Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V3
Login / opret bruger


Gigabyte GeForce RTX 4080 16GB Gaming OC

Af Thomas Eriksen | 18-07-2023 | 4088 visninger | 1 kommentarer


Producent: Gigabyte
Sponsor: Gigabyte
Gigabyte GeForce RTX 4080 16GB Gaming OC

Det er ved at være et stykke tid siden, jeg personligt har testet et high-end grafikkort, og for at være ærlig, så har jeg savnet det. Så derfor har jeg samlet mig en testcomputer, og så gik jagten på et high-end grafikkort ind :-). Heldigvis stod Gigabyte klar til at låne os et GeForce RTX 4080 16GB Gaming OC, så det var med store forventninger, at jeg modtog pakken med grafikkortet.
 
Ved første øjekast ligner kassen til forveksling alle andre grafikkortkasser fra Gigabyte, den var bare noget større end de midrange-kort, jeg tidligere har kigget på. Det med størrelsen må man sige, gentog sig, da jeg fik åbnet kassen, for indeni gemmer sig det største grafikkort, jeg nogensinde har haft i hånden. Jeg vidste godt, at det var stort, men det er alligevel en del større end sidste generations 3080-kort og meget større end det 1080ti-kort, der sidder i den maskine, jeg skriver dette på. Men mere om det senere, for først skal vi kigge på, hvad der følger med dette Gigabyte GeForce RTX 4080 16GB Gaming OC.
 
Kassens indhold & Specifikationer
 


Det, der møder dig, når du åbner kassen, er udover det massivt store grafikkort, en solidt bygget kasse med skumindlæg, der beskytter kortet godt under transport. Derudover er der et adapterstik til 16-pins strømstik og en anti-sag bracket, tilhørende skruer og en installationsmanual til bracket og grafikkort. Det er faktisk alt, kassen indeholder.
 
Jeg ved ikke, hvad det skulle være, men jeg føler mig faktisk lidt snydt over, at der ikke er lidt ekstra lækkerier med i kassen. Vi taler trods alt om et grafikkort, der koster omkring 11.000 kr., så der burde være plads til lidt ekstra.
 
Design og Funktioner
 


Som jeg lagde ud med at skrive, så er dette kort stort, som i kæmpe stort. Forsiden domineres af 3 store blæsere, og så fylder det massive 3 slots i højden. Grunden til den store højde skyldes de massive køleribber, der er op til 5 cm høje, og dertil kommer blæserne. Når vi vender kortet om, så kan vi se, at Gigabyte har videreført den tendens, vi har set på andre Gigabyte-grafikkort de sidste par år, nemlig at selve køleren er markant større end den printplade, som udgør grafikkortet. I dette tilfælde er næsten 1/3 af den samlede længde alene for at få den rette køling.
 
Jeg er personligt stor fan af god køling, for uden denne store køler ville det formentligt være mere eller mindre umuligt at være i samme rum som dette grafikkort pga. larmen. Men netop larmen er helt rimelig, uden at være imponerende, for det er et stort kort der kræver en del køling.

Men udover det, så er det faktisk lidt anonymt, og jeg fristes faktisk til at sige alt for anonymt, og det kommer fra en mand, der foretrækker sine computere uden lys og kabinettet uden vinduer :-). Men til 11.000 kr. så er det uden sammenligning den dyreste del i den computer, og så vil langt de fleste nok også gerne have, at det ser godt ud. Det er lidt en klods, der fylder en stor del af kabinettet, og det indbyggede lys i blæserne ses nærmest kun som refleksioner i kabinettet, da selve kortet er så stort. Derudover er der lys i Gigabyte-logoet, og endelig så er lyset slukket, når du sidder i Windows, og tænder altså først, når blæserne går i gang. Så alt i alt er jeg faktisk lidt skuffet, og jeg ville ønske, der var gjort mere ud af kortet på det visuelle område.


 
Test Systemet består af:
• Intel I9 12900k @ 5.2 Ghz på alle kerner
• Gigabyte Z690 Aero G
• 32 GB Kingston Fury 5600 MHz RGB
• MSI MAG Coreliquid 360R V2
• NZXT H7 Flow Matte White
• Gigabyte UD1000 GM PCIE 5.0
• Samsung 970 EVO PLUS 1 TB M.2
• Philips 32” Skærm
• Windows 11 pro
 
Testen er udført i et delvis åbent NZXT H7 Flow-kabinet for at etablere ensartethed for alle og kommende grafikkort. Jeg har valgt at fokusere på et gennemsnit (Average) FPS, da jeg mener, det er det mest rigtige at anvende i spil, og et resultat jeg kan få mest ud af i den samlede helhed. Jeg har valgt at anvende en række udvalgte spil, som har indbygget Benchmark-test. Dette igen for at opnå testresultater med mest mulig ensartethed hver gang de bliver kørt, sådan at der opnås de mest nøjagtige resultater.
 
