Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V3
Login / opret bruger


ASRock Radeon RX 7600 Phantom Gaming OC

Af Heini Nielsen | 25-07-2023 | 4060 visninger | 1 kommentarer


Producent: ASRock
Sponsor: ASRock
ASRock Radeon RX 7600 Phantom Gaming OC



ASRock har været flinke at sende deres Rx 7600 Phantom Gaming OC til test. Et grafikkort, som kommer med en forholdsvis stor kølerløsning i forhold til Sapphires Rx 7600, som jeg lige har testet, hvilken ikke havde de store problemer med at holde temperaturen nede. Jeg er spændt på, om der vil være den store forskel på ydelsen på det punkt, da Rx 7600 Phantom Gaming OC kommer med samme hastighed ud af boksen, som på Sapphire kortet kom med.
Jeg vil med det samme fortælle, at jeg blev nødt til, at benytte mig af en nyere Grafik Driver, da den Driver jeg anvendte til Sapphire, gav mig lidt problemer i visse test situationer. Jeg kunne heller ikke illustrere temperaturen på kortet. Af den grund blev jeg nødt til at anvende en nyere Driver, og derfor skal du have det liggende i baghovedet i forbindelse med testresultaterne.

En anden ting du får med ASRock Rx 7600 Phantom Gaming OC er en del Rgb Belysning, som helt sikkert vil glæde en del derude, og alene af den grund måske vil vælge dette her kort frem for eksempelvis Sapphire kortet som ikke havde Rgb belysning.

Vil ydelsen så stadig være den samme? eller måske være bedre? og have den samme pris? Jeg kan fortælle, at prisen lige nu og her er lyder på 2. 410 kr. for et Asrock korte og 2. 359 kr. for Sapphire kortet. Prismæssigt er der ikke den store forskel på dette tidspunkt, med hvad så med ydelsen? Jeg forventer ikke, at se den store forskel her, og dog, den nye driver har det med at kunne give et stør Boost, så lad os se på det.


Kassens indhold & Specifikationer 

Ingen grund til forandring, så starter med en hurtig unboxing Jeg finder, som forventet et stykke grafikkort, et garantibevis og en installationsvejledning, ingen overraskelser her.



På bagsiden af kassen finder jeg de sædvanlige oplysninger om selve grafikkortet, hvilket jeg ikke vil gå i en masse detajler omkring.



I kassen er der blot selve grafikkortet, og en quick guide og ja, du har jo ikke bruge for flere ting.



På indsatte billede under teksten kan du se, at Asrock har samme Boost Clock, som blev illustreret ved sapphire kortet. Igen, jeg forventer ikke, at se den store forskel på ydelsen på de 2 kort, en skam at Asrock ikke lige har taget skridtet videre og givet 16 Gb memory.


 

Design/funktioner


Som altid, så vil jeg ikke gå dybere ned i design og funktioner, men vil lade billederne tale lidt for sig selv.



Asrock RX 7600 Phantom Gaming OC kommer med en stor kølerløsning med tre fans på kortet, og har en masse af RGB fra den midterste blæser, selve kølerskjoldet er lavet af hård plast, hvorimod bagpladen er lavet af metal.
Kortets mål er 30,0 x 13,0 cm, og det vejer 900 g, så kortet er en del længere end Sapphire kortet og vejer tæt på 300g mere.



Selve kortet kræver 2 frie slots i dit kabinet.



Som jeg så med Sapphire kortet, så har vi et strømstik her, et 8-benet PCIe stik som kan levere 225 W sammen med Pcie porten. Udover det, så er hele området, hvor der står PHANTOM GAMING oplyst fantasy RGB lys.









På bagsiden finder jeg et meget stilrent sort metal bagplade, som faktisk minder en hel del om bagpladen på Sapphire kortet, bare lidt længere.





Af Skærmtilslutning, har vi tre standard Display Port 2.1-porte (RDNA2 havde 1.4a) og en HDMI 2.1a.

Test


Nu er jeg kommet til den meget mere spændende del, ihvertfald for de fleste, nemlig selve testen.






