Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V3
Login / opret bruger


AOC AGON AG493UCX2

Af Heini Nielsen | 11-03-2024 | 1522 visninger | 0 kommentarer


Producent: AOC
Sponsor: AOC
AOC AGON AG493UCX2


 

Jeg har fået en lidt ældre skærm ind af døren fra AOC, nemlig deres AGON AG493UCX2, som er en Super Ultra-Wide skærm. Det er kun den anden skærm af den slags, jeg har haft hjemme til test. Sidste gang jeg så på en Super Ultra-skærm, var da jeg havde Philips Brilliance 498P9Z hjemme til test, som I kan læse mere om [HER]. Jeg må sige, den gang var det en kæmpe oplevelse, jeg fik med den skærm, så jeg er lidt spændt på at se, om jeg stadig vil få samme oplevelse med AG493UCX2, eller om den bliver endnu bedre?

Jeg kan sige med det samme, at jeg har lidt ekstra planer med AGON AG493UCX2-skærmen efter denne test, men ikke noget, jeg vil komme nærmere ind på her, så I må lige vente lidt med at se, hvad planerne er. Det er noget, jeg personligt glæder mig til at kunne vise frem til jer senere hen.

Som sagt er AG493UCX2 ikke en ny skærm, så jeg vil ikke gå alt for dybt ind i detaljer om selve skærmen. Der er masser af information tilgængelig på nettet. I stedet vil jeg give jer min mening om selve skærmen, om hvordan det er i dag at bruge en Super Ultra-Skærm i diverse spil, og også om hvordan VA-panelet er at bruge i dag, da de fleste helt nye skærme kommer med OLED-paneler, som er næsten dobbelt så dyre at indkøbe. AG493UCX2 koster nemlig kun 6300 kr i dag, og med 165 Hz og en opdateringshastighed på 1 ms synes jeg faktisk, det lyder som en rimelig fornuftig pris...

 

AOC Agon AG493UCX Specifikationer

 

Paneltype / Baggrundsbelysning

VA / W-LED, kant array

Skærmstørrelse og billedformat

49 tommer / 32:9

Maks. opløsning, opdateringshastighed og kurveradius

5120x1440 @ 120Hz, FreeSyne: 30-120Hz, kurveradius: 1800mm

Indbygget farvedybde/skala

8-bit / DCI-P3, HDR10, DisplayHDR 400

Responstid (GTG)

1 ms

Max lysstyrke

550 nits

Kontrast

3.000:1

Højttalere

2x5w

Videoindgange

2x DisplayPort 1.4; 2x HDMI 2.0; USB-C

Lyd

1x op, 4x ned

USB 3.2

1x op, 4x ned

Strømforbrug

44,1w, lysstyrke @ 200 nits

Panelmål (BxHxD m/base)

47 x 17,9-22,2 x 12,1 tommer (1194 x 455-564 x 307 mm)

Paneltykkelse

152 mm

Bezel Bredde

Top/sider: 0,4 tommer (11 mm), bund: 0,9 tommer (23 mm)

Vægt

14,5 kg

Garanti

4 år

Understøttede opløsninger

AOC AGON AG493UCX understøtter følgende maksimale opløsninger:

HDMI: 5120 x 1440 @ 75 Hz | 3840 x 1080 @ 120 Hz | 2560 x 1440 @ 120 Hz i PBP-tilstand

DP: 5120 x 1440 @ 165 Hz | 2560×1440 @ 120Hz i PBP-tilstand

USB-C: 5120 x 1440 @ 120Hz | 2560×1440 @ 120 Hz i PBP-tilstand*

 

Men lad os se lidt nærmere på skærmen og finde ud af, hvad den kan tilbyde os.

