* Uofficiel Black/White liste V3
|
ELEGOO Saturn 3 Ultra 12K 3D PrinterAf Heini Nielsen | 29-03-2024 | 3136 visninger | 0 kommentarer
ELEGOO Saturn 3 Ultra 12K
Jeg har overvejet om jeg skulle investere i en 3D-printer. En af grundene til dette er, at jeg spiller Dungeons And Dragons på den gamle måde med terninger og papir. I den traditionelle spillestil kan man bruge forskellige figurer på bordet, hvilket er til stor hjælp under spillet. Jeg er dog helt ny inden for området med 3D-printere og er ikke helt sikker på, om jeg skal købe en. Heldigvis har jeg haft muligheden for at se nærmere på en af Elegoos modeller, nemlig deres ELEGOO Saturn 3 Ultra 12K, som helt sikkert skulle kunne dække langt de fleste af mine behov for at kunne lave nogle spændende 3D-figurer til, når vi spiller Dungeons and Dragons, men også til at lave mange andre 3D-prints.
I denne anmeldelse vil jeg forsøge at fortælle lidt om min oplevelse med at have en 3D-printer for første gang og min oplevelse med at bruge ELEGOO Saturn 3 Ultra. Der er nogle ting, man skal være opmærksom på, især hvis man, som i dette tilfælde, køber en Resin 3D-printer.
Men lad os starte med prisen på ELEGOO Saturn 3 Ultra. Den kan fås til ca. 3800 kr. Derudover skal man have fat i Resin (lad os kalde det for fylden blæk) til printeren, som fås i mange forskellige typer og farver, og prisen ligger typisk på ca. 249 kr for 0,5 kg. Ud over dette skal man helst have en vask/hærdningsmaskine, som jeg ikke fik med denne gang, men som Elegoo har lovet at sende til mig senere. En hærdemaskine er et must for at få det printede objekt til at hærde ordentligt, dog med mindre objekter kan det godt lade sig gøre at få dem rimelig hærdet op.
En anden ting, man skal tage meget højde for, er udluftning. Vi har altså med flydende Epoxy at gøre, og det er ikke helt ufarligt. Man skal også benytte handsker og have maske på. Jeg kan også sige, at lugten er meget kraftig, så god udluftning er næsten et must, vil jeg sige, hvis du benytter printeren inden i dit hus. Jeg vil anbefale et rum, du ikke benytter dig så meget af, og som har et vindue tæt på, som du kan åbne for. Selv om man gør det, så spredes lugten altså ret hurtigt rundt i huset. Det er nok en af de ting, man skal tage meget højde for, når man køber en Resin sprinter.
Hvad består Resin af? Epoxy resin er en syntetisk, kunstig fremstillet substans, der ikke kommer fra naturlige kilder som træer. Den produceres gennem kemiske processer ved anvendelse af biprodukter fra forskellige industrielle kilder. Resin består normalt af to hovedkomponenter: en epoxyharpiks og en hærder. Når disse to komponenter blandes, skaber de en kemisk reaktion, der resulterer i den hærdede form af resin, som bruges til forskellige formål, herunder 3D-printing.
Det var lige en hurtig rundtur om, hvad man skal have i mente, når man går ud at købe sådan en printer. Men lad os se på sagen, og jeg vil prøve at give min mening om ELEGOO Saturn 3 Ultra 12K.
Lad os få pakket op for sagen og se hvad der gemmer sig i kassen som 3D printeren kommer i.
Som det ses, får man en hel del ting med printeren, så der er næsten ikke noget, man mangler for at kunne komme i gang med at printe med det samme. Det eneste, der faktisk mangler, er selve Resin, som Elegoo har været så flinke at sende 1 kg med til mig. Alt er pakket godt ind, så risikoen for, at printeren beskadiges under transporten, er ret minimal. Jeg vil ikke gå i detaljer om alt det medfølgende tilbehør, men jeg vil nævne, at man får et luftfilter med, og faktisk kan man benytte to af dem i printeren.