Test Systemet består af
  • Intel I9 [email protected] Ghz
  • Asus ROG maximus z690 extreme
  • 16 GB Kingston Fury 5600 MHz RGB
  • Lian li O11 Dynamic EVO
  • 9 Lian Li Uni Fan AL120 RGB
  • Nzxt Kraken z73 Rgb
  • Asus ROG THOR 1000W PLATINUM II
  • Kingston FURY Renegade 2 TB M.2
  • Samsung 970 EVO PLUS 1 TB M.2
  • Gigabyte M32U Skærm
  • Windows 11 pro
  • Amd Drive version Adrenalin 23.7.1 er brugt
Testen er udført i et delvis åbent Lian Li O11 kabinet, for at etablere ensartethed for alle og kommende grafikkort.
Jeg har valgt, at fokusere på et gennemsnit (Average) FPS, da jeg mener, det er det mest rigtige at anvende i spil, og et resultat jeg kan få mest ud fra i den samlede helhed.
Jeg har valgt, at anvende en række udvalgte spil, som har indbygget Benchmark test. Dette igen for at opnå testresultater med mest mulig ensartethed hver gang de bliver kørt, sådan at der opnås de mest nøjagtige resultater.
Spil og software anvendt under test.
  • Shadow of the Tomb Raider
  • F1 2022
  • Forza Horizon 5
  • Assassins Creed Valhalla
  • 3d mark  
Jeg vil lige afrunde med, at give en stor tak til https://www.playgames.dk/ , for at have sponsoreret de fleste spil, som er anvendt under de forskellige test.
   
Som altid Lige en hurtig opsummering om "FPS"
Når spil testes, så måles der i FPS, det vil sige, hvor mange rammer/Frames et grafikkort kan gengive pr. sekund, jo højere det er, jo mere flydende vil dit spil vise sig på din skærm.
Et spils frames per sekund (FPS) er målt pr. gennemsnit af gennem en række test, hvilket ofte er en tidsdemo, en optaget del af spillet, som er en 1: 1-gengivelse af det aktuelle spil og dets spiloplevelse efter at have tvunget de samme indstillinger for billedkvalitet; denne tidsdemo benyttes derefter til alle grafikkort, så den faktiske måling er så objektiv som muligt.
Billeder i sekundet Gameplay
<30 FPS Meget begrænset Gameplay
30-40 FPS Gennemsnitlig, men alligevel meget spilbar
40-60 FPS Godt Gameplay
> 60 FPS Bedst muligt Gameplay
  • Hvis et grafikkort kan håndtere mindre end 30 FPS, så er spillet ikke særlig spilbart, hvilket vi for enhver pris vil undgå.
  • Med 30 FPS op til ca. 40 FPS vil du være mere i stand til at spille spillet med måske en lille stamme på visse grafiske intensive dele, hvilket samlet set vil give en mere behagelig oplevelse. Hvis du matcher den bedst mulige opløsning til dette resultat, får du den bedst mulige gengivelseskvalitet versus opløsning, hvor du vil have dem begge så høje som muligt.
  • Når et grafikkort udfører 60 FPS i gennemsnit eller højere, kan du være sikker på, at spillet sandsynligvis vil spille ekstremt glat på ethvert tidspunkt i spillet, samt tænde for alle mulige IQ-indstillinger i spillet.
  • Over 100 FPS Du har enten et MONSTER-grafikkort eller et meget gammelt spil. Eller måske du spiller meget professionel Esports spil hvor en vært et sekund gæller om at se modstanderen først uden et splitsekund hakken smiley 
Alle benyttede spil er testet i 3 forskellige opløsninger 1920*1080 – 2560*1440 (2k) og til sidst 3840*2160 (4k). Spillene er blevet testet, så vidt muligt under max settings, som er den opløsning, hvorunder jeg har testet. I skrivende stund har jeg testet 7 forskellige grafikkort, men med tiden, så skulle jeg meget gerne få tilbudt flere grafikkort til test kort, hvilket sikkert ville glæde en masse her på HOL, Jeg kan blot fortælle, at der er en del grafikkort på vej både nye og lidt ældre, så glæd jer.  

Med Sapphire Rx 7600 kortet brugte jeg den allerførste Driver, jeg fik tilsendt direkte fra dem, men da jeg ramte ind i problemer med Asrock kortet her, blev jeg nødt til at anvende en nyere Driver, så testen er blevet lavet i version Adrenalin 23.7.1.







Jeg startede ud med, det meget kendte spil Assassin`s Creed Valhalla, som er et spil, der er populært blandt mange. Her ser jeg, at Asrock Rx 7600 Phantom Gaming OC faktisk yder lidt mere end 3070 kortet i 1080p. Og igen er lidt hurtigere end Sapphire kortet, som jeg er gået ud fra, da jeg anvendte den nyere driver her. I 2k er der dog ikke sket så meget, og 3070 kortet slår begge Rx 7600 kortene.