Som det ses på billedet nedenfor, kommer AGON AG493UCX2 i en ret stor kasse, hvilket også var forventet, da det er en 49-tommer skærm, jeg har med at gøre. Selvom emballagen er stor, kan jeg kun sige, at skærmen er pakket rigtig godt ind og er godt beskyttet mod eventuelle slag, der kunne opstå under transporten.
I kassen finder jeg alle de nødvendige kabler, som normalt følger med en skærm, såsom HDMI-kabel, DisplayPort-kabel og strømkabel. Derudover er der diverse manualer og en ledningsholder. Udover det finder jeg en robust fod til skærmen.AGON AG493UCX2 kommer med en fjernbetjening, og jeg må indrømme, at jeg personligt faktisk er ret glad for at bruge den i stedet for at skulle bruge joystick'et under skærmen. Jeg føler, det er hurtigere, men også nemmere at navigere rundt i menuen på skærmen. Ja, det kræver, at man har den ved skærmen, når man skal bruge den, men hvor ofte skifter man egentlig rundt på indstillingerne på sin skærm? Jeg gør det ikke så tit; når jeg først har fundet en god indstilling på skærmen, bliver den som regel ved med at være den samme. Men jeg sætter også pris på, at det er nemt og hurtigt at kunne skifte rundt og navigere mellem indstillingerne på skærmen, når man endelig skal ind og lave de helt rigtige indstillinger, man har behov for.
Skærmen har en moderat 1800R krumning, som du kan se på billedet lige nedenfor.

Af porte på AG493UCX2 finder jeg: 3x HDMI 2.0, 1x DisplayPort 1.4 og 1x USB-C til tilslutning af dine enheder (USB-C skulle kunne understøtte et skærmsignal op til 65W strømforsyning, samt understøtte KVM til tastatur og mus).

Derudover finder jeg også en USB-B upstream-port samt 3 x USB 3.2 downstream-porte, hvor den ene USB understøtter hurtigopladning BC 1.2.


RUNDT OM AGON AG493UCX2

Skærmen er baseret på et 49" 5120×1440 super-ultrawide VA-panel, hvilket stort set svarer til to 27" 2560×1440 skærme placeret side om side, bare uden rammerne imellem dem!

Dette giver dig masser af vandret skærmplads, som er særligt nyttig til blandt andet videoredigering, streaming eller hvis du skal have flere dokumenter åbne samtidig for nemmere overblik. Hvis du spiller spil, der understøtter 5120×1440 opløsning, får du en helt unik spiloplevelse.

En ting, du skal være opmærksom på, er, at 5120×1440 er næsten lige så krævende som 4K UHD for din CPU/GPU, så sørg for, at du har en kraftig PC, især når det kommer til grafikkortet, for at opretholde en billedhastighed på ca. 60 FPS i dine spil for at få den optimale oplevelse.

Jeg har lige et par gaming videoer i Red Dead Redemption 2 og Assetto Corsa Competizione nedenfor, bare for at vise, hvordan det kan se ud. Og nej, jeg er ikke en professionel spiller, især ikke i bilspil med tastatur! smiley 

Hvis du ser ikke-understøttet indhold, vil det blive vist med sorte bjælker på siderne af skærmen. Alternativt kan du strække eller zoome ind i billedet for at fylde skærmen. Det er en af de større ulemper for mig, især hvis jeg streamer film/tv eller ser YouTube, da der ikke er mange, der sender ud i den opløsning. Så hvis du forventer at få et bredere billede på disse punkter, vil du blive slemt skuffet.

Opløsningen på 5120×1440 giver dig 108,99 PPI (pixels pr. tomme), hvilket resulterer i skarpe detaljer og tekst, så du ikke behøver at skalere for at gøre lille tekst læsbar i de fleste tilfælde.

Skærmen understøtter også HDR med VESA's entry-level samt et, i mine øjne, meningsløst DisplayHDR 400-certificering. Jeg har tidligere nævnt min mening om HDR400 ved tidligere skærme, og intet er ændret her heller. Noget indhold ser måske lidt bedre ud for dig, men du får som regel bare et udvasket billede eller et for skarpt og overmættet billede med mistede detaljer i skygger og højlys, så du vil højst sandsynligt foretrække at have HDR deaktiveret.

Selvfølgelig kan du få en meget bedre HDR-gamingskærm i denne prisklasse, men AOC AG493UCX2. Jeg tænker dog heller ikke, at HDR er det, du direkte ville gå efter, hvis du er på udkig efter en super-ultrawide skærm.

AOC AG493UCX2 bruger et VA-panel og har et kontrastforhold på 3.000:1, så her får du mærkbart dybere sorte farver end eksempelvis IPS-paneler med et kontrastforhold på ~1.000:1. Det kommer dog slet ikke i nærheden af OLED-paneler, hvor du ville få næsten ægte sorte farver. Jeg er faktisk ret imponeret over, hvor pæn den sorte farve er på AOC AG493UCX2, nok tæt på den bedste, jeg har set på VA-paneler til dato.
AOC AG493UCX2 tilbyder en række funktioner i en velorganiseret OSD-menu.