På siden af printeren finder jeg en USB-port, en WiFi-port, en port til strøm samt en sluk/tænd-knap.
Som det kan ses på billedet ovenover, vises en af de to porte til luftfiltret.
Printeren har fire solide gummifødder under bunden, hvilket sikrer, at printeren står stabilt på bordet under udskrivning.
Noget af det første man starter med på en Resin 3D-printer er at sikre sig, at byggepladen er helt plan med bunden af printeren. Dette gøres ved hjælp af et niveaukort eller simpelthen ved at bruge et almindeligt stykke papir.
USB-stikket er primært nødvendigt til firmwareopdateringer eller hvis man for eksempel modtager et 3D-print fra en anden kilde. Med WiFi-forbindelse kan man dog nemt administrere printeren trådløst og undgå at skulle bruge USB-stikket til daglig brug.
Når man har lavet nivelering af byggepladen, kan resinbeholderen monteres derefter, og nu er jeg snart klar til at printe for første gang.
Det allerførste, jeg startede med, var at opdatere firmwaren i printeren, og derefter kontrollerede jeg, om belysningen så rigtig ud. En ting, jeg glemte at nævne fra starten af, er, at det er meget vigtigt, at printeren står så vandret som muligt, da det kan resultere i fejlprint. Så jeg sikrede mig, at printeren var helt vandret, inden jeg begyndte at printe.
Som med al anden hardware kræver det normalt også brug af en stykke software. Med ELEGOO Saturn 3 Ultra har man mulighed for at bruge to programmer, og jeg valgte at prøve med programmet CHITUBOX, et program, som jeg hurtigt blev ret glad for at bruge, da jeg synes, det er ret enkelt at anvende.
Præcis, som det ses, er der ret mange indstillinger i softwaren, som man kan tilpasse, og det kræver lidt tid at sætte sig ind i det, da der er mange faktorer, der kan påvirke ens printkvalitet. Det er vigtigt at eksperimentere med forskellige indstillinger og justeringer for at opnå de bedste resultater med ens 3D-udskrifter. Det kan være alt fra lagtykkelse, printehastighed, temperatur, understøttelsesstrukturer og meget mere, der kan have indflydelse på, hvordan ens print kommer til at se ud. Det kræver lidt øvelse og erfaring at finde de optimale indstillinger til ens specifikke behov og ønskede resultat.
Jeg startede med at lave en lille, enkel figur, nemlig en kriger til Dungeons and Dragons, da jeg selv spiller en kriger i spillet. Jeg syntes, det kunne være sjovt at begynde der.
Som det ses på displayet på printeren, kan man følge med i, hvor langt printet er nået, samt se, hvad der bliver printet ud. Jeg ved godt, at jeg ikke har fortalt så meget om selve displayet på printeren, men det er rigtig nemt at bruge og navigere rundt i. kan lige nævne at skærmen er en LCD touchskærm og softwaren der bliver brugt styres af Linux.
På de to nederste billeder, kan i se at mit alle første 3D print blevet lavet med succes.
Derefter blev jeg lidt mere modig og tænkte, hvorfor ikke prøve at lave en række figurer på én gang? Dermed prøvede jeg at lave flere figurer på én gang. En ting at huske på er at tilføje støttestrukturer til ens print for at minimere fejl.
Det første billede, som ses nedenfor, viser et print uden støttestrukturer (supports), hvorimod det næste billede viser printet med støttestrukturer på. Støttestrukturer bruges til at understøtte overhængende eller skrøbelige dele af modellen under udskrivningen for at sikre en korrekt og stabil opbygning af printet. Disse strukturer kan fjernes efter udskrivningen er fuldført for at opnå det ønskede udseende og finish på det endelige print.
Ingen tvivl om det, som det ses på de nederste billeder, lykkedes det mig igen at få succes med min printning. Jeg har et lille tip til jer, der måske har svært ved at få de printede enheder af byggepladen. Det er en rigtig god idé at bruge kogende vand og hælde det over bunden af byggepladen, da det gør det meget nemmere at få de printede enheder af. Hvis man ikke gør det, kan de sætte sig ret godt fast på pladen, og i værste tilfælde kan man komme til at ødelægge ens print, hvilket vi selvfølgelig gerne vil undgå. Det kan godt være der er indstillinger der gør dem nemmer.