Næste spil hedder F1 2022, hvor jeg har testet med Raytracing On og Of, her ses det at Asrock Rx 7600 Phantom Gaming OC ligger meget tæt på 3060 Ti kortet, når RayTracing er Off, men sætter vi det på On, så går det knap så godt for Asrock Rx 7600 Phantom Gaming OC, dog runder vi lige 52 Fps i Fuld Hd-opløsning.  Jeg kan se, at der et lille spring på cirka 5 Fps fra Sapphire kortet op til Asrock Rx 7600 Phantom Gaming OC kortet i 1080p, som sikkert skyldes en Driver opdatering. 







Næste spil jeg har testet er bilspillet Forza Horizon 5. Igen et rigtig populært spil blandt de fleste, her ser jeg, at der et stort spring i fuld Hd fra Asrock Rx 7600 Phantom Gaming OC til Sapphire Rx 7600 kortet på hele 14 Fps. Amd havde lovet et stort Boost med den nye Driver, og det ses tydeligt her. Jeg kan se, at Asrock Rx 7600 Phantom Gaming OC faktisk er lige i hælene på 3060Ti kortet, som må siges er ganske godt.  







Til sidst har jeg testet kortet i Shadow of the Tomb Raider uden DLSS. Og her ses igen, at Asrock Rx 7600 Phantom Gaming OC faktisk slår 3060 Ti kortet i Fuld Hd, og er lige en tand hurtigere end Sapphire Rx 7600 kortet.



Nu er jeg kommet til 3Dmark testen, og her ses det, at Asrock Rx 7600 Phantom Gaming OC er noget hurtigere end Sapphire RX 7600 Pulse Oc, men igen forventet, da jeg anvender den nyere Driver her og af gode grunde.







I ultra testen ser vi faktisk, at 1080 Ti kortet scorer højre end Sapphire RX 7600 Pulse Oc. Jeg kunne godt forstille mig, at de ekstra Ram her udgør forskellen, dog uden, at have noget, at have det i. Men Asrock Rx 7600 Phantom Gaming OC kan lige snige sig forbi 1080 ti kortet, men igen 4 kort lige, helt utroligt tæt på hinanden her.



I port Royal går det knap så godt med Asrock Rx 7600 Phantom Gaming OC, der må se sig slået godt og grundigt af 3060 Ti kortet, selv med den nyere Driver, men lidt forventet i denne test.   



Den sidste test bliver Time Spy, og her ses, at Asrock Rx 7600 Phantom Gaming OC opnår cirka 300P mere end Sapphire Rx 7600 kortet.



Alle disse test er lavet ved en stuetemperatur på cirka. 23 grader. Det skal hertil fortælles, at kortet nærmest har været lydløst under alle mine spiltest, og opnår en max temperatur på 62 grader under hele testen. Kortet lå på 34-35 grader ved Fan Stop, så hvis ønsket er et forholdsvis stille og koldt kort, så kan jeg snildt anbefale Asrock Rx 7600 Phantom Gaming OC kortet på den konto. Men ja, det var meget forventet, da kølerne måske er lidt i overkanten til dette kort efter min mening, sammenlignet med Sapphire kortet.

Hvis jeg sammenligner temperaturen mod Sapphire Rx 7600 kortet, så ser det sådan ud her:

Asrock Rx 7600 Phantom Gaming OC Idel 33-34 og Max 62 grader under Gaming

Sapphire Rx 7600 lå på 34-35 grader og Max på 73 Grader Under Gaming

Så cirka 10 grader koldere under Gaming med Asrock Rx 7600 Phantom Gaming OC-kortet.
 
Jeg prøvede lige ganske kort, at lege lidt med OverClock af kortet, og det lykkes mig faktisk ved kun 1.12 V at opnå en Spike Boost OC på hele 2876 MHz og en AVG Clock på 2650 MHz, Memory max ud ved 2400 MHz med hurtig Ram timing sat til under test af 3dmark. Under Gaming så jeg en endnu højere Spike Boost på 2996 MHz, altså tæt på de 3 Ghz. Jeg er ret sikke på, at hvis jeg havde mulighed for at gå højere endnu med MHz på Ram, så kunne den snildt klare OC mere, men tror AMD har sagt, at de ikke må OC mere. Hvem ved, hvis du roder med Bios opdateringer, så kan det måske lade sig gøre, at Tweake dem endnu højere ?? 



Nedenunder kan I se, hvad det har givet mig af resultater, rundt regnet cirka 3-7 Fps i de spil, jeg har testet, så et okay resultat her.