Jeg finder fem genvejstaster på højre side af skærmen. Herunder finder jeg de meget standard billedindstillinger som lysstyrke, kontrast og farvetemperatur.

Derudover finder jeg spilfunktioner som Dial Point (trådkorsoverlejring), Shadow Control (forbedrer synligheden i mørke scener), Game Color samt opdateringshastighedsporer og forskellige billedtilstande, herunder HDR-tilstande, alt som vi tidligere har set på AOC-skærmen. AOC AG493UCX2 understøtter også Picture by Picture, som sammen med den integrerede KVM-funktionalitet giver dig mulighed for at forbinde to pc'er til skærmen, vise dem side om side og bruge et enkelt sæt tastatur/mus til at styre begge pc'er meget smart. For at kunne bruge KVM-funktionen skal mindst én pc være tilsluttet via USB-C.

Test og Vurdering

Jeg har testet skærmen i forskellige situationer, herunder ghosting. Ghosting er et væsentligt problem på denne skærm sammen med sort udtværing. Selvom det kan forventes af et VA-panel, selvom jeg tidligere nævnte, at den sorte farve kan være næsten perfekt til tider, har den stadig nogle gange lidt svært ved at blive fremvist optimalt. Jeg har prøvet at sætte overdrive til svag, hvilket formindsker ghosting, når man ser lyse objekter mod lys baggrund, jo mørkere baggrunden bliver, jo værre bliver ghosting. Når jeg øger overdrive til medium eller stærk, introduceres omvendt ghosting, så du sidder fast med betydelig sløring under hurtige bevægelser.

Jeg har målt panelrespons et stykke over 40 ms på ekstreme sort-hvid-sort overgange.

Så jeg ville bestemt ikke sige, at denne skærm er velegnet til E-Sports konkurrencespil, hvor hurtig respons er nøglen. Hvis du er særligt følsom over for ghosting, er denne skærm sandsynligvis ikke for dig.

Dog nød jeg virkelig at spille racerspil og spil som Baldur's Gate 3 og Red Dead Redemption 2 på denne skærm. Det var en absolut fornøjelse.

Jeg vil helt klart anbefale, at du nøje overvejer hvilken type spil, du er interesseret i at spille, hvis du overvejer at købe denne skærm. For eksempel ville jeg ikke anbefale denne skærm til CS:GO, da hurtig respons er vejen frem for at kunne blive en vinder der. Det betyder dog ikke, at man ikke kan spille CS:GO på denne skærm.

Hvis jeg lige skal komme ind på lysstyrke og farver her til sidst, så er det noget af det bedste, jeg har set på et ultrabredt VA-panel. Stor kudos til AOC for at kunne opnå dette med et VA-panel. Ja, det bliver aldrig et OLED-panel, men prisen er bestemt også derefter... Og prisen er kun 6300 kr. Jeg må sige, hvis du overvejer at købe en super ultrabred skærm, så er AOC AG493UCX2 bestemt et godt bud på din næste skærm. Derudover kommer skærmen også med indbyggede 2x5W-højttalere, og jeg må sige, de er brugbare. De sidste to skærme, jeg har testet med højttalere, har slet ikke imponeret mig, men jeg synes faktisk, de lyder rigtig gode på AG493UCX2. Ingen mislyde af nogen form. Ja, det er kun 5 watts højttalere, men de lyder faktisk rigtig godt....

Så alt i alt har min oplevelse med AG493UCX2 været ganske positiv. Jeg kan klart anbefale denne skærm til næsten alle, med få undtagelser.

Se priserne hos PriceRunner på AOC AG493UCX2
 

Plusser:

  • Levende og præcis farvegengivelse
  • KVM og tre-ports USB-hub
  • Premium design og kvalitet
  • Fremragende lysstyrke af et VA-panel
  • Prisen
  • Fantastisk til produktivitet såvel som underholdning

Minuser:

  • Ghosting
  • Ikke egnet som E-Sport gamer skærm

 ANNONCE