Spil og software anvendt under test:
• Shadow of the Tomb Raider
• F1 2022
• Forza Horizon 5
• Assassin's Creed Valhalla
• 3DMark
 
Alle benyttede spil er testet i opløsningerne 1920,1080, 2560x1440 og 3840x2160. Spillene er blevet testet, så vidt muligt, under de maksimale settings og den nyeste driver tilgængelig på tidspunktet for testen.
 ASDF

Assassin`s Creed Valhalla
Vi lægger ud med Assassin`s Creed Valhalla, som er et spil, der er populært blandt mange. Det er virkeligt imponerende at se hvor stor et fremskridt der er fra 3080TI og  det gælder alle opløsninger som er steget med omkring 60%. Mest imponerende er faktisk at 4080 er hurtigere i 4K opløsningen end 3080TI er i 2560x1440 

F1 2022
Næste er F1 2022, hvor jeg starter med at teste med Raytracing slået fra. Igen oplever vi en stor stigning fra 3080TI men lidt overraskende er det faktisk kun omkring 27% hurtigere i 4K mens det er 64% hurtigere i FullHD oplsøningen. Jeg har kørt testen mange gange for at verificere resultatet men jeg får det samme resultat igen og igen. Med Raytracing slået til, så der vi en imponerende fordobling plus det løse at resultatet fra 3080TI. Det er intet mindre end revolutionerende ydelse med Raytracing. 

F1 2022 Med DLSS 


Men vent, for ovenstående tal er testet med TAA for at skabe en lige sammenligning med AMD kort. Men slår vi DLSS til så så vi oppe på en ydelse der ligger omkring 3 gange så højt. Der er altså ikke nogen undskyldning for at ikke køre med DLSS og Raytracing i F1 2022

Bemærk dog at jeg ikke har haft mulighed for at genteste de andre kort så feks 3080 ville jo også have mulighed for at vinde en del ved st slå DLSS til. 

Forza Horizon 5Nu vi er igang med bilspillene, så kan vi lige så godt tage fat i Forza 5. Et rigtigt populært spil som mange spiller. Det er ikke helt stigningen fra F1 2022, men det er trods alt en stigning på omkring 35% over alle opløsninger.

Shadow of the Tomb RaiderTil sidst har jeg testet kortet i Shadow of the Tomb Raider med og uden DLSS. Med DLSS slået fra ser vi en stigning der svarer til det vi har set i de andre tests. men interessant nok, så er stigningen ikke ret stor i Full HD. Med DLSS slået til er stigningen endnu mindre og i de 2 laveste opløsninger, er der faktisk et lille fald. Jeg har naturligvis gentaget testen for at verificere resultaterne, men det er noget der tyder på at spillet simpelthen er begrænset af CPU'en formåen mere end grafikkortets. 

3D Mark


I alle 3DMark testene viser 4080 er klart billede af et kort som er markant hurtigere end tidligere generation. Konklusion

Jeg er lidt overvældet af Gigabyte GeForce RTX 4080 16GB Gaming OC. Det er et high-end grafikkort, som formår at levere en imponerende ydeevne og indfri mine forventninger på mange områder. Dog er der også visse områder, hvor jeg er skuffet.
 
Designmæssigt er kortet imponerende med sin massive størrelse og effektive kølesystem. Det føles også solidt bygget, og jeg er glad for den store køler, der sikrer effektiv køling både under lav og høj belastning. Dog kunne det have været ønskeligt med flere visuelle detaljer eller LED-effekter for at matche prisen på hele 11.000 kr.
 
Når det kommer til ydeevne, imponerer RTX 4080 ved alle testede opløsninger, men det er især i 4K-opløsningen, at kortet virkelig skinner. Med en markant forbedring i forhold til tidligere generations kort kan RTX 4080 levere en flydende og jævn spiloplevelse med høje FPS i langt de fleste spil. Man kan faktisk sige, at det først er i 4. generation, at RTX-kortene virkelig begynder at vise deres værdi, og hvis du vil spille spil i 4K-opløsningen, er det svært at komme uden om 4080.
 
Ydelsen i lavere opløsninger er lige så imponerende, men hvis du ikke spiller spil i 4K, så er det svært for mig at anbefale dette kort. Prisen er simpelthen for høj, og det ville give meget mere mening at investere i f.eks. 4070, som koster omkring det halve. Der ligger nok det største dilemma. Det er et fantastisk kort, men prisen gør, at det for mange vil være lidt uden for rækkevidde, især når man ser på alternativerne. Hvis man f.eks. allerede har et 3080-kort, ville jeg personligt nok hellere vente på næste generation.