Under hele min test, så jeg et max strømforbrug på max 166 watt, og et ideelt forbrug på kun sølle 4 watt ved brug af en skærm. Jeg undrer mig lidt her, idet Sapphire Rx 7600 kortet brugte 174 watt ved max altså næsten 8 watt mindre med Asrock kortet, hvad dette skyldes, ved jeg ikke. Jeg har forsøgt, at køre kortet helt ud, men ingen resultat gav det. Ved tideligere test har jeg oplevet lidt det samme mønster, at nogle kort anvender mere strøm end andre.
En ting, som jeg oplevede lidt med Asrock Rx 7600 Phantom Gaming OC, er at det havde lidt Coil whine, ikke højt, men ikke noget jeg havde forventet med dette kort, med ja noget jeg efterhånden oplever indimellem med grafikkort nu om dage, desværre.

konklusion



Nu kom jeg til konklusionen af Asrock Rx 7600 Phantom Gaming OC.
Kortet yder jo næsten det samme, som jeg så med Sapphire Rx 7600,  hvilket var meget forventet, da de jo kommer med samme Chip sæt, og har samme Boost Clock. Den har dog en meget større køler løsning og en extra blæser på kortet, sådan at det holder sig koldere under load samt i spilsituationer. Den er ligeledes lidt mere støj svag, ikke så meget, at jeg vil sige, at det udgør en betydelige forskel på det punkt for, om du vil købe det her frem for det andet. Derimod får du en masse Rgb belysning med Asrock Rx 7600 Phantom Gaming OC kortet, som jeg personligt ser ret lækkert ud, hvis du vel og mærke er til Rgb Belysning. Selve designet læner sig meget op af Sapphire kortet, især med det sorte og røde streget look med det lille ekstra pift for den midterste Fan, igen smag og behag.
Det lykkedes mig, som sagt med Asrock Rx 7600 Phantom Gaming OC at opnå højre Oc, end det har lykkedes mig med Sapphire kortet, især på Ram siden, hvor begrænsningen på de 2400 MHz gjorde, at jeg ikke kunne gå højere op. Ja, jeg kunne godt have ønsket mig, at have muligheden for at kunne gå endnu højere op i MHz her, da det sikkert kunne have ladet sig gøre, og lidt en skam ikke at få muligheden for det.
 
Igen som med Sapphire så kommer Asrock Rx 7600 Phantom Gaming OC kun med 8 Gb Ram, jeg kunne godt ha tænkt mig at Asrock havde taget det extra skridt og gå op i 12 Gb Ram, men igen så ville prisen os ha vært en helt anden for kortet, som lige pt på 2400kr som jeg syntes er en rimelig fornuftig pris tros alt selv om kampen er hård i det område af skallen mod andre produkter på Market.
 
En ting, som jeg oplevede med kortet var Coil Whine, ikke vildt højt, men det kom frem indimellem. Jeg må indrømme,at jeg ikke havde forventet, at høre det på et kort som Asrock Rx 7600 Phantom Gaming OC. Jeg ved godt, det er meget tilfældigt, hvilke kort lider under Coil Whine, men stadigvæk en ting, som jeg føler er ret træls at høre på, og burde ikke komme med et grafikkort, der bliver solgt nu om dage. 
 
 Alt andet lige,  så har testen af Asrock Rx 7600 Phantom Gaming OC været en meget positiv oplevelse.  Et kort, som giver dig en rigtig god ydelse for pengene, når du spiller i 1080p opløsning. Kortet har et pænt design efter min mening samt er nærmest helt lydløs.
 
Prisen på Asrock Rx 7600 Phantom Gaming OC ligger på cirka 2.400 kr., som er sat meget fornuftigt og måske lidt bedre end med Sapphires Rx 7600 kortet, da du opnår en meget større kølerløsning, og Rbg Belysning. Så er der jo næsten kun størrelsen til forskel her, og smag og behag, da begge kort ser rigtig pæne ud på hver deres måde.
 
 
 
        Se priserne hos PriceRunner.
 
 
 
PLUSSER
  • Rigtig god ydeevne i 1080p
  • Fremragende energieffektivitet
  • Meget lydløst kort
  • Idle Fan Stop
  • Bedste kølerløsning set til dato 
  • Lav temperatur
  • Lækker Rgb belysning
  • Kommer med en bagplade
  • Understøttelse af AV1-hardware ind og afkodning
  • Der kræves kun et 8 pin strømstik
  • Rigtig god pris
  • Gode OverClocking`s muligheder
 
 
MINUSER
 
 
  • Coil Whine
  • Fast lås max OverClocking af hukommelsen
  • Mindre ydelse forskel fra sidste generation grafikkort model