Detaljerne på figurerne er helt utroligt smukke, og jeg må sige, at jeg er meget imponeret over, hvor flot de er blevet, Her viser ELEGOO Saturn 3 Ultra virkelig, hvad den er i stand til at lave.
Nu tænkte jeg, at siden jeg allerede har prøvet at lave lidt mindre figurer, hvorfor så ikke prøve noget større? Så jeg lavede en femhovedet drage og justerede størrelsen til det største, jeg kunne lave med printeren.
Som det ses på billederne ovenfor, var resultatet igen super godt med meget få fejl, og igen imponerer ELEGOO Saturn 3 Ultra mig mere og mere med, hvad den kan printe ud.
Jeg skulle også lige prøve at lave dronningens hoved fra Diablo 4, og endnu engang lykkedes det at lave et rigtig pænt print med masser af detaljer.
Konklusion
Det har været en spændende oplevelse at få lov til at prøve en Resin 3D-printer for første gang. Jeg har lært rigtig mange ting i processen om, hvad man skal tage højde for, og hvad det kræver at have en Resin-printer. Der er en del overvejelser, man skal gøre sig, før man investerer i en Resin 3D-printer. For det første er Resin ikke helt ufarligt, og lugten er ret kraftig, så man skal have god udluftning. Derudover kræver det også en del plads på bordet. Jeg vil næsten sige, at størrelsen af et normalt computerskrivebord er minimum, da man skal have plads til at gøre de printede objekter rene, og supportstrukturen skal fjernes, hvilket kan svinde lidt på bordet. Så det er en god idé at have viskestykker i nærheden. Men det stopper ikke her; temperaturen i rummet er også noget, man skal tage højde for. Det anbefales at have over 20 grader i rummet. Derudover er der en række indstillinger, som man skal have styr på, såsom løftehastighed, og så videre. Det er altså ikke bare at trykke på print og så køre det.
Men når man har styr på alle disse ting og har taget højde for dem, har det virkelig været en fantastisk oplevelse at bruge ELEGOO Saturn 3 Ultra. Hvis man har brug for hjælp, har Elegoo Facebook-grupper, hvor folk med samme type printer står klar til at hjælpe dig. Det kan jeg virkelig anbefale, da disse grupper har været en stor hjælp for mig til at komme godt i gang med at printe.
Udover det har næsten alle mine prints været i rigtig god kvalitet og med masser af detaljer. Så jeg har faktisk næsten kun positive ting at sige om ELEGOO Saturn 3 Ultra. Prisen er som sagt 3800 kr, men jeg vil sige det på den måde, at hvis du brænder for eksempelvis at spille rollespil og kan benytte muligheden for selv at printe figurer og diverse ting til spillet, så er det faktisk en ret god investering. Men ja, det kræver, at man har pladsen og det optimale frie rum til at kunne benytte sig af en Resin 3D-printer.
Alt i alt kan jeg kun anbefale ELEGOO Saturn 3 Ultra. Den er nem at komme i gang med, har en dejlig stor LCD-skærm, og frem for alt trådløs WiFi, så man kan sidde ved sin Pc på kontoret og printe derfra uden at skulle lede efter et USB-stik og gå ind til selve printeren. ELEGOO Saturn 3 Ultra får helt sikkert min anbefaling til dem, der drømmer om at komme i gang med at printe 3D-objekter.
Se priserne på ELEGOO Saturn 3 Ultra 12K her
Fordele:
- Kvaliteten er super go.
- Trådløs Wifi.
- Hjælpe supporten hos ELEGOO er super go.
- Stor LCD skærm.
Ulemper:
- Lugten fra Resin.
- Resin er Giftig at bruge.
- Godt med Udluftning.
- Kræver godt med bordplads.
|
|