begge resultater.

F1 2022 




Nu kommer vi til rigtige spil og nu begynder den nyere arkitektur at trække fra sidste generations kort. Vi ser her at Razer Blade 18 er 11 fps hurtigere i F1 22 med Raytracing slået til. Der er stadig rigtigt langt op til det vi så på 4080 kortet. 




Med Raytracing slået fra er fordelen ikke helt så stor over 3080 men den er stadig tilstede og her des det tydeligt at man ikke går glip af ret mange FPS ved at køre i native opløsning. 

Forza Horizon 5




I Forza er ydelsen ikke helt høj nok til at komme op over 3080 TI men det er super tæt og ikke noget man ville kunne se en forskel på. Igen er Native opløsning helt acceptabel 
 

Assassins Creed Valhalla

 


 

Så sker der noget igen, i Assassins Creed Valhalla rykker Razer Blade 18 virkeligt fra sidste generations kort. Hele 18 fps højere eller lige under 20% bedre i samme opløsning. det er noget der kan mærkes. 








Konklusion

 
Konklusionen på denne test må jeg nok indrømme, er lidt påvirket af mine personlige præferencer, når det gælder laptops. Jeg vil nok hellere ofre lidt ydelse for at til gengæld have en bærbar, der er nemmere at have med rundt. Så jeg kan næsten ikke forestille mig et scenarie, hvor jeg ville vælge en 18" bærbar computer.
 
Men når det er sagt, så er det jo et af de valg, man skal gøre op med sig selv, om man helst vil have den maksimale skærm, hvilket jeg må indrømme gør computeren meget bedre at arbejde ved, især fordi den høje opløsning bare er god at have når man arbejder i feks Excel, eller om man vil have en computer, der er nem at have med rundt. Valget må næsten afgøres af, hvad du skal bruge den til, og hvad du forventer af en bærbar.
 
Ydelsen er der i hvert fald ikke noget at udsætte på Razer Blade 18. Når vi taler CPU, er ydelsen ikke langt fra det, man kan finde på desktop CPU'er i multicore ydelse, og i singlecore er den næsten lige med chips fra generationen før.
 
Ydelsen på grafikkortet er også helt i top, i det mindste når man sammenligner med andre bærbar chips. Men sammenligner du med desktop grafikkort, så er den lidt bagefter. Men det handler jo primært om den formfaktor, en bærbar computer er. Den skal kunne køre på batteri (i det mindste et stykke tid), og samtidig skal den kunne komme af med varmen fra komponenterne. Derfor er maks TDP på et mobile 4090 kort 120w, mens et desktop 4090 bruger 450 watt, hvilket er 120 Watt mere end strømforsyningen til hele Razer Blade 18 kan levere.
 
Endelig er der den sidste del, og det er den fysiske kvalitet. Her er Razer Blade 18 helt i top. Den føles solidt bygget hele vejen rundt. Kabinettet føles solidt og lækkert at røre ved, hængslerne til skærmen er solide nok til, at man ikke føler, at skærmen hopper frem og tilbage, hvis man skulle sidde med den på lårene. Det eneste, der skuffede mig, var tastaturet. Jeg siger ikke det er dårlig kvalitet, men  for mig føles det bare lidt for discount til prisen.
 
Nu nævner jeg prisen, og det er nok der, hvor det gør mest ondt. Som jeg skriver dette, er prisen 41.995 kr for hærligheden. Det er virkelig mange penge, det kommer man ikke uden om. Personligt synes jeg, det er for mange penge, men jeg har også et stort hus med plads til eget kontor.
 
Så skal jeg opsummere det på et par linjer, så er det en fantastisk bærbar, med en byggekvalitet helt i top, ydelse som ikke står tilbage for noget i mobilverdenen. Men samtidig får man et støjniveau, der er i den høje ende, og en pris, der matcher. Så ja, køb, hvis du kan leve med manglerne og er villig til at betale prisen.
 
Se prisen hos Pricerunner

Fordele

 
  • Byggekvalitet
  • Ydelse
  • Design
 

Ulemper

 
  • Pris
  • Støjniveau, når du spiller
  • Pris
  • Lidt dårligt tastatur
  • Pris ;-)